Hoe maak je een goede podcast met gast erbij? 7 tips

door | jul 8, 2024

Het is ontzettend leuk om een podcast met gast op te nemen! Dan voelt het echt als een gesprek en dat luistert prettig. Ik heb zelf wel eens gasten in m’n podcast gehad, maar ben vooral vaker uitgenodigd in een andere podcast. De lessen die ik vanuit beide posities heb geleerd deel ik in deze blog!

Liever luisteren? Check deze aflevering!

Podcast met gast maken

#1 Goede voorbereiding

Een podcast met gast maken begint natuurlijk bij een goede voorbereiding over je gast. Lees je in over diegene. Check de website, social media. Het is al helemaal ideaal als je podcast gast zelf een eigen podcast heeft, kan je meteen spieken hoe dat klinkt!

Het is ook aan te raden om alvast na te denken over vragen die je wilt stellen. Misschien heb je wel een vast format voor je podcast, of anders is het ook handig om al over de opbouw na te denken. Wat zijn je belangrijkste vragen aan je gast? 

Maak eventueel van te voren een vragenlijst waarin je vraagt wat de boodschap is van je gast en wat diegene wilt delen. Werk je zonder vragenlijst, stuur dan alvast je belangrijkste vragen op. Zo kan je gast zich goed voorbereiden op de belangrijkste punten en overval je ze niet. 

#2 Verwachtingsmanagement

Een podcast opnemen verloopt veel soepeler als iedereen weet wat je kunt verwachten. Denk aan hoe lang het ongeveer duurt, wat de opbouw is, wat de belangrijkste punten zijn en hoe je afsluit. 

Stuur dit vooraf al naar je gast of bespreek het in ieder geval voordat je op “opnemen” klikt. Dan ga je allebei veel relaxter het gesprek in.

#3 Houd het natuurlijk

Tenzij je een eenzijdig interview als doel hebt voor je podcast is het veel prettiger om een gesprek te maken van de aflevering. Dat luistert namelijk veel fijner en is ook leuker om op te nemen. 

Hoe je dat doet: stel vragen, maar praat ook mee. Check of de ander niet alle vragen op papier heeft uitgewerkt en deze voorleest, maar of het er natuurlijk uit komt. Houd ruimte voor elkaar en stilte over. Luister naar de antwoorden. Oftewel, hoe je met iedereen een gesprek voert.

#4 Zorg voor goed geluid

Niets zo irritant als een podcast luisteren waar gekraak in zit, vertragingen of zelfs momenten die wegvallen. Ik vind achtergrondgeluid niet enorm vervelend als het dat ook letterlijk is, op de achtergrond. Constante herrie van auto’s, een stoel die kraakt, gillende kinderen, liever niet. 

Let er dan ook op dat je niet afhankelijk bent van het internet en de oortjes van je gast. Wat ik zelf het handigste vind, is voor je podcast met gast is om de ander zichzelf op te nemen. Bijvoorbeeld door de dictafoon app op je telefoon aan te zetten en dicht bij je mond te leggen. Of als iemand een goede microfoon heeft, ook nog Audacity aan te zetten. Hiermee krijg jij 2 audiofragmenten (van iedere gesprekspartner 1) met allebei goed geluid. 

#5 Goede edit

Soms hoor je een podcast met gast die helemaal kapot bewerkt is, zo zonde. Want dan hoor je gewoon dat het geen natuurlijk gesprek meer is. Wat mij betreft bestaat een goede podcast met gast uit 2 audiofragmenten die je over elkaar heen legt, zodat beide personen goed te verstaan zijn. Check even of iedereen even hard geluid heeft.

Qua edit ben ik meer voorstander van te weinig knippen dan te veel. Ehms mag je er gewoon inhouden. Hooguit als iemand hoest, niest of een hele lange stilte heeft, knip ik. En geloof mij: dat gaat je ook enorm veel tijd schelen als je niet elke seconde gaat bewerken.

#6 Deel de juiste informatie

Als je een podcast met gast hebt gemaakt is het wel zo netjes om alle informatie duidelijk te delen. Ten eerste naar de gast zelf. Bijvoorbeeld wanneer de aflevering online komt en waar.

Ten tweede naar de luisteraar. Je gast heeft ongetwijfeld een mooi verhaal gedeeld en misschien ook een aanbod. Deel in ieder geval in de omschrijving bij je podcast de informatie over de gast. Denk aan de juiste naam, heldere omschrijving van de inhoud, links naar social media, het aanbod etc. Check ook even bij de gast of alles klopt.

#7 Samen zullen we alles delen

Na al die moeite te hebben gedaan om een goede podcast met gast erbij te maken wil je natuurlijk ook genoeg luisteraars ervoor hebben! Deel dan ook allebei de aflevering op je eigen kanalen. Maak een post, deel het in je verhaal, zet het in je nieuwsbrief, in een blog, op je website. Overal waar je mensen kunt bereiken!

PS: ook leuk om na een tijdje de resultaten van de aflevering met je gast te delen.

Podcast met gast Studio-Rocket-Power

En nu?

Wil je een podcast met gast maken? Super tof! Ik heb wel eens gasten in m’n eigen podcast gehad en ben ook een paar keer te gast geweest. Een aantal tips die helpen voor een goede aflevering zijn een goede voorbereiding en verwachtingsmanagement voordat je begint met opnemen. Houd het gesprek natuurlijk en zorg voor goed geluid. Maak een mooie edit, deel de juiste informatie in de omschrijving en deel allebei de aflevering. En dan heb je een knaller van een aflevering! 

Wil je meer tips over hoe je een eigen podcast maakt op een manier die bij je past? Volg dan m’n cursus Maak je Online Product! Hier leer je alles over een goede opbouw, audio opnemen en bewerken en nog veel meer over het maken en verkopen van online producten. Hier lees je alles erover!