Productief thuiswerken: 8 tips!

door | nov 4, 2020

Productief thuiswerken, we willen het allemaal! Sinds de komst van corona is thuiswerken het nieuwe normaal geworden. We zijn er steeds meer aan gewend en leren er ook steeds beter mee om te gaan. Hoewel het veel voordelen heeft en we het als luxe moeten zien dat we überhaupt kunnen thuiswerken, heeft het ook genoeg nadelen. Te beginnen met de afleiding van huisgenoten/familie en motivatie die soms ver te zoeken is. Niet te vergeten het gemis van de momentjes met je collega’s. Omdat die momenten ontbreken, voelt het alsof je altijd productief moet zijn, terwijl het hartstikke gezond is om tussendoor pauzes in te lassen naast je lunchpauze.

Om je te helpen jouw werkdag vanuit huis beter in te richten, deel ik een aantal tips met je die voor mij goed helpen en die gemakkelijk toepasbaar zijn op jouw werkdag!

#1 Productief thuiswerken: Ontwikkel een ochtendroutine

Dit is een belangrijke stap om je dag goed te beginnen. Een vaste ochtendroutine zorgt ervoor dat jij vol positieve energie aan je dag kan beginnen! Wat een goede ochtendroutine is, verschilt per persoon. Dat kan betekenen, iedere ochtend om 7:00 opstaan, koffie zetten, een stukje lezen. Maar voor iemand anders anders helpt het weer om te starten met mediteren.

Wat je routine ook is, het is vooral belangrijk dat je het iedere dag herhaalt. Omdat je deze routine iedere dag uitvoert, vertel je jouw brein: “Nu is het weer tijd om in werkmodus te gaan”. Dit geldt ook voor het ‘aankleden’. Het is verleidelijk om lekker te werken in je meest comfortabele kleding: een warme trui, joggingbroek met een dekentje erbij, maar dit draagt niet bij aan je productiviteit. Belangrijk is om net te doen alsof je naar ‘kantoor’ gaat. Dat betekent niet dat je je meest fancy outfit aan hoeft te trekken, maar ga niet in je pyjama of joggingbroek werken. Ga aan je bureau zitten en ga aan het werk! Je zult zien dat je gelijk meer in de werkmodus zit. Daarnaast is het veel fijner om je dan eindelijk na een lange werkdag in je pyjama te hijsen!

#2 Gooi je gordijnen open en lucht je huis regelmatig

Niks draagt meer bij aan je motivatie dan een beetje zonlicht. In het donker naar je scherm staren is en slecht voor je ogen en maakt je slaperig. Dus open die gordijnen! En gooi ook af en toe je ramen open. We spenderen steeds meer tijd binnen en daardoor verslechtert de luchtkwaliteit in huis. 

Het enige wat je hoeft te doen is af en toe eens je ramen open te gooien. Ook als het koud is buiten. Zet ze en paar uur open en je luchtkwaliteit verbetert direct. Daarnaast geeft de verse lucht jou ook een boost!

#3 Zorg voor genoeg beweging

De kans is groot dat wanneer je vanuit huis werkt, je te weinig opstaat van je bureau. Helaas zijn we niet gemaakt om zoveel te zitten. Beweging is essentieel om klachten aan je lichaam te voorkomen. Er zijn genoeg dingen die je anders zou kunnen doen tijdens je werkdag. Neem je telefoon bijvoorbeeld altijd staand op of ga regelmatig water halen. Het liefst in een kleine beker, zodat je vaker moet opstaan om hem te vullen. Naast dat het beter is voor je lichaam, stimuleert het ook direct je creativiteit. Win-win dus!

#4 Laat je niet afleiden

We houden ervan om te multitasken, maar dit heeft toch vaak onbewust een hele slechte invloed op je productiviteit. Als je echt succesvol wil worden in thuiswerk is het belangrijk om je te focussen op één ding. 

Wat voor veel afleiding zorgt zijn notificaties. Als jij een notificatie binnen ziet komen, is de verleiding enorm groot om even te spieken. Ook als is het alleen maar om te kijken wat voor berichtje, email of melding je nu weer hebt binnengekregen, zonder hem te openen. Toch ben je nu al afgeleid, zonder dat je het wilt. Handig is om bepaalde momenten te blokken in je agenda om al je notificaties te checken. Het kan ook prettig werken om dit per kanaal te doen. Bijvoorbeeld 20 minuten om je mail te checken en te beantwoorden. Vervolgens sluit je je mailprogramma weer af en kun je je weer focussen op één onderdeel.

#5 Ga naar buiten

Werken vanuit huis kan vaak overweldigend zijn en niet echt inspirerend. Het werkt goed om af en toe naar buiten te gaan om even wat frisse lucht in te ademen. Zo gaat de creatieve energie weer vloeien. En daarnaast is het ook goed om af en toe wat vitamine D op te nemen. Dit soort kleine pauzes zijn echt noodzakelijk!

#6 Maak to-do lijstjes

Maak een lijstje met taken die je vandaag af wil hebben. Het is handig om ze te prioriteren van meest belangrijk naar minst belangrijk. Dan is het minder erg als je het einde van je takenlijstje niet haalt. 

Wat ook goed werkt is om de taken waar je het meest tegenop ziet, bovenaan de zetten (dit zijn vaak ook belangrijke taken). Dit zijn taken die je vaak uitstelt. Je weet dat je er aan moet beginnen, maar toch onderneem je geen actie. Dit zorgt ervoor dat je je bezig houdt met onbelangrijke taken. Op het einde van de dag heb je het gevoel dat je heel druk bent geweest, maar geen stappen hebt gemaakt. Dit is omdat je prioriteiten verkeerd liggen. Wil je dus meer uit je dag halen? Eat that frog!

#7 Weet wanneer je moet stoppen!

Wanneer je vanuit huis werkt, kun je zelf bepalen wanneer je gaat werken. Dit heeft echter ook een keerzijde, namelijk: wanneer stop je? Het is super lastig om je grenzen te bepalen, vooral als je een eigen business hebt. Je thuis is ook je kantoor, dus je to-do lijstje zit altijd ergens in je achterhoofd. Het is logisch dat dat gebeurt, maar het is op mentaal vlak niet goed voor je. 

De belangrijkste regel als het gaat om thuiswerken is dus ook: als je klaar bent, ben je ook klaar! Verlaat je werk en neem je voor dat je de overgebleven taken tijdens je volgende werk weer oppakt. 

Wat ook helpt is om te doen alsof je naar werk reist en van werk naar huis reist. Ga bijvoorbeeld in die tijd een rondje wandelen. Zo kun je je gedachten weer even resetten en kom je thuis alsof je van werk thuiskomt!

#8 Creëer een werkplek

Het is erg verleidelijk om een plekje op de bank in te nemen en aan de slag te gaan. Maar dit draagt niet bij aan een goede privé-, werkbalans. Het is belangrijk om een plek te creëren waar je werkmodus aan staan, waar je workflow wordt gestimuleerd en waar weinig afleiding is. Dit kan een netjes georganiseerd bureau zijn in een stille kamer met een goede stoel, maar dit kan ook een video set zijn met alle aanwezige middelen om een video op te nemen. 

Een ideale werkplek is een plek die je niet elke dag moet ‘opzetten’ om aan de slag te kunnen. Het kan echter geen kwaad om af en toe is van plek te switchen als je creativiteit niet meer voelt stromen op je huidige plek. Vervang dit alleen niet met je comfortabele bank, waar je normaal gesproken na werk op neerploft.

Ik hoop dat al deze tips over thuiswerken je inspireren en vooral motiveren! Het gaat allemaal om een juiste balans! 

Laat ons weten wat je van de blog vindt en of je zelf nog tips hebt voor productief thuiswerken!