Deze 5 dagelijkse gewoonten zorgen voor meer succes

door | mrt 31, 2021

Dagelijkse gewoonten, iedereen heeft ze. De ene gewoonte draagt op een positieve manier bij aan jouw leven en de ander wat minder. Vaak zijn we helemaal niet bewust bezig met onze gewoonten, we draaien ze op de automatische piloot af. Dat is ook ontzettend logisch, ze zijn er zodat je brein er niet over na hoeft te denken, maar het is wel goed om er mee bezig te zijn.

Ik heb zo ook mijn goede en mindere gewoonten. Ik vind het heerlijk om nog even wat langer te blijven liggen in bed ‘s ochtends, maar moet hierdoor soms super snel m’n ontbijt naar binnen werken, oeps. Maar een goede gewoonte is weer dat ik altijd voor werk een rondje loop en ‘s avonds voor het slapen gaan in m’n dagboek reflecteer over de dag.

In deze blog ga ik je meer uitleggen waarom dagelijkse gewoonten zo belangrijk zijn en geef ik je 5 dagelijkse gewoonten die zorgen voor meer succes!

Waarom zijn dagelijkse gewoonten zo belangrijk?

Ze zeggen niet voor niets: succes bouw je met je dagelijkse gewoonten. En dit zijn het liefst ook nog kleine gewoonten. Met de acties die je elke dag onderneemt kom je steeds dichterbij je doelen. Hoe vaker je een bepaalde actie hebt uitgevoerd zal het na verloop van tijd een gewoonte worden en kan je het automatisch uitvoeren zonder dat het enorm veel energie kost.

Een dag hard werken kan enorm goed zijn, maar juist die dagelijkse gewoonten stapelen zich na een tijdje op tot een enorm succes!

Om een voorbeeld te geven waarom het belangrijk is om dagelijkse gewoonten te ontwikkelen moet je maar denken aan een sportschool. Als je meer wilt sporten kan je beter 3 keer in de week een uur sporten dan dat je 1 keer in de maand 10 uur gaat sporten. Die ene keer heeft veel minder effect dan 3 keer per week gaan. 

Hoe zorg je ervoor dat je je nieuwe dagelijkse gewoonten volhoudt?

Je herkent het wel vast: je wilt een nieuwe gewoonte of een huidige gewoonte veranderen en je begint er super enthousiast aan. Je houdt het wel even vol, maar er komt ineens iets tussen en je hele gewoonte is weer weg. Zo frustrerend, waarom lukt het nou niet om het vol te houden?!

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat consistentie echt key is om een nieuwe gewoonte succesvol toe te passen. Ze zeggen ook wel dat je bepaald gedrag minimaal een maand moet volhouden voordat het echt een nieuwe gewoonte is.

Om het jezelf wat makkelijker te maken kan je het beter in kleine stapjes zetten. Dus als je een huidige gewoonte wilt veranderen pas je die elke dag een heel klein beetje aan. Stel je wilt eerder uit bed (zoals ik haha), dan kan je beter elke dag een minuutje eerder uit bed gaan dan in een keer een half uur. Een minuut is niet zo moeilijk, maar na een tijdje zit je alsnog op dat half uur en houdt je het makkelijker vol. Ook is de terugval dan kleiner wat ervoor zorgt dat je ook minder gedemotiveerd raakt. 

Nog een andere tip om je nieuwe dagelijkse gewoonte vol te houden is om aan je verwachtingen te werken. Als jij verwacht dat je na een week enorme vooruitgang boekt kan dat wel eens tegen gaan vallen. Laat je verwachtingen los dat je direct resultaat wilt zien, want zo werkt dat helaas niet. Probeer te focussen op de lange termijn en het proces. Met jouw nieuwe dagelijkse gewoonten kom je vanzelf bij jouw einddoel!

Deze 5 dagelijkse gewoonten zorgen voor meer succes

Als laatste wil ik je graag nog inspireren met 5 dagelijkse gewoonten die sowieso zorgen voor meer succes in je leven.

#1 Ontwikkel een ochtendroutine

Een goed begin van de dag is al het halve werk. Hoe mooi is het dan dat je met een goede ochtendroutine hier invloed op kan uitoefenen! Bedenk wat jij belangrijk vindt: lekker rustig aan kunnen doen? Ontbijt op bed? Lekker sporten? Geef jouw routine vorm. Een heel fijn en inspirerend boek hiervoor is: Miracle Morning van Hal Elrod.

#2 Eet gezond en beweeg genoeg

Misschien vind je het niet leuk om te horen, maar voor je lichaam zorgen is wel super belangrijk als je succesvol wilt zijn. Door gezond te eten en genoeg te bewegen zorg je namelijk ook direct voor je energie. Genoeg bewegen betekent niet elke dag veel sporten, een lekkere wandeling buiten maken is ook voldoende. Het gaat erom dat je beweegt! En je weet: hoe meer energie, hoe meer gedaan je krijgt! Daarnaast zorgt het natuurlijk ook voor positiviteit en zelfvertrouwen.

#3 Plan elke dag een meditatie-momentje

Rust in je hoofd is zo ontzettend belangrijk voor jou persoonlijk, maar ook voor je bedrijf. Elke dag even mediteren geeft je rust, plaatst zaken in perspectief en helpt je te luisteren naar je intuïtie. 

Ook al is het elke dag maar 5 minuten, het kan echt ontzettend krachtig zijn. Maak je niet druk om of je het goed doet of niet, maar doe het gewoon. Ga zitten, laat de gedachten komen en probeer je te focussen op je ademhaling. Door te oefenen zul je merken dat het steeds makkelijker gaat!

#4 Lees elke dag een stukje

Door te lezen kan je je gedachten even verplaatsen en doe je nieuwe inzichten op. Of het een roman is of een boek over je persoonlijke ontwikkeling maakt niet uit, maar neem er je tijd voor. Ga even weg bij je telefoon en neem de informatie tot je. Even een momentje van ontspanning!

#5 Schrijf elke dag in je journal

Zoals ik al benoemde is journaling een van mijn dagelijkse gewoonten waarvan ik ook echt overtuigd ben dat het bijdraagt aan mijn ontwikkelingen. Zo schrijf ik elke dag op wat ik heb gedaan, wat ik heb geleerd, wat me bezighoudt en waar ik dankbaar voor ben. Het helpt me met de dag te verwerken en nieuwe inzichten op te doen. Het geeft mij heel veel rust en ik vind het ook een leuke manier om m’n eigen ontwikkelingen te zien. Echt super leerzaam dus!

Ik hoop dat ik je met deze blog heb kunnen inspireren om jouw eigen dagelijkse gewoonten onder de loep te nemen en aan te passen zodat ze bijdragen aan jouw succes.

Welke dagelijkse gewoonten hebben impact gemaakt op jouw leven?