Snel content maken? 5 praktische tips om in zo min mogelijk tijd goede content te maken!

door | jun 14, 2022

Iedereen wil snel content maken en dat snap ik ook goed. Het kan soms enorm lang duren, zeker als je de ‘perfecte’ post wilt maken. Soms zie ik ondernemers letterlijk uren bezig zijn met 1 berichtje.

Ik ben zelf gemiddeld een uur bezig met het maken van een blog en een kwartier tot een half uur per post. Nu verschilt dat natuurlijk ook een beetje met hoeveel inspiratie ik heb en hoe uitgebreid de content is. Toch hoeft het allemaal niet zoveel werk te zijn. 

Ik deel je 5 tips om het jezelf makkelijker te maken om in zo min mogelijk tijd goede content te maken!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

5 tips om snel goede content te maken

#1 Laat je perfectionisme los

Hoeveel tijd ben jij bezig met een post? Ik snap dat het in het begin wellicht iets langer duurt voordat je je verhaal goed in content hebt omgezet. Heel veel ondernemers blijven hier echter in hangen. Ze kunnen letterlijk uren doen over het maken van 1 post. En waarom?

Omdat ze blijven perfectioneren. Ze blijven staren naar dat ene berichtje en gaan het constant herschrijven. Wat denk je dat dat oplevert? Precies, niks. Lezers zien echt geen verschil tussen de ene of de andere zin. Ook is het zo dat de kans steeds groter wordt dat je het dan helemaal niet meer gaat plaatsen. Zo kan je nooit snel content maken!

Perfectionisme komt voort uit onzekerheid. Als je merkt bij jezelf dat je eindeloos bezig bent met een post omdat je twijfelt, vraag jezelf dan af waar je bang voor bent. Wat maakt het echt voor verschil als je die ene zin aanpast? Wat houdt je tegen? Spreek met jezelf af hoe lang je bezig bent met je content en plaats het dan. Wedden dat je content super waardevol is voor een ander? Wat voor jou een 6 is, is voor een ander een 10. Richt je dus op die 6, zo kan je snel content maken. Uiteindelijk weet je pas hoe goed je content is als je het hebt geplaatst, dus ga ervoor!

#2 Vertel wat je bezighoudt

Soms kunnen we heel lang blijven nadenken over het onderwerp voor onze content. Wat mij enorm helpt is om even stil te staan bij de afgelopen tijd. Wat voor vragen kreeg ik van klanten? Waar heb ik over nagedacht? Welke les heb ik geleerd? Wat viel me op? Wat heeft me geïnspireerd?

De onderwerpen die uit deze vragen komen zijn namelijk ook heel interessant voor je volgers. Kies er 1 uit waar je graag over wilt delen en ga met je content aan de slag! Snel content maken kan al door letterlijk te vertellen wat de situatie was en mensen hierin mee te nemen. Deel bijvoorbeeld je gedachten of het gesprek dat je hebt gevoerd. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn!

#3 Ga documenteren

Social media is ontzettend geschikt om mensen een kijkje achter de schermen te geven. Het documenteren van je dag is ook nog eens vrij eenvoudig om te doen en helpt bij snel content maken. Laat bijvoorbeeld eens zien wat je aan het doen bent, hoe je dag eruit ziet, wat voor taken en afspraken je hebt, hoe je een project aanpakt etc. 

Deel ook eens wat persoonlijke dingen, zoals je huisdier, dat je een rondje loopt na werk of een leuke activiteit die je doet. Dit soort laagdrempelige content is heel herkenbaar voor anderen en werkt dus goed om een band met je op te bouwen. Ik ben persoonlijk minder fan van het delen van maaltijden, tenzij het met je werk te maken heeft haha. Houd het laagdrempelig, maar ook nog wel enigszins relevant.

#4 Recycle je content

Het is niet nodig om constant nieuwe content te maken. Als je op een gegeven moment al wat content hebt gemaakt is het zonde om hier niet af en toe wat van te hergebruiken. Snel content maken kan dus door bestaande content te recyclen.

Stel je hebt een waardevolle post geplaatst een half jaar geleden, niemand die zich dat herinnert. Pas even de eerste zin aan en de afbeelding en je hebt weer nieuwe content! 

Ik ben persoonlijk ook groot fan van content opknippen. Uit een blog kan ik prima meerdere posts halen en een podcast over opnemen. Dat scheelt enorm veel werk! Kijk vooral ook hoe je zelf je bestaande content nog slim kunt hergebruiken.

#5 Maak templates

De laatste tip voor snel content maken is om templates te maken. Content is natuurlijk meer dan alleen tekst, hier hoort ook beeld bij. Maak een aantal templates voor bijvoorbeeld een quote, infographic of ander tekstje. Zo hoef je niet elke keer opnieuw te gaan ontwerpen, maar kan je snel de inhoud veranderen en klaar is kees!

Ik heb een aantal templates gemaakt voor Instagram posts. Wil je deze hebben? Meld je dan aan voor m’n challenge hieronder, daar krijg je ze als cadeautje bij!

En nu?

Wil jij niet teveel tijd kwijt zijn aan het maken van content? Dat begrijp ik heel goed! Dat is namelijk ook niet nodig. Ik heb je 5 tips verteld die mij helpen om in zo min mogelijk tijd toch toffe content te maken.

Allereerst is het belangrijk dat je je perfectionisme loslaat, anders kan je letterlijk uren bezig zijn met het maken van content. Daarnaast helpt het als je gaat vertellen wat je bezighoudt en gaat documenteren, dan hoef je niet heel lang na te denken over het onderwerp van je content. Als laatste kan je prima bestaande content recyclen en maak je in een paar seconden mooi beeld dankzij templates. 

Wil je meer tips over hoe je goede content maakt op een manier die bij je past? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!