Een online business starten: waar begin je en wat heb je nodig? 6 essentiële zaken

door | nov 27, 2023

Wil je ondernemer worden en een online business starten? Of heb je al een bedrijf en wil je meer gebruik gaan maken van digitale mogelijkheden? Dat is heel slim om te doen! Maar… waar begin je en hoe pak je dat aan? Dat ontdek je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Waarom een online business starten?

Online-business-starten-Studio-Rocket-Power

In mijn ogen zijn er drie belangrijke voordelen aan het hebben van een online bedrijf:

  1. Locatie onafhankelijk. Je kunt overal ter wereld werken. Het enige wat je nodig hebt is internet. Zo kan je vanaf je telefoon werken of een laptop, maar je hoeft niet meer te reizen voor afspraken. Je kunt bij wijze van spreken op het strand een meeting hebben!
  2. Schaalbaar. Als je je uren verkoopt raak je snel een plafond waar je niet doorheen komt. Je hebt immers maar een maximaal aantal uren wat je kunt verkopen. Als je online werkt kan je oneindig veel mensen helpen. Bijvoorbeeld meer mensen tegelijk in een digitale afspraak, klanten die je cursus volgen of die een online product bij je kopen.
  3. Nieuwe mogelijkheden. Het is mijn passie om online producten te maken, dat had niet gekund als ik geen online bedrijf had. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat maakt het ook zo divers! Denk maar aan een webinar geven, een cursus maken, templates verkopen, software ontwikkelen of digitale kunst creëren. 

Waar begin je met je online business?

Voordat je gaat beginnen met je online bedrijf zijn er twee zaken belangrijk om helder te hebben.

#1 Niche

Je niche is de combinatie van je vakgebied en je doelgroep. Het zorgt ervoor dat je een specifiek stukje van de markt kunt claimen als jouw expertise. Je niche bepaalt ook meteen wat je positionering is en wat voor aanbod je kunt ontwikkelen.

Alles over je niche bepalen lees je hier: Je niche bepalen in 3 stappen – inclusief voorbeelden.

#2 Aanbod

Nadat je niche duidelijk is ga je je aanbod neerzetten. Bij een online bedrijf kan je eigenlijk alle kanten op. Dus wat past het beste bij jou? Wat vind je zelf leuk om aan te bieden? Vergeet ook niet kort stil te staan bij de behoeften van je doelgroep, zodat je iets ontwikkelt waar ook vraag naar is.

Er zijn zoveel mogelijkheden. Denk maar eens aan e-books, webinars, cursussen, templates of software ontwikkelen. Maar je kunt ook groepstrajecten ontwikkelen, 1-op-1 coachen, freelance werken, een mastermind opzetten, van alles! Bedenk in ieder geval iets wat online kan :).

Wat heb je nodig voor een online business?

Zodra je niche en aanbod helder zijn, ga je alle systemen optuigen en zaken regelen.

#1 KvK en bankrekening

Je kunt geen online business starten zonder KvK-nummer. Het is heel eenvoudig om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Vul digitaal een formuliertje in, maak een afspraak om te ondertekenen en €50 te betalen en je bent de trotse eigenaar van je bedrijf!

Nadat je je KvK- en BTW-nummer hebt (die krijg je automatisch van de Belastingdienst opgestuurd) is het aan te raden om een zakelijke bankrekening te openen. Zo heb je altijd overzicht over je in- en uitgaven en houd je het apart van je privérekening. Het kost je meestal nog geen tientje per maand en je klanten, jezelf en de Belastingdienst zullen je erg dankbaar zijn. Ik raad altijd KNAB aan voor je zakelijke bankrekening.

#2 Boekhoudprogramma

Je wilt natuurlijk kunnen factureren met je bedrijf, dan is het ook belangrijk om een boekhoudprogramma te hebben. Ik zou je afraden om met Excel te lopen prutsen, vaak gaat dit mis. Met een goed boekhoudprogramma kan je mooie facturen maken, je banktransacties bijhouden, je uren en ritten registreren en kan je je aangiftes doen. Geloof me: dit scheelt veel kopzorgen en gedoe. 

Ik raad je aan om MoneyMonk en Moneybird te proberen. MoneyMonk is geoptimaliseerd voor dienstverleners, dus uurtje factuurtje. Moneybird is perfect als je digitale verkopen hebt om te koppelen aan je website. 

#3 Je website

Je website is het digitale visitekaartje van je online business. Als je net gaat starten met je bedrijf is het niet nodig om daar een hele uitgebreide website voor te maken. Begin met een simpele one-pager met informatie over jezelf en je aanbod. Pas zodra je bedrijf een beetje loopt kan je dit uitbreiden. Of maak een salespage als je een specifiek aanbod wilt promoten. Tips hiervoor lees je hier: Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen.

En wil je digitale producten of diensten verkopen via je website? Lees dan deze blog voor tips: Zelf een WordPress webshop maken: 5 tools die je écht niet mag missen.

Vergeet bij je website niet om algemene voorwaarden toe te voegen. Dat is altijd nodig bij een online business starten om jezelf te beschermen. Deze kan je laten opstellen of laten genereren via websites. 

#4 E-mailsysteem

Het idee van een online bedrijf is dat alles automatisch loopt. Dan is het ook belangrijk om een e-mailsysteem te hebben. Hiermee kan je een nieuwsbrief versturen om potentiële klanten op te warmen om bij je te kopen. 

Daarnaast is het ook aan te raden om een gratis weggever te maken die mensen krijgen in ruil voor hun gegevens. Denk aan een e-book, checklist of webinar. Vervolgens komen deze mensen in een funnel terecht waarin je ze mails stuurt om ze ook weer op te warmen voor je aanbod. Op deze manier is het niet nodig om handmatig in contact te blijven, maar kan je ze wel informeren en interesseren om klant te worden.

Tips over funnels en e-mailsystemen lees je hier: Wat is een e-mail funnel en hoe maak je deze? In 6 stappen een goede funnel maken.

#5 Marketingstrategie

Je kunt geen online business starten zonder marketingstrategie. Hoe ga je anders aan klanten komen? Natuurlijk kan je in het begin wachten op de mensen die je al kent, maar voor de lange termijn kan dat niet. Je zult jezelf zichtbaar moeten maken om je netwerk te vergroten en klanten te krijgen!

Ontwikkel een marketingstrategie die bij je past en je zichtbaar maakt bij je doelgroep. Post op social media, werk aan de lange termijn content en hou het vol! Alles over marketingstrategieën lees je hier: 5 marketingstrategieën voor startende ondernemers.

#6 Templates

Wat in mijn ogen echt een game changer is als je een online bedrijf gaat starten is om templates te gebruiken. Dit zijn documenten die je kant-en-klaar kunt kopen om toe te passen op jezelf. Denk aan een contentplanning, designs voor je e-book of bijvoorbeeld social media post. 

Templates besparen je zoveel tijd en energie. En dat kan je goed gebruiken om te steken in je bedrijf te laten groeien!

De essentiële templates die je nodig hebt vind je allemaal in mijn kit. Deze kost maar €7,- excl. btw en dan heb je direct een vliegende start! Check de kit hier: Online Business Template Kit.

En nu?

Wil je je online business starten? Heel goed idee! Ik vind het zo fijn dat ik op vakantie nog geld kan verdienen, ik raad het iedereen aan. Het is schaalbaar, je bent locatie onafhankelijk en je krijgt hierdoor meer mogelijkheden om geld te verdienen.

Je begint bij je niche en aanbod te specificeren. Daarna registreer je je bij de KvK en open je een zakelijke bankrekening en boekhoudpakket. Vervolgens maak je je website, gebruik je een e-mailsysteem, ontwikkel je je marketingstrategie en gebruik je templates om het allemaal een stuk eenvoudiger te maken.

Wil je een vliegende start maken met je online business? Bekijk dan mijn Online Business Template Kit! Hierin vind je 200 templates voor o.a. social media, e-books, webinars, logo’s en contentplanning. Voor maar €7,- kan je direct aan de gang en hoef je niet meer gefrustreerd te raken! Bekijk de kit hier: Online Business Template Kit.