Zelf een eigen podcast beginnen? 5 stappen en tools om zelf je podcast te maken!

door | dec 12, 2022

Hoe tof is het om je eigen podcast te hebben? Ik vind het heel cool om mensen naar m’n podcast te kunnen sturen in ieder geval! Je zou denken dat het alleen een beetje ouwehoeren is tegen een microfoon en klaar is kees, maar er zit iets meer werk in een eigen podcast beginnen.

Als je weet welke stappen je moet zetten is het al veel makkelijker om een podcast te maken, dus ik help je graag met die stappen te zetten!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

In 5 stappen je eigen podcast beginnen

Stap 1: Zet de basis neer

Een eigen podcast beginnen start bij de basis. Een beetje flauw, maar je zult eerst moeten bepalen waar je podcast over gaat, voor wie het is en wat de naam ervan is. Je podcast kan heel goed een verlengstuk zijn van je bedrijf, dus als je het ter promotie gebruikt zou ik je aanraden om je op dezelfde doelgroep te richten. 

Als onderwerpen kan je goed de contentpilaren aanhouden die je al hebt. Weet je niet goed hoe je die formuleert? Lees dan even deze blog: Hoe maak je goede content? 5 stappen voor ijzersterke content

Voor de naam van je podcast kan je helemaal losgaan. Wel is het slim om een naam te kiezen die mensen kunnen onthouden en/of vaak naar zoeken. Gebruik bijvoorbeeld populaire zoekwoorden en/of je eigen naam of die van je bedrijf. Mijn podcast heet ‘De ontdekkingsreis van het ondernemen’ omdat ik ontdekkingsreis bij Rocket Power vind passen en er veel wordt gezocht naar ondernemen. Als naam van de auteur heb ik zowel m’n eigen naam als m’n bedrijfsnaam gebruikt zodat m’n podcast bij beide zoekresultaten naar boven komt.

Stap 2: Maak het account

Als je de naam hebt gekozen is het tijd om je eigen podcast tot leven te brengen! Bij een eigen podcast beginnen moet je ook een account maken bij de streamingplatformen waar je je podcast op wilt hebben. Het makkelijkste is om via Anchor.fm dit aan te maken en vanuit daar aan de rest te koppelen. Dan hoef je straks maar op 1 platform je podcast te uploaden en wordt het vanzelf verspreidt. En het mooie is: het is gratis te gebruiken!

Tijdens het aanmaken van je podcast moet je de naam opgeven, omschrijving en een afbeelding. Voor de afbeelding kan je een persoonlijke foto kiezen of een mooie afbeelding maken met de naam, eventueel een eigen foto en nog je naam bijvoorbeeld. Ik heb mijn afbeelding in Canva gemaakt.  

Bij de omschrijving is het slim om ook weer rekening te houden met de zoekwoorden. Zet de termen neer waarop je gevonden wilt worden als onderwerpen, je eigen naam en wat mensen kunnen verwachten. 

Stap 3: Zorg voor de juiste apparatuur

Als laatste stap voordat je de afleveringen kunt maken en je eigen podcast beginnen is om ervoor te zorgen dat je de juiste apparatuur hebt. Dit klinkt misschien heel groot, maar dat valt wel mee.

Zorg er in ieder geval voor dat je goed te verstaan bent. Dit kan door je oortjes in te doen, een losse microfoon te hebben of dichtbij je telefoon te praten als je daarmee opneemt. Ik gebruik zelf deze microfoon. Check ook voordat je een hele aflevering inspreekt of je goed te verstaan bent, dus neem bijvoorbeeld een minuutje op en luister het af voordat je verder gaat.

Naast je microfoon heb je nog een apparaat nodig om het geluid mee op te nemen. Dit kan je doen met je telefoon of laptop. Zo kan je bijvoorbeeld met de dictafoon werken, maar je kunt ook in Anchor.fm een podcast inspreken en daarmee bewerken. Dat werkt echt super handig! Zelf gebruik ik ook vaak Audacity om op te nemen en te bewerken. Probeer uit wat jij het fijnste vindt werken.

Eigen-podcast-beginnen-Anchor-Studio-Rocket-Power

Stap 4: Neem de aflevering op

Whoehoe tijd om je aflevering op te nemen! Net zoals bij alle andere content ga je eerst nadenken over het onderwerp en wat precies je boodschap is. Dus wat wil je de luisteraar meegeven? Ook is het hierbij al slim om na te denken over het einde. Waar wil je de luisteraar naar toe sturen? Dit kan een aanbod zijn, contact opnemen of bijvoorbeeld je podcast delen op social media. Door over het onderwerp, je doel en het einde na te denken heb je al je verhaal op hoofdlijnen af.

Vervolgens kan je ervoor kiezen om voor jezelf wat op te schrijven wat je precies wilt behandelen. Ik spreek zelf altijd een podcast in na het schrijven van een blog want dan zit de materie al goed in m’n hoofd. Maar dit is een persoonlijke voorkeur. Als jij makkelijk uit je hoofd praat is dit niet nodig, maar kan natuurlijk wel.

Als je eventueel een gast wilt hebben in je podcast is het natuurlijk belangrijk om diegene op tijd uit te nodigen, een afspraak te maken voor het opnemen en het een beetje voor te bereiden. Dit ligt ook aan jou en de andere partij hoe je dit wilt doen. Je kunt van te voren je belangrijkste vragen opsturen zodat de ander weet wat diegene kan verwachten, maar misschien wil je het ook niet teveel sturen. Vraag vooral wat de ander hier fijn in vindt. Ook of je het online opneem of ergens afspreekt en je kunt ook nog instructies geven over bijvoorbeeld wel of geen oortjes in of met telefoon opnemen. Test vooral wat goed werkt!

Na deze basis te hebben neergezet ga je het echt opnemen, spannend! Ik vind het zelf altijd fijn om een korte introductie in te spreken. Dan weten mensen wat ze kunnen verwachten, maar is het ook niet zo’n lange intro. Soms hoor je podcasts die een hele intro hebben met een muziekje en uitgebreid voorstellen. Ik vind dat zelf niet nodig, maar misschien vind je dat zelf wel leuk. Wel vind ik het leuk om na de intro kort iets te vertellen van een persoonlijke ervaring over het onderwerp voordat ik de theorie ga uitleggen. 

Na deze introductie ga je over op de inhoud. Ik zou je aanraden om dit maximaal 20 minuten te laten duren, daarna vind ik het al snel te lang. Het verschilt per persoon wat je fijn vindt qua lengte om te luisteren, maar ik begin zelf niet eens aan een podcast als het langer dan een half uur duurt haha. Probeer je verhaal duidelijk te houden en voeg ook persoonlijke voorbeelden toe, dan gaat het al veel meer leven. 

Na de inhoud komt de outro. Hierbij vind ik het zelf fijn om een korte samenvatting te vertellen en daarna ga ik over tot m’n call to action. Houdt dit ook een logisch vervolg van je verhaal. Dus zeg liever ‘wil je dit zelf ook leren? Volg dan mijn cursus waarin je dit en dit leert’. Houdt deze pitch niet al te lang, hooguit een paar minuten. Als je mensen naar een aparte pagina wilt sturen, zeg dan ‘kijk voor de link in de omschrijving’ en zet hierin dan de juiste link. Dan wordt de stap om naar die pagina te gaan voor luisteraars ook veel lager.

Stap 5: Edit je podcast en publiceer ‘m

Je aflevering is opgenomen, tijd om te gaan editen! Ik hou zelf altijd een notitieboekje erbij en mocht ik een verspreking maken, moeten niezen of hoesten of een hele lange stilte hebben dan noteer ik de tijd. Dan kan ik met editen gewoon naar dat moment en kan ik het er eenvoudig uitknippen. Scheelt echt zoveel tijd! Ik haal niet alle uhms eruit, dan blijft het nog wel natuurlijk.

Na het editen ga je je aflevering uploaden op het platform en publiceren. Zo kan je je eigen podcast beginnen, klaar om gedeeld en geluisterd te worden!

En nu?

Wil je je eigen podcast beginnen! Super tof! Ik denk dat het voor veel ondernemers ideaal is om aan klanten te komen op de lange termijn. Er zijn een aantal stappen die je moet nemen om je eigen podcast te maken. Het begint bij de basis neerzetten, een account aanmaken en voor de juiste apparatuur zorgen. Daarna ga je een aflevering opnemen, bewerken en uploaden. 

Wil je mijn podcast eens horen ter inspiratie voor je eigen podcast beginnen? Alle afleveringen van ‘De ontdekkingsreis van het ondernemen’ vind je hier op Spotify

Wil je meer tips over hoe je een eigen podcast maakt op een manier die bij je past? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.