Onze lessen na 1 jaar ondernemen

door | sep 1, 2020

Ze zeggen niet voor niets “time flies when you’re having fun” want dat is ook zo! Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat Denise en ik officieel samen gingen werken. Eerst 2 dagen in de week, vanaf nu fulltime! ? En boy, wat hebben we veel geleerd. Hierbij mijn 5 belangrijkste lessen van ons eerste jaar samen ondernemen.

 

Les #1: wees trots op jezelf en heb vertrouwen in jezelf

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het lastig om stil te staan in het moment. Kijken hoe ver je al bent gekomen en daar trots op zijn. Ik vind het veel leuker om met nieuwe plannen bezig te zijn en vergeet daarbij hoe knap het is wat voor resultaten er zijn behaald. 

Om dit beter te doen probeer ik op te schrijven wat ik heb geleerd en/of waar ik trots op ben per dag. Op die manier sta je er even bij stil, onthoud je het beter en zie je ook je groei. 

Ditzelfde geldt met het stellen van kwartaaldoelstellingen. Eerst denk je: dit gaan we nooit halen! En toch lukt het. Dat geeft zo’n voldaan gevoel en zelfvertrouwen!

 

Les #2: vier je successen

Taart eten Studio Rocket PowerHet probleem als je niet stilstaat bij je progressie is dat je ook geen successen viert. En dat is zonde! Hoewel we vaak hebben gezegd “dat we een flesje opentrekken”, schiet dat er toch wel eens bij in. Zeker met corona is het ook niet makkelijker om samen de successen te vieren, al kan je natuurlijk elk een taartje halen en apart opeten. 

Goed nieuws: we hebben taart gegeten, samen! Omdat we vanaf september fulltime gaan ondernemen moesten we toch zeker wel feest vieren! Het mooie van je successen vieren is dat je ook direct gaat reflecteren op de afgelopen tijd en vanuit daar weer nieuwe plannen maakt, dus eigenlijk is het dubbelop feest.

En ja, het was heel veel taart. Maar bij een feestje bestaat er niet zoiets als teveel taart! (al was ik wel een beetje misselijk erna ?)

 

Les #3: het belang van goede afspraken maken en deze zwart op wit zetten

Het minst leuke onderdeel van samenwerken vind ik toch wel het officiële regelwerk. Denise en ik hebben samen een vennootschapscontract, maar ook met klanten met langere projecten maken we duidelijke afspraken in contracten. Daarnaast zorgen we er ook voor dat voor elk project een voorstel op de mail staat met een akkoord erbij, dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Het geeft mij in ieder geval rust om te weten dat die basis goed is en vanuit daar kan je verder bouwen!

 

Les #4: vertrouw op je onderbuikgevoel

Waar baseer jij je keuzes op? Op je gevoel, je ratio of allebei? Hoewel ik graag op m’n verstand vertrouw merk ik ook wel dat m’n onderbuikgevoel vaak gelijk heeft. Wel of niet met een partij samenwerken, goede strategie opzetten en wat zijn slimme vervolgstappen. Zeker in combinatie met cijfers zorgt dit voor het maken van goede keuzes!

Het durven vertrouwen op dit onderbuikgevoel in plaats van het met feiten proberen te omzeilen is nog wel een les. Ik merk dat ik toch snel schiet in de gedachte “ach, het komt toch wel goed omdat …” of juist iets zien als een uitdaging en dat ik daarbij aan m’n gevoel voorbij ga. Hier valt dus nog wat te leren!

 

Les #5 met z’n 2’en kom je verder en het is veel gezelliger

Ze zeggen niet voor niets “in je eentje ga je snel, maar samen kom je verder”. Ik geloof daar ook zeker in! Het is zo fijn om te kunnen overleggen, samen te brainstormen, werk te kunnen verdelen en ook gewoon gezellig ouwehoeren. In je eentje een discussie over wat het beste is, is toch een stuk minder interessant. Hoewel het soms een uitdaging is hoe je het beste kunt samenwerken heeft het echt een grote meerwaarde. Ik zou nooit meer anders willen!

Naast deze lessen heb ik natuurlijk nog veel meer geleerd over ondernemen. Van alles over mezelf, netwerken, strategie, marketing, mindset, projectmanagement, financiën, verzekeringen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is wat ik misschien nog wel het leukste vind aan ondernemen: de uitdagingen en daardoor ontwikkelingen die je doormaakt. Iedereen en zeker Denise bedankt voor al jullie support, uitdagingen en mooie herinneringen!

Meer weten van onze ontwikkelingen en lessen? Volg me op LinkedIn en dan zie je mijn wekelijkse vlogs!

Op naar een mooi 2e jaar!
Rosalie Ywema