Of je nog maar net begint of al een beetje actief bent, LinkedIn kan een ontzettend waardevol sociaal platform zijn. Zo kan je er nieuwe klanten bereiken, in contact blijven met bestaande klanten, nieuwe dingen leren of bijvoorbeeld medewerkers vinden. Veel mensen hebben een account, maar doen hier heel weinig mee. Dat vind ik zonde, dus ik geef je graag LinkedIn tips en tricks om er meer uit te halen. Voor persoonlijke en zakelijke profielen, maar ook hoe je je content beter kunt aanpakken.
Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!
Verbeter je LinkedIn profiel
Er bestaan op LinkedIn 2 profielen en voor beiden heb ik wel wat LinkedIn tips!
Persoonlijk profiel
Iedereen heeft sowieso een persoonlijk profiel, dat is namelijk het account waarmee je inlogt. Met je persoonlijke profiel kan je veel mensen bereiken. Toch zijn veel profielen incompleet of al sterk verouderd. Gelukkig heb ik wel een aantal LinkedIn tips om je profiel compleet te maken en hoe je het kunt inzetten.
#1 Vul je profiel aan
Zorg ervoor dat je profiel up-to-date en compleet is. Heb je een profielfoto? Je opleiding, vaardigheden en werkervaring ingevuld? Dan ben je al een aardig eind op weg! Zet in je titel je klantbelofte, zo weten mensen direct waarvoor ze bij jou moeten zijn.
Schrijf een duidelijk verhaal bij ‘info’ met wie je bent, waarom mensen voor jou moeten kiezen, wat je doet en wat contactmogelijkheden zijn. Maak het zo persoonlijk mogelijk en houd het concreet.
Vergeet ook niet om populaire bijdragen bij ‘uitgelicht’ te zetten. Denk hierbij aan bijdragen die veel likes of reacties hebben gekregen of bijdragen die veel voor je betekenen. Mensen die je profiel bekijken kunnen dan eenvoudig een soort samenvatting van je posts zien. Je kunt hier ook eventueel een link naar je website of weggever neerzetten.
#2 Breid je netwerk uit
Zoek naar connecties die mogelijk geïnteresseerd zijn in een samenwerking of die je interessant vindt. Stuur deze mensen een persoonlijk berichtje bij het connectieverzoek om zo het gesprek met ze aan te gaan. Zet hier niet direct in wat je doet, dat komt over alsof je ze wat wilt verkopen. Je wilt ten slotte een band met ze opbouwen. Zet hier bijvoorbeeld neer wat je aanspreekt van hun bedrijf of profiel of dat je het leuk vindt om je netwerk uit te breiden met andere experts.
Je kunt naar deze mensen zoeken door te zoeken naar specifieke functies, te kijken in het netwerk van anderen of bij ‘Mijn netwerk’, dan krijg je automatisch aanbevolen mensen om toe te voegen. Voeg deze mensen toe als ze interessant voor je kunnen zijn.
Een andere leuke manier om je netwerk uit te breiden is om in groepen te gaan waar je doelgroep ook zit. Er zijn vele groepen binnen LinkedIn, dus ga op zoek naar de groepen van jouw ideale klant. Grote kans dat ze hier relevante vragen of opdrachten plaatsen en je kunt eenvoudig andere leden toevoegen aan je netwerk.
#3 Be social
LinkedIn is en blijft een sociaal netwerk, dus wees zelf ook sociaal. Reageer op interessante berichten met een like of schrijf commentaar. Dit is ook nog eens een goede manier om via via onder de aandacht te komen. Probeer elke werkdag even kort op LinkedIn te zitten om te reageren en relevante connecties toe te voegen. Je zult zien dat je na een tijdje je bereik enorm kunt laten groeien op deze manier.
#4 Verbeter je score
LinkedIn houdt van iedereen een bepaalde score bij, deze noemen ze de Social Selling Index (SSI). Hierin vind je terug hoe het staat met je persoonlijke merk, relaties, waardevolle content en het vinden van de juiste mensen. Als je naar de website gaat van SSI en klikt op ‘Get your score free’ zie je hoe jouw profiel ervoor staat. Vervolgens weet je dan ook waar je nog meer tijd in kunt steken om je score te verbeteren. Vind ik persoonlijk een van de beste LinkedIn tips en tricks omdat je zo data kunt bekijken en vooruitgang ziet!
Bedrijfsaccount
Als ondernemer kan je voor je eigen bedrijf een pagina aanmaken om deze bij je ervaring te kunnen koppelen, maar dit hoeft niet.
LinkedIn is geen groot fan van bedrijfspagina’s, omdat het een sociaal platform is. Het draait echt om mensen en bedrijven zijn toch meer afstandelijk. Ik raad ondernemers altijd aan om vanuit hun persoonlijke account zichtbaar te zijn. Wil je dat niet? Dan heb ik ook nog wat LinkedIn tips voor bedrijfsaccounts.
#1 Nodig mensen uit
Bij de bedrijfspagina kan je connecties uitnodigen om de pagina te gaan volgen. Nodig iedereen uit waarvan je denkt dat het relevant is. Als deze mensen vervolgens met de content van deze bedrijfspagina interacteren zullen hun connecties jouw content ook te zien krijgen. Zo krijg je vanzelf een groter bereik.
#2 Reageer met je persoonlijke account
Schakel van de beheerdermodus over naar ‘weergeven als lid’ om zo als persoon op de post te kunnen reageren. Op deze manier zien jouw connecties ook weer deze content. Win win!
#3 Adverteer
Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit nog nooit heb gedaan, maar je kunt met een bedrijfsaccount adverteren op LinkedIn. Zo kan je experimenteren met verschillende content en doelgroepen. Begin niet direct met een hoog budget, maar probeer verschillende opties voordat je ergens vol op inzet.
Haal alles uit je content
Als je bezig bent met content plaatsen op LinkedIn wil je hier ook alles uithalen natuurlijk. Hier heb ik nog wel wat LinkedIn tips en tricks voor! Er zijn namelijk een aantal verschillende onderdelen waar LinkedIn op let. Daarnaast ben ik groot fan van het zo makkelijk mogelijk maken voor jezelf.
#1 Bouw je content goed op
Er zijn een aantal onderdelen waar je op moet letten bij het opbouwen van je content. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen het laten lezen, maar ze ook van waarde voorzien.
In de eerste 2 regels wil je de aandacht trekken. Dit kan je doen door een statement neer te zetten, een vraag of een zin wat nieuwsgierig maakt. Hierna ga je de inhoud in. Je deelt je kennis, een persoonlijk verhaal, een combinatie hiervan of doet een aanbod. Er zijn niet zozeer LinkedIn tips over de lengte van je post. Het gaat erom dat het waardevol is. Op het einde van je bericht plaats je een vraag om een reactie uit te lokken. Meer over waardevolle content lees je hier: Hoe maak je goede content? 5 stappen voor ijzersterke content
Helemaal onderaan je bericht plaats je hashtags. Gebruik 3 tot 5 hashtags die passen bij je vakgebied en je post. Je kunt in het zoekveld van LinkedIn # met daarachter je term typen om te zien hoeveel volgers de hashtags heeft. Wissel af in aantal volgers en per post met je hashtags. Dus de ene hashtag heeft bijvoorbeeld 50.000 volgers, de ander 2.000 en nog een van 10.000. Ik gebruik voor m’n eigen posts vaak hashtags als #ondernemen #marketing #branding #freelance #zichtbaarheid #website etc.
In je post kan je andere mensen en bedrijven taggen. Op die manier ziet een deel van de volgers van die pagina jouw content. Dit kan heel nuttig zijn, zolang het maar relevant is. Ook kan je nog een link toevoegen in je post, maar doe dit niet te vaak. LinkedIn houdt de gebruikers liever op het platform, dus is niet een groot fan van externe links. Je kunt ook eventueel de link in de eerste reactie onder je post plaatsen.
De laatste van m’n LinkedIn tips over content is nog het beeld bij je post. Je kunt hier een persoonlijke foto, infographic, quote, carrousel of video bij plaatsen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen beeld te gebruiken, maar in mijn ervaring werkt beeld wel goed om de aandacht te trekken. Gebruik een eigen beeld, geen stockfoto. Een carrousel of video werken goed om mensen langer naar je content te laten kijken, wat weer goede invloed heeft op je views. Hiervoor is het alleen wel belangrijk dat het interessant genoeg is om te blijven kijken. Uiteindelijk maakt het niet heel erg uit wat voor beeld je gebruikt, zolang je hierin maar relevant is, afwisselt en het van jezelf komt!
#2 Beste moment van plaatsen
Er wordt me vaak gevraagd wat het beste moment is om te plaatsen. Ik had je hier heel graag LinkedIn tips over willen geven, maar er bestaat helaas niet zoiets als de perfecte tijd. Het is een kwestie van experimenteren. Wat ik wel kan zeggen: over het algemeen zijn dinsdag, woensdag en donderdag het beste met als tijden 8:00, tussen 10:00 en 12:00 en om 18:00.
#3 Ga de interactie aan
Ik kan het niet vaak genoeg herhalen in deze LinkedIn tips: maar wees sociaal! LinkedIn is een social platform, dat betekent ook dat jij zelf de interactie aan moet gaan. Bij je eigen content kan je dit doen door in je post een vraag te stellen of een reactie uit te lokken. Zodra mensen hierop reageren, reageer dan ook zelf zo snel mogelijk weer op deze reacties. Op deze manier ziet het algoritme dat je content interessant is en zal het dit vaker laten zien aan anderen.
#4 Content hergebruiken
Als je al een aantal posts hebt liggen of andere content zoals video’s en blogs: hergebruik ze. Je hoeft niet constant iets nieuws te maken. Stel dat je een post een half jaar geleden hebt geplaatst, dan kan je deze prima opnieuw plaatsen. Kies een andere afbeelding en verander de eerste zin. Wedden dat niemand dat doorheeft?
Daarnaast kan je ook goed stukjes uit blogs kopiëren en plaatsen. Of die video die je ooit had gemaakt kan je ook omtoveren tot een post met een klein stukje erbij. Het hoeft niet heel veel werk te zijn!
#5 Werk vooruit
Om consistent zichtbaar te zijn is het slim om vooruit te gaan werken en je content klaar te zetten. Het is veel makkelijker om in 1 keer een bulk content te maken dan steeds last minute iets te moeten bedenken. Plan eens in de 2-4 weken een moment in om content te maken voor LinkedIn. Hoe je een goede contentkalender maakt lees je hier.
Als je vervolgens je content hebt gemaakt kan je dit gaan inplannen. Op deze manier worden de posts automatisch geplaatst en kan je dit niet meer vergeten. De meeste planningtools kan je niet koppelen aan LinkedIn, maar Hootsuite wel. Je kunt 5 posts gratis inplannen met de tool en ook nog meerdere accounts koppelen als je dat wilt. Bekijk Hootsuite hier: https://www.hootsuite.com/.
En nu?
Wil je meer uit je LinkedIn gaan halen? Fantastisch! Ik heb een aantal LinkedIn tips over de verschillende profielen en je content gedeeld.
Bij een persoonlijk profiel moet je erop letten dat je profiel compleet is, ga je je netwerk uitbreiden, ben je zelf ook actief op het platform en ga je je SSI score verbeteren. Bij een bedrijfsaccount werkt het goed om mensen uit te nodigen om de pagina te gaan volgen, reageer je met je persoonlijke account op de content van de pagina en kan je gaan adverteren.
Bij allebei de soorten profielen is het belangrijk om goed gebruik te maken van je content. Dit doe je door het goed op te bouwen, te spelen met goede momenten om te plaatsen, ga je de interactie aan, hergebruik je je content en werk je vooruit.
Wil je meer persoonlijke LinkedIn tips? Dat kan! Voeg me vooral toe op LinkedIn (en stuur hierbij ook een berichtje bij je connectieverzoek :D), dat vind ik altijd leuk! Op die manier kunnen we elkaar volgen en helpen. Zie ik je daar? https://www.linkedin.com/in/rosalie-ywema/