Zelf content maken: waarom het belangrijk is en hoe je het slim aanpakt

door | sep 18, 2023

Ik hoor regelmatig ondernemers die het liefste alles willen uitbesteden van hun marketing. Het kost tijd, geen idee wat ze moeten doen, ze hebben geen inspiratie of geen zin. Maar ik zou dat persoonlijk nooit doen, zeker niet als je jezelf verkoopt. Zelf content maken kan juist heel leuk zijn en ook goed te doen.

In deze blog vertel ik je waarom het belangrijk is om zelf content te maken en hoe je dat efficiënt kunt doen!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcast!

Waarom zelf content maken

In mijn ogen zijn er drie belangrijke redenen waarom zelf content maken zo belangrijk is als ondernemer:

  1. Je verkoopt jezelf. Klanten komen bij je voor jou. Ze hebben vertrouwen in je, voelen een klik met je, gunnen het je. Dat kan je nooit door iemand anders laten maken. Het zou toch raar zijn als iemand een goed gevoel krijgt bij je vanwege je content en als ze je dan spreken dat er een heel ander persoon tegenover ze zit? Je wilt dat de match tussen jou persoonlijk en je content goed is, zodat de hele ervaring consistent is.
  2. Niemand kan het zoals jij doen. Niemand heeft dezelfde kwaliteiten, visie en kennis zoals jij. Als iemand anders je content zou maken is het lastig om je verhaal kloppend te krijgen. Niet alleen vanwege de specifieke kennis die jij bezit en een marketeer niet heeft, maar ook omdat je het vanuit je eigen ervaring over kunt brengen. Het kost enorm veel tijd en energie om goede input te geven aan een ander om content te kunnen produceren wat volledig bij je visie aansluit.
  3. Belangrijke vaardigheid. Heel eerlijk: ik vind dat elke ondernemer die zichzelf serieus neemt verstand van marketing en content moet hebben. Dat betekent niet altijd dat je het volledig zelf moet doen, maar je moet wel de vaardigheden bezitten om jezelf te verkopen. Anders kan je ook niet iemand anders goed aansturen. Zelf content maken is helemaal niet lastig, maar wel belangrijk om goed te kunnen. Niet alleen voor je marketing, maar op zoveel plekken krijg je te maken met content. Train jezelf erin en je bent zo klaar met het neerzetten van een ijzersterk verhaal!

Efficiënt zelf content maken

Er zijn diverse manieren om op een efficiënte en leuke manier zelf content te produceren. Het verschilt per persoon wat het beste werkt, dus kijk welke van de onderstaande manieren je het meeste aanspreekt en probeer het uit!

#1 In bulk

Als je het liefst in 1 keer klaar wilt zijn met zelf content maken is het slim om alles in bulk te maken. Plan een dag(deel) om eraan te werken en je hoeft er de rest van de maand niet meer naar om te kijken. 

Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je zichtbaar wilt zijn voor de hoeveelheid content die je moet voorbereiden. Als je net begint met zelf content maken kost het zeker wel meer werk dan als je meer ervaring hebt. En als je meerdere keren wilt posten zul je ook meer moeten maken dan wanneer je 1 blog en 1 post per week wilt plaatsen. Dit is dus even uitproberen hoe lang je bezig bent.

Als je je content af hebt kun je dit direct inplannen met een programma zodat het ook automatisch wordt gepost. Dit kan je vaak doen op het platform zelf, zoals bij LinkedIn, YouTube, je website en Meta. Of je kunt gebruik maken van tools zoals Later of Hootsuite om alle platformen in 1 keer in te plannen.

#2 In het moment

Veel klanten vinden het makkelijk om content in het moment te maken, als ze net iets hebben meegemaakt. Stel dat je een goede vraag hebt gekregen van een klant, een leuke situatie hebt meegemaakt of een tip hebt gedeeld die waardevol is voor anderen. Waarom zou je dat niet ook zo delen in je content?

Zelf content maken wordt een stuk leuker en makkelijker als je simpelweg vertelt wat je hebt meegemaakt. Beschrijf de situatie en wat voor gesprek het was. Bijvoorbeeld dat je een vraag kreeg en wat voor antwoord je gaf.

Content mag je gewoon zo maken als je het ook tegen anderen zegt. Het hoeft geen strikt format te zijn. Houd het wel enigszins leesbaar, met bijvoorbeeld enters, maar maak het niet anders dan het was. Houd het natuurlijk, zoals je bent!

Zelf-content-maken-Studio-Rocket-Power

#3 Maak het kleiner

Als er iets is wat het makkelijker maakt om content te produceren is het wel om het kleiner te maken. Vaak vinden we dat we de perfecte post moeten maken met zoveel woorden, de perfecte afbeelding en hashtags. En we moeten dan ook echt elke week gaan posten en het liefst 3x.

De drempel wordt hierdoor zo hoog dat het alleen maar verlamd. Natuurlijk wil je het liefst zoveel mogelijk zichtbaar zijn met waardevolle content, maar daar kom je niet zomaar. Het gaat erom dat je begint en het volhoudt!

Zeker als je net begint met zelf content maken raad ik je aan om het zo simpel en klein mogelijk te maken. Gewoon om de drempel te verlagen, het leuk te houden en te leren. Dus wat is de kleinste mogelijkheid voor je content? Misschien eerst maar 1 post van een paar regels, bijvoorbeeld over een gesprek dat je laatst hebt gevoerd met een klant. Of vertel dat je het spannend vindt om te posten ;).

#4 Recycle

Een van mijn persoonlijke favorieten als het gaat om efficiënt content maken is om bestaande content te recyclen. We hebben zoveel content, ook buiten marketing om. Denk maar eens aan mails, rapporten, presentaties, appjes: dat is allemaal content! Dus dat kan je allemaal hergebruiken.

Zeker als er al wel content is voor marketing, bijvoorbeeld blogs, podcasts, video’s of berichten. Dan kan je die ook opnieuw gebruiken.

Kijk hoe je content kunt recyclen naar iets nieuws. Denk aan een post uit een blog halen, je nieuwsbrief veranderen in een blog of een podcast ervan maken. Of verander bijvoorbeeld een paar zinnen en de afbeelding bij een populaire post en plaats deze opnieuw. Niemand die het doorheeft en het scheelt jou weer werk! Let er alleen wel op dat je dit niet constant doet natuurlijk, maar af en toe maakt het niet uit.

En nu?

Wil je zelf content maken voor je marketing? Dat lijkt me heel slim! Uiteindelijk komen klanten voor jou en niemand anders kan precies jouw visie en expertise overbrengen zoals jij dat zou doen. Daarnaast is content maken ook een belangrijke vaardigheid om te bezitten als ondernemer.

Dat betekent niet dat het veel tijd en moeite moet kosten, je kunt namelijk ook heel efficiënt content maken. Zo kan je in bulk werken, in het moment delen, maak het ook kleiner voor jezelf en recycle content. 

Wil je meer leren over goede content maken? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.