Hoe kom je achter je purpose? Betekenis en 3 tips

door | jan 19, 2021

Hoe kom je achter je purpose?! Misschien denk je bij het woord purpose wel “Weer zo’n hip woord wat niks zegt”. En ik snap je, maar ik wil toch graag duidelijk maken waarom het belangrijk is om jouw purpose duidelijk te hebben!

Wij merkten namelijk dat we niet meer blij werden van wat we deden. We waren alleen maar bezig met wat anderen aan ons vroegen in plaats van waar wij energie van krijgen. We waren vergeten waarom we waren begonnen met ondernemen. 

Toen we gingen nadenken over die waarom werd er ineens veel meer duidelijk. Puzzelstukjes vielen op hun plek en we voelden ineens veel rust. Het was ineens heel duidelijk waar we voor staan en wat we moesten doen. Keuzes maken ging ineens veel makkelijker en we konden veel beter ons meest authentieke zelf zijn. Dat gun ik jou ook!

Daarom leg ik in de blog uit wat een purpose is, waarom je die helder wilt hebben en natuurlijk beantwoord ik die grote vraag “hoe kom je achter je purpose?”. 

Wat is een purpose?

Er zwerven allemaal verschillende vormen en definities van purpose rond op het internet, van purpose marketing en purpose branding en waarschijnlijk nog wel meer. De letterlijke Nederlandse vertaling van purpose is (levens)doel. Wij geloven ook wel dat je purpose jouw reden van bestaan is, datgene wat jou ten diepste drijft. En dat klinkt vrij zwaar, dus we maken het liever wat makkelijker.

Hoe kom je achter je purpose?

Hoe kom je achter je purpose?

Wij hanteren het liefst de meest simpele en onze definitie van purpose is dan ook: anderen helpen met jouw passie(s). 

Datgene wat jouw expertise is en waar je ook de meeste energie van krijgt. En daarmee dienstbaar zijn voor anderen. Dat is de sweetspot, de purpose. 

Purpose kan je voor zowel jezelf als je bedrijf formuleren. Ze kunnen overeenkomen, maar dat hoeft niet. Dit kan natuurlijk afhankelijk zijn van de grootte van je bedrijf of dat je voor je bedrijf een specifieke passie kiest. Er kan een groot of een klein verschil in zitten.

Voorbeelden

Ik vind voorbeelden zelf altijd heel fijn bij het begrijpen van materie, dus hierbij een aantal voorbeelden van purposes!

De purpose van ING is bijvoorbeeld “Empowering people to stay a step ahead in life and in business”

Dove zegt: “Schoonheid is voor iedereen” 

En kromkrommer: “Het creëren van impact in de voedselketen.”

Een voorbeeld van een kleiner bedrijf. Onze businesscoach Sharona Bolander zegt: “Mijn purpose is om zoveel mogelijk ondernemers te helpen vanuit purpose en flow te ondernemen. En daarmee impact te maken!” 

Voordelen purpose

Ik kan me zo voorstellen dat je nu je weet wat een purpose betekent je afvraagt wat de precieze voordelen hiervan zijn. Er zijn vele voordelen! 

1.Het helpt met onderscheiden. 

Jij en jouw bestaansrecht zijn uniek. Het kan natuurlijk dat iemand anders hetzelfde omschrijft wat ook jouw purpose is, maar zoals jij ‘m voelt is ie uniek. Zeker als jij jouw verhaal zo kunt formuleren dat jouw purpose goed naar voren komt krijg je een ontzettend sterke boodschap. Jouw purpose zorgt ervoor dat je je goed kunt onderscheiden naar jouw ideale klant en je meest authentieke zelf kunt zijn.

2. Het geeft je focus. 

Als je weet waar jij voor staat helpt het je met keuzes maken. Het is de fundering van jou en je bedrijf. Welke acties moet je ondernemen om jouw purpose te realiseren? Ga je wel met diegene samenwerken of toch niet? Als je ergens over twijfelt kan je altijd je purpose erbij pakken om te beslissen of het wel of niet bij je past. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om te zien wat je moet doen!

3. Het zorgt voor verbinding

Als je weet wat je drijft en daardoor helemaal met jezelf afgestemd bent voel je je ook direct verbonden met jezelf. En niet alleen jij: ook jouw klanten. Consumenten zoeken tegenwoordig steeds meer naar purpose. Een bedrijf moet niet zomaar iets doen en alleen geld verdienen, het moet ook iets bijdragen. En dat doe je met jouw purpose! Jouw verhaal inspireert jouw ideale klant waardoor ze zich met jou verbonden voelen.

Hoe kom je achter je purpose?

Overtuigd van het belang van je purpose helder hebben? Mooi! Maar misschien denk je nu wel “maar ik weet mijn purpose helemaal niet!” of “heb ik wel een purpose?”. En dat is helemaal oké, dat dachten wij eerst ook. 

Ook als je je purpose nog niet 100% helder hebt is dat oké, hij is ergens. Maar ik daag je wel uit om daarover na te denken! Tijd om die ene vraag “hoe kom je achter je purpose?” te beantwoorden!

Passies

Om te beginnen ga je kijken naar jouw passies. Onze definitie was niet voor niets “Purpose is het helpen van anderen met jouw passies”. Onderzoek dus wat jouw passies zijn. Wat zijn de activiteiten waar je de meeste energie van krijgt? Waar je geen genoeg van krijgt? Dat je zo’n YES moment voelt? 

Passies ontdek je door te doen. Kan je ze niet zo 1 2 3 opnoemen dan is dat helemaal niet erg. Ga proberen en kijk of een activiteit dat vuurtje in je kan ontvlammen.

Vragen stellen

Om jouw purpose helder te krijgen ga je over een aantal vragen nadenken. Bij elk antwoord wil je verder vragen: waarom is dat zo? Pas als je niet meer verder kan met de waarom vraag en je bent tot de kern doorgedrongen heb je ‘m helder. 

Een aantal vragen die je kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat zorgt ervoor dat jij de wereld om jou heen even vergeet?
  • Waar werd je als kind blij en energiek van?
  • Wat zou je doen als niemand je zou veroordelen?
  • Wat zou je doen als je geen geld hoeft te verdienen?
  • Hoe kan jij anderen helpen met jouw passie(s)? 

Voelen en bijschaven

Je purpose zal niet in 1x op magische wijze op papier staan. Je zult moeten graven, loslaten, om er later weer naar te kijken. Elke keer kan je ‘m een beetje aanscherpen totdat je voelt: DIT is ‘m! Bij je purpose gaat het er uiteindelijk om dat je ‘m voelt en dat je het over kunt brengen, zodat anderen ‘m ook voelen. En dat vergt natuurlijk ook lef om te zoeken en te voelen. Doe het stapje voor stapje.

Ik ben wel benieuwd: hoe denk jij over je purpose?