Veel ondernemers geven wel een keer een workshop, presentatie of webinar. Of het voor bestaande klanten is of om nieuwe klanten aan te trekken, een webinar geven is altijd waardevol. Ik vind het zelf ook heel leuk om een webinar te geven omdat je de luisteraars echt verder kunt helpen. Wil je een goed webinar geven? Dan is het wel belangrijk om te weten hoe je dat goed aanpakt.
Ik ga in deze blog geen tips geven hoe je aanmeldingen krijgt voor je webinar, anders wordt het een enorm lange blog. Dat lees je in deze blog: Hoe krijg je zoveel mogelijk aanmeldingen voor je webinar en zorg je ervoor dat mensen je webinar volgen?.
Wil je weten hoe je een goed webinar opbouwt en vervolgens geeft? Lees dan vooral verder!
Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!
Hoe bouw je een goed webinar op?
#1 Kijk naar wat er bij jou past
Een goed webinar geven begint bij te kijken naar een manier die bij jou past. Kijk niet direct naar hoe anderen het doen, maar hoe je het zelf zou willen doen. Hoe geef jij het liefst een presentatie? Is dat in je eentje of samen met iemand? Gebruik je een presentatie met vele slides of doe je het uit je hoofd? Is er veel ruimte voor interactie of niet? Wil je oefeningen doen met deelnemers of niet? Dit zijn een aantal vragen die je helpen om meer inzicht te krijgen in een goed webinar geven op jouw manier. Vanuit daar kijk je pas naar de concrete invulling.
#2 Kies een specifiek onderwerp waar vraag naar is
Een goed webinar is specifiek, afgekaderd. Als je over je gehele expertise een presentatie wilt geven wordt het een hele lange presentatie of kan je amper de diepte in. Kies daarom voor een specifiek onderwerp waar je ongeveer een uur over kunt vertellen.
Kijk bijvoorbeeld naar je ideale klant. Wat voor vragen heeft die persoon? En kan je vervolgens van een van die vragen een webinar maken? Op die manier weet je dat de deelnemers op het eind een duidelijk antwoord hebben op hun vraag, kan je je webinar goed invullen qua inhoud en weet je ook dat er behoefte is aan je webinar.
#3 Gebruik een goede volgorde
Een goed webinar geven wordt een stuk eenvoudiger als je een heldere volgorde hebt voor je presentatie. De deelnemers zijn er waarschijnlijk om jou en het onderwerp beter te leren kennen, maar dat is niet het enige wat je wilt behandelen.
Je webinar begint bij alle deelnemers welkom heten. Ik zou je aanraden om de eerste 2 minuten na de officiële start nog niks doen. Laat mensen maar binnen druppelen. Toon wel in beeld dat je zometeen gaat beginnen. Als je dan eenmaal bent begonnen ga je je deelnemers welkom heten, bedanken dat ze er zijn en vertel je kort wat je gaat behandelen in je webinar.
Na deze start vertel je wat meer over jezelf. Vertel jouw verhaal. Waarom geef je dit webinar? Wat heb je hier zelf over meegemaakt? Neem mensen mee in dit verhaal. Vergeet ook niet de luchtige informatie te vertellen over jezelf met wat grappige feitjes en/of wat vertellen over je thuissituatie bijvoorbeeld. Maak het herkenbaar, maar vertel ook de diepere betekenis zodat mensen een connectie met je voelen.
Goed, tijd voor de inhoud! Bied zoveel mogelijk waarde, houd je niet in. Je kunt onmogelijk al je kennis delen in zo’n korte tijd, dus deel erop los. Let er op dat je je taal aanpast op de deelnemers. Zijn het andere vakgenoten? Dan kan je makkelijk in jargon praten. Zijn het mensen die totaal geen ervaring hebben in jouw vak? Praat dan in makkelijke taal. Vertel niet langer dan 45 minuten over je kennis, anders krijgen mensen een overload aan informatie. Als richting is het goed om tussen de 30 en 45 minuten aan waarde te delen.
Na de inhoud is het tijd voor een stukje sales! Sommige ondernemers vinden dit spannend, maar uiteindelijk is dit het doel van een webinar voor potentiële klanten. Ook bij bestaande klanten kan je nog een stukje sales doen. Denk aan een nieuw aanbod vertellen of vertellen wat je nog meer voor ze kunt betekenen. Zeker voor nieuwe mensen die je nog niet zo goed kennen is het aan te raden om minimaal 10 minuten te nemen voor de sales.
Ga van de inhoud subtiel over naar je sales met een mooi bruggetje. Vertel over de problemen van jouw ideale klant en de verlangens waar jouw aanbod op inspeelt. Deel ook zoveel mogelijke concrete informatie en reviews. Je wilt dat mensen alles weten en veel vertrouwen in jou en je aanbod hebben zodat ze makkelijk overgaan tot een aankoop. Het werkt ook goed om een speciale aanbieding te maken voor mensen die het webinar hebben gevolgd. Zorg ervoor dat mensen eenvoudig je aanbod kunnen kopen of contact met je kunnen opnemen dankzij een knop of link.
Het laatste onderdeel van je webinar is een Q&A en de afsluiting. Je kunt deze Q&A zo lang laten doorlopen totdat iedereen je webinar heeft verlaten. Bereid van te voren een aantal vragen voor en laat mensen gedurende je webinar al vragen insturen. Herhaal tijdens de Q&A ook hoe mensen je aanbod kunnen kopen. Let er op dat je niet hele inhoudelijke vragen gaat beantwoorden, dat kost veel tijd en energie. Beantwoord vooral vragen over je aanbod en zeg bij lastige vragen dat je er per mail even op terugkomt. Merk je dat mensen weggaan? Bedank ze dan voor hun aanwezigheid en laat nog even zien hoe mensen met je in contact kunnen komen.
#4 Maak je presentatie mooi op
De inhoud is af! Bij een goed webinar geven hoort ook een mooie presentatie. Je kunt hiervoor templates gebruiken van Canva, zij bieden vele mooie presentaties. Gebruik niet te lange zinnen, maar veel bullet points. Laat ook elke bullet op een nieuwe slide verschijnen, zodat niet alles in een keer in beeld staat. Zorg ervoor dat alles goed leesbaar is dankzij een goed lettertype, goede grootte en duidelijk contrast. Wissel ook af in kleuren en foto’s per slide om het een beetje speels te maken. Maak het leuk en uitnodigend om naar te blijven kijken!
#5 Maak ruimte voor interactie
Als laatste belangrijk onderdeel bij een goed webinar geven is de interactie. Hierdoor houd je de kijkers echt betrokken en daarbij is het een leuke manier om meer over ze te leren. Je hoeft echt niet elke 5 minuten een quiz te doen, maar probeer bijvoorbeeld elk kwartier iets te doen. In het begin vraag je deelnemers zichzelf voor te stellen in de chat, bij de inhoud kan je een quiz doen en op het eind laat je mensen klikken voor je aanbod en kunnen ze hun vragen stellen bij de Q&A. Doe het lekker op je eigen manier en houd het leuk voor de kijkers!
In 4 stappen een goed webinar geven
Yeaahh tijd om je webinar te gaan geven! Er zijn een paar tips die mij goed hebben geholpen met webinars geven.
#1 Ken de inhoud goed
Ik dacht eerlijk gezegd dat dit vrij logisch was, maar blijkbaar is dat niet zo. Ik ben zelf iemand die iets eerder te veel voorbereid dan te weinig, maar niet iedereen is zo. Een goed webinar geven wordt zoveel makkelijker voor jezelf en beter ontvangen als je de inhoud goed kent. Als je weet wanneer je wat wilt zeggen gaat het zoveel soepeler.
Je hoeft niet een heel script te hebben liggen en exact weten wat je zegt, maar je moet wel weten wat je boodschap is en hoe je presentatie is opgebouwd. Voordat ik een webinar geef loop ik minstens 1 keer m’n hele presentatie door en geef ik het voor mezelf. Op die manier weet ik dat ik het ken en ik niks belangrijks vergeet.
#2 Maak een goede planning
Een goed webinar geven wordt zoveel beter als je jezelf de ruimte geeft om een goed webinar te geven. Dat klinkt misschien vaag, maar houd ruimte in je agenda met het webinar. Als je echt een fantastisch webinar wilt geven kost dat je veel energie. Geef je ‘s ochtends je webinar? Houdt dan daarna ruimte over in je agenda om bij te komen. Geef je later op de dag je webinar? Houdt dan voor die tijd ruimte over om energie te besparen. Dat geeft ook nog eens veel meer rust in je hoofd dan wanneer je ervoor of erna weer meteen moet omschakelen naar iets anders.
#3 Heb een hoge energie
Bij een goed webinar geven wil je hoog in je energie zitten. Zo kan je natuurlijk aan de kijkers al je energie geven zodat ze dat ook voelen. Geef jezelf voor je webinar wat rust en ga bijvoorbeeld lekker uptempo muziek luisteren. Of ga dansen op fijne muziek. Doe wat voor jou werkt om in die goede energie te komen!
Ook tijdens je webinar wil je die goede energie vasthouden. Als je van jezelf weet hoe lang je zo’n hoge energie kunt volhouden helpt dat met het plannen van je webinar. Het helpt ook om een glimlach op te zetten als je gaat praten en je schouders naar achter voor een sterke en open houding.
#4 Werk aan je sales mindset
Tijdens je webinar ga je natuurlijk ook verkopen. Misschien vind je dat nog super spannend, maar dat is niet erg. Het kan enorm helpen om je salespitch goed te oefenen zodat je het vol zelfvertrouwen kunt zeggen. Kijkers vinden het helemaal niet gek als je ze wat gaat verkopen en de mensen die niet jouw ideale klant zijn gaan dan misschien weg. Geen probleem!
Een andere manier om aan je sales mindset te werken is door verkopen te zien als een manier om andere te helpen met hun probleem en een goede keuze te maken. Jij kan ze toch het beste helpen?! Zeg dat tegen jezelf! Werk bijvoorbeeld met affirmaties om dit meer in je systeem te krijgen en start met verkopen.
#5 Ken het systeem
Niets zo vervelend als stress over het systeem als je een webinar moet geven. Dus zorg ervoor dat je bekend bent met het systeem! Een gebruiksvriendelijk programma wat ik je aanbeveel is WebinarGeek. Volg de rondleiding, klik overal op en oefen je webinar zodat je weet wat je nodig hebt!
En nu?
Yes, tijd om een webinar te gaan geven! Onwijs tof! Een goed webinar geven begint bij een goede opbouw. Kijk eerst naar een manier die bij jou past en kies een specifiek onderwerp waar vraag naar is bij jouw ideale klant. Vervolgens ga je je presentatie opbouwen met een bepaalde volgorde, maak je je presentatie mooi op en maak je ruimte voor interactie.
Voor het geven van je webinar zorg je ervoor dat je de inhoud goed kent, maak je een goede planning, heb je een hoge energie en werk je aan je sales mindset. Wedden dat je dan een super goed webinar gaat geven?!
Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken en wil je dat we meedenken met jouw webinar? Dat kan! Stuur een mailtje of DM op Instagram en dan kijken we met je mee naar de mogelijkheden!