Perfectionisme tips: wat is het en 7 tips om het te overmeesteren

door | jan 13, 2021

Perfectionisme, dat was voor mij altijd een term die niet over mezelf ging. Zo dacht ik dat perfectionisten alleen maar voor een 10 gaan en alle puntjes op de i hebben staan. Ze zijn super gefocust op details en daardoor is het nooit af. Zo ben ik niet, details maken mij niet uit en ik ga voor een 8. De lat ligt bij mij heel hoog voor mezelf en het geheel moet wel kloppen en mijn eigen functioneren moet ook aan m’n eigen standaarden voldoen.

Eigenlijk ben ik dus ook een perfectionist. Een 8 is nog steeds ontzettend hoog en mijn perfectionisme focust zich op mezelf. Door deze realisatie ben ik meer gaan lezen over perfectionisme en hoe je hiermee om kunt gaan. In deze blog vertel ik je daar dan ook meer over en geef ik perfectionisme tips!

Wat betekent perfectionisme en waar komt het vandaan?

Perfectionisme betekent dat iemand een enorme (bewijs)drang heeft naar controle. Dit komt voort uit een gebrek aan vertrouwen waardoor ze zich veilig willen voelen. De oorsprong? Angst. 

Zoals bij de meeste gedragingen komt perfectionisme ook vaak voort uit je jeugd. Of het nou was dat je ouders vaak ruzie hadden, boos op je werden of dat je juist het gevoel had dat je voor ze moest zorgen. Je ontwikkelde vanzelf een mechanisme om ermee om te gaan: je perfectionisme.

Je merkte bijvoorbeeld dat als je je goed gedroeg, zoals het halen van hoge cijfers of heel rustig zijn, dat je een stukje van het probleem weg kon halen. Je ouders werden bijvoorbeeld minder vaak boos of ze waren juist blij. Door je te focussen op die manier om het probleem weg te halen had je zelf ook minder last van de nare emoties. Hiermee ontwikkelde je dus zelf een ‘oplossing’ om met het probleem om te gaan.

Hierdoor is het ook zo lastig om met perfectionisme om te gaan, je draagt het immers al je hele leven met je mee. En hoewel je zelf ook wel weet dat perfectie niet bestaat, heb je toch een coping mechanisme ontwikkeld om met angst om te gaan.

Het zorgt ervoor dat je alles doet om datgene wat je doet perfect te maken. Het maakt niet uit wat je ervoor moet doen, maar je zal tot het uiterste gaan. Ook vind je het belangrijk dat anderen je waarderen waardoor je zelfwaardering afhangt van de mening van anderen. Zo hoef je niet met je eigen angsten om te gaan.

En op zich is er niks mis met streven naar een betere versie van jezelf worden, maar het moet geen obsessie worden. Als je de controle wilt houden en doorgaat tot alles een dikke 10 is (en het liefst hoger). Maar dat kan niet. Je kunt nou eenmaal niet alles perfect maken en eigenlijk weet je ook wel dat perfectie überhaupt niet bestaat.

Als je niet op jezelf let kost het je ontzettend veel tijd en energie en het kan zelfs leiden tot paniekaanvallen en een burn-out. Onderschat dus niet de effecten van je perfectionisme!

Daarnaast is het ook nog eens zo dat hoe meer jij je focust op het perfect maken van iets, hoe minder perfect het wordt. Je komt in een tunnelvisie waar je nooit uit kan ontsnappen. En je lost daarmee ook helemaal niet het probleem op: je angst.

Ben jij een perfectionist? Dan herken je ongetwijfeld (een deel van) deze punten:

  • Je bent onzeker over jezelf
  • Je durft nooit fouten te maken
  • Je focust je alleen op wat er fout gaat
  • Je bent nooit goed genoeg
  • Je verwacht veel te veel van jezelf en/of anderen
  • Je vindt het belangrijk wat anderen van je vinden en zoekt waardering
  • Je gaat door totdat je niet meer kunt terwijl anderen allang zijn gestopt
  • Je hebt graag alles onder controle
  • Je kunt lastig met kritiek omgaan en je vergeeft het jezelf slecht als je een fout hebt gemaakt
  • Je kunt zaken lastig loslaten of delegeren

Perfectionisme tips quote

Perfectionisme tips om jouw perfectionisme te overmeesteren

Nu we beter weten wat perfectionisme inhoudt en waar het vandaan komt gaan we kijken hoe je het kunt overmeesteren met deze perfectionisme tips!

1.Realiseer je: perfectie bestaat niet.
Oke, dit wist je al maar lees die zin nog een paar keer. Hoe meer jij je focust op het perfectioneren, hoe imperfecter het zal worden. Het is nooit perfect en de moeite die je erin stopt levert nooit het resultaat dat jij voor ogen hebt. En wees ook blij dat perfectie niet bestaat, dan hoef je er ook niet naar te streven! Probeer juist te kijken naar de schoonheid van imperfectie, want daar zit ruimte voor groei.

2. Werk aan zelfliefde
Zelfliefde, zelfcompassie, zelfbeeld, zelfacceptatie, zelfvertrouwen. Uiteindelijk draait het erom hoe jij naar jezelf kijkt. Als je weet waar jouw perfectionisme vandaan komt kan je ook liever zijn voor jezelf. Besef je dat je niet perfect bent en dat dat oké is. Je bent goed zoals je bent. Je kunt ook ontzettend waardevol zijn voor jezelf en anderen ondanks dat je niet die 10 levert. Wat voor jou misschien een 6 is, is voor een ander een 10. Wordt je eigen beste vriend of vriendin en het leven zal een stuk fijner worden!

3. Focus je op het proces ipv het resultaat
Waarschijnlijk heb je als perfectionist grote doelen. Je wilt 10 kilo afvallen, een succesvol bedrijf opbouwen of een huis kopen. Dat zijn enorme doelen die je niet in 1 keer haalt! Als je dat doel voor je ziet krijg je al direct angst omdat het zo lastig is te realiseren. Door je te focussen op kleine stappen die je dichterbij je doel brengen heb je meer feestmomenten en leef je meer in het moment. 

4. Zie jezelf los van je werk en handelingen.
Als je een fout hebt gemaakt, zie je jezelf dan als een loser? Ik hoop van niet! Er zit namelijk een groot verschil tussen wie je bent en wat je doet. Je MAAKT een fout, je BENT geen fout! Probeer dat verschil ook duidelijk te maken en zie jezelf los van je werk en je handelingen. Dat maakt het ook makkelijker om fouten te accepteren en minder te streven naar perfectie.

5. Durf kritisch naar je eigen denken te kijken
Als perfectionist ben je ontzettend streng naar jezelf. De lat ligt onwijs hoog. Daardoor heb je ook veel kritische gedachten over jezelf, over anderen, gebeurtenissen en zelfs objecten. Daarmee maak je het natuurlijk niet bepaald makkelijker voor jezelf! Probeer daarom je eigen gedachten kritisch te bekijken. Het helpt door je gedachten op te schrijven, dan krijg je helderheid over je eigen denken. Zodra je weet wat jouw beperkende overtuigingen zijn kan je deze omdraaien naar positieve gedachten met affirmaties

6. Maak kleine stappen
Of je nou wel of geen grote doelen hebt is het fijn om deze op te breken in kleine stappen. Zeker als perfectionist word je nog wel eens tegengehouden om aan iets te beginnen want je moet het wel perfect doen. Door hele kleine stappen te zetten kan je deze makkelijker uitvoeren. Kleine stappen kunnen zijn zoals opstaan, naar je bureau lopen, laptop aanzetten, berichtje typen etc.

7. Fouten maken hoort erbij en kijk naar wat er goed gaat
Je weet dit ook wel: maar fouten maken hoort bij het leven. We zijn er om te groeien, niet om stil te staan en nooit fouten te maken. En je kunt alleen leren door fouten te maken. Probeer je in plaats van te focussen op fouten te focussen op wat er wel goed gaat. Bedenk wat je wel voor elkaar hebt gekregen, zo kan je blij zijn met deze vooruitgang in plaats van in zak en as zitten voor wat er niet is gelukt. Door aandacht te schenken aan je vooruitgang zal je merken dat je zelfvertrouwen groeit waardoor je perfectionisme steeds wat minder wordt!

Ik hoop dat je wat meer over jezelf hebt geleerd en dat je met deze perfectionisme tips kunt werken aan jouw perfectionisme!