Waarom passief inkomen niet bestaat

door | jul 2, 2024

Ik zie steeds meer advertenties over passief inkomen voorbij komen en daar vind ik wat van. Liever luisteren? Check deze podcast:

Het klinkt fantastisch. Niks doen en toch geld verdienen. En al helemaal 10K per maand. Wie wil dat nou niet?!

Beetje jammer is het dan ook dat er niet bij wordt verteld hoeveel werk het is. Want laten we wel wezen: passief inkomen bestaat niet. En al helemaal niet vanuit niks.

Ik verdien semi-passief geld. Ik verkoop m’n template kit grotendeels vanuit advertenties. Los via Etsy verkoop ik ook best wat templates. Ik verkoop cursussen vanuit webinars. En via m’n bedankpagina, funnels, kassakoopjes en affiliates verkoop ik ook nog online producten.

Maar nogmaals: dat is niet volledig passief en ook zeker niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Want wat je niet ziet is het volgende:

  • De dagen, weken, maanden die het kost om het product alleen al te maken. Een Canva template maken kan binnen enkele uren, maar een cursus maken kost al snel enkele maanden. 
  • Dan heb ik het nog niet over alles er omheen. Denk aan de funnel na aankoop, salespagina, bedankpagina, systeem om af te kunnen rekenen. Dat zul je ook moeten neerzetten voordat je het kunt gaan verkopen.
  • Deze twee zaken zet je 1 keer groots op, maar daarna heb je er ook nog onderhoud aan. Misschien werkt een linkje niet, is de inhoud gedateerd, heb je zelf nieuwe inzichten opgedaan, levert het niets op. Het is niet eenmalig maken en nooit meer naar omkijken. 
  • Om de resultaten te krijgen die je wilt moet je veel testen. Heel veel testen. Misschien wil je wel adverteren, dan moet je doelgroepen en content testen. Misschien moet je wel een andere klantbelofte hebben, andere mails sturen, andere kanalen inzetten. Je moet weten aan welke knoppen je moet draaien en hoe. Dat kan alleen o.b.v. ervaring.
  • Het grootste punt wat niet verteld wordt is dat je moet blijven doorzetten. Misschien heb je geluk en is je eerste aanbod direct een groot succes, ik hoop het oprecht voor je! Maar het is niet realistisch. Semi-passief inkomen verdienen gaat met vallen en opstaan, twijfels, onzekerheden. Soms heb je een lange adem nodig om te blijven tweaken en het leuk te blijven vinden.
  • Je krijgt (als het goed is) met klanten te maken. Je krijgt DM’s en mails van potentiële klanten met vragen voordat ze gaan kopen. En het worden niet altijd klanten, hoeveel moeite je er ook in steekt. Daarnaast krijg je ook te maken met bestaande klanten die extra hulp willen en heel soms een ontevreden klant. 

Zoals je ziet: niet echt passief inkomen.

Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is of dat jij het niet zou kunnen. Ik weet namelijk zeker dat jij dit ook kan. Maar ik wil je ook een eerlijk beeld geven en niet roepen met “verdien binnen 1 dag 10K volledig passief”, want ik geloof daar gewoon niet in.

Aan het begin is het 1 melding van een paar euro. Of soms zelfs een paar cent. Na een paar weken enkele meldingen van wat meer geld. En als je hier slim mee omgaat kan het zomaar oplopen tot enkele honderden of duizenden euro’s per maand.

Maar dat vergt dus wel een goed aanbod, goede strategie en doorzettingsvermogen. Iets wat je niet in 1 dag neerzet.

Passief-inkomen-Studio-Rocket-Power

Goed, tot zover m’n rant, maar ik vind het gewoon belangrijk om een eerlijk beeld te schetsen.

Wil je leren hoe je juist op je eigen manier een schaalbaar product maakt en deze kunt verkopen? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product. Hier leer je alles over de juiste vorm kiezen, goede inhoud maken, professioneel vormgeven en alles automatiseren. Hier lees je alles erover! Net zo open en eerlijk als deze blog haha.