Als je zelf iets nieuws wilt kopen, hoe vaak bekijk je dan eerst de recensies om te bepalen of je het überhaupt gaat kopen? Ik persoonlijk vaak. Als er geen reviews zijn of veel negatieve reviews, dan heb ik direct minder vertrouwen. Als er veel goede reviews zijn heb ik veel meer vertrouwen in m’n aankoop waardoor ik ook sneller over ga tot een aankoop. Dat kan jij zelf natuurlijk ook inzetten!
Veel ondernemers vinden het alleen lastig om aan reviews te komen. Ze denken er niet aan of vinden het spannend. Daar breng ik graag verandering in! Ik neem je mee wat een goede review is, hoe je eraan komt en waar je ze kunt gebruiken.
Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!
Hoe ziet een goede review eruit?
Voordat we gaan kijken naar het verzamelen en verspreiden van reviews, wil ik eerst uitleggen wat een goede review is. Denk maar eens aan het bekijken van een product online. Je ziet een aantal recensies staan, maar ze geven niet duidelijk aan wat er goed en niet goed is aan het product. Daar heb je toch niks aan?
Als je vervolgens een review ziet met een verhaal over de ontvangst, het gebruik ervan, duidelijke pluspunten en een aanbeveling, dan ga je veel sneller over tot een aankoop! Als je dat leest snap je direct of het product wat voor je is of niet. Dit is dus een goede review.
Een goede review neemt de lezer mee in de situatie voor aankoop, waarom iemand voor jou heeft gekozen en wat het heeft opgeleverd. Het is hierin ook belangrijk dat het in de woorden van jouw doelgroep staat. Dus wat voor problemen en verlangens hadden ze vooraf? Waarom heeft iemand voor jou gekozen? Hoe was het om met jou samen te werken of je product te gebruiken? Welk resultaat heeft het opgeleverd? Als dit duidelijk in de review terugkomt heb je een super goede review!
Hoe kom je aan goede reviews?
Nu je weet waar een goede review aan voldoet is het tijd om deze uit te gaan vragen. Een paar tips.
#1 Durf het te vragen
Ik zei het in het begin al, maar veel ondernemers vinden het spannend om een review te vragen. Ze denken ‘daar zit m’n klant helemaal niet op te wachten’ of ‘wat nou als m’n klant niet blij is?’. Deze belemmerende overtuigingen helpen je niet verder! Als je het niet vraagt krijg je sowieso geen review. Blije klanten schrijven met veel liefde een review voor je. Zou je zelf ook doen voor iemand die je verder heeft geholpen toch? 🙂
#2 Kies het juiste moment
Als je dan een klant gaat vragen om een review voor je te schrijven is het wel belangrijk om dat op het juiste moment te vragen. Vraag het als iemand een goed beeld heeft bij je dienst of product. Ook is het belangrijk dat iemand er warm voor is. Vraag het bijvoorbeeld net nadat jullie samenwerking is afgelopen of als iemand de laatste stap in je product heeft gehad. Als iemand je dan bedankt voor je hulp is het heel makkelijk om te vragen of iemand jou ook nog wil helpen door het schrijven van een goede review.
#3 Vraag het persoonlijk
Als iemand in een gesprek aan je vraagt of je een review wilt schrijven, dan doe je dat toch vanzelf? Ik vind het zelf wel belangrijk om op een persoonlijke manier om een review te vragen. Je kunt dit face-to-face doen, telefonisch of in een mailtje/berichtje. Let er wel op dat je de ontvanger laat voelen dat het persoonlijk is, dus gebruik een persoonlijke inleiding om dat gevoel te geven.
#4 Wees duidelijk
Als je een goede review wilt krijgen is het super belangrijk om duidelijk te zijn. Geef aan waar je een review over wilt hebben en op welke manier. Stel de vragen die hierboven staan en zet er ook eventueel bij dat mensen zeggen over welk aanbod het precies gaat.
Geef ook duidelijk aan op welke manier je de review wilt ontvangen. Kan dat gewoon als een stukje tekst? Wil je het als een video? Moeten ze het plaatsen op je Google bedrijfspagina, je LinkedIn profiel of eventueel een reviewplatform? Vergeet dat niet te benoemen en ook een link te sturen naar de plek waar je het wilt ontvangen als je het op zo’n website wilt ontvangen.
#5 Maak het makkelijk
Als je veel goede reviews wilt ontvangen is het belangrijk om het makkelijk te maken voor anderen om een review te maken. Als je heel veel vragen gaat stellen en allemaal video’s wilt ontvangen wordt de drempel heel hoog.
Je kunt aanbieden dat jij een review schrijft namens de ander en dat hij/zij de review kan aanpassen. Dan kan je zelf ook sturen hoe de review eruit ziet. Je kunt ook aanbieden om zelf de review te redigeren. Dan laat je mensen kort hun input geven o.b.v. je vragen en dan maak jij hier een goede review van. Kijk naar wat jouw voorkeur heeft en vraag of dit oke is bij de ander.
#6 Bedank ze
De laatste stap naar veel goede reviews is om de mensen te bedanken die er eentje hebben gemaakt. Klinkt misschien logisch, maar blije klanten maken graag reclame voor je. Bedank ze, blijf met ze in contact en deel regelmatig hun goede review!
Waar kan je deze goede reviews inzetten?
Yes, je hebt nu allemaal goede reviews verzameld. Tijd om ze te gaan gebruiken! Een paar manieren waar je je recensies kunt gebruiken zijn:
#1 Je eigen website
De belangrijkste plek om goede reviews neer te zetten is je eigen website. Op je homepage kan je er 3 naast elkaar zetten. Op je salespage ga je ervoor zorgen dat mensen overgaan tot een aankoop. Zet zoveel mogelijk reviews neer over je aanbod op deze pagina. Je kunt het in verschillende blokken doen. Dus bijvoorbeeld 3 reviews bij elkaar halverwege de pagina en onderaan de pagina de rest.
Wat ook interessant is om te doen is om een pagina te maken met alleen maar reviews. Hier kan je alle reviews neerzetten die je hebt, ongeacht het aanbod waar het over gaat. Als mensen dan geïnteresseerd zijn om bij je te kopen kunnen ze zich goed verdiepen in alle reviews die ze vertrouwen geven in je.
#2 Delen op een andere website
Naast je eigen website kan je goede reviews ook op een ander platform plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je Google bedrijfspagina. Als mensen dan naar je bedrijf zoeken zien ze deze pagina rechts in beeld, met daarbij allemaal waardevolle reviews. Google is dol op bedrijven met reviews, dus dan zal je ook hoger in de zoekresultaten verschijnen! Stuur de link naar je Google bedrijfspagina om het eenvoudig te maken een review te plaatsen.
Een andere plek om je reviews te (laten) plaatsen is LinkedIn. Als mensen dan je profiel bekijken zien ze onderaan de reviews van anderen over jou. Je kunt vanuit het platform mensen vragen een review over je te schrijven.
#3 Delen in een post
Heb je een goede review ontvangen en wil je die heel graag met de buitenwereld delen? Maak er een mooie post van! Schrijf bijvoorbeeld over je product of dienst waar het over gaat, hoe de samenwerking verliep of zeg iets over de klant. Vervolgens zet je de review als tekst neer of maak je er een mooie afbeelding van.
#4 Delen in een mail
Hetzelfde geldt voor een mail. Als je in de mail over een bepaald product of dienst vertelt kan je hier heel goed een relevante review bij zetten. Dit zorgt heel goed voor het vertrouwen. Vergeet niet een linkje te plaatsen naar de salespage waar de review over gaat, met hierop ook dezelfde review.
#5 Delen in stories
De laatste plek die ik wil benoemen om een goede review te plaatsen is in stories. Vertel eerst iets over je aanbod en deel dan in een afbeelding de review. Je kunt de schrijver ervan erin taggen als ze dat leuk vinden. Vergeet niet de review op te slaan in een highlight met andere reviews. Zo kunnen geïnteresseerden eenvoudig alle reviews bekijken in 1 verzameling.
En nu?
Tijd om goede review te gaan verzamelen en verspreiden! Een goede review bevat informatie over hoe de situatie eerst was, waarom iemand voor je heeft gekozen, hoe de ervaring ermee was en wat het heeft opgeleverd.
Een goede review krijgen begint met het te durven vragen. Vraag het op het juiste moment, op een persoonlijke manier, wees duidelijk, maak het makkelijk om een review te schrijven en bedank ze na het ontvangen ervan.
Deze goede reviews zet je vervolgens op je eigen website, laat je ze plaatsen op andere platformen, deel je in een post, mail en je zet ze in je stories. Zo werk je aan het vertrouwen van jouw potentiële klant waardoor ze eerder overgaan tot een aankoop!
Wil jij meer tips over werken aan vertrouwen door jezelf online zichtbaar te maken en hiermee jouw ideale klant bereiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!