Belemmerende overtuigingen: wat zijn het en hoe ga je ermee om? Tips en voorbeelden

door | feb 1, 2022

Wees even eerlijk naar jezelf, hoe vaak denk je wel niet ‘dit gaat toch niet lukken…’, ‘ik kan dit niet’ of ‘dit is niks voor mij’? Dit soort belemmerende overtuigingen komen regelmatig in ons hoofd op. 

Dat dit gebeurt is helemaal niet erg. Iedereen heeft dit soort belemmerende overtuigingen. Het is alleen zo jammer dat we er vaak naar luisteren, omdat het je niet verder brengt. Als je constant denkt dat het toch niet gaat lukken, waarom zou je dan überhaupt aan iets beginnen? 

Heb jij last van deze gedachten? Wees gerust: je kunt deze belemmerende overtuigingen simpel aanpakken. Ik neem je mee in wat belemmerende overtuigingen zijn en hoe je deze aanpakt in een paar stappen!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Voordat je jouw belemmerende overtuigingen aan kunt pakken is het zaak om goed te weten wat het zijn en waar ze vandaan komen.

Belemmerende overtuigingen heb je gevormd als kind of misschien nog wel als baby. Je krijgt allemaal indrukken binnen, maar hebt nog geen referentiekader. Daardoor trek je zelf conclusies uit bepaalde situaties die misschien helemaal niet kloppen.

Stel dat je ouders ruzie hebben en hierdoor geen oog voor jou hebben. Je probeert de aandacht te krijgen en de ruzie te sussen, maar je ouders geven hier geen gehoor aan. Dan zouden er beperkende overtuigingen kunnen vormen dat je niet goed genoeg bent, niet de moeite waard om van gehouden te worden of dat je ruzies moet ontwijken. Dit lijken wellicht hele zware belemmerende overtuigingen, maar vaak zijn de overtuigingen wel van dit formaat. 

Zoals je ziet komen belemmerende overtuigingen uit je opvoeding vandaan, maar we moeten ook zeker niet de media vergeten. Zo kan je je overtuigingen van je ouders overnemen, zelf vormen door situaties maar ook wat je zoal ziet op tv of online. 

Elke overtuiging begint met een simpele gedachte. Hoe vaker je deze gedachte hebt komt deze vanzelf in je onderbewuste terecht, ook wel je reptielenbrein genoemd. Zodra deze in je onderbewuste zit ga je steeds naar bevestiging zoeken van deze overtuiging, omdat het makkelijker is om jezelf te bevestigen dan jezelf in twijfel te trekken. Dat maakt het dat belemmerende overtuigingen hardnekkig zijn om aan te pakken. Vaak zijn we er niet bewust van en het kost ook veel moeite om ze aan te pakken. Dat zegt gelukkig niet dat het onmogelijk is! Je moet alleen weten hoe je grondig je beperkende overtuigingen aanpakt. 

Hoe pak je je belemmerende overtuigingen aan?

Stap 1: Onderzoek hoe je denkt over verschillende onderwerpen

Het kan best wel lastig zijn om erachter te komen welke beperkende overtuigingen je hebt omdat we er vaak niet bewust van zijn. Het helpt al om te onderzoeken hoe je denkt over bepaalde onderwerpen. Schrijf voor jezelf op hoe je denkt over werk, geld, je talenten, de toekomst, relaties etc. Niet elk onderwerp zal even negatieve gedachten oproepen, maar probeer al jouw overtuigingen op te schrijven.

De kans is groot dat je niet in 1 keer al je belemmerende overtuigingen kunt benoemen, maar let eens op. Hoe praat je met anderen over deze onderwerpen? Wat is je eerste gedachte als je een ander er iets over hoort zeggen? Noteer deze ook!

Wat voorbeelden van belemmerende overtuigingen kunnen zijn:

 • Ik heb geen talenten
 • Ik zal geen succesvolle carrière kunnen maken
 • Geld is moeilijk
 • Mensen met veel geld zijn slecht
 • Niemand zal echt van me houden
 • Relaties zijn lastig om vol te houden

Maak voor jezelf een lijst met alle overtuigingen die je hebt. Het kan helpen om hier maximaal 5 belemmerende overtuigingen uit te pakken waar je de meeste last van hebt. 

Stap 2: Onderzoek wat deze overtuigingen je hebben opgeleverd

Nu je een lijst hebt van je belemmerende overtuigingen ga je onderzoeken wat het je heeft opgeleverd. Realiseer je dat deze overtuigingen je proberen te beschermen, dus ze kunnen je veilig in je comfort zone hebben gehouden. Aan de andere kant is het wel zo dat ze je niet verder hebben geholpen. Schrijf per overtuiging op wat het je heeft gebracht.

Bijvoorbeeld:

 • Deze overtuiging heeft me veilig gehouden voor enge situaties
 • Ik werk al lang bij dezelfde werkgever (dit kan positief of negatief zijn)
 • Ik heb niet veel geld verdiend
 • Ik heb geen fijne relaties gekregen 
 • Mijn relaties gingen snel uit

Stap 3: Onderzoek waar de overtuiging vandaan komt

Deze stap vind ik zelf super interessant, maar ook wel confronterend. Sommige overtuigingen hebben we zelf gevormd doordat we iets hebben meegemaakt, maar een aantal overtuigingen hebben we ook overgenomen van anderen. Het is heel bevrijdend als je ziet dat een gedachte die je enorm in de weg zit helemaal niet van jezelf komt. 

Het kan helpen om dit samen met iemand te bespreken voor je onderzoek. Pak je meest belemmerende overtuigingen erbij en vraag jezelf af: hoe kom ik hieraan? Is dit iets wat een ander tegen je heeft gezegd? Is er een specifieke situatie waarin je deze overtuiging hebt gevormd? En heb je wel de juiste gedachte hierover gevormd of kan je er nu anders naar kijken?

Bijvoorbeeld:

 • Deze overtuiging komt bij m’n moeder vandaan omdat ze dit tegen me heeft gezegd
 • Deze overtuiging komt bij m’n ouders vandaan omdat ze zelf al jaren bij dezelfde werkgever werken
 • Deze overtuiging heb ik gevormd omdat ik een relatie had met een narcist
 • Deze overtuiging komt uit de media omdat ik altijd slechte kanten zie over rijke mensen

Stap 4: Hoe kan je deze overtuiging vervangen zodat het je wel verder helpt?

Nu je helder hebt hoe je belemmerende overtuigingen in elkaar zitten gaan we ze vervangen. Deze overtuigingen kan je zelf aanpassen waardoor je ze uiteindelijk onbewust overneemt. Als je onbewust diverse overtuigingen hebt die je juist verder helpen, heb je daar veel meer aan. 

Om dit te doen gaan we je overtuigingen schrijven op een positieve manier, als een affirmatie. Stel dat je beperkende overtuiging was ‘Ik kan nooit succesvol zijn’, dan kan je daar ‘ik ben super succesvol’ van maken. Het gaat erom dat je helemaal enthousiast wordt van je nieuwe overtuiging. Zet het in de toekomstige tijd, zodat het voelt alsof het al de waarheid is. Je mag het ook best overdrijven, zolang het maar goed voelt. Bekrachtigende woorden als fucking en in het Engels is ook goed, gebruik je eigen taal!

Nog een paar voorbeelden:

 • Was: ik ben niet goed genoeg. Wordt: ik ben super fantastisch en de moeite waard om onvoorwaardelijk van gehouden te worden.
 • Was: geld is moeilijk. Wordt: ik heb voldoende geld om mijn dromen waar te maken.
 • Was: ik heb geen talenten. Wordt: ik heb geweldige talenten die super waardevol zijn.

Meer voorbeelden zien van positieve affirmaties? Check dan even deze blog: De kracht van affirmaties: tips en voorbeelden!

Als je deze nieuwe overtuigingen hebt geformuleerd ga je ze hardop zeggen. Geven ze je een krachtig gevoel en een glimlach? Dan zit je goed! Anders mag je het nog een beetje tweaken totdat je dat gevoel wel hebt.

Stap 5: Hoe ziet je leven eruit als je je oude overtuiging loslaat en de nieuwe implementeert?

Nieuwe overtuigingen formuleren is natuurlijk leuk, maar het gaat veel meer leven als je voelt wat ze je gaan brengen. Sluit je ogen en voel wat er allemaal mogelijk wordt als je je oude overtuigingen achter je laat en je nieuwe overtuigingen 100% gelooft. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe voel je je? Wat is er allemaal mogelijk?

Probeer hier een mooi plaatje van te maken in je hoofd. Stel dat je eerst geloofde dat je geen talenten hebt. Als je dat loslaat biedt dat waarschijnlijk veel meer kansen op werkgebied als je ervan overtuigd bent dat je waardevolle talenten hebt. Als je eerst geloofde dat je niet goed genoeg was en nu juist fantastisch bent zal je ongetwijfeld veel steviger in je schoenen staan en je achter je dromen aangaan. 

Stap 6: Herhalen, herhalen, herhalen

De laatste stap om je belemmerende overtuigingen definitief aan te pakken en je nieuwe overtuigingen over te nemen in je onderbewuste is door het veel te herhalen. Je zult je nieuwe overtuigingen regelmatig moeten herhalen voordat je reptielenbrein deze overtuigingen overneemt. Probeer er echt een routine van te maken. Ik zou je aanraden om niet teveel nieuwe overtuigingen in 1 keer aan te leren. Kies ervoor om de 3-5 overtuigingen waar je de meeste behoefte aan hebt aan te pakken per keer.

Er zijn een aantal zaken die goed kunnen helpen:

 1. Schrijf het op een briefje en lees ze elke dag een paar minuten op. Bijvoorbeeld als je je tanden poetst, naar de auto loopt of voordat je gaat slapen. 
 2. Spreek ze hardop uit. Super eng of ongemakkelijk in het begin, maar als je het ook in je lichaam voelt krijgen ze meer kracht. Je hoeft ze niet te schreeuwen, maar hoe meer kracht erin zit als je ze uitspreekt komt het veel meer binnen.
 3. Herinner jezelf eraan. Schrijf ze op een post it en hang ze op de spiegel. Maak er je achtergrond van op je telefoon of laptop. Plak het op de koelkast. Het maakt niet zozeer uit waar je het hangt, maar zorg ervoor dat je het elke dag even ziet.
 4. Houd het vol. Ze zeggen dat je minimaal 66 keer je affirmatie moet herhalen om je oude belemmerende overtuiging te vervangen. Hoe vaker, hoe beter. Probeer in ieder geval elke dag een paar keer je nieuwe overtuigingen te herhalen. 

Merk je na een tijdje dat ze niet zoveel meer voor je doen? Dan zitten ze waarschijnlijk in je systeem! Kijk of je je overtuiging een klein beetje kunt aanpassen zodat het weer voor je werkt. Je kunt ook proberen om je bijvoorbeeld 2 maanden te focussen op overtuigingen over geld of een ander gebied. Doe het op een manier die voor jou werkt!

En nu?

Heb jij last van belemmerende overtuigingen? Dit zijn gedachten die jij in de loop van de tijd hebt gevormd of die je ergens anders vandaan hebt. Ze kunnen je behoorlijk in de weg zitten, maar je kunt er genoeg aan doen!

Alles begint bij te onderzoeken wat deze beperkende overtuigingen zijn, wat er de gevolgen van zijn en waar ze vandaan komen. Daarna ga je de overtuiging veranderen zodat ie je wel verder helpt, ga je voelen hoe je leven is als je je oude overtuiging loslaat en je nieuwe overneemt en blijf je het vooral herhalen totdat het in je systeem zit! 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je belemmerende overtuigingen? Stuur gerust een mailtje of DM op Instagram! Dan kunnen we met je meedenken en je verder helpen naar een overtuiging die je wel helpt.