Zelf een goede WordPress website maken dankzij deze 6 must have tools

door | jul 25, 2022

Wil jij zelf een WordPress website maken? Dat kan heel eenvoudig! Zo ben ik zelf ook ooit begonnen.

Je kunt prima zelf een WordPress website maken, zolang je maar de juiste tools gebruikt. WordPress is ideaal want het is gratis. Het kan wel even wennen zijn, maar dat is met alle nieuwe systemen die je gebruikt. Gelukkig is over WordPress en de tools veel online te vinden!

Ik ben al jaren als webdesigner bezig en heb dus de nodige WordPress websites gemaakt. In deze blog neem ik je mee in mijn 6 favoriete tools om zelf een mooie WordPress website te maken. 

De 6 must have tools voor jouw WordPress website

Tool 1: Divi

Bij een WordPress website maken hoort ook het kiezen van een thema. Dit bepaalt namelijk de uitstraling van je website. Wil je veel kleuren gebruiken of juist heel neutraal? Grote vlakken, bijzondere vormen of iets heel anders?

Ik werk zelf altijd met Divi. Dit is een tool waarmee je aan de voorkant van je website kunt bouwen. Dit thema heeft zelf al vele templates waar je uit kunt kiezen, dus je kunt zo kant-en-klare pagina’s gebruiken. Zo gemakkelijk!

Iedereen kan met Divi werken en je kunt er werkelijk alles mee. Je kunt de templates gebruiken en deze aanpassen, of zelf from scratch je WordPress website maken. 

Divi is een betaald thema, maar je kunt ervoor kiezen om jaarlijks te betalen ($89) of eenmalig een lifetime fee ($250). Wil je Divi bekijken en uitproberen? Dat kan via deze link

Nog een tip die ik heb over Divi is om gebruik te maken van Divicademy. Dit is een platform waar je vele uitlegvideo’s vindt over Divi en tips over WordPress. Echt een aanrader als je wel wat extra hulp kunt gebruiken, maar wel zelf je website wilt maken!

Tool 2: Yoast SEO

Als je een WordPress website gaat maken wil je ook dat je website goed wordt gevonden. Dit doe je door aan je SEO (zoekmachineoptimalisatie) te werken. Dankzij de gratis plugin Yoast SEO kan je dit eenvoudig doen.

Zo kan je per pagina de SEO aanpassen en bekijken hoe je ervoor staat. Je krijgt een heel fijn overzicht met punten om de vindbaarheid te verbeteren. Of je nou een pagina, bericht of product op je website zet, je kunt de SEO eenvoudig aanpassen met Yoast.

Wil je leren hoe je hoger scoort in Google dankzij je SEO? Lees dan vooral even deze blog!

Meer over Yoast SEO vind je hier.

Tool 3: MonsterInsights

Bij een WordPress website maken hoort ook inzicht in je bezoekers. Hoeveel mensen bekijken je website? Welke pagina’s bekijken ze? Hoe lang? Waar komen ze vandaan? En komen ze nog vaker terug?

Allemaal vragen waar je graag inzicht in wilt om je website te kunnen verbeteren. Dankzij Google Analytics en de tool MonsterInsights zie je dit overzichtelijk in je WordPress website. Door MonsterInsights te installeren krijg je een overzicht op je dashboard te zien en kan je ook bij de plugin zelf uitgebreide analyses bekijken. Beide tools zijn gratis te gebruiken.

Als je weet hoe je Google Analytics aanmaakt word je heel eenvoudig door het installatieproces geleid door MonsterInsights. Hoe dit proces eruit ziet wordt uitgelegd in deze video:

MonsterInsights bekijken en downloaden kan hier.

Tool 4: Woocommerce

Tool 4 om een goede WordPress website te maken alweer! Als jij een webshop wilt maken raad ik je aan om met Woocommerce te werken. Dit is een gratis plugin waarmee je eenvoudig producten kunt toevoegen aan je website. 

Woocommerce biedt vele mogelijkheden voor het aanbieden van je producten. Denk aan verschillende soorten producten (downloads, maar ook fysieke producten), aanbiedingen, BTW en verzendmethodes. Je kunt alles instellen. Dit is in het begin wel even wennen en uitzoeken, maar je kunt er veel uitleg over vinden online.

Het fijne aan Woocommerce vind ik dat het gratis al veel mogelijkheden biedt, maar je kunt ook nog vele uitbreidingen erbij kopen. Ook kan je veel verschillende koppelingen leggen, zoals met Mollie of Moneybird. Met Mollie koppel je verschillende betaalsystemen (zoals iDeal, PayPal of creditcard) zodat je de betalingen kunt ontvangen. Door Woocommerce aan Moneybird te koppelen worden er automatisch facturen in je boekhouding gemaakt en verstuurd naar je klanten. 

Meer informatie over Woocommerce vind je hier.  

Tool 5: WP Fastest Cache

Een belangrijk onderdeel bij een WordPress website maken is de laadsnelheid. Deze laadsnelheid beïnvloedt namelijk het gebruik van je website. Hoe snel worden de pagina’s geladen bijvoorbeeld? Als dit heel lang duurt haken niet alleen bezoekers af, maar ook Google is hier niet blij mee. 

Door WP Fastest Cache te gebruiken wordt je website gecached. Dit betekent dat je website op de computer van iemand wordt opgeslagen. Dit gebeurt in de browser en zorgt ervoor dat wanneer iemand verschillende pagina’s bekijkt of later nog een keer je website bezoekt, niet alles weer opnieuw moet worden geladen. Omdat er al een deel is opgeslagen duurt het veel minder lang om je website te laden, dus dat scheelt enorm!

WP Fastest Cache helpt hierbij. Je kunt met de gratis tool verschillende zaken instellen om de laadsnelheid van je website te beïnvloeden. Meer over deze tool vind je hier. 

Tool 6: Smush

De laatste tool voor je WordPress website maken heeft ook te maken met laadsnelheid. Smush draait niet zozeer om de hele website te cachen, maar juist om het verkleinen van afbeeldingen. 

Ik zou je sowieso aanraden om op het formaat van je afbeeldingen te letten voordat je ze upload, anders wordt je website vanzelf traag. Zo raad ik aan om afbeeldingen maximaal 500KB te maken, maar minder is beter. Let er wel op dat de kwaliteit nog goed blijft!

Heb je geen zin om handmatig je afbeeldingen qua formaat aan te passen? Dan is Smush ideaal! Je kunt met 1 klik op de knop al je afbeeldingen verkleinen zodat het minder ruimte inneemt op je website. Met de gratis versie van Smush kan je al heel veel aanpassen, dus voor de meeste mensen is dat voldoende.

Meer weten over Smush? Kijk dan hier.

Bonus: Duplicate Page

Als laatste heb ik nog een bonus, die zag je vast niet aankomen! Een tool om je leven eenvoudiger te maken bij een WordPress website maken is Duplicate Page. Het doet precies wat je verwacht dat het doet: een pagina dupliceren.

Deze tool heeft mijn leven echt een stuk makkelijker gemaakt. Hoe vaak ik wel niet een soortgelijke pagina moest maken is echt niet normaal. Waarom zou je alles opnieuw gaan bouwen als je ook gewoon een bestaande pagina kunt dupliceren en dan een beetje aanpast?! Daarom. 

Deze kleine favoriet kon daarom niet ontbreken, al is deze niet cruciaal om een goede website te bouwen. Meer informatie over deze gratis plugin vind je hier.

En nu?

Ga je zelf een WordPress website maken en wil je de beste tools hiervoor gebruiken? Dan kan ik je echt van harte bovenstaande 7 tools aanbevelen! In mijn ogen zijn dit echt de must have tools om zelf een goede WordPress website te maken. Ze hebben niet alleen mijn leven, maar ook de websites van mijn klanten vele malen verbeterd. 

Maak een mooie website met Divi, zorg ervoor dat het goed gevonden wordt met Yoast SEO en krijg inzicht in je bezoekers dankzij MonsterInsights. Wil je graag een webshop maken? Dan is Woocommerce jouw way to go! Om ervoor te zorgen dat je website lekker snel is gebruik je WP Fastest Cache en Smush om je afbeeldingen te verkleinen. En mijn kleine favoriet Duplicate Page niet te vergeten om niet dubbel werk te hoeven doen!

Hoe zit het met jouw website? Ben je al begonnen met bouwen of zoek je juist de perfecte tools voor jouw WordPress website?