Focus houden: 3 tips voor meer succes

door | dec 21, 2020

Als startende ondernemer heb je hier misschien ook wel dagelijks mee te maken… De dagen vliegen voorbij en je komt vaker tijd te kort dan dat je tijd over hebt. Wanneer je aan het einde van de dag terugkijkt op jouw dag, heb je veel taakjes kunnen afstrepen, maar voor je gevoel weinig bereikt. Focus houden 

Verkeerde patronen voor focus houden

Misschien herken je deze patronen wel:

 • Je doet aan multitasken
 • Je stelt vaak dingen uit
 • Je wordt snel afgeleid
 • Je bent op zoek naar validatie van anderen
 • Jouw bureau en bureaublad is een nogal chaotisch
 • Je verzint vaak excuses
 • Je blijft nog te veel in je comfortzone
 • Je vergelijkt jezelf met anderen
 • Je geeft snel op als iets niet meteen lukt

Waar het vaak mis gaat, is dat je te veel wilt. En daarbij heb je niet 100% helder wat je nou écht zou willen. Hoe ziet succes er voor jou uit? Wat wil jij bereiken? Wat is jouw ultieme doel? Pas als je dit helder hebt, kan je echt actiegericht aan de slag gaan met taken die jou dichterbij dat doel brengen, in plaats van taken die je alleen maar afleiden. 

Net zoals goede voornemens kunnen doelen snel gemaakt zijn. Dit betekent niet dat je zo ook echt zal halen. Hier is een sterke mindset voor nodig. Dit vergt namelijk enorme toewijding aan je doel. Wanneer jij 100% helder hebt waar jij voor wil gaan, zal deze focus ook worden gecreëerd in jouw mind. Wij geloven dat je alles kan bereiken in je leven als je vastberaden en gefocust bent. 

Een laser-focus zal hoe dan ook leiden tot meer succes. Als je meer aandacht geeft aan het succes dat je zo verlangt, zijn er verschillende dingen die je kan verwachten:

 • Je weet veel beter welke acties je moet nemen.
 • Je hebt veel meer zelfvertrouwen
 • Je creëert een hoger niveau van motivatie
 • Je wordt geïnspireerd om grotere doelen te stellen

focus houden

Focus houden: wat wel te doen?

Er zijn verschillende methodes en stappen om meer focus te creëren en jouw doelen in het leven te behalen. Maar de enige manier dat deze methodes en stappen werken, is als jouw mindset sterk genoeg is om deze doelen ook écht te behalen. Wij geven je een aantal tips voor een sterke mindset en meer focus…

Bepaal hoe succes er voor jou uitziet

Wat wil jij bereiken in het leven? Doe net alsof jij terugkijkt op je eigen leven. Wat heb je gedaan? Waar woonde je? Met wie ging je om? Wat heb je voor anderen gedaan? Hoe voelde je je daarbij? Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te visualiseren. Hoe beter we weten wat succes voor ons betekent, hoe makkelijker we acties kunnen bepalen die ons dichterbij ons doel brengen. 

Vier kleine overwinningen

We willen allemaal onze doelen behalen en succesvol zijn. Want uiteindelijk is dat hetgeen wat betekenis geeft aan het leven. Maar het behalen van een groot doel lijkt vaak zo ver weg en het lijkt alsof je helemaal geen progressie maakt richting dat doel. Hoe doen succesvolle mensen dat? Het lijkt alsof zij constant grote doelen behalen. De key tot succes is om jezelf te realiseren dat grote doelen niet morgen, volgende week of misschien zelfs volgend jaar worden behaald. We focussen ons te veel op het einddoel in plaats van de kleine, veelbetekenende stappen die ons dichter bij het einddoel brengen. Daarom is het belangrijk om kleine overwinningen te vieren, zodat je niet gedemotiveerd raakt. Dit komt vaak voor, omdat we niet weten hoe dicht we bij ons doel zijn. We denken dat ons einddoel nog mijlenver weg is, terwijl het eigenlijk om de hoek is. 

Zo belangrijk dus, om kleine overwinningen te vieren. Als we deze erkennen, komen er stofjes vrij in onze hersenen die het geluksgevoel stimuleren en ervoor zorgen dat we een volgende prestatie willen behalen!

Zeg nee tegen alles wat niet bijdraagt aan jouw doel

We associëren het woordje ‘nee’ vaak met negativiteit. We willen anderen helpen en zetten onze eigen doelen even opzij. Maar besef je dat elke keer wanneer je ‘ja’ zegt tegen iemand anders, je nee zegt tegen iets wat jij echt wilt. Succesvolle mensen gaan heel bewust met hun tijd om. Alles waar zij ‘ja’ tegen zeggen moét bijdragen aan hun doel. Als jij diep van binnen voelt waar je naartoe wilt, dan weet je ook veel beter wanneer iets bijdraagt aan je doelen of niet. ‘Nee’ wordt dan een stuk makkelijker. Draagt dit bij aan mijn doel? Zo nee, dan heb jij een hele legitieme reden om ‘nee’ te zeggen.

Conclusie

Probeer je het eens voor te stellen. Hoe ziet, ruikt, proeft, klinkt en voelt het om je succes te behalen?

Jij trekt aan waar je je focus op legt. Focus je op datgene waarvan je meer wilt creëren in je leven, en vergeet niet dankbaar te zijn voor wat je al hebt! 

Wat is een andere manier om meer focus te geven aan het succes wat we willen? 🚀