Zelf een WordPress webshop maken: 5 tools die je écht niet mag missen

door | feb 27, 2023

Wil jij eigen producten verkopen op je website? Dan is het slim om een WordPress webshop te hebben. Ik heb mezelf in de afgelopen jaren aangeleerd hoe je dit doet en het is vrij eenvoudig te doen. Je moet alleen wel weten welke tools je nodig hebt voor een WordPress webshop maken. In deze blog neem ik je mee welke tools ik je aanraad om dit zelf te doen!

5 Tools voor zelf een WordPress webshop maken

Hosting, domeinnaam en SSL

Alles begint bij je hosting, anders kan je geen website of webshop maken. Ik raad hier zelf altijd TransIP voor aan, ik vind ze een heel klantvriendelijke hostingpartij. Voor een WordPress webshop maken is het belangrijk dat je webhosting hebt op je domein. Meestal is een klein hostingpakket voldoende, met 1 database.

Ook raad ik je aan om een SSL certificaat toe te voegen aan je website. Dit is voor de veiligheid van je website. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat mensen je website niet kunnen bezoeken. Ik gebruik zelf altijd het gratis Let’s Encrypt certificaat, vaak gratis te installeren op je website vanuit je hosting.

WordPress

Deze tool lijkt me logisch voor een WordPress webshop maken, maar ik wil het voor de zekerheid toch benoemen. Vanuit de meeste hostingpartijen is het mogelijk om met 1 klik op de knop WordPress te installeren op je domein. 

Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd ga je naar je website adres en ga je door de andere stappen heen van installatie, zoals inloggegevens maken. Zodra je dit hebt gedaan is WordPress correct geïnstalleerd en kan je plugins en thema’s gaan gebruiken.

Meer weten over WordPress? Lees dan deze blog: Zelf een goede WordPress website maken dankzij deze 6 must have tools

Thema

Bij een WordPress webshop maken hoort ook een thema. Hiermee bepaal je hoe je website eruit ziet. Zo kan je je pagina’s opbouwen en instellen hoe het eruit ziet qua kleuren en lettertypes bijvoorbeeld. 

Kies een thema dat compatibel is met Woocommerce, omdat je hiermee je webshop maakt. Als het goed is staat er bij het thema of dit het geval is. Ik raad zelf altijd Divi of Elementor aan om mee te werken, dit zijn heel gebruiksvriendelijke systemen om je website mee te bouwen. Je kunt ook altijd het thema van Woocommerce zelf gebruiken. Je kunt op Themeforest ook nog naar andere thema’s zoeken. 

Let wel op: de meeste thema’s kosten geld. Soms eenmalig, soms moet je jaarlijks een bedrag betalen om updates te krijgen en soms betaal je als je extra’s wilt. Houd hier dus rekening mee.

Woocommerce

Goed, tijd om je webshop echt te bouwen! Bij een WordPress webshop maken werk je altijd met Woocommerce. Dit is veruit de beste tool om je webshop mee te maken. Woocommerce is gratis te installeren op je WordPress website. Na installatie stellen ze een aantal vragen om alles goed voor je klaar te zetten. 

Na deze installatie is het tijd om producten toe te voegen. Er zijn diverse soorten producten die je kunt toevoegen: simpel (1 product), geavanceerd (meerdere versies onder 1 product, zoals andere maat of kleur), download (digitaal bestand) en affiliate (linken naar een andere website). Je kunt per product een andere soort gebruiken. Bij het toevoegen van je product geef je ook nog informatie op over het product, voeg je foto’s toe en kan je nog categorieën gebruiken.

Na het toevoegen van je producten kan je de productpagina’s aanpassen. Ik werk zelf altijd met Divi, daar kan je op 1 centrale plek deze pagina aanpassen. Zo bepaal je hoe de pagina eruit ziet en welke informatie je erop toont. Denk aan waar de foto’s staan, hoe de prijs eruit ziet en eventueel nog andere informatie zoals reviews of algemene uitleg.

Nu de producten klaar zijn ga je de verzendmethodes instellen als je dat nog niet tijdens de installatie had gedaan. Wat voor verzendkosten reken je? Naar welke gebieden verzend je? Hoe lang duurt het voordat mensen hun pakketje kunnen verwachten? Dat geef je allemaal op. 

Wat ook nog heel fijn is aan Woocommerce is dat je e-mails kunt maken en instellen die automatisch worden verzonden. Zodra iemand een bestelling heeft gedaan kan je een mail laten sturen naar jou en de klant. Je kunt ook nog mails maken die worden verzonden zodra de bestelling onderweg is en nog veel meer.

Bekijk Woocommerce hier.

Mollie

Nu je WordPress webshop qua inhoud af is wil je natuurlijk ook betalingen kunnen ontvangen. Ik raad hiervoor altijd Mollie aan. Dit is een betaalsysteem waarmee je betalingen kunt ontvangen vanuit meerdere systemen. Met een Mollie account kan je vervolgens weer instellen welke betaalmethodes je wilt aanbieden, zoals iDeal, PayPal en creditcard. Dit stel je ook in in Woocommerce.

Zodra iemand dan op je WordPress webshop wil afrekenen kiest je klant voor het betaalsysteem van hun voorkeur, rekenen ze af en jij ontvangt op je Mollie account dan de betaling. Vervolgens maakt Mollie dit geld de volgende werkdag naar je over. Je betaalt een kleine bijdrage aan Mollie per betaling, bij iDeal gaat dit om €0,25 per ontvangen betaling. 

Ook leuk: als je de Mollie app op je telefoon installeert krijg je een melding als je een betaling hebt ontvangen. Hier word ik zelf altijd heel blij van!

Bekijk Mollie hier.

Moneybird

De laatste tool voor een WordPress website maken die ik wil aanraden is Moneybird. Dit is een boekhoudprogramma dat je kunt koppelen aan je webshop. Als er dan een aankoop is gedaan wordt er automatisch een factuur in je boekhouding gezet, dan hoef je dit niet handmatig te doen. Ook wordt deze factuur dan automatisch naar de klant gestuurd. 

Moneybird neemt hierdoor boekhoudkundige taken van je over wat je veel tijd kan schelen. Zeker als je veel aankopen krijgt vanuit je webshop is deze tool een enorme aanrader!

Moneybird bekijk je hier.

En nu?

Wil jij zelf een WordPress webshop maken? Dat kan makkelijk! Zeker met deze tools zet je zelf eenvoudig een stevige basis neer. Begin bij je hosting, domeinnaam en SSL te regelen. Installeer WordPress, een geschikt thema en Woocommerce om je webshop te bouwen. Daarna gebruik je nog Mollie om de betalingen te ontvangen en zorg je met Moneybird ervoor dat je boekhouding klopt.