5 tips voor een mooi webinar – zo maak je een mooie presentatie

door | dec 11, 2023

Je bent van plan om een knallend webinar te organiseren, maar tot nu toe ben je niet tevreden over het ontwerp. En dat is jammer, want de visuele uitstraling van een mooi webinar heeft een enorme impact op de ervaring van je kijkers.

Maar geen paniek! Ik heb ervaring met design en in deze blog deel ik graag 5 tips met je om jouw webinar of gewone presentatie er fantastisch uit te laten zien!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

5 tips voor een mooi webinar presentatie

#1 Maak het Visueel

Een mooi webinar biedt niet alleen waardevolle content, maar versterkt ook de boodschap visueel. Soms willen we alles in woorden uitleggen, maar bepaalde ideeën zijn veel makkelijker te begrijpen als je ze visueel presenteert.

Denk aan het uitleggen van een complex proces. Je kunt alle stappen opsommen, maar het kan ook in een infographic gegoten worden. Hetzelfde geldt voor het presenteren van gegevens; gebruik tabellen of grafieken om het begrijpelijker te maken. Hoe ingewikkelder je boodschap is, des te beter kun je het visueel ondersteunen. Zo kunnen je kijkers je kennis beter absorberen.

#2 Wissel Af

Een webinar waarbij elke pagina er hetzelfde uitziet, wordt al snel eentonig. Als kijkers geen verschil zien tussen de slides, raken ze verveeld en verliezen ze het overzicht.

Een mooi webinar heeft daarom afwisseling in zowel design als inhoud. 

Verander de achtergrondkleur, voeg afbeeldingen toe, geef opdrachten, plaats quotes, laat een video zien, laat de tekst op een andere manier verschijnen, of deel een persoonlijk verhaal. Door variatie te bieden, blijven kijkers betrokken en is de kans groter dat ze jouw kennis oppikken en onthouden.

Mooi webinar Studio Rocket Power

Laten we een voorbeeld nemen ter verduidelijking. De linkeroptie is een beetje saai, zeker als je veel van dezelfde opmaak hebt. De rechterversie trekt de kijkers tussen foto en tekst om het interessant te houden. 

#3 Geef het Ruimte

Er is niets zo vermoeiend als een propvolle pagina waar je geen idee hebt waar je moet beginnen met lezen. Niet alle informatie hoeft in één oogopslag zichtbaar te zijn. Te veel informatie op één plek maakt het rommelig en vraagt veel meer energie van je kijkers om de boodschap te begrijpen.

Een mooi webinar straalt rust uit en heeft voldoende witruimte. Geef informatie puntsgewijs weer, gebruik witregels tussen zinnen en geef het lucht! En als designer vertel ik je: je kunt bijna niet te veel ruimte hebben. Liever meer pagina’s met rust dan een onoverzichtelijke lap tekst.

#4 Maak het Gebruiksvriendelijk

Je weet nooit precies hoe mensen jouw webinar zullen gebruiken. Mensen kunnen verrassende dingen doen waar je niet op had gerekend, zoals jouw webinar bekijken op hun mobiel, misschien kennen ze de software niet of snappen ze je interacties niet (zoals een knop of chat).

Zorg ervoor dat jouw webinar geschikt is voor verschillende gebruikerservaringen en dat het intuïtief is. Geef duidelijke instructies over hoe het wel en niet te gebruiken is en waar de kijkers moeten klikken. Zorg ook voor een inhoudsopgave zodat kijkers weten wat ze kunnen verwachten.

#5 Gebruik Templates

Als je snel een mooie presentatie wilt maken, kunnen templates je enorm helpen. Dit zijn kant-en-klare sjablonen waar je alleen nog maar je content hoeft in te voegen en in jouw huisstijl moet zetten. Je vindt ze voor Word, maar voor een geweldig design raad ik je aan om Canva te gebruiken. Dat werkt heel intuïtief.

Ik ben een grote fan van templates, omdat ze je enorm veel tijd, geld en energie besparen. Je hoeft niet zelf te stoeien met design en hebt toch een prachtig resultaat. Win-win, toch?

Extra tip: Wil je het nog makkelijker hebben en meerdere templates die goed bij elkaar passen? Bekijk dan mijn Online Business Template Kit! Hierin vind je 200 templates voor onder andere social media, webinars, logo’s en contentplanning. Voor slechts €9,- kun je direct aan de slag en hoef je geen frustraties meer te hebben! Bekijk de kit hier: Online Business Template Kit.

En nu?

Wil je een mooi webinar maken, maar weet je niet goed hoe? Gebruik deze 5 tips! Maak je boodschap visueel, wissel af in design en inhoud, geef het ruimte, maak het gebruiksvriendelijk en gebruik templates.

Wil je meer leren over het maken van webinars en andere soorten online producten? Volg dan mijn cursus ‘Maak je Online Product‘! Daarin leer je alles over verschillende online producten, hoe je goede content maakt en hoe je alles technisch kunt implementeren. Super compleet! Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Maak je geen zorgen over inhoud of techniek! Meer informatie over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.