Marketing op je eigen manier aanpakken: tips en voorbeelden

door | nov 18, 2021

Marketing op je eigen manier aanpakken klinkt voor veel ondernemers als een droom. Maar hoe pak je dat precies aan? Er zijn zoveel mogelijkheden hoe je aan je marketing kunt werken. Het kan best wel lastig zijn, maar het is wel belangrijk. Doe je je marketing niet op je eigen manier, dan kost het veel tijd en energie. Daarnaast zul je je ook niet onderscheiden van je concurrenten als je hetzelfde doet als zij. Met als gevolg dat je niet je ideale klanten aantrekt.

Dus hoe pak je dan je marketing aan op een manier die bij jou past? Daar help ik je graag bij! Ik ga je uitleggen hoe je marketing op je eigen manier aanpakt, inclusief tips en voorbeelden.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Stap 1: Weten wat er allemaal mogelijk is

Voordat je marketing op je eigen manier kunt aanpakken moet je eerst weten wat alle mogelijkheden zijn.

Er zijn natuurlijk vele kanalen mogelijk, maar een aantal mogelijke vormen van marketing zijn:

  • Website met verschillende pagina’s met uitleg over het bedrijf
  • Contentmarketing voor social media posts of het schrijven van blogs
  • E-mailmarketing in de vorm van een nieuwsbrief of funnel na bijvoorbeeld het downloaden van een e-book of inschrijven voor een webinar
  • Landingspagina’s voor specifieke producten en campagnes
  • Advertenties via social media, Google, tv of radio

Bij zoveel mogelijkheden is er altijd iets wat er bij jou past!

Stap 2: Kijken wat er bij je past

Als je marketing op je eigen manier wilt aanpakken moet je weten wat die manier is die voor jou werkt. Vraag jezelf af waar je energie van krijgt en waar je goed in bent.

Als je bijvoorbeeld van schrijven houdt ga je blogs maken, e-mails of social media posts schrijven. Hier krijg je dan energie van waardoor het veel makkelijker is om vol te houden en ze ook waardevoller zullen zijn! 

Als je juist makkelijker praat dan schrijft is het beter om bijvoorbeeld video’s voor social media te maken of een podcast te beginnen. Het heeft dan geen zin om heel veel energie te steken in schrijven als dat niet voor jou werkt. Ga geen tijd steken in iets wat niet bij je past.

Vind je allebei even makkelijk? Dan kan je gaan kijken naar wat jouw eigen voorkeur heeft. Kijk je liever video’s of lees je liever blogs? Dan kan je hier zelf ook mee gaan beginnen. Of kies een kanaal waar je graag meer over wilt leren. 

Stap 3: Keuze maken

Bij marketing op je eigen manier doen hoort ook keuzes maken. Ik zou je aanraden om in het begin 1 of 2 kanalen te kiezen om echt te kunnen focussen. Als die kanalen eenmaal staan en lopen ga je pas uitbreiden.

Bij het maken van deze keuze maak je ook nog onderscheid tussen korte en lange termijn kanalen. Korte termijn marketing is social media. Deze content is kort te zien, maar levert ook snel resultaat op. Lange termijn kanalen zijn o.a. blogs, podcast en e-mailmarketing. Het duurt hierbij langer voordat je resultaat ziet. Als ze eenmaal lopen levert het veel op.

Om beide kanalen elkaar te laten versterken is het daarom slim om 1 korte termijn en 1 lange termijn kanaal te kiezen. Zo kies je bijvoorbeeld voor LinkedIn en blogs. Ze kunnen elkaar versterken door naar elkaar te verwijzen. Ook helpt het met efficiënt content maken als je eerst een blog schrijft en er daarna een post voor LinkedIn uit te halen. Dit kan je natuurlijk ook toepassen op de andere kanalen. Ga er slim mee om!

Na het maken van deze keuze ga je een plan maken. Hoe je je marketingstrategie opzet lees je hier: Starten met marketing: in 5 stappen je marketingstrategie opzetten.

Stap 4: Volhouden en bijsturen

Nu je basis staat om marketing op je eigen manier te doen is het zaak om het te blijven volhouden en bij te sturen. Soms zie je direct resultaat, maar de kans is ook groot dat het even duurt. Ga dan niet opgeven! 

Marketing is, net zoals ondernemen, een marathon. Door jezelf zichtbaar te maken ben je aan het zaaien voor de toekomst. Geef het minimaal 3 maanden en ga er volledig voor! Pas na zo’n tijd kan je resultaten meten. Zeker bij lange termijn marketing kan het wel minstens een half jaar of langer duren voordat je echte resultaten ziet. Dus zet door!

Vallen de resultaten na een tijd tegen? Geef dan niet op! Zeg niet dat het kanaal niks voor jou is, maar ga bijsturen. Probeer bijvoorbeeld de titels van je blog of podcast aan te passen en kijk dan of het al meer oplevert. Het kan ook zijn dat je je post net anders moet schrijven of andere beelden of hashtags moet gebruiken. Vaak zit het in kleine aanpassingen waardoor het meer resultaat oplevert. Blijf tweaken!

Tips

Ik heb nog een paar tips om marketing op je eigen manier aan te pakken zodat het authentiek is en leuk blijft!

  1. Ga niet kopiëren. Vaak zijn we geneigd om bij onze concurrenten te kijken naar wat zij doen en nemen we dat over. Doe dat niet! Wat voor hun werkt hoeft niet voor jou te werken. Je kunt je ook niet onderscheiden van je concurrenten als je letterlijk hetzelfde doet.  
  2. Schrijf vanuit je hart. Kanalen kiezen doe je met je hart, net zoals het maken van content. Als je volledig vanuit jezelf en je hart schrijft zal het jouw ideale klant automatisch aanspreken. Het is super authentiek en zal veel beter overkomen.
  3. Ga spelen. Veel ondernemers zien marketing als iets groots of engs, terwijl het ook heel leuk kan zijn! Wees niet te streng naar jezelf. Je hoeft niet de perfecte post te hebben of direct 10 klanten te krijgen na 1 bericht. Dat is ook niet realistisch. Geef jezelf de ruimte om te spelen en te groeien. Zo blijft het ook leuk en wordt volhouden ook veel makkelijker.

En nu?

Het is dus heel goed mogelijk om marketing op je eigen manier aan te pakken! Je hoeft niet te doen wat je concurrenten doen ‘omdat het zo zou moeten’. Je moet juist kijken waar jij blij van wordt, een keuze maken voor kanalen, een plan maken en deze volhouden. Je zult zien dat als je dit doet en je marketing echt vanuit jezelf laat komen het heel authentiek is en meer resultaat oplevert. Maak die keuze vanuit jezelf!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn.