Hoger scoren in Google

door | dec 1, 2020

SEO, ook wel Search Engine Optimization genoemd, staat in Nederland beter bekend als zoekmachine optimalisatie. Een groot begrip in de marketingwereld, maar voor velen nog onbekend terrein. Hoe krijg je namelijk die gratis bezoekers via Google en waar te beginnen? In deze blog leggen we je uit wat SEO nou precies is, waarom jouw bedrijf er tijd in zou moeten investeren en een aantal praktische tips om direct mee aan de slag te gaan. We willen toch allemaal hoger scoren in Google!

Wat is SEO

Allereerst is het belangrijk om wat achtergrondinformatie te hebben over SEO. Het doel van SEO is om jouw website hoger te laten eindigen in de zoekmachines. Als uitgangspunt gebruiken we nu Google, maar Yahoo en Bing worden ook verstaan onder zoekmachines. 

SEO focust zich op het organisch verkrijgen van bezoekers op jouw website. Het wordt namelijk vaak verward met SEA – Search Engine Advertising. Dit speelt zich ook af in de zoekmachine, maar dit zijn de betaalde advertenties. Deze worden boven de organische resultaten getoond.

Waarom is SEO belangrijk?

Waar bevinden jouw potentiële klanten zich? Is dit in de zoekresultaten van Google? Zet dan vandaag nog de eerste stap om aan de slag te gaan met SEO. Misschien zijn er nu wel honderden tot duizenden potentiële klanten op zoek naar jouw product of dienst, maar ben jij niet zichtbaar genoeg in Google. Zonde toch, als ze jou om die reden voorbij lopen? 

Heb jij eenmaal die hoge positie in Google bereikt? Dan blijft het organisch verkeer binnenstromen. Én het wordt alleen maar meer. Dit werkt anders dan met SEA. Als je stopt met betalen, dan stopt ook het verkeer naar jouw website. SEO zorgt voor langdurig verkeer vanuit Google naar jouw website. 

Aan de slag: hoger scoren in Google

Je kunt SEO opdelen in 3 verschillende onderdelen, namelijk: content, techniek en autoriteit (links).

Content

Hier vallen de teksten, afbeeldingen, video’s en audio’s onder. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw website. Het is namelijk dé reden dat bezoekers naar jouw website komen. Daarom is het belangrijk dat de content aansluit op de behoeften van jouw bezoeker. Het liefst net nog een beetje beter, zodat je boven de verwachtingen van de bezoeker uitstijgt. Maar hoe zorg je ervoor dat de content geoptimaliseerd is voor jouw gebruiker? 

Zoekwoordenonderzoek

De content op jouw website moet aansluiten op de zoekintentie van jouw gebruiker. Sluit jouw content niet aan op hun zoekwoord? Dan moet je andere zoekwoorden gaan gebruiken voor jouw website. 

Maak daarom een lijst met woorden of woordcombinaties waarvan jij denkt dat jouw doelgroep naar zoekt. Probeer zo menselijk en logisch mogelijk te denken. Waar zoeken mensen op? Om te kijken of jouw zoekwoord overeenkomt met de zoekintentie van de doelgroep, kun je hem intypen op Google. Komen de resultaten  overeen met wat jij voor ogen had? Dan zit je op de juiste weg.

Meta titels en omschrijvingen

De meta title is de titel van je webpagina en de meta omschrijving is een korte samenvatting van je pagina. Samen beschrijven zij waar jouw pagina over gaat. Deze tekst vind je terug in de zoekresultaten van Google en pas je aan in de CMS van jouw website. 

Meta titel
  • Max. 60 tekens
  • Maak in een paar woorden duidelijk waar de pagina over gaat.
  • Verwerk je focus keyword in de titel
  • Maak een statement!
Meta omschrijving
  • Max. 120 tekens
  • Begin met je focus keyword
  • Beschrijf wat er op de pagina staat (koppel terug naar je focus keyword)
  • Voeg een CTA toe (Lees meer / Solliciteer nu)

Tekst

Voor een goede SEO is het belangrijk om koppen en tussenkoppen op de juiste manier te gebruiken. Daarnaast is het goed om regelmatig een nieuw alinea te beginnen. Dit komt ten goede van de leesbaarheid van de tekst. 

  • H1 koppen: voeg één H1 heading toe. Verwerk hierin de belangrijkste zoekwoorden in waar je op gevonden wilt worden, want dit is de belangrijkste heading van de pagina.
  • Tussenkoppen: gebruik tussenkoppen (H2, H3, etc.). Dit is prettig voor de leesbaarheid van het artikel, maar ook voordelig voor de zoekmachine.
  • Zoekwoorden: probeer een zoekwoord eenmalig in een H2 mee te nemen. Verwerk daarnaast het belangrijkste zoekwoord in de inleiding.
  • Alt-tags

Een alt-tag vat samen wat er op een afbeelding te zien is. Dit is handig voor mensen met een visuele beperking en voor Google om te bepalen wat er op de afbeelding te zien is. 

Techniek

Voor een goede SEO is de techniek van jouw website een belangrijk onderdeel. Google geeft zijn voorkeur aan snelle websites zonder fouten. Hoe kan jij jouw website techniek verbeteren?

SSL certificaat

Een zichtbaar verschil tussen een website mét SSL certificaat en een website zonder is dat er https:// in de URL staat in plaats van http://. Het verschil voor Google is dat een site met SSL certificaat beveiligd is. Google vindt het belangrijk om bezoekers naar veilige websites te sturen. Bij websites zonder certificaat krijg je een melding dat je een onveilige website bezoekt.

Een SSL certificaat is dus een officiële ranking factor. Zorg dus dat jij deze aan jouw website toevoegt en krijg ook zo’n slotje!

Dode links repareren

Dode links zijn links die niet meer werken of pagina’s die niet meer bestaan. Je komt dan op een 404-pagina terecht. Dit wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen voor een betere gebruikerservaring. 

Als je bijvoorbeeld een pagina verwijdert is het belangrijk om de oude link door te linken naar de nieuwe link.

Laadtijd optimaliseren

Ook jouw paginasnelheid is een officiële ranking factor van Google. Via PageSpeed Insight van Google kun je zien hoe lang jouw site erover doet om te laden. 

De meest effectieve stap om jouw website sneller te maken is het kleiner maken van de afbeeldingen. Niet zo handig met Photoshop? Er zijn verschillende gratis tools om dit te doen, bijvoorbeeld: picresize.com.

Sitemap indienen

Een sitemap geeft Google een overzicht van de pagina’s op jouw website. Via Google Search Console kun je deze sitemap indienen.

Autoriteit (links)

Omdat steeds meer bedrijven investeren in SEO zal Google ook met andere factoren rekening moeten houden, namelijk: de autoriteit van jouw website. Dit wordt bepaald door hyperlinks. Hoe meer er wordt gelinkt naar jouw website, hoe meer Google jou als autoriteit zal zien. Maar hoe bereik je deze positie?

Linkbuilding

Linkbuilding betekent het creëren van links naar jouw website toe. Er is een verschil tussen interne en externe links. Interne links verwijzen binnen jouw website naar jouw website. Zo kun je bijvoorbeeld binnen een artikel naar een ander relevant artikel linken. Externe links zijn links vanuit andere websites naar jouw website. Zij dragen meer bij aan jouw vindbaarheid. 

Een tactiek om jouw linkbuilding te verbeteren is om te gaan gastbloggen. Platformen hiervoor zijn bijvoorbeeld Frankwatching, Marketingtribune of Marketingfacts. Binnen dit artikel kun je eenvoudig jouw website vermelden.

Google mijn bedrijf

Wanneer je via Google mijn bedrijf een profiel aanmaakt voor jouw bedrijf, zul je beter vindbaar zijn in Google.