Automatisch je online product verkopen? Zet in 5 stappen het schaalbare systeem op

door | dec 22, 2021

Zit je vol met 1-op-1 projecten en wil je graag je omzet verhogen? Dat kan! Door een schaalbaar systeem op te zetten kan je automatisch je online product verkopen. 

Als je (bijna) vol zit met projecten dan loop je tegen een omzetplafond aan. Dan kan je je uurtarief verhogen, je team uitbreiden of dankzij een automatisch en schaalbaar systeem je omzet verhogen. Je hoeft dan geen tijd te besteden aan de verkoop, dat gebeurt automatisch als het systeem staat.

Ik heb zelf ook zo’n schaalbaar aanbod ontwikkeld, dus ik leg je graag de 5 stappen uit hoe je dat zelf ook doet!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

De 5 stappen om automatisch je online product te verkopen

Stap 1: Maak je gratis weggever 

Voordat je automatisch je online product kunt verkopen moet je eerst hiervoor mensen aantrekken. Dit doe je door een gratis weggever te maken. Je kunt een e-book maken, een checklist, templates of een video(training). Zolang het maar een weggever is waar geen tijd van jou voor nodig is. 

In je gratis weggever ga je jouw ideale klant bewust maken van hun problemen en verlangens. Vervolgens laat je zien dat jij hier veel verstand van hebt door wat van je kennis te delen en reviews te tonen. Maak je weggever waardevol, maar deel niet teveel HOE mensen iets moeten oplossen. Ga meer in op WAT ze moeten doen, maar voor de HOE moeten ze bij jou zijn.

In je gratis weggever deel je ook nog jouw persoonlijke verhaal. Stel jezelf voor en vertel waarom je doet wat je doet. Zo werk je aan de emotionele connectie met je doelgroep. 

Vergeet in je gratis weggever niet je aanbod te zetten. Dit aanbod is het product wat je zometeen gaat ontwikkelen. Ga in op de problemen en verlangens waar je aanbod op inspeelt, leg uit wat het is en welke resultaten het levert. Ook is het heel belangrijk om verschillende reviews over jou en je aanbod hier neer te zetten. Heb je nog geen reviews over je product? Gebruik dan reviews die gaan over jou en je samenwerking met klanten.

Om mensen je gratis weggever te laten downloaden benoem je deze op je kanalen. Je kunt hier ook mee adverteren op social media.

Stap 2: Ontwikkel je online product

Als je automatisch je online product verkopen wilt moet je natuurlijk wel een product hebben. Hiervoor is het belangrijk dat je een schaalbaar product ontwikkelt, zoals een cursus, download of template. Er moet niet nog extra tijd van jou inzitten na de aankoop.

Om het makkelijk te verkopen is het belangrijk dat het een instapproduct is. Dus maak het niet te groot en vooral ook niet te duur. Je wilt dat mensen kennis met jou en je kennis maken dankzij dit online product, dus zet het dan ook strategisch in. Ontwikkel bijvoorbeeld een cursus om de basis van iets te leren. Als prijs raad ik je aan om de standaardprijs net onder de €50,- te zetten. In de funnel maak je ‘m nog een stuk goedkoper, bijvoorbeeld €17,- of €27,- exclusief btw. Dit zijn bedragen die mentaal goed behapbaar zijn waardoor mensen eerder overgaan tot een aankoop als ze je nog niet goed kennen.

Als je meer wilt leren over hoe je online product maakt raad ik je aan om deze blog te lezen: Hoe je een online product maakt en verkoopt.

Stap 3: Maak de benodigde pagina’s op je website

Voordat je automatisch je online product verkopen kan heb je nog 3 pagina’s nodig op je website. 

Allereerst een opt-in pagina waar mensen je gratis weggever kunnen downloaden. Op deze pagina zet je de problemen en verlangens neer waar je weggever op inspeelt. Ook zet je neer wat de weggever oplevert en genoeg mogelijkheden om deze aan te vragen. Vraag mensen hun naam en e-mailadres op te geven. Vergeet er niet bij te zetten dat mensen hiermee toestemming geven tot het gebruiken van hun gegevens.

Na het aanvragen van je gratis weggever worden mensen doorgestuurd naar de salespage voor je aanbod. Hier zet je bovenin een kort bedankje voor het aanvragen van je gratis weggever en dat deze onderweg is. Verder kan je een uitgebreide salespage maken. Hoe je dit doet lees je hier Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen. Vergeet op deze pagina niet gebruik te maken van een timer voor urgentie!

Om je online product te verkopen kan je het natuurlijk ook nog los aanbieden op je website voor de volle prijs. Hiervoor kan je dezelfde salespage gebruiken, maar dan zonder timer en bedankje voor het downloaden van je gratis weggever. Vanuit de funnel en je andere kanalen kan je mensen dan naar deze salespage sturen.

Als laatste pagina die je nog nodig hebt is de bedankpagina na aankoop. Hier stuur je mensen naartoe die je online product hebben gekocht om ze te bedanken. Zet informatie neer wanneer ze het product ontvangen en bedank ze uitgebreid!

Stap 4: Koppel je betaalsysteem

Een belangrijke stap in het automatisch je online product verkopen systeem is dat je betalingen kunt ontvangen. Ik werk zelf altijd met Woocommerce om de producten aan te kunnen bieden op m’n website en Mollie voor de betalingen. Hier kan je weer verschillende betaalsystemen aan koppelen, zoals iDeal, PayPal of Creditcard. 

Het laatste financiële onderdeel is het maken en versturen van een factuur bij zakelijke aankopen. Er moet sowieso een factuur komen van de aankoop voor je eigen boekhouding, maar deze moeten zakelijke klanten ook ontvangen. Je kunt met een plugin op je website facturen laten aanmaken of je boekhoudprogramma koppelen aan je website. Hiervoor is Moneybird aan te raden om automatisch een factuur te maken en versturen naar je klant. Dan hoef je hier ook niet meer naar om te kijken!

Stap 5: Maak je funnel

De laatste maar niet minste stap in automatisch je online product verkopen is om een funnel te maken. Het is wel aan te raden om hier 2 verschillende funnels te maken. Dan maak je een funnel voor na het downloaden van je gratis weggever en een funnel voor mensen die je online product hebben gekocht.

De funnel na het downloaden van je gratis weggever ziet er als volgt uit:

  • Welkom heten en de weggever sturen.
  • Jezelf voorstellen.
  • 3 mails met waarde om mensen bewust te maken van de problemen en verlangens waar je online product op inspeelt.
  • 3 mails met meer informatie over je product.

Deze funnel stuur je niet naar de mensen die je product hebben gekocht, of alleen de eerste mail om ze alsnog de weggever te sturen.

De funnel naar de kopers van je online product ziet er zo uit:

  • Bedanken voor aanschaf en het product zelf.
  • Jezelf voorstellen.
  • 3 mails met waarde om nog meer uit je product te halen. Denk aan extra tips of andere kennis waar ze wat aan hebben.
  • Eventueel nog 3 mails om een upsell te doen naar een ander product. Als je geen product hiervoor hebt kan je bijvoorbeeld sturen om een afspraak met je in te plannen, maar je kunt het ook laten.

Deze funnel stuur je alleen naar de mensen die je online product hebben gekocht.

Door deze twee verschillende funnels te maken kan je beide groepen verder helpen in hun reis en automatisch je product verkopen. Ik werk zelf met Mailblue om deze funnels te maken en versturen.

En nu?

Wil je automatisch je online product verkopen? Dat kan heel goed met een schaalbaar systeem! Dit doe ik ook om zonder extra tijd toch meer inkomsten te genereren. 

Om dit systeem goed op te zeggen volg je 5 stappen. Je begint met een gratis weggever te maken en je online product te ontwikkelen. Vervolgens zorg je ervoor dat je de benodigde pagina’s hebt om mensen je product te laten kopen, koppel je jouw betaalsysteem aan je website en stuur je een funnel naar de geïnteresseerden en kopers. 

Kan je wel wat hulp gebruiken met automatisch je online product verkopen? Stuur vooral even een mailtje of DM op Instagram en dan kijk ik met je mee! 

Heb jij al een systeem om automatisch je aanbod te verkopen?