In 5 stappen je contentpilaren bepalen zodat je precies weet waar je content over kunt maken!

door | feb 6, 2023

Weet je niet waar je content over kunt maken en ga je alle kanten op? Dan kan het goed helpen om contentpilaren te bepalen! Zo geef je jezelf een duidelijke structuur voor je content en is het ook voor anderen duidelijk wat je expertise is. Bijkomend voordeel: als je naar je contentpilaren kijkt krijg je ongetwijfeld direct ideeën om over te gaan vertellen!

In deze blog neem ik je mee in de 5 stappen om eenvoudig je contentpilaren te bepalen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 stappen om je contentpilaren te bepalen

#1 Interesses van je ideale klant

Je contentpilaren sluiten als het goed is perfect aan op de behoeftes van je klant en je expertise. Maar wat zijn precies die interesses? Dat gaan we uitzoeken!

Houd je ideale klant in gedachten en schrijf op wat ze willen weten. Wat voor problemen hebben ze? En wat voor verlangens? Wat voor vragen over je vakgebied hebben ze? Schrijf deze punten op.

#2 Maak een lijst

Je bent nu al begonnen met een lijst te maken met ideeën voor je content, maar om duidelijke contentpilaren te maken hebben we meer nodig. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar answerthepublic.com. Hier typ je je vakgebied in en krijg je inzicht in wat mensen precies hierover zoeken. Kijk naar de punten en voeg de vragen toe aan je lijst die je relevant vindt.

Een andere tool die je kunt gebruiken is Google. Typ je vakgebied in en scroll iets omlaag naar ‘Mensen zoeken ook’. Klap vervolgens deze vragen open om een steeds langere lijst te krijgen met vragen die mensen aan Google stellen. 

Google zoeken ‘Mensen vragen ook’

Wat mij ook vaak inspiratie geeft voor content is om na te gaan waar ik het met klanten over heb gehad. Wat vroegen ze aan me? Wat voor advies heb ik gegeven? Wat verbaasde me? Waar had ik een andere visie over?

En als laatste tip heb ik nog om te denken in een bepaalde vorm. Stel je zou een video, blog of post maken, waar zou je over willen vertellen? Schrijf deze punten ook weer op.

Als het goed is heb je nu een enorme lijst met allemaal ideeën voor content. Mocht je nog iets missen of een idee hebben, voeg deze vooral toe! Dit kan ook goed een document zijn waar je met enige regelmaat naar kijkt voor inspiratie voor een stuk content of als je nog aanvullingen hebt. 

#3 Ga groeperen

Nu je je enorme lijst met contentideeën hebt gaan we groeperen. Het kan makkelijk zijn om je ideeën op post-its te schrijven en deze bij elkaar te leggen als ze bij elkaar horen. Dit kan je ook eventueel digitaal doen met Miro of hoe het voor jou het beste werkt.

Welke onderwerpen vallen er volgens jou onder een bepaalde categorie? Deze leg je bij elkaar totdat je alleen nog een aantal categorieën overhoudt. Je gaat net zo lang door totdat je een paar stapeltjes hebt.

Even een voorbeeld van de contentpilaren. Stel jouw ideale klant loopt helemaal vast in zijn of haar marketing. Ze hebben hulp nodig bij hun kanalen te bepalen, sterke content maken, willen het systeem automatiseren en weten niks over advertenties en e-mailmarketing. Dan zouden dat natuurlijk prima je contentpilaren kunnen zijn. Dus dan heb je de categorieën van 1. content maken, 2. starten met marketing en 3. klanten aantrekken met een automatisch systeem. 

Het kan ook zo zijn dat je klanten helpt met content maken, dus een specifieker vakgebied. Dan zouden je contentpilaren ook specifieker kunnen zijn, zoals 1. contentpilaren, 2. teksten schrijven en 3. sales content.  

#4 Kies 3-5 contentpilaren

Hoeveel categorieën heb je nu over? Ik zou je aanraden om tussen de 3 en 5 contentpilaren te kiezen. Zo is het overzichtelijk voor jou en je doelgroep waar je content over gaat. 

Heb je er veel meer dan 5? Kijk of je onderwerpen misschien kunt samenvoegen of welke je moet schrappen. Wellicht heb je een categorie waar maar een paar onderwerpen bij liggen, dan zou je deze kunnen schrappen.

#5 Stick to it

Misschien vind je het stom, maar ik zou je wel willen aanraden om bij je gekozen contentpilaren te blijven. Het kan heel verleidelijk zijn om af en toe een stuk content te maken wat niet helemaal past, maar zodra je dat doet is het direct onduidelijk wat nou precies je expertise is.

Wil je toch perse over een ander onderwerp content maken? Kijk dan of je nog een bruggetje kan maken naar een van je contentpilaren, zodat het niet zomaar uit de lucht komt vallen.

#6 Bonus: check het

Je hebt nu je contentpilaren gekozen, super tof! Nog een tip van flip: check of je contentpilaren allemaal regelmatig terugkomen. Misschien heb je een periode vooral een interesse voor een van je pilaren, maar vergeet niet de rest ook af en toe terug te laten komen.

Kijk bijvoorbeeld eens de derde week van de maand welke pilaren je al hebt behandeld en welke je nog een keer aandacht mag geven. Of doe het na een langere tijd, afhankelijk van hoeveel content je plaatst. 

En als je dan toch gaat checken: kijk ook even of je elke invalshoek hebt gehad. Dus persoonlijk, expert, bewustwording en sales. Mis je 1 van je contentpilaren en een invalshoek? Dan kan je deze mooi combineren!

En nu?

Wil je je contentpilaren bepalen? Heel slim! Dat gaat je enorm helpen met eenvoudig content te maken en zorgt ervoor dat je doelgroep ook precies weet wat je vakgebied is. 

In 5 stappen kan je makkelijk je contentpilaren formuleren: je begint met interesses van je doelgroep op te schrijven, vervolgens breidt je deze lijst uit, ga je groeperen en kies je 3 tot 5 contentpilaren. Vervolgens is het belangrijk om bij deze contentpilaren te blijven en vergeet ook niet regelmatig te checken of je alle pilaren ook terug laat komen in je content!

Wil je alles leren over contentpilaren en hoe je vervolgens de tofste content maakt die resoneert bij je doelgroep? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing