Studio Rocket Power https://studiorocketpower.com Thu, 22 Oct 2020 07:02:00 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 https://studiorocketpower.com/wp-content/uploads/2020/04/cropped-Frame-5-32x32.png Studio Rocket Power https://studiorocketpower.com 32 32 Waarom is een goede branding belangrijk? https://studiorocketpower.com/waarom-is-een-goede-branding-belangrijk/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=waarom-is-een-goede-branding-belangrijk Thu, 22 Oct 2020 07:00:37 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=219129
Branding is een veelgehoorde term tegenwoordig. Je weet dat het iets is waar je mee bezig moet zijn als bedrijf, maar je bent nog niet 100% zeker wat het nou is en waarom het zo belangrijk is. Geen zorgen, je bent niet de enige. Veel startende ondernemers weten niet exact wat branding is en wat er allemaal bij komt kijken. 

Wat is branding?

Voordat ik dieper inga op waarom branding nou zo belangrijk is voor jouw brand, wil ik eerst kort nog even vertellen wat branding is. Branding is zo veel meer dan een logo en een mooi kleurenpalet. Branding is de totale identiteit van jouw business. Het geeft jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie. Door een consistente uitstraling herkennen mensen jouw bedrijf en groeit hun vertrouwen in jou.

Om een goede branding neer te zetten, zijn er drie aspecten om rekening mee te houden, namelijk:

 • Kernwaarden;
 • Tone of voice;
 • Merkidentiteit

Meer lezen over de drie onderdelen van een goede branding? Ik heb hier een blog over geschreven

Waarom is het belangrijk?

1. Branding onderscheid jou van je concurrenten

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om uniek te zijn. Vooral als het gaat om je aanbod. Je zult altijd concurrentie hebben. Om die reden is het juist zo belangrijk om branding in te zetten. Branding maakt namelijk het verschil tussen jou en je concurrenten. Je product of dienst mag dan misschien wel hetzelfde zijn als je concurrent, maar de manier waarop jij een connectie legt met je doelgroep, zal het onderscheid maken tussen jou en je concurrent.

2. Creëert een consistente ervaring

Consistentie is essentieel voor je doelgroep om jou als bedrijf te blijven begrijpen. Op wat voor kanaal ze je ook tegenkomen, ze moeten het gevoel krijgen dat ze met hetzelfde bedrijf de interactie aangaan, zonder ook maar het logo te zien. Wanneer jouw branding verschilt per kanaal, zorgt dit voor verwarring bij de doelgroep. Met als gevolg: ze gaan naar de concurrent. Dat zou zonde zijn!

3. Branding zorgt voor herkenning

Door jouw uitstraling en boodschap consistent te houden, zal jouw brand eerder herkend worden door mensen. Wanneer ze bijvoorbeeld door Pinterest of Instagram aan het scrollen zijn, zullen ze in een oogopslag weten of de informatie of visual bij jouw bedrijf hoort. Zij gaan zich op een gegeven moment meer op hun gemak voelen bij jouw brand en dit zorgt ervoor dat ze eerder een aankoop bij jou doen. Dit kun je opbouwen door op een consistente manier aanwezig te zijn bij jouw doelgroep. Denk hierbij aan aanwezigheid in hun social feed of bijvoorbeeld via een nieuwsbrief. 

4. Zorgt voor een emotionele connectie

Doordat het aanbod tegenwoordig zo groot is, zijn mensen geneigd op zoek te gaan naar anderen redenen om van je te kopen. De emotionele connectie die een potentiële klant met jouw bedrijf heeft, maakt dan het verschil tussen of zij voor jou kiezen of niet. Die emotie zorgt namelijk voor meer vertrouwen, waardoor ze eerder van je zullen kopen. Naast dat ze eerder van je kopen, zullen ze jouw brand ook sneller aanraden aan anderen. Win-win, want zo zijn ze ook nog ambassadeur van jouw bedrijf! 

5. Zorgt voor focus en duidelijkheid

Ook intern is een goede branding belangrijk. Het is heel gemakkelijk om van idee naar idee te dwalen, waardoor je originele doelen al snel naar de achtergrond verdwijnen. Een duidelijke branding strategie zorgt ervoor dat je gefocust blijft. Je kunt altijd een stapje terugnemen en je afvragen: past dit nog bij mijn kernwaarden? Jouw brand helpt je strategisch te zijn en blijven.

Hoe nu verder?

Nu je weet wat branding is en waarom het belangrijk is, wil je natuurlijk het liefst direct aan de slag. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? 

De eerste stap is om jouw businessplan helder te maken. Wie is je doelgroep? Hoe spreek je hen aan? Hoe wil jij positioneren ten opzichte van je concurrenten. Dit helpt je richting en focus te geven.

Vervolgens ga je je richten op merkidentiteit: je uitstraling naar buiten toe, denk aan logo, kleurenpallet, typografie en ga zo maar door?

Misschien denk je wel: dit is allemaal leuk en aardig, maar ik ben net begonnen en heb nog geen budget om een op maat gemaakte branding te laten ontwikkelen door een designer. Geen zorgen! Omdat wij graag startende ondernemers helpen hebben wij een branding cursus ontwikkeld, genaamd ‘Branding kun je leren’. Binnenkort openen wij de wachtlijst, zodat jij als eerste toegang hebt tot de cursus. Wacht niet langer en ga aan de slag met je branding!

]]>
Propositie & positionering: vergroot je naamsbekendheid https://studiorocketpower.com/propositie-positionering-vergroot-je-naamsbekendheid/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=propositie-positionering-vergroot-je-naamsbekendheid Tue, 20 Oct 2020 06:00:25 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=218891

Heb je zo’n fantastisch bedrijf maar dan weet niemand je naam en wat je onderscheidend maakt, zonde natuurlijk! Om je naamsbekendheid te vergroten moet je helder hebben wat je propositie is en hoe je dat gaat positioneren. In deze blog vertellen we je hoe je dit het beste kunt doen!

Propositie & positionering: vergroot je naamsbekendheid

Als je hoort “Just do it!” aan welk merk denk je dan? Nike! De positionering is heel helder en goed te onthouden. Het past ook goed bij de propositie dat Nike iedereen ondersteunt om te sporten en hun dromen waar te maken met hun producten en technologie. 

Propositie is een duidelijke reden waarom een klant moet kiezen voor een specifiek merk, product of dienst ten opzichte van alle concurrenten. De positionering is het doelgericht verbinden van een merk aan een verzameling kenmerken en associaties zodat het merk een unieke plek verwerft in de hoofden van potentiële klanten. 

#Tip 1: onderzoek je concurrentie

Als je een unieke plek in het hoofd van je toekomstige klant wilt creëren moet je weten waar je tegenop moet boksen. Het kopiëren van een positionering is daarom geen slimme keuze.

Onderzoek hoe de markt eruit ziet. Welke concurrenten heb je? Wat is hun aanbod en het prijspeil? Wat is de slogan en welke Unique Selling Point (USP) zit hierin? Hoe hebben ze dit verwoord en wat is de uitstraling? Door veel deskresearch te doen kom je een heel eind!

Coolblue heeft bijvoorbeeld als slogan ‘alles voor een glimlach’. Ze onderscheiden zichzelf door zich te profileren als meest klantgerichte bedrijf van Nederland en België. Je hoeft dus niet per se een onderscheidend product te hebben, maar een kenmerk zoals de beste klantenservice kan jouw merk ook uniek maken.

Propositie Coolblue

#Tip 2: sluit je positionering aan bij je doelgroep en het bedrijf

We kunnen het je niet vaak genoeg zeggen, maar gebruik de taal van je klant! De propositie en positionering moeten aansluiten bij het bedrijf en bij haar (potentiële) klanten

Hierbij geldt weer: je moet een keuze maken. Waarschijnlijk kan je vele USP’s noemen waarom jouw doelgroep toch echt voor jou moet kiezen. Maar helaas, dit maakt het niet bepaald duidelijker. Kies één USP waar je bekend om wilt staan en waar je doelgroep de grootste behoefte aan heeft. 

Om een duidelijke positionering te formuleren kun je de volgende zin gebruiken: [merk] is de/het enige

die/dat [doelgroep] helpt om te [waarvoor je merk gebruikt wordt] zodat [waarom je doelgroep je merk gebruikt].

Propositie Nike Just do it 

#Tip 3: houd het eenvoudig: slogan

We kunnen ons voorstellen dat je met de bovenstaande zin een hele alinea hebt geschreven. Dit was nodig om helder te hebben wat jouw bedrijf uniek maakt. Dan is het nu tijd om dit te gaan vertalen en het eenvoudiger te gaan verwoorden! Probeer de positionering zo kort en krachtig mogelijk te maken zodat het makkelijk te onthouden valt en zo de gewenste breinpositie kan veroveren in een slogan.

Een slogan is de positionering teruggebracht tot de essentie in één zin

Tijd voor een kleine quiz! Aan welke bedrijven denk jij bij de volgende zinnen? Kijk onderaan de blog voor de antwoorden!

 1. Het alledaagse betaalbaar, het bijzondere bereikbaar 
 2. Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker 
 3. Smelt in de mond, niet in de hand
 4. Niet omdat het moet, maar omdat het kan 

#Tip 4: voer je positionering overal in door

Heb je je propositie, positionering en slogan helemaal helder? Wat goed! Dan is het nu tijd om dit overal consistent in terug te laten komen. Mensen toetsen de gecommuniceerde positionering namelijk bewust en onbewust aan andere zaken van je bedrijf. Zichtbaar en onzichtbaar. Denk hierbij aan je website, marketing, communicatie en zelfs de bedrijfsvoering. Wees je dus bewust van je manier van communiceren en je uitstraling!

Hoe vergroot jij jouw naamsbekendheid?

Een succesvolle strategie heeft een heldere positionering nodig over het bedrijf om een unieke positie in de hersenen van de doelgroep te veroveren. Door kort maar krachtig te formuleren waarom een klant voor het merk moet kiezen en dit consistent te gebruiken ontstaat een krachtige merkbeleving

Heb jij je propositie en positionering helder? We helpen je graag!

P.s. de antwoorden:

 1. Albert Heijn 
 2. Belastingdienst
 3. M&M
 4. Tele2
]]>
Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan? https://studiorocketpower.com/tone-of-voice-spreek-je-doelgroep-aan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tone-of-voice-spreek-je-doelgroep-aan Thu, 15 Oct 2020 06:00:29 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=218688
Ik zat ooit een artikel van 365 dagen succesvol te lezen waarin ze de term ‘watermeloenentaal‘ uitlegden. Al knikkend las ik de column in 1x uit en deelde het met een aantal mensen waarvoor ik het relevant vond. Met de term bedoelen ze dat je zo helder bent in je communicatie dat er geen verwarring kan zijn over de betekenis. Als ik praat over een watermeloen snap jij waar ik het over heb. 

Ook de manier van schrijven paste de column heel goed bij 365 dagen succesvol. Ze zijn toegankelijk, houden van een grapje en persoonlijk. Daarnaast willen ze hun volgers graag inspireren en informeren over een leuker leven en hoe je dat kunt realiseren. Ik ben fan!

Tone of voice: hoe spreek jij je doelgroep aan? 

De manier waarop 365 dagen succesvol met hun doelgroep omgaat is heel kenmerkend. Hoe ze dat doen? Ze hebben hun missie heel duidelijk vertaald in hun tone of voice.

Tone = de toon, kan per kanaal, gelegenheid of doelgroep lichtelijk verschillen.
Voice = de stem van het merk.

Tone of Voice betekent dus hoe je je merk vertaald naar buiten toe.

Je wilt je doelgroep natuurlijk op de juiste manier aanspreken. Naast een passende uitstraling is het ook belangrijk om op een goede manier te communiceren. In de tone of voice beschrijf je het karakter van deze communicatie. Het heeft betrekking op alle kanalen die je inzet, bijvoorbeeld social media, e-mail, je website en eventueel drukwerk. Door dit consistent door te voeren zorg je voor vertrouwen en herkenning bij jouw potentiële klanten.

De onderdelen van de tone of voice

Leuk zo’n uitleg over wat het is, maar je wilt natuurlijk ook weten HOE je dan de tone of voice bepaald. Er zijn verschillende facetten belangrijk om rekening mee te houden bij het bepalen en vervolgens toepassen van de tone of voice..

#1 Laat het bij het bedrijf passen

Hoewel het belangrijk is om de tone of voice bij je doelgroep aan te laten sluiten is het ook belangrijk dat het bij het bedrijf past. Je moet je natuurlijk niet anders voordoen dan je in de realiteit bent! 

De ‘voice’ blijft in de basis gelijk omdat het een weerspiegeling van het merk is. Het is een vertaling van de merkpersoonlijkheid. Om dit helder te maken moet je de kernwaarden en eigenschappen van je merk helder hebben. Een makkelijke en leuke oefening is om je bedrijf te vergelijken met bijvoorbeeld een auto, persoon, dier, noem het maar op. De vraag is dan ‘welke auto is ons bedrijf en waarom?’. Hier kan je al mooie inzichten uithalen!

Om het verder uit te diepen is het goed om het bedrijf op verschillende assen te plaatsen.

 • Zijn we persoonlijk of juist meer formeel?
 • Modern of traditioneel?
 • Houden we van een grapje of zijn we juist serieus?
 • Toegankelijk of exclusief?

Probeer zo dicht mogelijk ‘bij jezelf’ te blijven en wees eerlijk. Baseer je tone of voice op eigenschappen die je merk ook daadwerkelijk heeft. Anders schep je verwachtingen die niet kloppen. 

merkpersoonlijkheid-spectrum

#2 Weet wie je doelgroep is en welke taal ze gebruiken

Om de ‘Tone’ te kunnen bepalen is het eerst belangrijk om te weten of je je moet richten op zakelijke klanten of consumenten. Een paar vragen om je doelgroep duidelijker te maken:

B2B

 • In welke branche bevindt zich jouw doelgroep?
 • Wat zijn bedrijfsprocessen waar jouw product of dienst op aansluit?
 • Hoe groot is het bedrijf en op welke functie richt je je?
 • Op welke markt richt jouw klant zich?

B2C

 • Wat zijn persoonlijke kenmerken van je doelgroep?
 • Wat is hun opleidingsniveau en inkomen?
 • Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit?
 • Wat zijn hun interesses?

Als je helder hebt wie je doelgroep is is het tijd om dieper te duiken in de taal die ze gebruiken.

Een paar mogelijke vragen om te stellen:

 • Kan je vakjargon gebruiken of juist meer simpele termen?
 • Kan je je gebruiken of zeg je u?
 • Kan je Engelse woorden gebruiken?
 • Kan je emoji’s gebruiken of niet?

 

Het kan ook voorkomen dat je met verschillende doelgroepen te maken hebt, dan is het handig om verschillende variaties te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook heel waardevol zijn om te testen bij je doelgroep of dit aanslaat!

Tone of Voice doel

#3 Zorg voor een doel

Bij elk stuk content wat je deelt is het belangrijk om je bewust te zijn van het doel ervan. Een doel is niet zozeer het plaatsen ervan, maar wat je er bij je ontvangers wilt bereiken.

Er zijn 6 smaken voor doelen:

 • Activeren
 • Informeren
 • Inspireren
 • Instrueren
 • Opiniëren
 • Overtuigen

Per tekst kies je maar 1 doel, anders wordt het chaotisch. Per doel pas je je tekst aan binnen de kaders van je merkpersoonlijkheid

2 voorbeelden:

 1. Wil je iemand informeren? Dan kan je het zakelijk en heel concreet houden. Geen poespas.
 2. Wil je iemand activeren? Dan kan je je meer richten op emotie en gebruik je verleidelijke of wervende teksten.

#4 Let op het kanaal

De basis staat, nu nog de variaties per kanaal. Op je website heb je meer vrijheid en ruimte om te communiceren dan op bijvoorbeeld social media. Daarnaast heb je ook nog te maken met verschillende doelgroepen per social media kanaal. 

Op LinkedIn zal je wellicht zakelijker communiceren en op Instagram is er meer ruimte voor een persoonlijke touch. 

Als laatste heb je ook nog te maken met de algoritmes van social media. Wat zijn bijvoorbeeld de tijdstippen dat mensen op het kanaal zijn en wat is hun gedrag? Op Instagram draait alles om foto en video en minder om tekst. Dan moet je direct een sterke visuele indruk achter laten. 

Op LinkedIn draait het meer om inhoud dan om het visuele aspect. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden en die de taal, opbouw van zinnen en de lengte ervan beïnvloeden. 

#5 Wees consistent

Door consistent te zijn in de doorvertaling van je tone of voice zorg je voor vertrouwen bij de ontvanger. Het draagt bij aan het opbouwen van het imago van het merk. Wanneer de lezer denkt dat alle teksten altijd door dezelfde persoon zijn geschreven zit je goed! 

Omdat je altijd op dezelfde manier schrijft die past bij het bedrijf en de doelgroep zorg je ervoor dat je gewenste resultaten gaat behalen. Jouw potentiële klanten herkennen zich in het verhaal en de verwachtingen passen bij de realiteit. 

Dit betekent echter ook dat je niet zomaar je tone of voice kunt wijzigen. Als je in 1 klap alles verandert leidt je bedrijf hieronder omdat het vertrouwen weg is. Het is wel mogelijk om heel langzaam dit aan te passen zodat je volgers het niet merken en ze de tijd hebben om eraan te wennen.

Heb jij je tone of voice helder? We helpen je graag!

]]>
Doelgroep: 3 tips om je klanten beter te begrijpen https://studiorocketpower.com/doelgroep-3-tips-klanten-beter-begrijpen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=doelgroep-3-tips-klanten-beter-begrijpen Tue, 13 Oct 2020 06:00:31 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=218673
Alles begint bij je doelgroep, de toekomstige klanten waar je het voor doet. Het lijkt misschien zo makkelijk om deze mensen te specificeren en aan te spreken, maar niets is minder waar. Veel bedrijven kunnen niet benoemen op wie ze zich richten.

#1 Wie is je doelgroep: keuzes maken en specificeren

Zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe groter jouw doelgroep is, hoe moeilijker en daarmee kostbaarder het wordt om deze te bereiken. Keuzes hierin maken is lastig. Het betekent dat je veel mensen gaat uitsluiten. 

Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen om een heldere doelgroep te specificeren. Richt je je op zakelijke klanten of consumenten? Lokaal, regionaal, nationaal of misschien wel internationaal? 

Bij zakelijke klanten kan je beginnen met de volgende vragen te stellen:

 • In welke branche bevindt zich jouw doelgroep?
 • Wat zijn bedrijfsprocessen waar jouw product of dienst op aansluit?
 • Hoe groot is het bedrijf en op welke functie richt je je?
 • Op welke markt richt jouw klant zich?

Bij consumenten begin je met de volgende vragen:

 • Wat zijn persoonlijke kenmerken van je doelgroep?
 • Wat is hun opleidingsniveau en inkomen?
 • Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit?
 • Wat zijn hun interesses?

Hoe specifieker je doelgroep is hoe beter je je product of dienst erop kunt aanpassen en dus verkopen. Twee voorbeelden:

✅Wel doen. Stel je bent een technologiebedrijf met een eigen product, bijvoorbeeld een CRM-systeem. Het is dan verstandig om je eerst op een niche te richten zoals verkopers. Door dit helder te hebben weet je precies hoe je ze kunt aantrekken. 

❌Niet doen. Stel je bent een diëtiste met een e-book met algemene afvaltips. Je wilt deze adverteren en kiest als doelgroep mannen en vrouwen uit Nederland die tussen de 18 en 65 jaar zijn. Hoe ga je dan bepalen hoe je ze kunt aanspreken?

doelgroep

#2 Hoe communiceer je met je doelgroep?

Je hebt ongetwijfeld een ondernemer of persoon die je inspireert. Misschien lees je iets van diegene en merk je dat je zit mee te knikken omdat je het herkent. Hoe kan diegene nou precies weten waar jij tegenaan loopt of wat je nodig hebt?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel: hij/zij kent jou goed en weet jouw taal te spreken. Met deze taal kan je een gevoel creëren waardoor je potentiële klant zich aangesproken voelt en zich met jou identificeert. Je wilt dat deze persoon denkt “Hier moet ik zijn! Dit past precies bij wat ik zoek!”

Hoe je deze taal kunt bepalen? Ten eerste kun je onderzoek doen naar waar jouw potentiële klant naar zoekt. Kijk naar de zoekwoorden om een goed beeld te krijgen van de bewoording die ze gebruiken en de antwoorden waar ze naar zoeken. De tweede tip ligt misschien wat voor de hand, maar: ga met ze praten! Vraag naar hun behoeftes, kijk wat ze raakt en luister goed naar het taalgebruik. Meer tips en voorbeelden beschrijven we hier.

doelgroep kanalen

#3 Hoe gebruikt je doelgroep het internet?

Als je boodschap helder is moet je het nog op de juiste manier verspreiden. Welke kanalen gebruikt jouw potentiële klant? En misschien nog belangrijker: ben jij daar te vinden?

Met een digitale strategie kijken we voornamelijk naar online kanalen. Deze zijn er in veel verschillende soorten met elk hun eigen kenmerken. Je hebt ze voor het maken van content en het distribueren ervan. 

Probeer minder uit te gaan van je eigen perspectief en kruip in de huid van je doelgroep. Op welke kanalen zijn ze te vinden en wie en wat volgen ze? 

Stel je hebt een webshop voor bikini’s, dan is de kans groot dat je je doelgroep vindt op Instagram en Facebook. Of als je een B2B bedrijf hebt waarbij je potentiële klanten een lang koopproces volgen, is het wellicht interessanter om Linkedin en een nieuwsbrief te gebruiken.

Het is ook interessant om te kijken hoe de kanalen elkaar kunnen versterken. Denk hierbij ook aan de reis van de gebruiker. Begin bijvoorbeeld met een advertentie op LinkedIn die verwijst naar een artikel op de website waar mensen zich ook kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief.

Niets is te gek, zolang het past bij de doelgroep en boodschap!

Doelgroep: 3 tips om je klanten beter te begrijpen

Een succesvolle strategie gaat uit van een heldere doelgroep. Door goed te specificeren wie dit zijn, hoe je ze kunt aanspreken en op welke kanalen je ze kunt bereiken zorg je ervoor dat je resultaten haalt. Dit klinkt misschien logisch, maar vaak gaan bedrijven uit van hun eigen perspectief zonder te onderzoeken of dit wel klopt. Hierdoor worden de basisbeginselen uit het oog verloren en dat is zonde!

Heb jij jouw doelgroep helder? We helpen je graag met deze aan te scherpen en aan te trekken!

]]>
De 3 onderdelen van goede branding https://studiorocketpower.com/de-3-onderdelen-van-goede-branding/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-3-onderdelen-van-goede-branding Tue, 06 Oct 2020 06:00:01 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=218659
Vaak wordt branding geassocieerd met een logo, een huisstijl, een visitekaartje en ga zo maar verder. Dit klopt ook, maar dit is niet het enige waar het om draait als we het over branding hebben. Dat maakt ‘branding’ nogal een abstract concept. Toch kan een goede branding vaak het kantelpunt zijn van een succesvolle of gefaalde business. Om die reden is het belangrijk om te investeren in de ontwikkeling van jouw brand. Maar wat is branding nou eigenlijk?

Wat is een goede branding?

Zoals eerder benoemd is branding zoveel meer dan een mooi kleurenpalet en een logo. Het is de totale identiteit van jouw business. Je kunt een business en een brand niet los van elkaar zien. Als je namelijk een business hebt, heb je automatisch ook een brand. De key is dan om een goede branding neer te zetten. 

Branding geeft jouw doelgroep het gevoel van herkenbaarheid, vertrouwen en personificatie. Door een consistente uitstraling herkennen mensen jouw bedrijf en groeit hun vertrouwen in jou. Zeker door een persoonlijke branding te hebben zullen potentiële klanten zich meer in jouw bedrijf herkennen en zal jouw imago worden versterkt.

Om een goede branding neer te zetten, zijn er drie aspecten om rekening mee te houden, namelijk:

 • Kernwaarden;
 • Tone of voice;
 • Merkidentiteit

Jouw brand maakt jou uniek ten opzichte van alle andere bedrijven die er momenteel zijn. Er wordt vaak gedacht dat het heel belangrijk is om je aanbod uniek te maken, maar in deze tijd is dat vaak onmogelijk. Daarom is het een stuk relevanter om dat onderscheidende in jouw brand naar voren te laten komen.

De 3 onderdelen van goede branding

Kernwaarden

De kernwaarden van een bedrijf worden vaak bepaald als er een idee ontstaat voor een bedrijf. Wat drijft jou namelijk om het bedrijf te beginnen? Dat is vaak het moment dat er een idee ontstaat.

Een voorbeeld hiervan is Coolblue. Ooit als vriendenclub begonnen met het idee om het meest klantvriendelijke bedrijf te zijn in Nederland en België. En dat is gelukt!

Jouw kernwaarden zullen altijd terugkomen in je bedrijf. De manier hoe je met je klanten omgaat, maar ook hoe je communiceert naar buiten doe. Daarnaast zullen er altijd momenten zijn in jouw business waarin je moeilijke beslissingen moet nemen. Op zo’n moment is het goed om terug te gaan naar je kernwaarden en te bepalen wat nou echt belangrijk is voor je business. Op die manier kun je altijd terugvallen op je kernwaarden en wordt het steeds makkelijker om beslissingen te maken.

Je hoeft jouw kernwaarden niet perse te delen op je website. Alhoewel het natuurlijk wel mag! Maar het kan ook zo zijn dat jouw kernwaarden fungeren als een interne gids voor jouw bedrijf.

Tone of voice

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gebruik de taal van je potentiële klant! De manier waarop je als merk communiceert kan je vastleggen met de tone of voice. Hierin bepaal je de taal, grammatica, zinsopbouw en de toon van je communicatie. Zo kan je formeel of informeel, grappig of serieus, commercieel of informatief, technisch of juist toegankelijk communiceren. Maak dit helder voor jezelf en wees hier ook consistent in. Kies daarnaast ook vooral voor hetgeen wat goed voelt voor jou. Anders komt het geforceerd over en zullen mensen denken dat je niet authentiek bent.

Het is niet alleen belangrijk hoe je communiceert, maar ook wat je communiceert. Allereerst is het goed om te achterhalen wat de problemen zijn waar jouw doelgroep tegenaan loopt. Op die manier kun je bepalen met wat voor content je hierop kan inspringen. De doelgroep zal vervolgens het probleem herkennen en bewust worden van het feit dat ze jou nodig hebben.

Als je niet weet waar je doelgroep tegenaan loopt is het belangrijk om dit te achterhalen. Je kunt het ook simpelweg aan ze vragen!

Merkidentiteit

Ten slotte is het key om jouw business een visuele persoonlijkheid te geven. Die leg je vast in jouw brand identiteit. Hieronder vallen alle elementen van de visuele identiteit van jouw business. Veel bedrijven focussen zich alleen op dit onderdeel, zonder na te denken over de rest van het brand. Je kan dit ook wel vergelijken met een eerste date. In eerste instantie voel je je wel of niet aangetrokken tot een bepaalde persoon. Maar wanneer je in gesprek gaat leer je iemands persoonlijkheid pas echt kennen. Hier kom je er pas achter of je iemand leuk vindt of niet. Dit werkt ook zo voor bedrijven.

Een merkidentiteit bestaat veelal uit een logo, kleurenpalet, typografie, marketinguitingen, een website, vormen, illustraties, fotografie en ga zo maar door. Al deze onderdelen moeten jouw merkidentiteit uitstralen. Daarom is het zo van belang om overal consistent te blijven, maar ook vooral up-to-date. Zo zal jouw brand altijd herkenbaar en betrouwbaar blijven.

Een succesvolle business heeft dus altijd een herkenbare en consistente uitstraling. Met een duidelijke kernwaarden, heldere tone of voice hebben en een consistente merkidenteit.

]]>
Klantreis: wat zijn de 4 fases en hoe kan je het optimaliseren? https://studiorocketpower.com/klantreis-wat-zijn-de-4-fases-en-hoe-kan-je-het-optimaliseren/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=klantreis-wat-zijn-de-4-fases-en-hoe-kan-je-het-optimaliseren Thu, 01 Oct 2020 08:00:01 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=218663

Weet jij welke reis jouw (potentiële) klant aflegt en hoe je dit kunt optimaliseren? In deze blog delen we je de 4 stappen hoe je dit kunt doen en geven we je tips voor passende middelen!

Wat is een klantreis en waarom is het belangrijk om dit in kaart te brengen?

De naam zegt het eigenlijk al, maar een klantreis is een weergave van alle momenten dat een (potentiële) klant in contact met je is. Deze customer journey maakt overzichtelijk in welke fase iemand zich bevindt en waar dus eventuele gaten zitten. 

Van oriëntatie tot de aankoop en daarna kan in detail elk touchpoint in kaart worden gebracht en daarmee geoptimaliseerd. Door deze customer journey helder te hebben kan je op het juiste moment de juiste middelen inzetten en je doelgroep in de gewenste richting sturen.

Hoe kies je de juiste middelen op het juiste moment in de klantreis?

Om de juiste middelen te kunnen kiezen moet je eerst weten in welke fase de doelgroep zich bevindt in de klantreis. Misschien is hij/zij nog aan het zoeken naar een oplossing, maar het kan ook zijn dat hij/zij tot aankoop over gaat. 

Je kunt de klantreis zo uitgebreid in kaart brengen als je zelf wilt, maar we gebruiken voor nu een simpele manier. Google heeft een model voor slimme remarketing (marketing gericht op eerdere interacties zoals het zoeken naar een product die je vervolgens overal terugziet) genaamd See, Think, Do en Care. Hiermee heb je 4 fases waarin je doelgroep zich kan bevinden. Wij gebruiken het model om de klantervaring helder te maken. 

Tip: neem in gedachten je doelgroep en redeneer alles vanuit deze persoon.

Fase 1: See

De eerste fase is ‘See’. Hier vindt zich het eerste contact met een bedrijf plaats en wordt hiermee de naamsbekendheid vergroot. De potentiële klant heeft nog geen koopintentie, maar is op zoek naar informatie. Belangrijk is dus om heel helder te maken wat je te bieden hebt en te zorgen voor zichtbaarheid. 

Geschikte middelen om je doelgroep in deze fase aan te trekken zijn:

 • Blogs – gericht op de oriënterende bezoeker
 • Nieuwsbrief
 • Contentmarketing op social media kanalen – gericht op branding en naamsbekendheid
 • Adverteren op specifieke interesses

Klantreis See

Fase 2: Think

Bij de tweede fase ‘Think’ gaat je potentiële klant vergelijken en overwegen. Zo gaan ze op zoek naar meer informatie om hun afweging te kunnen maken of ze wel of niet voor je gaan kiezen. Hierbij is het dus heel belangrijk om goede informatie te verschaffen. 

Daarnaast wil je de informatie laten aansluiten op de zoektocht van de bezoeker. Hiervoor is het interessant om gebruik te maken van specifieke landingspagina’s die je inzet voor bepaalde zoekwoorden. Door een sterke branding in te zetten kan je mensen aan je verbinden en vertrouwen geven. 

Geschikte middelen om je doelgroep in deze fase te informeren kunnen zijn:

 • Landingspagina – gericht op de informatie die de bezoeker zoekt
 • Eventuele downloads + mailings – om meer informatie te verschaffen
 • Google Adwords – landingspagina tonen bij bepaalde zoekwoorden
 • SEO – tekst aanpassen op zoekwoorden
 • Contentmarketing – deel bijvoorbeeld reviews van bestaande klanten

Klantreis Think

Fase 3: Do 

Yes, tijd voor actie! De welbekende ‘conversie‘ wordt nu gedaan. Of dat een aankoop is of bijvoorbeeld contact opnemen is: het gaat erom dat de actie waarvan jij wilt dat je potentiële klant deze onderneemt ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. 

In deze fase is het dus belangrijk om je bezig te houden met conversie optimalisatie. Meet waar mensen op stuk lopen door bijvoorbeeld gebruik te maken van clickmaps, heatmaps of een scrollmap. Tip: in Hotjar kan dit allemaal! 

Geschikte middelen om je potentiële klanten in deze fase te binden kunnen zijn:

 • Eenvoudige kunnen converteren – zoals een goed formulier, chat of duidelijke knoppen voor contact of aanmelding
 • Blogs – content die gericht is op de bezoeker die op het punt staat om de aankoop te doen
 • Contentmarketing – deel verhalen van bestaande klanten waarmee ze zich kunnen identificeren
 • Adverteren – focus hierbij op de koopintentie

Klantreis Do

Fase 4: Care

Je dacht nu zeker wel klaar te zijn he? Zeker niet! Het belangrijkste van het hebben van een klant is het tevreden maken en houden ervan. We moeten ook zeker niet de kracht van mond-tot-mond reclame vergeten, want een blije en loyale klant zorgt voor meer klanten.

Beloon loyale klanten en behoudt warm contact met ze. Een loyale klant is iemand die minstens 2 keer van je heeft gekocht (een keer kan een foutje zijn, de tweede keer zeker niet 😉). Het is makkelijker om van een bestaande klant nog een aankoop te krijgen dan nieuwe klanten aan te trekken.

Geschikte middelen om een loyale klant te krijgen zijn:

 • Loyaliteitsprogramma – vraag om reviews en tell-a-friend
 • E-mailmarketing – tips, updates en andere relevante informatie voor de klant
 • Contentmarketing – deel leuke verhalen van klanten en het bedrijf op social media
 • Goede support – een makkelijke manier om contact op te nemen zoals met chat

Klantreis Care

Waarom is de klantreis belangrijk en hoe kun je dit optimaliseren?

Een succesvolle strategie is gebaseerd op een duidelijke klantreis. Door dit in kaart te brengen kan je op het juiste moment de juiste middelen inzetten en je potentiële klant in de gewenste richting sturen. Om dit eenvoudig in kaart te brengen gebruiken we het See (bekendheid creëren), Think (informeren), Do (conversie) en Care (support) model van Google.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw klantreis? We helpen je graag!

]]>
Onze lessen na 1 jaar ondernemen https://studiorocketpower.com/houston-were-going-fulltime-ondernemen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=houston-were-going-fulltime-ondernemen https://studiorocketpower.com/houston-were-going-fulltime-ondernemen/#respond Tue, 01 Sep 2020 07:12:48 +0000 https://studiorocketpower.com/?p=217858

Ze zeggen niet voor niets “time flies when you’re having fun” want dat is ook zo! Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat Denise en ik officieel samen gingen werken. Eerst 2 dagen in de week, vanaf nu fulltime! 🎉 En boy, wat hebben we veel geleerd. Hierbij mijn 5 belangrijkste lessen van ons eerste jaar samen ondernemen.

 

Les #1: wees trots op jezelf en heb vertrouwen in jezelf

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het lastig om stil te staan in het moment. Kijken hoe ver je al bent gekomen en daar trots op zijn. Ik vind het veel leuker om met nieuwe plannen bezig te zijn en vergeet daarbij hoe knap het is wat voor resultaten er zijn behaald. 

Om dit beter te doen probeer ik op te schrijven wat ik heb geleerd en/of waar ik trots op ben per dag. Op die manier sta je er even bij stil, onthoud je het beter en zie je ook je groei. 

Ditzelfde geldt met het stellen van kwartaaldoelstellingen. Eerst denk je: dit gaan we nooit halen! En toch lukt het. Dat geeft zo’n voldaan gevoel en zelfvertrouwen!

 

Les #2: vier je successen

Taart eten Studio Rocket PowerHet probleem als je niet stilstaat bij je progressie is dat je ook geen successen viert. En dat is zonde! Hoewel we vaak hebben gezegd “dat we een flesje opentrekken”, schiet dat er toch wel eens bij in. Zeker met corona is het ook niet makkelijker om samen de successen te vieren, al kan je natuurlijk elk een taartje halen en apart opeten. 

Goed nieuws: we hebben taart gegeten, samen! Omdat we vanaf september fulltime gaan ondernemen moesten we toch zeker wel feest vieren! Het mooie van je successen vieren is dat je ook direct gaat reflecteren op de afgelopen tijd en vanuit daar weer nieuwe plannen maakt, dus eigenlijk is het dubbelop feest.

En ja, het was heel veel taart. Maar bij een feestje bestaat er niet zoiets als teveel taart! (al was ik wel een beetje misselijk erna 😂)

 

Les #3: het belang van goede afspraken maken en deze zwart op wit zetten

Het minst leuke onderdeel van samenwerken vind ik toch wel het officiële regelwerk. Denise en ik hebben samen een vennootschapscontract, maar ook met klanten met langere projecten maken we duidelijke afspraken in contracten. Daarnaast zorgen we er ook voor dat voor elk project een voorstel op de mail staat met een akkoord erbij, dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Het geeft mij in ieder geval rust om te weten dat die basis goed is en vanuit daar kan je verder bouwen!

 

Les #4: vertrouw op je onderbuikgevoel

Waar baseer jij je keuzes op? Op je gevoel, je ratio of allebei? Hoewel ik graag op m’n verstand vertrouw merk ik ook wel dat m’n onderbuikgevoel vaak gelijk heeft. Wel of niet met een partij samenwerken, goede strategie opzetten en wat zijn slimme vervolgstappen. Zeker in combinatie met cijfers zorgt dit voor het maken van goede keuzes!

Het durven vertrouwen op dit onderbuikgevoel in plaats van het met feiten proberen te omzeilen is nog wel een les. Ik merk dat ik toch snel schiet in de gedachte “ach, het komt toch wel goed omdat …” of juist iets zien als een uitdaging en dat ik daarbij aan m’n gevoel voorbij ga. Hier valt dus nog wat te leren!

 

Les #5 met z’n 2’en kom je verder en het is veel gezelliger

Ze zeggen niet voor niets “in je eentje ga je snel, maar samen kom je verder”. Ik geloof daar ook zeker in! Het is zo fijn om te kunnen overleggen, samen te brainstormen, werk te kunnen verdelen en ook gewoon gezellig ouwehoeren. In je eentje een discussie over wat het beste is, is toch een stuk minder interessant. Hoewel het soms een uitdaging is hoe je het beste kunt samenwerken heeft het echt een grote meerwaarde. Ik zou nooit meer anders willen!

Naast deze lessen heb ik natuurlijk nog veel meer geleerd over ondernemen. Van alles over mezelf, netwerken, strategie, marketing, mindset, projectmanagement, financiën, verzekeringen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is wat ik misschien nog wel het leukste vind aan ondernemen: de uitdagingen en daardoor ontwikkelingen die je doormaakt. Iedereen en zeker Denise bedankt voor al jullie support, uitdagingen en mooie herinneringen!

Meer weten van onze ontwikkelingen en lessen? Volg me op LinkedIn en dan zie je mijn wekelijkse vlogs!

Op naar een mooi 2e jaar!
Rosalie Ywema

]]>
https://studiorocketpower.com/houston-were-going-fulltime-ondernemen/feed/ 0
9 Tips om je website te verbeteren https://studiorocketpower.com/9-tips-om-je-website-te-verbeteren-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=9-tips-om-je-website-te-verbeteren-2 Wed, 08 Apr 2020 13:31:00 +0000 https://new.studiorocketpower.com/?p=485

In ons vorige artikel hebben we de onderdelen uitgelegd waaraan een goede website voldoet. Nu gaan we verder de diepte in en krijg je concrete tips waar je meteen mee aan de slag kan!

Onze 9 tips om je website te verbeteren:

1.Helder doel

Als je weet welke mensen je wilt aantrekken en wat hun behoeftes zijn, kun je per pagina een duidelijk doel stellen. Wil je meer informatie geven, ze contact laten opnemen of ze laten aanmelden voor jouw product of mailinglijst? Dit doel kun je vanuit de doelgroep eenvoudig formuleren dankzij het invullen van de volgende zin (ook wel User Story genaamd):

Als een [type gebruiker] wil ik [actie] zodat ik [actie].

Bijvoorbeeld: als een geregistreerde gebruiker wil ik eenvoudig mijn wachtwoord kunnen resetten zodat ik weer gebruik kan maken van het product.

2. Maak het overzichtelijk

Bezoekers scannen in 8 seconden of de website relevant voor ze is. Je moet dus snel de juiste informatie geven! We beginnen met het scannen van het menu en de homepagina. Zorg dat deze items overzichtelijk zijn! Gebruik hiervoor een duidelijke informatiestructuur, duidelijke titels en genoeg witruimte om de structuur aan te geven. Een duidelijke informatiestructuur zorgt ervoor dat de informatie goed vindbaar en zichtbaar is voor de bezoeker zodat de gebruiker weet waar hij/zij moet zijn.

3. Opgeruimd staat netjes

Wie kent KISS (Keep It Simple, Stupid) of Less is More niet? Te vaak zien we websites met van alles veel te veel. Te veel teksten, te veel plaatjes, te lang, overbodige informatie. We snappen dat je veel kunt vertellen over jouw bedrijf, maar het zorgt er simpelweg voor dat mensen afhaken. Zonde! Wat is essentieel en wat zijn (overbodige) extra’s? Een goed middel om tot de kern te komen is om Mobile First te ontwerpen, dan heb je geen ruimte voor vele afbeeldingen en lappen tekst :).

4. Zorg voor leesbaarheid

Als je dan gaat schrappen in je teksten is er ruimte over voor goede leesbaarheid! Genoeg contrast, prettig leesbaar lettertype, goede zinsopbouw en bulletpoints kunnen al zo’n groot verschil maken! We lezen niet, we scannen. Wees dus slim in je kleurgebruik, dikgedrukte koppen en lijstjes om de teksten behapbaar te maken en makkelijk scanbaar. En zeg ajb ook wat je bedoelt en gebruik watermeloenen-taal, weet iedereen wat je wilt zeggen 😉

5. Maak het aantrekkelijk

Zo’n foto dat je de pixels kunt tellen of een design uit de vorige eeuw? Zoooo witte legging… Dat willen we niet! Gebruik duidelijke foto’s en iconen die je verhaal ondersteunen en zorg er ook vooral voor dat die bestanden niet te groot zijn! Maak het zo aantrekkelijk mogelijk om je website te bekijken. Naast foto’s en iconen kan je hier ook passende kleuren, genoeg witruimte en consistentie in je design voor gebruiken. Hoe langer bezoekers blijven, hoe beter!

6. Maak het persoonlijk

Deze kan ik niet vaak genoeg herhalen. Mensen kopen van mensen, maak je website dan ook menselijk! Schrijf zoals je het zou zeggen, gebruik eigen foto’s en geef een inkijkje in het bedrijf. Ook een goede manier om het persoonlijk te maken is door reviews te plaatsen, laat je ook meteen je expertise zien!

7. Duidelijke Call to Actions

“Meer informatie” in dezelfde kleur als de rest is niet alleen saai en onduidelijk maar ook niet echt opvallend. Vertel mensen wat er gebeurt nadat ze op de knop hebben geklikt “Neem contact op” en gebruik ook vooral een andere kleur dan de rest! Of zoals er wel eens wordt gezegd: “Make it pop!” 😉

8. Zorg dat het werkt

Niets zo irritant als een formulier dat niet werkt of een link die het niet doet. Testen moet je sowieso! Het is verstandig om verschillende designs te testen met een A/B test. Dan maak je twee pagina’s waar een klein verschil in zit om te kunnen kijken welke het beste werkt. Daarnaast wil je dat de website snel laadt. Zo kan je gebruik maken van caching, gecomprimeerde foto’s en goede hosting. Om de snelheid te kunnen testen kan je tools gebruiken zoals https://gtmetrix.com/

9. Vindbaarheid

Nu is je website perfect, maar niemand vindt hem! Wat nu? Om in Google getoond te worden kan je betalen voor advertenties, investeren in marketing en/of SEO (Search Engine Optimalization). Voor de langere termijn gelden voornamelijk SEO en content marketing. Voor dit punt geldt: hoe actueler je website en geïnvesteerd in SEO hoe meer bezoekers je krijgt.

Bonus: goede 404

Houston, we’ve got a problem!

Je wilt natuurlijk het liefste niet dat mensen op een verkeerde link klikken of iets zoeken wat je niet kan tonen. Mochten bezoekers toch op de 404-pagina terechtkomen kan je er wel wat leuks van maken! Het is namelijk de perfecte plek om een grapje te maken en mensen vervolgens naar de belangrijkste pagina’s te sturen. Zorg er in ieder geval voor dat de bezoeker niet gefrustreerd raakt en wegklikt!

En? Al nieuwe ideeën over wat je aan je website gaat verbeteren? Bij alles geldt: de beste websites staan niet stil en worden regelmatig geüpdate om relevant te blijven en de beste waarde te bieden aan de bezoeker.

Wil je een frisse blik op jouw website? Dat kan! Stuur ons een berichtje of kijk op onze website, we brainstormen er graag met je over!

]]>
Waaraan voldoet een goede website? https://studiorocketpower.com/waaraan-voldoet-een-goede-website-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=waaraan-voldoet-een-goede-website-2 Wed, 25 Mar 2020 13:29:00 +0000 https://new.studiorocketpower.com/?p=481

Tegenwoordig weet iedereen wel een en ander van een website af. Bijna iedereen en elk bedrijf heeft er wel een. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het ook een goede website is. Wij zien dagelijks vele websites, de een beter dan de ander. Maar wat zorgt ervoor dat een website ook daadwerkelijk goed is? En waarom? Tijd om daarin te duiken!

Web·site (de; v(m); meervoud: websites)

locatie op internet, bestaand uit een of meer pagina’s met informatie, foto’s, geluid enz.

Wat is een ‘goede’ website?

Misschien is het goed om stil te staan bij de definitie van ‘goed’. Het belangrijkste aan een website is dat het waarde biedt aan de bezoeker. Mensen komen met een reden naar je website. Belangrijk is om dan ook de oplossing op hun vraag te bieden. Maar wat is de reden dat mensen jouw website bezoeken?

De doelgroep

We beginnen altijd bij de doelgroep. Wie gaat uiteindelijk de website bezoeken? Wat is dat voor persoon? Wat zijn zijn/haar interesses? Binnen welke doelgroep valt die persoon? Wat voor stijl spreekt zo iemand aan? Via welk apparaat? Zomaar wat vragen, maar zeker niet onbelangrijk om aan je voorbij te laten gaan. Dit soort vragen, en met name de antwoorden erop, zorgen ervoor dat jij een duidelijk beeld krijgt van de doelgroep voor jouw website. Je wilt tenslotte wel dat jouw bezoeker zijn/haar doel bereikt op jouw website. 

Duidelijke boodschap

Oke, nu we weten voor wie we de website gaan maken, is het tijd om te bepalen welk verhaal je wilt vertellen. Als je iemand over wilt laten gaan op actie, is het belangrijk dat je de bezoeker op je website weet mee te nemen en vast te houden. Van introductie, naar meer informatie, naar actie! Maak het persoonlijk en authentiek. Maak het kort, maar krachtig. Maak het visueel en laat het spreken! Creëer dus content wat bijdraagt aan jouw verhaal, maar wat de bezoeker aanspreekt. Houd er rekening mee dat de bezoeker in eerste instantie jouw website scant. Vermijd dus oneindige lappen tekst. We snappen dat je veel te vertellen hebt, maar houd het concreet!

Consistent design

Tijd om jouw boodschap visueel te maken! Pas je huisstijl op een consistente manier toe in je website. Denk hierbij aan typografie, kleurgebruik, knoppen en iconen. Consistentie zorgt vertrouwen, rust en overzicht. Naast een aantrekkelijk design is het nog belangrijker dat het voor de bezoeker vanzelfsprekend is hoe de website werkt. Om dit te doen is het goed om een duidelijke informatiestructuur te maken en witruimte te gebruiken. Dat biedt focus en zorgt ervoor dat de gebruiker zijn doel sneller behaalt. Maak duidelijk waar op geklikt kan worden en gebruik micro-interacties voor veranderingen. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor je bezoeker!

Werkend en veilig

Nu je een mooie website hebt met een sterke boodschap moet alles wel goed werken! Anders doet dit af aan de ervaring. Hoe snel laad de website? Is je website veilig? Werken alle formulieren en knoppen? Blijf testen, testen, testen!

Kijk ook goed hoe je website er op verschillende apparaten uitziet. Het aantal mobiele bezoekers blijft stijgen, in 2018 was dit al 40%. Vergeet dit niet! Je kan het ook juist als startpunt gebruiken om je website zo minimaal mogelijk op te zetten en verder uit te breiden naar desktop. Simplicity is key!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De doelgroep, de boodschap, het design en de werking ervan zijn allemaal belangrijke voorwaarden voor een goede website. Concrete tips om echt mee aan de slag te kunnen? Dat krijg je in onze volgende artikel! 

Wil je een frisse blik op jouw website? Dat kan! Stuur ons een berichtje en wij geven kosteloos feedback op jouw website!

]]>
8 tips om jouw onboarding te verbeteren! https://studiorocketpower.com/8-tips-om-jouw-onboarding-te-verbeteren-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=8-tips-om-jouw-onboarding-te-verbeteren-2 Tue, 03 Mar 2020 13:26:07 +0000 https://new.studiorocketpower.com/?p=477

Oké, we weten nu wat onboarding is en welke patronen er zijn en wat handig is per soort. Wij geven je graag nog wat meer tips om de onboarding nog beter te maken!

8 tips om onboarding te verbeteren

1.Begrijp je gebruiker

Tja, wat verwacht je dan van user experience designers. Alles begint bij je doelgroep! Als je snapt welk doel de gebruiker wilt behalen, kan je de onboarding zo optimaliseren dat de gebruiker overtuigd is dat jij hem/haar hierbij kan helpen. Zo móéten ze wel klant worden! Leef je in, praat, onderzoek, optimaliseer, pak alles aan om de onboarding te verbeteren!

2. Maak keuzes en laat de onboarding niet te lang duren

De gebruiker wilt zien of jouw product zijn/haar leven kan verbeteren, dus de onboarding moet niet te lang duren. Maak keuzes met wat je wilt laten zien en maak niet meer dan 3 tot 5 stappen.

3. Geef feedback over de voortgang

 MoneyMonk onboarding voortgangsbalk

Niets is zo demotiverend als niet weten hoe lang je nog bezig bent. Geef daarom feedback over de voortgang van de stappen zoals bij een checklist of een flow. Op hoeveel procent zitten de gebruikers en hoeveel stappen moeten ze nog doorlopen? Maak het extra motiverend om door te gaan door bij de eerste stap al een percentage te tonen, dan begin je niet helemaal bij 0.

4. Dwing de gebruiker niet de onboarding te gebruiken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij elke handleiding denk ik altijd dat ik het zelf wel kan. Niet elke gebruiker heeft zin in wat voor vorm van onboarding dan ook, dus dwing ze dan ook niet. Het kruisje of linkje om weg te klikken moet te vinden zijn, maar hoeft misschien niet heel opvallend in beeld ;).

5. Maak het herhaalbaar

Maaaar! Misschien denk je later toch ‘hoe moest dat ook alweer?’, dan is het wel handig om op een later tijdstip alsnog de onboarding te kunnen bekijken of deze nogmaals te kunnen doen. Maak het dan ook herhaalbaar, scheelt jou ook weer tijd met support!

6. Maak het eenvoudig

Communiceer duidelijk over functionaliteiten en taken die de gebruiker moet uitvoeren. Niets is zo frustrerend als een taak te moeten volbrengen als je die niet snapt. Dit klinkt misschien makkelijk, maar stiekem is het heel lastig om iets eenvoudig te maken. Schrap wat je kunt schrappen en leg het uit in normale taal met beeld erbij als dat mogelijk is. Nog beter is het om het vaak te testen en te kijken of de gebruiker begrijpt wat de bedoeling is!

7. Maak het persoonlijk

Het wordt steeds belangrijker om persoonlijk te communiceren met je doelgroep. Gebruik bijvoorbeeld de naam van de gebruiker, vraag naar zijn/haar situatie of interesses en gebruik deze input dan ook verder in de flow. Hoe beter de gebruiker zich herkent in jouw product, hoe eerder ze geneigd zijn om verder met je te gaan!

8. Maak het leuk en een feestje

MoneyMonk onboarding einde

Wie houdt er nou niet van een feestje?! Probeer de onboarding ook gewoon leuk te maken, al is het maar dat diegene een glimlach op zijn gezicht krijgt. Gebruik positieve taal, leuke plaatjes, confetti, whatever, gewoon om het leuk te maken! En vergeet natuurlijk ook niet om de gebruiker op het einde te feliciteren met de geslaagde onboarding :).

Zo, dat waren ze alweer. 8 tips om jouw onboarding te verbeteren. Wil je tips die op jou van toepassing zijn? Wij vinden het heel leuk om met jou te praten over jouw product! Stuur ons een berichtje en we helpen je graag verder!

Meer lezen over onboarding? Hier lees je wat het is. Ook hebben we een blog geschreven over de verschillende patronen.

]]>