Wat is persoonlijk leiderschap? – 5 stappen

door | feb 16, 2021

Persoonlijk leiderschap, het was voor mij altijd een vage term. Ik dacht dat je alleen een leider kon zijn voor anderen, maar niet voor jezelf. Het leven leidt zichzelf toch, hoe kan je daar dan de controle over nemen?

Boy, I was wrong! Toen ik leerde wat persoonlijk leiderschap is en deze kennis toepassen bracht het me direct heel veel rust en inzicht. Ik leerde wat ik belangrijk vind, hoe ik in elkaar zit en hoe ik de verantwoordelijkheid neem om mijn leven zo vorm te geven dat het 100% bij me past. 

En dat wil ik nu aan jou leren! In deze blog behandel ik de vragen: wat is persoonlijk leiderschap en hoe pak je dat aan?

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over het heft in eigen handen nemen. Jij bent verantwoordelijk voor het creëren van jouw droomleven. Niemand anders. Jij bent namelijk de enige die ervoor kan zorgen dat jij het leven leeft waar je blij van wordt. 

Je weet hoe je jouw unieke eigenschappen in kunt zetten om jouw dromen te realiseren. Je weet hoe je in elkaar zit en hoe je optimaal kunt functioneren. Je weet wat je drijft, wat je goede kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Je weet wat jouw doelen zijn in het leven en de belangrijkste voorwaarden hoe je dit voor elkaar krijgt. Je weet hoe jij in de actie komt en kunt reflecteren op je eigen handelen.

Wat is personal branding - quote - Studio Rocket Power

Hoe pak je persoonlijk leiderschap aan?

Weten wat is persoonlijk leiderschap is fijn, maar waardeloos zonder actie te ondernemen. Om persoonlijk leiderschap succesvol toe te passen volg je de volgende 5 stappen:

  1. Jezelf leren kennen
  2. Koers bepalen
  3. Doelen stellen
  4. Voorwaarden & obstakels
  5. Onderneem actie!

#1 Jezelf leren kennen

Als je de regie over jouw leven wilt nemen moet je eerst jezelf ontzettend goed kennen. Maak helder wat je energie geeft en wat je energie kost. Weet wat je overtuigingen zijn en beperkende gedachten. Onderzoek wat je kernwaarden zijn waardoor je 100% trouw kunt leven aan jezelf.

Energie

Om optimaal te kunnen functioneren wil je helder hebben wat taken zijn die je veel energie kosten, welke taken je energie geven en welke taken neutraal zijn. Het helpt ontzettend goed als je een overzicht maakt van alle grote en kleine taken die je gedurende een week doet. Geef vervolgens per taak aan of het een energiegever, -nemer of neutraal is. Wat zijn taken die je minder kunt doen en welke taken wil je meer gaan doen?

Overtuigingen

Van kleins af aan hebben we allemaal overtuigingen in ons hoofd gekregen. Maar het goede nieuws is: je kunt deze overtuigingen veranderen! Iedereen heeft ook een aantal beperkende overtuigingen in zijn of haar verzameling. Hierdoor wordt je geremd in je leven en kan je dus niet jouw droomleven leven. Word je bewust van jouw innerlijke criticus en onderzoek welke overtuigingen jij allemaal hebt, goed en beperkend. Als je dit weet kan je namelijk de verantwoordelijkheid nemen om deze overtuigingen aan te pakken.

Persoonlijke eigenschappen

Wat zijn jouw talenten en kenmerkende eigenschappen? Dit zijn interessante kenmerken om terug te laten komen in je bedrijf. Er zijn verschillende online testen, zoals www.16personalities.com maar je kan het natuurlijk ook aan mensen om je heen vragen!

Kernwaarden

Leef jij 100% trouw aan jezelf? Weet jij wat jij super belangrijk vindt in je leven? Door je kernwaarden helder te hebben kan je jouw leven vormgeven zodat het volledig bij je past. Ook kan het enorm veel inzicht geven als er bijvoorbeeld iets dwars zit: haal dat scenario langs jouw persoonlijke lat van kernwaarden en zie waardoor het komt dat het niet goed voelt. Maak een lijst van 3 tot maximaal 5 kernwaarden, anders kan je ze niet meer allemaal onthouden!

#2 Koers bepalen

Zonder stip op de horizon ga je ook nooit jouw ideale leven creëren. Er zijn 2 dingen die je hierbij kunnen helpen: onderzoek wat jij écht belangrijk vindt in het leven en omschrijf hoe jouw droomleven eruit ziet.

Wat vind jij écht belangrijk in het leven?

Dit is best wel een lastige vraag natuurlijk, maar probeer het te beantwoorden. Een andere vraag om je hierbij te helpen is: hoe wil je herinnerd worden als je er niet meer bent? Waar wil je bekend om staan? Op die manier kom je tot de kern en de dingen die jou het gelukkigst maken.

Omschrijf hoe jouw droomleven eruit ziet

Hoe ziet jouw droomleven eruit over 5, 10 of 20 jaar? Probeer het helemaal voor je te zien en beschrijf het zo gedetailleerd mogelijk. Neem elk facet mee, dus werk, relaties, geld, gezondheid, persoonlijke groei, ontspanning en maatschappelijke bijdrage/spiritualiteit. 

#3 Doelen stellen

Nu je helder hebt waar je naartoe wilt werken is het tijd om hier concrete doelen voor te stellen. Ik zie je adviseren om een paar doelen voor het komende jaar te formuleren, verder dan dat is het lastig. Formuleer per facet een paar doelen en ze mogen ontzettend klein zijn. 3 hoofddoelen is voldoende en dan kan je nog een aantal kleinere doelen formuleren. Het is wel belangrijk dat ze concreet zijn! Je mag bang worden van je eigen doelen, als je er niet van schrikt zijn ze waarschijnlijk niet uitdagend genoeg! 😉

#4 Voorwaarden en obstakels

Nu je weet waar je precies naartoe gaat werken is het belangrijk om hier duidelijke voorwaarden voor te stellen en obstakels in kaart te brengen.

Voorwaarden scheppen

Hoe ga je ervoor zorgen dat je jouw doelen ook echt gaat behalen? Misschien moet je wel stoppen met slechte gewoontes of juist nieuwe gewoontes aanleren. Bedenk bijvoorbeeld hoe jouw ideale dag eruit ziet en waar je je vrije tijd mee bezig bent. 

Mogelijke obstakels in kaart brengen

Met alle doelen horen helaas ook obstakels. Maar een voordeel: als je nu al rekening houdt met mogelijke obstakels en bedenkt hoe je ze kunt voorkomen of oplossen hoef je je later geen zorgen meer te maken! 

#5 Onderneem actie!

De allerbelangrijkste stap in persoonlijk leiderschap is toch wel: onderneem actie! Neem die verantwoordelijkheid voor je leven en DOE datgene wat je moet doen. Heb je even geen zin? Denk niet in de korte termijn, maar wat jouw toekomstige jij wilt dat je nu zou doen. Ja, het gaat zwaar worden. Met alle nieuwe dingen die je doet zal je uit je comfort zone moeten, maar het gaat je ook enorm veel brengen. Zonder actie kom je nergens, dus begin bij die eerste stap! Als je eenmaal in beweging bent is het veel makkelijker om door te gaan. Begin klein, blijf in beweging en hou vol. 

Je kunt het, pak dat leiderschap en leef jouw droomleven!