Hoe te beginnen met emailmarketing

door | apr 19, 2022

Je zult het vast wel herkennen: elke dag krijg je wel een mailtje van een ondernemer. De ene vertelt een persoonlijke les, de ander deelt een tip en de derde doet een aanbod. Dit zijn allemaal vormen van emailmarketing. Beginnen met emailmarketing kan voor jou ook interessant zijn.

Je kunt een e-mail direct naar de mailbox sturen van jouw ideale klant. De kans dat ze het zien is dus heel groot! Dat heb je niet met social media waarbij je afhankelijk bent van algoritmes. 

Met emailmarketing kan je goed je doelgroep opwarmen om uiteindelijk bij je te komen kopen. Hoe je kunt beginnen met emailmarketing lees je hier! 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Hoe krijg je mensen op je maillijst?

Als je hebt besloten om te beginnen met e-mailmarketing vraag je je misschien af hoe je mensen op je maillijst krijgt. Hier zijn een aantal mogelijkheden voor:

#1 Maak een formulier op je website

Om te beginnen met emailmarketing is het heel eenvoudig om je website in te zetten. Je website is een hele geschikte plek om een formulier op te zetten voor je maillijst. Zet het onderaan je homepage of maak er een aparte pagina voor. Hier kan je bijvoorbeeld iets neerzetten zoals “Meld je hier aan als je 1x per maand tips en inspiratie wilt ontvangen over marketing”. Hier vullen mensen dan hun naam en e-mailadres in en geven ze aan akkoord te gaan dat je hun gegevens gebruikt. 

#2 Maak een gratis weggever

Als je echt goed wilt beginnen met emailmarketing is een gratis weggever een ideale manier om e-mailadressen te verzamelen. Dit kan door mensen je gratis weggever te laten downloaden of zich aan te melden voor je webinar. Na het aanmelden voor je weggever ontvangen ze dan eerst een reeks met mails, dit noemen we ook wel een funnel. Hoe je je funnel opbouwt lees je hier: Automatisch je online product verkopen? Zet in 5 stappen het schaalbare systeem op.

Nadat mensen zich hebben aangemeld voor je gratis weggever staan ze ook op je maillijst voor je periodieke mails, zoals een maandelijkse nieuwsbrief. 

Om mensen je gratis weggever te laten downloaden kan je hiervoor adverteren op social media, maar zet het ook uitgebreid op je website. Maak er een aparte pagina voor, zet het onderaan je blogs en op je homepage.

#3 Deel het op je andere kanalen

Veel mensen vergeten ook hun andere kanalen in te zetten als ze gaan beginnen met emailmarketing. Benoem het gewoon overal! Plaats het op je social media, vraag aan bekenden of ze erin geïnteresseerd zijn. Maak er reclame voor! Zeker als je weet dat het waardevol is voor mensen om je mails te ontvangen, kan je er natuurlijk prima wat reclame voor maken.

Hoe maak je een goede mail?

Als je gaat beginnen met emailmarketing wil je natuurlijk ook een goede mail schrijven. Hierbij is het vooral belangrijk dat je waarde biedt en het persoonlijk maakt. Zo leren jouw potentiële klanten je steeds beter kennen waardoor ze een emotionele connectie met je hebben. Daarnaast wil je ook laten zien dat je echt verstand hebt van je vak. Door deze twee onderdelen in elke mail te combineren wordt je emailmarketing heel sterk. Dat betekent niet dat je elke mail 50/50 moet verdelen, maar probeer in ieder geval in elke mail beiden elementen te stoppen. 

Begin allereerst met het bedenken van een goed onderwerp voor je e-mail. Kijk hiervoor naar de problemen, verlangens en vragen van je doelgroep. Kies hier dan 1 concreet onderwerp uit. 

Na het onderwerp te hebben gekozen ga je het doel bepalen van je mail. Wat wil je ermee bereiken? Wil je mensen aan het denken zetten? Een tip geven waarmee ze aan de slag kunnen? Of dat ze jou beter leren kennen? Denk ook alvast na over de call to action op het eind. Misschien wil je wel mensen een afspraak met je laten inplannen, een product kopen of je nieuwste blog laten lezen. 

Met het onderwerp en het doel in je achterhoofd kan je een concept gaan opzetten. Begin met een pakkende onderwerpregel te bepalen. Waardoor gaan mensen je mail lezen? Maak bijvoorbeeld een bold statement, stel een vraag, deel een feitje of benoem een getal met tips. 

Vervolgens wil je in de eerste paar regels mensen helemaal nieuwsgierig maken om de rest van je mail te lezen. De eerste zin en introductie zijn hiervoor belangrijk. Hier kan je een persoonlijke les delen, een statement maken of direct op het probleem van je doelgroep ingaan. 

Na deze eerste zinnen ga je over op de inhoud. Er bestaat niet zoiets als de perfecte lengte voor je mail, maar houd in je achterhoofd dat het interessant moet zijn. Vertel een persoonlijk verhaal, geef een aantal tips of maak iemand ergens bewust van. Kijk of je hier zowel waarde als een persoonlijke toevoeging in hebt zitten.

Je mail sluit je vervolgens af met een call to action. Dit kan gaan over je podcast luisteren, naar je website gaan, je cursus kopen, maar ook om uit te nodigen dat mensen op je mail reageren. Let er in ieder geval op dat je call to action een logisch vervolg is van de inhoud, dus maak hier een fijn bruggetje naar. 

Als je je mail hebt geschreven is het tijd om de mail in je mailsysteem te gaan zetten. 

Systemen om te gebruiken

Ik ga alleen Mailerlite en Mailblue behandelen, andere systemen zou ik namelijk niet aanraden in verband met gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden. 

#1 Mailblue

In mijn ogen de beste emailmarketing tool voor ondernemers: Mailblue. Na jaren mailmarketing tools uitproberen heb ik hier alles in gevonden wat ik zocht. 

Mailblue biedt enorm veel mogelijkheden. In het begin is het wel wat uitzoekwerk, maar je kunt echt alles doen waar je van droomt. Ze bieden vele verschillende templates waar je uit kunt kiezen en je kunt onwijs veel instellen voor je mails. Zo kan je een funnel maken met diverse mails waar voorwaarden aan zitten, zoals op een later moment sturen of niet sturen als mensen al iets hebben gekocht. 

Met Mailblue kan je vele koppelingen maken met andere systemen, zoals Woocommerce, WebinarGeek, Zoom of je website. Ze hebben maar liefst 850+ koppelingen, dus hier kan je wel mee vooruit. Dankzij deze koppelingen kan je automatisch tags toevoegen aan mensen o.b.v. hun gedrag en hierdoor gepersonaliseerde mails sturen.

Wat ik ook fijn vind aan Mailblue is dat je veel rapportages kunt bekijken om zo te analyseren hoe de mail het heeft gedaan. Wie hebben de mail geopend en geklikt? Wie zijn de contacten die veel interactie met je mails hebben? Interessante informatie om deze mensen op te kunnen volgen. 

Kosten: €9 per maand (bij jaarlijks betalen) tot 500 contacten. Je krijgt een proefperiode van 14 dagen.

Bekijk Mailblue hier.

#2 Mailerlite

Een andere goede tool om te beginnen met emailmarketing tool is Mailerlite. Het is een heel gebruiksvriendelijk systeem waarmee je eenvoudig campagnes en funnels maakt. Met Mailerlite maak je ook eenvoudig mooie mails en ze bieden ook nog diverse templates waar je uit kunt kiezen.

Bij contacten kan je automatisch tags laten toevoegen en mensen in groepen plaatsen. Mailerlite biedt ook vele mogelijkheden om koppelingen te leggen met andere systemen, maar deze zijn niet allemaal gratis. 

Een groot voordeel van Mailerlite is dat de meeste mensen gewoon de gratis versie kunnen gebruiken. Hiermee kan je 1000 contacten hebben en 12.000 mails per maand sturen. Er staat dan wel onderaan je mail een plaatje van Mailerlite ter promotie. Met de gratis versie krijg je een aantal rapportages, al is dit niet super uitgebreid. Wil je uitgebreide inzichten en meer mogelijkheden? Dan kan dat met een betaald abonnement.  

Kosten: gratis tot 1000 contacten (wil je meer dan 12.000 mails per maand sturen dan betaal je €10 p/m), daarna €13 per maand (bij maandelijks betalen)

Bekijk Mailerlite hier.

Als je nog helemaal geen ervaring hebt met systemen voor je emailmarketing zou ik je aanraden om te beginnen met Mailerlite. Dat werkt heel eenvoudig zonder heel veel in te moeten stellen, dus dan kan je een beetje wennen aan emailmarketing. Heb je behoefte aan meer mogelijkheden? Dan is Mailblue juist meer geschikt!

En nu?

Wil jij gaan beginnen met emailmarketing? Cool! Het is een hele geschikte manier om in contact te blijven met jouw potentiële klanten. Om te beginnen met emailmarketing is het aan te raden om een formulier op je website te plaatsen, een gratis weggever te maken en het te delen op je andere kanalen.

Een goede mail maak je door zowel waarde als een persoonlijk stukje te vertellen. Je mail bouw je als volgt op: je hebt een triggerende titel nodig, uitnodigende introductie, waardevolle inhoud en je sluit af met een duidelijke call to action. 

De systemen die ik je aanraad om mee te beginnen zijn Mailblue en Mailerlite. Met name Mailerlite is heel eenvoudig, dus als je nog helemaal geen ervaring hebt zou ik daarmee beginnen en later naar Mailblue gaan.

Kan je wel wat hulp gebruiken met beginnen met emailmarketing? Volg dan m’n cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Hier lees je alles over deze cursus.