Jezelf beter leren kennen dankzij deze 6 manieren

door | apr 12, 2022

Ben jij ook zo’n enorme fan van persoonlijke ontwikkeling? Ik wel in ieder geval! Ik kan me geen leven voorstellen zonder, het heeft m’n leven namelijk echt verbeterd. Jezelf beter leren kennen vind ik niet alleen heel interessant, maar het levert ook veel op. Als je snapt waarom je dingen wel of niet doet kan je je leven daarop aanpassen. Daarnaast vind ik het ook leuk om beter te begrijpen hoe dit werkt bij anderen.

Wil jij jezelf beter leren kennen? Ik deel met veel plezier 6 manieren die mij hebben geholpen in mijn persoonlijke ontdekkingsreis!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Jezelf beter leren kennen in 6 stappen

Coaching & therapie

Veel mensen zien naar de psycholoog of een coach gaan als iets heftigs. Er moet wel veel mis met je zijn als je dit gaat doen, toch? Vind ik niet! Je maakt mij niet wijs dat er helemaal niks is wat beter kan in je leven. Jezelf beter leren kennen en je leven verbeteren kan dankzij de hulp van een coach. 

Ik heb zelf een paar maanden bij een psycholoog gelopen en dit heeft me zoveel goed gedaan. Ik had veel gevoelens weggestopt (over o.a. de scheiding van m’n ouders) en zat met mezelf in de knoop. Het was best wel pittig, daar ga ik niet over liegen, maar ik was daarna echt een ander mens. 

Na de psycholoog heb ik eigenlijk constant wel iets van coaching gehad. Toen ik nog in loondienst was, maar ook als ondernemer. Ik vind het zo waardevol om met iemand te kunnen praten over uitdagingen, patronen die me in de weg zitten, keuzes die ik moet maken, hoe je het beste een situatie kunt aanpassen, maar ook hele praktische vragen. 

Een goede coach of psycholoog geeft je niet zozeer de antwoorden op je vragen, maar stelt juist vragen zodat je zelf tot die inzichten komt. Dankzij de coaching en therapie die ik heb gevolgd heb ik het meeste over mezelf geleerd en vooral ook hoe ik hiermee om kan gaan. Ik kan onmogelijk in woorden zeggen hoe waardevol het is en hoe dankbaar ik ben voor mijn coaching de afgelopen jaren. 

Het is echt een enorme aanrader om te doen, ook bij specifieke onderwerpen zoals presenteren of financiën. Er is altijd wel een coach die je met een paar sessies al enorme stappen kan laten zetten. En voel alsjeblieft geen schaamte als je bij een coach of psycholoog loopt, dat is nergens voor nodig!

Vul een test in

Ik ben persoonlijk groot fan van testjes doen waardoor je meer leert over jezelf. Mijn favorieten hiervoor zijn DISC en 16 personalities, maar er zijn online nog veel meer testen te vinden.

DISC draait om 4 type mensen: Dominant, Invloed, Stabiel en Conformerend. Je kent ze misschien ook wel van de 4 kleuren: rood, geel, groen en blauw. Door een DISC test in te vullen krijg je inzicht in welke ‘vakjes’ je hoort en wat hiervoor gedragingen en motivaties zijn. Ik ben zelf geel & groen. Als je eenmaal deze test goed kent kan je andere mensen ook in vakjes stoppen om beter te begrijpen hoe je het beste met ze om kunt gaan. Een uitgebreide DISC test kost geld, maar een gratis test kan je bijvoorbeeld hier invullen.

16 personalities draait, zoals het heet, om 16 verschillende persoonlijkheidstypen. Door een vragenlijst in te vullen komt er een van deze typen uit. Hierna kan je een uitgebreid rapport lezen over o.a. sterktes en zwaktes, relaties, carrière, vriendschappen en ouderschap. Hier staan vervolgens ook weer tips hoe je het beste ermee om kunt gaan. Deze test kan je hier gratis invullen.

Ik vind het zelf altijd heel leuk om te merken dat ik veel punten herken uit de resultaten van deze testen! 

Human design

Op basis van je geboortedag, -tijd en -plek kan je je human design achterhalen. Dit systeem gaat er vanuit dat bepaalde eigenschappen al vastliggen met je geboorte. Er bestaan 4 type mensen: 

  1. Generators en Manifesting-Generators (70% van de mensen)
  2. Projectors (21% van de mensen)
  3. Manifestors (8% van de mensen)
  4. Reflectors (1% van de mensen)

Verder zijn er nog 9 centra, 36 kanalen en 64 poorten uit je human design te halen. Deze beschrijven valkuilen, eigenschappen en hoe je het beste keuzes kunt maken in je leven. 

Ik denk dat het altijd interessant is en dat je altijd wat kunt leren van het ontdekken van je human design. Je kunt zo ver gaan met alle poorten en andere gegevens uitzoeken als je zelf wilt, dat maakt het voor zoveel mensen geschikt om het te onderzoeken. Ik ben zelf een generator, 3/6 profiel en een ‘right angle’ incarnatie kruis 44/24 | 33/19 als je dat interessant vindt.

Je human design gratis achterhalen kan hier: http://jovianarchive.com/Get_Your_Chart 

Reflecteren & schrijven

Jezelf beter leren kennen kan ook heel goed door terug te kijken. We kunnen pas de punten verbinden als het is gebeurd, dan pas kunnen we de verbanden zien. 

Voor mij helpt het enorm om ‘s avonds de dag van me af te schrijven. Ik schrijf op wat ik heb gedaan en wat ik heb geleerd. Dit maakt m’n hoofd ook leeg zodat ik rustig kan gaan slapen. Soms komen er bepaalde vragen in me op en door erover te schrijven kan ik beter verwoorden wat ik wel of niet wil. 

Aan het einde van de maand reflecteer ik op de afgelopen maand. Wat heb ik gedaan? Wat heb ik geleerd? Welke inzichten heb ik gehad? Wat heb ik bereikt? Wat wil ik anders doen komende maand? Hierbij pak ik dan mijn dagboek erbij en ga ik een lijst maken. Ik zie dan ook direct hoeveel ik ben gegroeid in 1 maand tijd. Het helpt me ook om patronen te ontdekken van mezelf, anderen beter te begrijpen en te denken over wat ik wil veranderen. 

En bonus: als je dan na een tijdje terugkijkt op deze reflecties denk je al helemaal ‘wow, ik ben zo erg veranderd!’, vind ik zelf altijd heel leuk!

Mediteren & visualiseren

Mediteren en visualiseren kunnen enorm helpen met jezelf beter leren kennen. Sommigen vinden dit misschien zweverig, maar het helpt mij enorm met keuzes maken. Het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Zelf zit ik meestal een kwartiertje te focussen op m’n ademhaling en daarna heb ik veel meer rust in m’n hoofd en m’n lichaam. Vanuit hier komen soms de antwoorden op vragen omdat die ruimte er is.

Denk ook maar eens aan momenten dat je de beste ideeën hebt. Bij mij is dat meestal onder de douche, tijdens een wandeling of na een meditatie. Omdat ik dan niet ben afgeleid is er alle ruimte in m’n hoofd om verbanden te leggen en kunnen hierdoor nieuwe ideeën ontstaan. Dit kan dus ook gebeuren bij een meditatie.

Een andere leuke manier die je kan helpen met inzichten krijgen is visualiseren. Er zijn ontzettend veel visualisaties. Over dat je in een bos loopt, over het strand, hoe je eruit ziet over een paar jaar, over het verleden. Ik ben zelf heel visueel ingesteld dus dit helpt mij vaak wel. Dan kan ik voor me zien wie ik wil zijn over een paar jaar, hoe ik me wil voelen, wat voor keuze ik moet maken. Soms helpt het ook met een inzicht over een patroon te krijgen, zoals dat ik altijd dingen groter maak dan ze zijn. 

Het maakt niet zozeer uit wat voor meditatie of visualisatie je doet, kies er één waar jij je goed bij voelt. In stilte komen vaak de mooiste antwoorden!

Een fijne app om mee te mediteren en visualiseren is Insight Timer.

Uit je comfortzone gaan

De laatste manier die ik met je wil bespreken is uit je comfortzone gaan. Door nieuwe dingen te doen kan je jezelf beter leren kennen. Hoe ga je om met bepaalde situaties? 

Wat iets is wat uit je comfortzone ligt verschilt natuurlijk enorm per persoon. Voor de een betekent het misschien in je eentje uit eten gaan, wil jij wel een paar dagen alleen op reis, ga je een training volgen, stuur je dat ene berichtje of maak je een bepaalde keuze. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je jezelf maar uitdaagt om door die spanning te gaan. 

Als je de eerste stap hebt gezet is het meestal al niet meer eng. Probeer in het moment te genieten van hetgeen wat je doet en wees daarna vooral enorm trots op jezelf. Je hebt het gedaan, zo knap! Door steeds dit soort spannende acties te doen zal je merken dat je comfortzone enorm opschuift en je daarna ook makkelijker bepaalde dingen doet. 

Wat is iets waar je wel een beetje bang voor bent maar waarvan je stiekem wel weet/voelt dat je dat echt wilt doen? Doe het en zet die eerste stap! Het kan hierbij ook helpen om een ander erbij te betrekken als steun en toeverlaat. Ik weet zeker dat het helemaal goedkomt en dat je achteraf denkt ‘was ik hier nou zo bang voor?!’. 

En nu?

Jezelf beter leren kennen is niet alleen heel leuk, maar ook nodig om je leven te verbeteren. Het kan nooit kwaad om met je persoonlijke ontwikkeling bezig te gaan en het gaat je enorm veel opleveren.

Er zijn een aantal manieren om dit aan te pakken. Je kunt coaching volgen, een test invullen, je human design opzoeken, reflecteren & schrijven, mediteren & visualiseren en uit je comfortzone gaan. Je hoeft het niet allemaal tegelijk te doen, maar het mag wel. Begin bij iets waar je zin in hebt zodat je lekker op gang komt en ga die eerste stap zetten. Daarna wordt het alleen maar leuker en makkelijker om door te gaan. 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij die eerste stap zetten en wil je jezelf beter leren kennen? Stuur vooral een mailtje of berichtje op Instagram en dan kunnen we met je meekijken hoe je dat het beste kunt aanpakken. Wij zijn dol op persoonlijke ontwikkeling, dus we geven je graag tips en delen onze eigen inzichten met je!