Wat zijn de voordelen van een contentplanning en hoe maak je het? 5 duidelijke stappen

door | sep 25, 2023

Een goede contentplanning kan ontzettend handig zijn voor je marketing. Je weet namelijk precies wanneer je wat, waar moet plaatsen. Geen last-minute werk meer! Een contentplanning is cruciaal als je je marketing echt wilt laten groeien.

In deze blog vertel ik nog meer over de voordelen van een contentplanning en leg ik je uit hoe je deze maakt!

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Voordelen van een contentplanning

  1. Structuur en organisatie. Ik had zelf altijd zo’n hekel aan het last-minute moeten stressen wat ik moest posten. Met een contentplanning heb je dat niet meer! Een contentplanning geeft je namelijk een duidelijk overzicht van wat, wanneer en waar je content moet publiceren. 
  2. Consistentie. Door je content goed te plannen, kun je ervoor zorgen dat je regelmatig nieuwe content publiceert. Dit helpt bij het behouden en vergroten van je online zichtbaarheid. Bovendien helpt consistentie bij het opbouwen van vertrouwen bij je publiek, omdat ze weten dat ze regelmatig waardevolle informatie kunnen verwachten.
  3. Doelgerichtheid. Een contentplanning stelt je in staat om je doelgroep en hun behoeften beter te begrijpen. Door je hierop te richten, kun je inhoud creëren die daadwerkelijk aansluit bij de interesses en vragen van je publiek. Dit vergroot de kans op betrokkenheid en interactie.
  4. Efficiëntie. Met een contentplanning kun je vooruit werken en meerdere stukken content tegelijkertijd produceren. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat jouw content altijd up-to-date is. Bovendien kun je gemakkelijker samenwerken met andere teamleden of partners, omdat iedereen op de hoogte is van de planning.

Hoe maak je een contentplanning?

#1 Bepaal je doelen

Voordat je een contentplanning kunt maken is het belangrijk om je doelen helder te hebben. Wil je meer naamsbekendheid? Meer verkeer naar je website? Meer verkopen? Je autoriteit vergroten?

Het gekozen doel maakt namelijk verschil voor je planning. Als je meer verkeer wilt, zul je meer moeten focussen op regelmatig blogs en podcasts maken en posten op social media en vervolgens mensen naar je website sturen. Wil je meer verkopen? Dan richt je je meer op salescontent en bewustwording. 

#2 Ken je doelgroep

Zoals met alles van marketing moet je voor een contentplanning ook je doelgroep goed kennen. Met je content wil je natuurlijk inspelen op de behoeften van je potentiële klanten. Onderzoek en analyseer hun interesses, problemen, verlangens en vragen. Zodra je dat goed weet kan je hier waardevolle content over maken.

Tips over goed doelgroeponderzoek doen lees je hier: Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen.

#3 Onderzoek trefwoorden

Om ervoor te zorgen dat je content goed gevonden wordt en aansluit bij je doelgroep is het aan te raden om een zoekwoordenonderzoek te doen. Dit zijn de termen waar jij op wilt scoren. Het makkelijkste kan je dit doen via Ubersuggest en Answer the public. Schrijf alle antwoorden op.

Vervolgens gaan we deze trefwoorden in contentpilaren verdelen, ook wel de categorieën waar je je content over verdeeld. Kies 3 tot 5 contentpilaren. Extra uitleg hierover lees je hier: In 5 stappen je contentpilaren bepalen zodat je precies weet waar je content over kunt maken!

#4 Creëer een planning

Nu hebben we de basis voor je contentplanning, dan is het nu tijd om het echt in een planning te gieten. Hiervoor kijken we naar waar, wanneer en wat. 

Waar

Voor je contentplanning moet je bepalen welke kanalen je gaat gebruiken. Waar bevinden je klanten zich? Instagram, LinkedIn, TikTok? Lezen ze blogs, luisteren ze podcasts?

Deze kanalen zet je in je planning om later in te plannen.

Wanneer

Om de concrete planning te bepalen moeten we weten hoeveel content we moeten produceren. Hoe vaak wil je zichtbaar zijn per kanaal? Bijvoorbeeld 1 keer per week op social media, 1 blog en 1 podcast per maand. Of misschien wel een blog en video per week en 2 keer per week op social media. Kijk wat realistisch is zodat je het volhoudt.

In je planning is het aan te raden om rekening te houden met inhakers. Dit zijn bijzondere dagen, zoals de Dag van de Ondernemer, CAPSLOCKDAG of Black Friday. Vergeet niet om bijzondere jubilea of je verjaardag toe te voegen. Voor deze dagen kan je dan een toffe actie bedenken of als haakje voor je content gebruiken. 

Je kunt voor je contentplanning al maanden vooruit plannen, maar het is ook prima als je een maand vooruit plant. Houd het leuk voor jezelf!

Wat

Tijd om de content te bedenken! Je weet nu waar en wanneer je gaat posten, dan wil je in je contentplanning alvast noteren waar je content over gaat. Hiervoor pak je eerst de categorieën om in te plannen, zodat je weet dat alles regelmatig aan bod komt. Daarna kan je specifiek je onderwerp bedenken. Hiervoor kan het helpen om je document van de trefwoorden te gebruiken als inspiratie. 

Het is niet nodig om al maanden de exacte invulling van je content vast te leggen. Maar door het globaal neer te zetten heb je een richting en weet je dat je over alle aspecten wat deelt.

#5 Houd het bij

Je contentplanning is in principe niet iets wat je eenmalig maakt en vervolgens nooit meer naar kijkt. Ik zou je aanraden om er elke week even naar te kijken, of in ieder geval voordat je je content gaat maken.

Verandert er wat in je bedrijf? Of heb je betere ideeën voor content en je planning? Pas het dan aan! Je contentplanning is niet in beton gegoten. Zeker als je ontdekt dat bepaalde content beter aanslaat is het aan te raden om je contentplanning hierop aan te passen. 

Je kunt eventueel ook de resultaten van je content in de planning toevoegen, dan heb je een totaaloverzicht. Zorg er dan voor dat je deze data regelmatig bijwerkt. 

Extra: gebruik tools

Nog een extra tip voor je contentplanning is om programma’s hiervoor te gebruiken. Je kunt prima in Excel/Spreadsheets een goede contentplanning maken of in Notion. Test wat het beste bij je past.

Wil je het jezelf extra gemakkelijk maken? Gebruik dan mijn contentplanning template! Gemaakt in Google Spreadsheets (te downloaden als Excel evt), inclusief alle kanalen, een tutorial en een uitgebreide inhaakkalender. Alle informatie daarover vind je hier:

Contentplanning-Studio-Rocket-Power

En nu?

Wil je een contentplanning maken? Slim, daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker om consistent zichtbaar te zijn en te werken aan de relatie met je doelgroep! Om een goede contentplanning te maken bepaal je je doelen, moet je je doelgroep goed kennen en onderzoek je je trefwoorden. Daarna maak je een planning en houd je deze bij. 

Wil je het jezelf extra gemakkelijk maken? Gebruik dan mijn contentplanning template! Gemaakt in Google Spreadsheets (te downloaden als Excel evt), inclusief alle kanalen, een tutorial en een uitgebreide inhaakkalender. Alle informatie daarover vind je hier: Contentplanning template.