In de afgelopen jaren hebben we vele websites gemaakt. Webshops, academies en websites voor diverse soorten ondernemers. We weten dus wel waaraan een goede website moet voldoen, maar we zien vaak genoeg websites voorbij komen die belangrijke onderdelen missen. Dat is echt een gemiste kans! Ontdek welke 10 onderdelen echt niet mogen ontbreken op een goede website in deze blog.
10 onderdelen die niet mogen ontbreken op een goede website
#1 Wat je doet en voor wie
Op een goede website vind je in enkele seconden direct wat iemand doet en voor wie. Daarom wil je jouw klantbelofte duidelijk in beeld zetten in de header. Als iemand dan op je website komt ziet diegene in een oogopslag waarom diegene bij je moet zijn.
Een klantbelofte kan je als volgt schrijven: ik help [wie] met [probleem], zodat je [oplossing].
Een leuke test om te zien of je klantbelofte duidelijk is om iemand die niet weet wat je doet je website te laten bekijken. Kan diegene in een paar seconden opnoemen wat je doet en voor wie en snapt ie het ook? Dan is het perfect! Anders heb je nog wat werk te doen 🙂
#2 Duidelijke acties
Een goede website heeft duidelijke acties. Zet neer waar je mensen naartoe wilt sturen en zet er dan ook bij wat de actie concreet inhoudt. Dus bijvoorbeeld ‘bekijk X aanbod’, ‘koop cursus’ of ‘neem contact op’. Op een salespage zou je ook eventueel knoppen kunnen gebruiken die de verlangens van de bezoeker bevestigen, zoals ‘Dit wil ik’ of ‘jaaa ik doe mee met X’.
Gebruik ook genoeg knoppen op je website. Een goede website heeft niet bij elk blokje een knop, maar je kunt prima regelmatig knoppen gebruiken. Wissel op een salespage de rijen af met knoppen. In de header zet je dan een knop, dan een rij niet en de derde rij wel weer. Gebruik voor je knoppen een opvallende kleur, zoals groen, rood of oranje. Let er wel op dat de kleur ook bij je huisstijl past.
#3 Contactinformatie
Op een goede website staat duidelijke contactinformatie. Als bezoekers geïnteresseerd zijn in je aanbod wil je natuurlijk wel dat ze met je in contact kunnen komen.
Maak een aparte contactpagina, maar zet ook vooral je contactgegevens in de footer. Op de contactpagina zet je een foto neer van jezelf en je contactgegevens. Zet in ieder geval je e-mailadres, social media en bedrijfsgegevens neer. Een telefoonnummer kan je neerzetten als je wilt dat mensen zo contact met je op kunnen nemen, maar het hoeft niet.
Zeker als bedrijf is het vaak wel verplicht om je bedrijfsgegevens op je website neer te zetten. Hieronder vallen je KvK- en btw-nummer. Ook kan het nodig zijn om je adresgegevens neer te zetten, afhankelijk van wat je doet met je website. Heb je een webshop? Dan is het sowieso verplicht om alles op je website te zetten. Verzamel je gegevens van bezoekers door Google Analytics? Dan is het ook verplicht. In ieder geval is het verstandig om dit goed uit te zoeken.
#4 Over mij
Een website is geen goede website zonder over mij pagina. Zeker als jij jezelf verkoopt is het cruciaal om een pagina te wijden aan jezelf. Hierdoor werk je aan de emotionele connectie met bezoekers omdat ze je beter leren kennen.
Op de over mij pagina vertel je over je geschiedenis en je motivatie. Waarom doe je wat je doet? Welke gebeurtenissen heb je meegemaakt die relevant zijn voor potentiële klanten? Neem mensen mee in je verhaal! Hoe je een goede over mij pagina schrijft lees je hier: Hoe maak je een goede over mij pagina?
Sluit deze pagina af met wat grappige feitjes voor herkenbaarheid. Zeker als de informatie ervoor vrij heftig is, is het fijn om laagdrempelig af te sluiten. Denk aan grappige feitjes zoals die van mij: ik ben gek op kantoorartikelen, heb een aanstekelijke lach en moet altijd huilen bij Disneyfilms.
#5 Aanmelden voor je maillijst en/of freebie
Het is als ondernemer verstandig om met een maillijst te werken om zo contactgegevens te verzamelen van geïnteresseerden. Op een goede website staat dan ook de mogelijkheid om je voor zo’n maillijst aan te melden. Dit kan in de vorm zijn van een nieuwsbrief of om een freebie te downloaden.
Maak voor het aanmelden van deze lijst een aparte opt-in pagina, maar zet ook een blokje op andere pagina’s. Denk aan je homepage, maar ook onder je blogs. Maak het opvallend en makkelijk om je aan te melden. Vraag alleen om een e-mail en een naam. Ook is het belangrijk om mensen toestemming te laten geven dat je hun gegevens verzameld. Dit kan je in de tekst erbij zetten of mensen een vinkje te laten zetten dat ze akkoord zijn.
#6 Je aanbod
Zonder aanbod kan het geen goede website zijn. Naast je klantbelofte willen mensen ook zien wat je voor ze kunt doen en wat dat precies inhoudt. Maak per aanbod een aparte salespage. Hoe je een goede salespage opbouwt lees je hier: Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen
#7 Referenties
Op een goede website vind je genoeg referenties. Deze reviews zijn echt super belangrijk om aan het vertrouwen te werken van potentiële klanten. Het is leuk dat je zelf zegt dat je goed bent in wat je doet, maar we willen hier ook bewijs van zien.
Verzamel dus genoeg referenties van klanten. Dit kan gaan over een specifiek aanbod, maar je kunt ook referenties vragen over hoe het was om met jou samen te werken. Zet deze referenties vervolgens op je salespage en homepage. Het is ook interessant om er nog een aparte pagina van te maken. Je kunt deze aparte pagina doen in de vorm van een portfolio met daarbij referenties of alleen een overzicht van alle reviews.
#8 Duidelijke navigatie
Een goede website heeft een duidelijke navigatie. Anders weten mensen niet waar ze naartoe moeten. Zet alle pagina’s in het menu, dus ook de homepage. Zet ook duidelijk neer waar de pagina over gaat. Vaak zien we dat mensen in hun navigatie ‘diensten’ neerzetten, maar dat is niet duidelijk genoeg. Het is beter om de pagina te noemen waar het precies over gaat. Dus stel jouw salespage gaat over een dienst zoals websites maken, noem dan de pagina in de navigatie ‘website maken’.
Vergeet ook niet om je logo in het menu te zetten, dat maakt het ook direct herkenbaar!
#9 Persoonlijke foto’s
Een goede website bevat genoeg persoonlijke foto’s. Bezoekers willen zien wie erachter de website zit, dus gebruik eigen foto’s. Dit is ook meteen een hele goede manier om aan de connectie en het vertrouwen te werken met potentiële klanten.
Gebruik in ieder geval geen stockfoto’s. Dat is echt super onpersoonlijk en afgezaagd. Zoveel mensen gebruiken al dezelfde foto’s, dus doe dat alsjeblieft niet! Heb je geen goede foto’s? Probeer dan toch wat foto’s te (laten) maken. Al doe je het zelf of met een bekende, iets is beter dan niets.
Nog een leuk trucje: laat je foto’s kijken naar de knoppen. Stel je knop staat links, kijk dan of je een foto hebt of kunt maken dat je diezelfde kant op kijkt. De ogen van de bezoekers worden hierdoor automatisch naar de knop geleid.
#10 Huisstijl
Het laatste onderdeel van een goede website is de huisstijl. Laat je eigen huisstijl consistent terugkomen op je website. Zo breng je het juiste gevoel over en werk je ook weer aan het vertrouwen van je potentiële klant.
Zet je logo in het menu, maar gebruik ook je kleuren, lettertypes, vormen en beelden consistent. Kies een aantal kleuren die je steeds terug laat komen, kies een lettertype voor de titels en een voor de gewone teksten. Om je website uniek te maken kan je vormen terug laten komen. En vergeet dus niet om eigen beelden te gebruiken om ook weer aan die persoonlijke connectie te werken!
En nu?
Hoe staat het met jouw website? Is het al een goede website of valt er nog veel te verbeteren? De onderdelen die een goede website bevatten zijn: duidelijkheid over wat je doet en voor wie, duidelijke acties en navigatie en je contactinformatie. Ook heb je een over mij pagina, mogelijkheden om je aan te melden voor je maillijst en heb je voor elk aanbod een aparte salespage. Om aan het vertrouwen te werken van potentiële klanten heb je genoeg referenties, persoonlijke foto’s en laat je je huisstijl consistent terugkomen.
Wil je alles leren over het maken van een super goede website? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.