Heb je een lage energie? Probeer deze 5 stappen voor meer energie

door | jan 12, 2022

Wil je meer energie hebben? Voel je je moe? Kost alles super veel moeite en heb je nergens zin in? Dan zal je energie laag zijn. Soms heb je zo’n periode dat je amper je bed uitkomt en je uren naar je beeldscherm kunt staren zonder dat er iets lukt. 

Dat hebben wij ook. Maar gelukkig zijn er ook een aantal trucjes om meer energie te krijgen! Ik deel met veel liefde mijn persoonlijke tips in 5 stappen om meer energie te krijgen. 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 tips voor meer energie

#1 Accepteer de situatie en maak keuzes

Om je leven te veranderen moet je eerst de huidige situatie onder ogen komen en accepteren dat dat de realiteit is. Accepteer dat je nu een lage energie hebt en graag meer energie wilt. 

Dit klinkt misschien heel makkelijk, maar ik vind dat persoonlijk wel lastig. Ik leg de lat voor mezelf behoorlijk hoog. Moeten toegeven dat het even niet lukt vind ik dan wel moeilijk. Maar realiseer je dat als je dat niet eerst doet je ook niet op magische wijze ineens meer energie krijgt.

Daarnaast wil ik ook nog zeggen dat het oké is om tijdelijk wat minder energie te hebben. De meesten van ons springen niet elke ochtend ons bed uit. Je bent mens. Het leven gaat in fases. Het ene moment zul je enorm veel energie hebben en de wereld aankunnen. Een moment later is dat even weg. Probeer dan niet te twijfelen aan jezelf, maar accepteer dat dat erbij hoort.

Zodra je de situatie hebt geaccepteerd kan je keuzes gaan maken. Neem de beslissing dat je veranderingen gaat doorvoeren voor meer energie. Je hoeft nog niet direct knopen door te hakken, maar voel in ieder geval de nood om iets aan de situatie te doen. Dan zullen de volgende stappen veel makkelijker worden dan wanneer je niet echt iets wilt veranderen.

#2 Onderzoek waar je energie naartoe gaat

Om meer energie te hebben is het belangrijk om inzicht te hebben in waar je energie nu naartoe gaat. Je kunt het zo zien: je hebt 100 punten te verdelen in energie. Als er nu 70 naar iets gaan wat er eerst niet was is het logisch dat je nu een lage energie hebt. Onderzoek wat je veel energie kost. Dit kan fysiek zijn, maar ook mentaal.

Misschien is er een ingrijpende gebeurtenis in je leven, zoals een verbouwing, verhuizing, maar kan er ook iets aan de hand zijn met een dierbare. Het kan ook zijn dat je voor een spannende gebeurtenis staat, gaat er veel energie naar je kind of je partner. Schrijf voor jezelf op wat je nu veel energie kost en hoeveel. 

Probeer ook meteen te kijken of je hier iets aan kunt veranderen. Stel er gaat veel energie naar het huishouden, kan je er iets van uitbesteden?

Ook leuk om te doen: een lijst maken van alle taken die je doet. Schrijf erbij of het je energie neemt, geeft of dat het neutraal is. Zo heb je direct een totaaloverzicht over je energie. Misschien doe je nu wel veel taken die je veel energie kosten of kan je taken oppakken die je juist energie geven zodat je direct meer energie voelt.

#3 Kom in beweging

Energie geeft meer energie. Misschien een beetje flauw: maar als je de hele dag op de bank blijft hangen krijg je niet ineens meer energie. Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is, maar door iets te doen is het makkelijker om daarna door te pakken. 

Je kunt beginnen bij alleen al even op te staan vanaf je stoel of bank. Door een paar stappen te zetten word je al wat meer wakker. Ik vind het zelf heel fijn om een stukje buiten te lopen voor meer mentale en fysieke energie. Dit hoeft geen heel stuk te zijn, maar gewoon 10 minuten maakt al een enorm verschil met niks doen.

Een andere leuke manier om in beweging te komen is door te dansen. Zet een lekker muziekje op en ga dansen! Net zoals sporten is het een enorme boost voor je lichamelijke en mentale energie. Je zult merken dat je daarna een stuk meer energie hebt en ook makkelijker doorzet.

Dit geldt ook als je geen energie voelt voor bepaalde werkzaamheden. Maak de taak zo klein mogelijk voor jezelf en kies een makkelijke uit. Als je dan eenmaal deze kleine taak hebt gedaan voel je je meer voldaan en is het ook eenvoudiger om met de volgende taak verder te gaan. Je hoeft niet direct je hele takenlijst aan te pakken, maar begin bij 1 kleine taak en probeer door te gaan!

#4 Maak jezelf blij

Waarschijnlijk voel je je niet zo blij als je een lage energie hebt. Dan zou ik zeggen: fake it till you make it! Je kunt dingen gaan doen waarvan je weet dat je je blijer gaat voelen. Deze blijdschap zorgt ook weer voor meer energie.

Zet een muziekje op waar je blij van wordt, spreek met mensen af, zet een glimlach op of doe iets van je lijstje met taken waar je energie van krijgt. Ze zullen niet allemaal even makkelijk zijn om mee te beginnen, maar probeer iets te doen waarvan je weet dat je je daarna beter voelt. Het begint bij de goede stofjes aan te maken in je hersenen en dat werkt uiteindelijk als een vicieuze cirkel weer door in de rest van je leven!

#5 Ontspan je

De laatste stap voor meer energie is om te ontspannen. Misschien doe je dit al of ben je er juist klaar mee, maar ontspanning is ook belangrijk. Als je al wat dingen hebt gedaan voor meer energie mag je daarna ontspannen. 

Misschien werkt het voor jou goed om even een powernap te doen overdag. Probeer op tijd te gaan slapen en neem ook genoeg tijd voor ontspanning. Wat zijn dingen voor jou die je kunt doen waar je wel blij van wordt en ook ontspanning is? Voor mij zijn dat bijvoorbeeld een film kijken, lezen, puzzelen of gamen. Hier kan ik naar uitkijken, geven me meer energie en werkt ontspannend. Hier neem ik dan ook genoeg tijd voor om hiervan te genieten omdat ik weet dat het belangrijk voor m’n energie is.

Dus maak ook tijd om heel bewust te ontspannen en mentaal en fysiek op te laden! Probeer het alleen niet de hele dag te doen, daar word je juist weer moe van ;).

En nu?

Heb je last van een dipje en wil je meer energie? Probeer dan deze 5 stappen en tips uit voor meer mentale en fysieke energie! Het begint bij de situatie te accepteren en de keuze te maken om er wat aan te veranderen. Vervolgens ga je onderzoeken wat je veel energie kost, kom je in beweging, maak je jezelf blij en ga je ontspannen. Ik weet zeker dat als je hier aan werkt je automatisch veel beter in je vel komt te zitten met meer energie!


Kan je wel wat hulp gebruiken? Schroom niet om een berichtje te sturen op Instagram of een mailtje als je daar de energie voor hebt. Dan kunnen we je even helpen om weer in beweging te komen en meer energie te krijgen! 💜