Hoe vaak moet je zichtbaar zijn op social media? 3 redenen waarom je niet elke dag zichtbaar hoeft te zijn + do’s and don’ts

door | nov 20, 2023

Het is denk ik wel de meest gestelde vraag ‘hoe vaak moet ik zichtbaar zijn op social media?’. En dat snap ik, dat vroeg ik me ook regelmatig af. Dan was ik lang bezig geweest met 1 post te maken en bij de gedachte dat een paar keer per week te moeten doen haakte ik al meteen af.

Als je je hierin herkent, heb ik goed nieuws: dat is namelijk helemaal niet nodig! In deze blog vertel ik je waarom het niet nodig is om elke dag zichtbaar te zijn op social media en hoe je het dan wel slim aanpakt.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcast!

Waarom je niet elke dag zichtbaar hoeft te zijn

Zichtbaar zijn op social media is, in mijn ogen, om 3 belangrijke redenen niet nodig om elke dag te doen:

 1. Mensen vergeten je niet zomaar. Als je even een paar dagen of weken niets post vergeten mensen niet ineens dat je bestaat. Het is echter wel belangrijk hierbij dat je een netwerk hebt opgebouwd en af en toe voorbij komt, anders weten ze überhaupt niet dat je bestaat. Maar zodra mensen van je weten en je in hun systeem zit, valt het echt niet op als je even minder zichtbaar bent.
 2. Kwaliteit boven kwantiteit. Ga alsjeblieft niet posten om het posten, want vaak komt dit op waardeloze content uit. Hiermee bereik je niks en is het dus zonde van je tijd en energie. Post liever 1 keer per 2 weken een waardevolle en authentieke post dan 2 keer per week flut content.
 3. Zichtbaar zijn betekent niet alleen posten, maar ook interactie hebben. Dus je kunt wel een like of reactie geven om toch voorbij te komen bij je doelgroep, zonder zelf content te moeten maken. Vooral bij LinkedIn kom je op deze manier bij nieuwe mensen voorbij. Zie het als een community!

Ik hoop natuurlijk dat je zo ziet dat zichtbaar zijn op social media niet betekent dat je er constant mee bezig hoeft te zijn. Maar let op: dat betekent niet dat je niks hoeft te doen. Als je nooit wat post of reageert, dan vergeet je doelgroep je wel. 

Om nog een simpel antwoord te geven op de vraag hoe vaak je nou wel zichtbaar moet zijn op social media: hoe vaker hoe beter, maar zorg dat je het volhoudt. Bij voorkeur is dat 2 kwalitatieve posts per week en bijna elke dag stories. Maar als dat te veel is, kies dan voor 1 post per week en stories als je iets interessants hebt om te laten zien.

Zichtbaar-zijn-op-social-media-Studio-Rocket-Power

Zichtbaar zijn op social media: the do’s and don’ts

Dus hoe kan je zichtbaar zijn op social media, zonder er constant mee bezig te moeten zijn? Een paar tips!

Do:

 • Bied waarde. Waarom zouden mensen je volgen als je niks interessants voor ze deelt? Maak je content waardevol door tips te delen, je klanten te inspireren, interessante verhalen te vertellen of ze bewust te maken.
 • Geef een persoonlijk inkijkje. Zichtbaar zijn op social media is meer dan alleen kennis delen, je wilt ook aan de persoonlijke band werken. Dit houdt echter niet in dat je kiekjes van je eten gaat delen (tenzij dat met je merk te maken heeft natuurlijk). Deel zaken die je meemaakt, lessen die je hebt geleerd, leuke feitjes en je visie. Daarnaast kan je ook laten zien hoe je dag eruit ziet om mensen achter de schermen mee te nemen. 
 • Keep it social. Zichtbaar zijn op social media is niet alleen zelf posten, maar ook jezelf zichtbaar maken bij je doelgroep door interactie met ze te hebben. Volg mensen die je interessant vindt, reageer op berichten, stuur een DM, like berichten, reageer op stories etc. Hierdoor zien anderen je ook weer voorbij komen.
 • Benoem je aanbod. Zichtbaar zijn is leuk, maar we willen ook graag resultaten zien. Daarom is het ook belangrijk om aan sales te werken en een aanbod te doen. Om het relevant te houden kan het slim zijn om eerst een verhaal te vertellen voordat je je aanbod doet. Zo neem je je doelgroep mee in de context waardoor ze zich er beter in kunnen herkennen en de waarde van je aanbod beter begrijpen.
 • Houdt het afwisselend. Voor jezelf en je volgers is het fijn als je content divers is. Als je alleen maar hetzelfde laat zien, haken mensen snel af. Laat verschillende kanten van jezelf zien, gebruik andere invalshoeken voor je boodschap en houdt het ook visueel divers. Wissel af tussen foto’s van jezelf, je omgeving, maak video’s en gebruik eens kleuren en teksten.

Een extra tip om zichtbaar zijn op social media makkelijker te maken voor jezelf: ontwikkel een routine en houd het simpel voor jezelf. Deel bijvoorbeeld iets wat je recent hebt meegemaakt, dan zit je al in het onderwerp en kan je er eenvoudig over vertellen. En probeer elke week in ieder geval een uur content te maken en de social media te bekijken. Spreek met jezelf af wat het makkelijkste moment is en ga het doen! Bijvoorbeeld elke dag tijdens de lunch of op maandagochtend. Hoe meer je er een gewoonte van maakt, hoe minder weerstand het oplevert. 

Don’t:

 • Posten om te posten. Focus je op de relatie die je opbouwt met je volgers. Posten is niet het doel, maar juist je merk opbouwen. Als je random dingen gaat posten maak je het eerder kapot, dan dat het iets goeds oplevert. 
 • Vasthouden aan regels rondom x aantal likes, x aantal reacties etc geven. Misschien heb je wel eens van de 5-3-1 regel gehoord. Het focust zich op 5 berichten liken, 3 reacties achterlaten en 1 persoonlijk bericht sturen. Ik ben er geen fan van omdat het niks zegt over de kwaliteit van de content en je reacties. Focus je liever op regelmatig kijken en oprechte interactie, dat is niet alleen authentieker maar hou je ook beter vol. 
 • Volgers kopen. Een hoog getal bij je volgers staat misschien mooi, maar het is echt zonde van je geld om volgers te kopen. De kans dat er mensen tussen zitten die ooit klanten bij je worden is nihil, want je hebt niks met ze opgebouwd. Vaak ontvolgen deze mensen je snel en ze zullen ook geen interactie met je content hebben. Gevolg: je zegt in feite tegen het social media platform dat je content niet interessant is, dus zullen echte volgers het ook niet te zien krijgen i.v.m. het algoritme.
 • Alleen verkopen. Als je alleen maar gaat verkopen op je social media zijn volgers snel klaar met je. Natuurlijk wil je ook sales doen in je content, maar alleen maar werkt averechts. Zeker bij Nederlanders haha. Als je een verhouding wilt aanhouden zou ik 80% waarde en 20% sales aanbevelen.
 • Over van alles en nog wat posten. Bepaal welke onderwerpen er wel en niet aan bod komen op je social media. Kies 3-5 contentpilaren en post daarover. Als je over letterlijk alles gaat posten is het voor je volgers niet meer duidelijk wat ze bij je kunnen halen. Dus kies en maak het voor jezelf duidelijk. Extra info hierover lees je hier: In 5 stappen je contentpilaren bepalen zodat je precies weet waar je content over kunt maken!

En nu?

Wil je meer zichtbaar zijn op social media? Heel goed! Ik hoop dat je je nu realiseert dat het dus niet nodig is om elke dag je gezicht te laten zien. Mensen vergeten je niet en het is vooral belangrijk om kwalitatief zichtbaar te zijn en te focussen op interactie. 

Wil je meer leren over jezelf goed zichtbaar maken op social media en marketing op je eigen manier aan te pakken? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.