De kracht van affirmaties: tips en 23 krachtige voorbeelden!

door | jan 5, 2021

De kracht van affirmaties: tips en voorbeelden!

Ik heb zelf de kracht van affirmaties ervaren en gebruik deze nog elke dag. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je beperkende overtuigingen over dingen die jij belangrijk vindt. Op die manier kan je er namelijk wat aan doen! Of het nou over jezelf gaat, over geld, anderen, noem maar op. Elk aspect en elke gedachte kan je veranderen. Zolang je maar bereid bent eerlijk te zijn naar jezelf en elke dag te oefenen met affirmaties.

Ik ben ervan overtuigd dat het dé manier is om jouw succes te beïnvloeden. Want wat je denkt wordt werkelijkheid. In deze blog leg ik je uit wat affirmaties zijn, hoe je ze kunt formuleren en oefenen. Als bonus geef ik je ook nog een aantal voorbeelden zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

De kracht van affirmaties: wat zijn het?

Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachtes. En hoe vaker een bepaalde gedachten voorbij komt, hoe meer we erin gaan geloven. En hoe meer we erin geloven, hoe vaker het terug zal komen in ons leven.

Eigenlijk hebben we ons hele leven al affirmaties, ook jij! Helaas zijn dat meestal geen positieve affirmaties. Zo vertellen we onszelf dat we iets niet kunnen, niet goed genoeg zijn, dingen niet goed genoeg doen of dat we het niet waard zijn. Herken je ze?

En dat is zo ontzettend zonde! Als jij jezelf vertelt dat je iets niet kunt dan zal je zien dat dat uiteindelijk ook de waarheid zou worden. Negatieve gedachten zijn besmettelijk en zullen zich makkelijk manifesteren.

Gelukkig kunnen we daar wat aan doen met positieve affirmaties! Door jouw beperkende overtuigingen om te buigen naar iets positiefs en jezelf dat vaak vertellen kan je je hersenen op een positieve manier hersenspoelen! Je beïnvloedt je onderbewustzijn en kunt dus je hersenen herprogrammeren met gedachtes die beter voor je zijn.

Hoe formuleer je affirmaties?

Nu je weet wat affirmaties zijn is het tijd om ze te gaan formuleren! Pak pen en papier en schrijf met je hart.

1.Onderzoek wat jouw beperkende overtuigingen zijn. Hoe denk jij nou echt over jezelf? Probeer hier de komende dagen je bewust van te worden en noteer hoe jij over jezelf denkt. Dit mogen natuurlijk kleine dingen zijn, maar let ook op de zwaardere gedachten zoals “ik ben niet goed genoeg”. En misschien zijn er nog wel andere gedachten die je graag zou willen veranderen, bijvoorbeeld hoe je kijkt naar geld.

2. Draai deze overtuigingen om tot positieve gedachten. Denk jij bijvoorbeeld “Ik ben niet goed genoeg?” probeer daar dan “Ik ben goed genoeg” van te maken. Zo ga je alle beperkende gedachten kijken en draai je deze om. Schrijf er maximaal 8 op, anders wordt het teveel om te onthouden.

3. Schrijf de affirmaties vanuit de ‘Ik’. Het draait om jou en zo moet het ook voelen. Is het niet mogelijk om vanuit ik te schrijven? Schrijf ze dan algemener op zoals “Geld stroomt altijd naar mij toe”. 

4. Schrijf de affirmaties in de tegenwoordige tijd zoals “Ik ben zelfverzekerd”. Schrijf ze dus niet in de toekomst dat het hopelijk ooit gaat gebeuren. Als je ze zo schrijft dat je het in feite al bent is het geloofwaardiger voor je hersenen!

5. Kies jouw eigen woorden. Je wilt dat de affirmaties bij je passen en dat je ze in elke vezel voelt. Blijf dan ook kritisch naar welke woorden je gebruikt en schrijf ze op zoals je praat. 

6. Overdrijf niet. Affirmaties moeten wel geloofwaardig zijn, anders schieten ze hun doel voorbij en werkt het eerder averechts. Het moet goed voelen. Als je geen geld hebt is het bijvoorbeeld niet handig om te zeggen “Ik ben rijk”, dat is niet geloofwaardig. Doe het in kleine en behapbare stukjes waar je 100% in gelooft!

7. Waarschijnlijk merk je na een tijdje dat je overtuigingen zijn verbeterd omdat je onderbewuste je affirmaties heeft overgenomen. Passen je affirmaties niet meer bij je? Pas ze dan aan! Je kunt het elke keer een stapje verder doen.

Oefenen van affirmaties

Nu je je affirmaties hebt bepaald is het belangrijk om er ook actie op te ondernemen! Door het te schrijven voel je je waarschijnlijk al gemotiveerd, maar je wilt ze ook regelmatig herhalen. Een paar tips om te oefenen:

1.Schrijf ze op een briefje en hang dit op een opvallende plek zodat je het vaak ziet. Schrijven helpt al met beter onthouden, maar door ze ook nog eens op bijvoorbeeld de koelkast of een spiegel te hangen word je er vaak aan herinnerd.

2. Het beste is het om je affirmaties 3 keer per dag, 3 keer achter elkaar te herhalen en dat minimaal een maand lang. Dat klinkt als veel en zal in het begin ook zeker een uitdaging zijn, maar hoe vaker je het doet hoe beter! Neem na elke ronde even een paar seconden rust, met je ogen gesloten. Zo kan je nog beter met jezelf connecten en komen de affirmaties beter aan.

3. Affirmaties hardop uitspreken, super eng! Maar dat werkt wel het beste. Door jezelf te horen komt het beter aan. Te grote stap? Helemaal niet erg, begin met ze in je hoofd te herhalen. Voel je je daar comfortabel bij? Ga ze dan hardop uitspreken. Het kan ook fijn zijn om naar jezelf in de spiegel te kijken en/of je hand op je hart te leggen. Voel aan wat voor jou het fijnste is.

4. Maak er een gewoonte van. Het oefenen hoeft niet lang te duren en je kunt ze natuurlijk ook gedurende de dag een paar keer in je hoofd herhalen. Toch is het wel goed om ze te verweven in een routine, dan gaat het automatisch. Je kunt het bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen doen (misschien wel lastig met hardop uitspreken 😉), net na opstaan of voor het slapengaan. Kijk wat voor jou fijne momenten zijn!

Affirmatie voorbeelden

De kracht van affirmaties - Studio Rocket Power

Zoals beloofd zou ik je een aantal voorbeelden geven van affirmaties. Je kunt ze als inspiratie gebruiken en als je merkt dat ze je raken kan je ze natuurlijk ook overnemen!

 • Ik houd van mezelf
 • Ik ben goed genoeg
 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben
 • Ik ben zelfverzekerd en niet te stoppen
 • Ik ben positief
 • Ik ben rustig
 • Ik geloof in mezelf
 • Ik spreek mezelf uit met zelfvertrouwen
 • Ik ben ontspannen en kalm
 • Ik ben knap en aantrekkelijk
 • Ik geniet van het leven
 • Ik ben slim
 • Ik ben lief en zorgzaam
 • Ik ben open en 100% mezelf
 • Ik ben creatief en getalenteerd
 • Ik ben gezond
 • Ik ben sportief
 • Ik houd van geld
 • Geld stroomt altijd naar me toe
 • Ik ben dankbaar voor mijn leven
 • Ik ben een bron van succes en alles wat ik wil krijg ik voor elkaar
 • Ik ben een winnaar
 • Ik ben moedig en ga vol voor wat ik wil bereiken

Voor meer voorbeelden van krachtige affirmaties raad ik je deze (Engelse) website aan.

Ben jij klaar om de kracht van affirmaties in te gaan zetten?