Zichtbaar durven zijn: werk aan je zelfvertrouwen – 9 tips

door | dec 15, 2020

Als ondernemer weet je dat je je gezicht moet laten zien. Online en offline. Maar dat is ontzettend spannend! Waarschijnlijk houdt je zelfvertrouwen je tegen om jouw dromen en plannen uit te laten komen. 

Wij herkennen dat ook. Naar een netwerkborrel gaan, ons niet gezien hoor! Wij maken liever gebruik van online kanalen. Maar ook dat was in het begin heel eng. Een berichtje plaatsen was al spannend, laat staan tegen je telefoon praten voor een video!

Maar om je dromen waar te maken moet je zichtbaar durven zijn. Jouw ideale klant moet je wel kunnen vinden en leren kennen. Maar hoe overwin je die angst? Door te werken aan je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. 

Wij werken hier hard aan. Zijn de angsten volledig weg? Nee. Maar we weten wat we kunnen doen om toch de stap te zetten en zichtbaar durven zijn.

Om in zelfvertrouwen en eigenwaarde te groeien zetten we elke dag een stapje. We zetten concrete stappen om die controle te pakken en te groeien. Hieronder noemen we een aantal stappen die ons hebben geholpen en hopelijk jou ook kunnen helpen. Kies wat er bij je past en probeer het uit! Alleen door te oefenen kan je groeien.

Zichtbaar durven zijn: werk aan je zelfvertrouwen – 9 tips

#1 Visualiseer jezelf zoals je wilt zijn

De kracht van visualiseren is ontzettend sterk. Visualiseer jezelf zoals je graag zou willen zijn. Iemand zich geen problemen heeft met een post op social media te zetten. Iemand die geen schaamte heeft om zijn of haar gezicht te laten zien in een video. Je hebt vele volgers, jouw ideale klant komt naar je toe, je straalt zelfvertrouwen uit. 

Neem de tijd om je hele leven voor je te zien. Hoe ziet je omgeving eruit? Wat doe je? Hoe gedraag je je? Het kan ook helpen om na de visualisatie erover te schrijven, tekenen of een moodboard te maken. Zorg ervoor dat je het heel sterk voelt en ziet!

 

#2 Wees bang, maar doe het toch

Het is helemaal oké om bang te zijn voor zichtbaarheid. Geef dat ook aan jezelf toe. Ja, je gaat fouten maken, maar dat is oké. Ga niet wachten tot je je zelfverzekerd genoeg voelt, want dat moment komt niet door te wachten!

Spreek met jezelf af dat het niet perfect hoeft, maar ga voor goed genoeg. Bepaal wanneer dat is. Bereid je voor totdat het goed genoeg is en doe het dan. Soms heb je maar een paar seconden nodig van onwijze moed. Druk op publiceren! Wacht niet tot die 100%. Door te doen leer je.

 

#3 Betwijfel je innerlijke criticus 

“Je bent niet goed genoeg. Dit wordt al veel gedaan. Wie ben jij om dit te zeggen. Dit past niet bij jou.” ⁠Waarschijnlijk ken je dit soort gedachtes wel. De innerlijke criticus duikt op momenten op dat het net niet uitkomt. Het zorgt ervoor dat je angstig, onzeker, risicomijdend en perfectionistisch wordt. Dit remt je groei.

Negeren van deze stem werkt niet! Door juist bewust te zijn van de stem kan je namelijk ook zeggen dat het maar een stem in je hoofd is en niet de realiteit. Geef ook die stem een naam! Bedank de stem en sluit er vrede mee. Het is er om jou te beschermen, maar zeg dat je hem/haar niet nodig hebt en dat je alles onder controle hebt.

 

#4 Maak jezelf mooi

Als je je mooi hebt aangekleed voel je je vanzelf al veel meer zelfverzekerd. Je straalt uit dat je je best hebt gedaan. Dit kan je natuurlijk eenvoudig inzetten! Trek mooie kleding aan, doe je haar en make-up en je voelt je direct een stuk beter!

 

#5 Ken jezelf

Als je weet waar je het voor doet kan je dat ook als motivator inzetten. Weet wat jouw WHY is in het leven. Waar kom jij je bed voor uit? Wat wil jij bijdragen aan de wereld? Als je dat helder hebt kan je het gaan gebruiken. Want als jij jezelf niet zichtbaar maakt, kan je ook jouw bijdrage niet leveren. Dat betekent dat je door die pijn heen moet gaan voor jouw grotere doel en haal je de focus af van je angst.

 

#6 Kleine stapjes en vier je overwinningen

Je kan niet van jezelf gaan verwachten dat je in 1 keer een enorm grote verandering doormaakt. Dit gebeurt in kleine stapjes. Door elke dag 1 ding te doen wat je eng vindt maak je uiteindelijk grote stappen. Kleine stapjes zijn ook beter te overzien waardoor je achteraf misschien zelfs denkt “dat viel wel mee!”.

Nadat je dat ene ding hebt gedaan is het wel belangrijk om dat te vieren! Door je overwinningen bewust te vieren groeit je zelfvertrouwen omdat je trots op jezelf bent.

 

#7 Stop met jezelf te vergelijken

Het leven is geen wedstrijd. Stop dan ook met jezelf te vergelijken met anderen! Zeker online lijkt het altijd alsof anderen hun hele leven op orde hebben. De werkelijkheid is waarschijnlijk heel anders dan ze presenteren. 

Niets is zo dodelijk voor je zelfvertrouwen als jaloezie! Het zorgt ervoor dat je vanzelf een slechter beeld krijgt van jezelf. Zeker het vergelijken van geld, bezittingen, vaardigheden en prestaties levert niks op. Zodra je doorhebt dat je jezelf met een ander aan het vergelijken bent zeg dan tegen jezelf dat het geen nut heeft en je alleen maar tegenwerkt. Iedereen heeft z’n eigen uitdagingen, zichtbaar of niet.

 

#8 Oefen zelfcompassie

Waarschijnlijk vind je het veel makkelijker om tegen een ander aardig te doen dan tegen jezelf. Zeker als je een fout hebt gemaakt zal je geneigd zijn hard te zijn naar jezelf. Terwijl dit juist het tegenovergestelde effect heeft!

Je raakt namelijk helemaal niet gemotiveerd door hard te zijn tegen jezelf, maar gedemotiveerd. Praat tegen jezelf alsof je tegen een vriend praat en denk “iedereen maakt wel eens een foutje, het is oké”. 

Wat ook heel goed werkt om zelfcompassie te oefenen is met affirmaties. Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om zo je hersenen te trainen. Negatieve gedachtes zijn affirmaties, maar je kunt ze dus ook op een positieve manier inzetten! Door elke dag te oefenen met positieve gedachtes kan je je onderbewustzijn beïnvloeden door meer positief te zijn naar jezelf.

 

#9 Leg de lat wat lager

De verwachtingen van onszelf zijn meestal onrealistisch hoog. Ontzettend herkenbaar. Het is alleen zo jammer, want dan kan je het nooit goed doen!

Dit in combinatie met het imposter syndrome kan er zelfs voor zorgen dat je een burn-out krijgt. Je bent capabel genoeg, je doet genoeg, je bent genoeg. Je hoeft niet direct succesvol te zijn, je hoeft niet direct 10.000 volgers te hebben, je hoeft niet direct de perfecte strategie te hebben. Leg de lat wat lager voor jezelf en begin. Je wordt vanzelf beter.

Ik hoop dat er een paar tips bij zaten die met je resoneren. Kies 1 tip uit en ga het proberen. Het hoeft niet direct perfect, maar begin met kleine stapjes en vier die overwinningen. Ik weet zeker dat het je gaat lukken! 💜