Je merkverhaal schrijven? Wat het is + 3 stappen om je merkverhaal te schrijven en gebruiken – inclusief vragen

door | jan 16, 2023

Als je jezelf voorstelt aan mensen, wat vertel je dan? Een verhaal wat elke keer wisselt of kan je in 1 keer kort en bondig vertellen wat je doet, waarom en waar je voor staat? Dat laatste is je merkverhaal. Hiermee werk je aan de connectie van potentiële klanten aan je bedrijf. Maar hoe kom je tot dat merkverhaal? Ik leg je de stappen uit van je merkverhaal schrijven!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is een merkverhaal?

Een merkverhaal is de letterlijke vertaling van de merkidentiteit. Dus wie je bent, waarom je doet wat je doet, voor wie en waar je voor staat. Deze identiteit leg je uit in een kort maar krachtig verhaal.

Wij mensen zijn namelijk dol op verhalen. Ze helpen ons met informatie begrijpen en onthouden. Maar het helpt ook met het verbinden met anderen. Denk maar eens aan een verhaal wat je heeft geraakt. Ik weet zeker dat je dit nog kunt navertellen en dat je een bepaalde band voelt met degene die het je heeft verteld. Dat is de kracht van verhalen.

Door je merkverhaal te weten kan je dit overal terug laten komen. Als je je gaat voorstellen, op je website, maar ook in je social media posts, mails en andere communicatie. De ene keer zal het uitgebreider zijn dan de andere keer, maar het gaat erom dat je een duidelijk verhaal houdt. Je wilt namelijk dat iedereen duidelijk weet wie je bent.

In 3 stappen je merkverhaal schrijven

#1 Stel jezelf vragen

Je merkverhaal schrijven is niet heel eenvoudig. Het is namelijk geen oppervlakkig verhaal, het gaat juist de diepte in. Om helder te krijgen wie je bent en waar je voor staat helpt het om jezelf goede vragen te stellen. Wees gerust: je hoeft niet in 1 keer alle antwoorden te weten.

Het kan ook helpen om je te laten interviewen of samen met iemand in gesprek te gaan over je merk. Vaak kunnen anderen vragen stellen waar we zelf niet aan denken, dus dat kan helpen om tot de kern te komen.

De volgende vragen kunnen je al helpen met inzicht geven in het waarom van je merk:

  1. Waarom ben je begonnen? Wat heeft je gemotiveerd om je bedrijf te starten?
  2. Wat wil je bereiken? 
  3. Waar sta je voor? Wat vind je het allerbelangrijkste?
  4. Wat heb je meegemaakt? 
  5. Wie past er het beste bij je en waarom?
  6. Wie help je niet en waarom?
  7. Hoe help je problemen oplossen?
  8. Waarom moeten mensen voor je kiezen? Wat waarderen anderen in je?

Neem je antwoorden op of schrijf mee. Kijk vervolgens later nog een keer naar je antwoorden en voel of ze kloppen of nog anders kunnen.

#2 Maak er 1 verhaal van

Na inzicht te hebben gekregen in bovenstaande vragen gaan we je merkverhaal schrijven. 

Een opbouw die je kunt aanhouden is als volgt: wie ben je en waarom ben je gestart? Wie help je en waarmee? Waarom is het zo belangrijk om hiermee bezig te zijn? Wat voor resultaten levert het op? En wat maakt jou anders dan je concurrenten?

Kijk of je deze volgorde aan kunt houden bij je merkverhaal schrijven. Probeer er 1 soepel lopend verhaal van te maken. Mocht een andere volgorde een logischer verhaal maken kan dat natuurlijk ook.

Vervolgens is het goed om je verhaal even los te laten. Sla het op, kijk er minstens een week niet naar en kijk dan pas opnieuw. Is het allemaal duidelijk en lopen zinnen lekker? Klopt het grammaticaal? Hoe kan je zaken nog beter verwoorden? Het kan helpen om iemand te vragen je verhaal te lezen om te kijken of het helder is. 

Je kan ook kijken of je een uitgebreide versie van je merkverhaal kunt maken en een kortere versie. Het is makkelijker om te beginnen met de uitgebreide versie en deze vervolgens in te korten. Houd voor de korte versie een half A4’tje aan als maximale lengte.

#3 Pas je merkverhaal toe

Klaar met je merkverhaal schrijven? Dan is het tijd om deze overal toe te passen! 

Een aantal plekken waar je dit wilt doen:

  1. In gesprek. Als je jezelf voorstelt aan iemand kan je prima de korte versie van je merkverhaal gebruiken.
  2. Website. Gebruik op de homepage de korte versie en verwijs door naar de ‘Over mij’ pagina om daar je hele merkverhaal te vertellen. Je merkverhaal kan je opdelen in verschillende stukken. Meer hierover lees je hier: Hoe maak je een goede over mij pagina?
  3. Social media. Zet een super korte versie in je bio of info (bij LinkedIn), neem volgers mee door er een verhalenreeks van te maken (stories) en deel stukjes in posts. Vertel bijvoorbeeld in een post waarom je bent begonnen en in een andere wie je helpt.
  4. Funnel/gratis weggever. Als je een gratis weggever met een funnel hebt kan je hier prima je merkverhaal in delen. Voeg een pagina toe over jezelf in de download of stel je voor in de video. Daarnaast kan je er ook nog een mail in je funnel aan besteden om je merkverhaal te vertellen.
  5. Podcast. Heb je een podcast? Dan kan je prima een aflevering opnemen over jezelf. Vertel je merkverhaal en neem mensen mee wat je aan ze kunt leren. Vergeet ook niet een stukje toe te passen in de omschrijving van je podcast.

En nu?

Wil je je merkverhaal schrijven? Super slim! Het is de vertaling van je merkidentiteit en helpt enorm goed bij het werken aan de relatie met (potentiële) klanten. Er zijn 3 stappen om je merkverhaal te formuleren en toe te passen. Allereerst begin je met jezelf goede vragen te stellen om tot de kern te komen. Daarna ga je je antwoorden samenvoegen tot een goedlopend verhaal. En als laatste laat je je merkverhaal overal terugkomen, zoals op je website, social media, funnel en podcast.

Wil je meer leren over branding en je merkverhaal schrijven en toepassen in je marketing? Volg dan m’n cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.