4 vragen om te beginnen met branding

door | mrt 15, 2022

Een stevige basis hebben voor je merkidentiteit is super belangrijk. Het helpt je om je te onderscheiden van je concurrenten, je waarden te laten zien en je ideale klant aan te trekken. Dit wil jij toch ook? Dan is het tijd om te beginnen met branding!

Maar… waar begin je? Je kunt niet lukraak maar wat gaan doen, anders sluit het niet op elkaar aan en schiet je met losse flodders. Het is belangrijk om helderheid te krijgen over de basis van je merk en je bedrijf. Daarom help ik je met de 4 vragen die je jezelf moet stellen om een stevige fundering neer te zetten!

4 vragen om jezelf te stellen om te beginnen met branding

#1 Wat wil je bijdragen aan de wereld?

Alles begint bij de kern, dus ook bij het beginnen met branding. Je kunt het ook wel je purpose, why, bestaansrecht of Dharma noemen. Het draait erom dat je helder krijgt wat jij wilt bijdragen aan de wereld. Als je dit helder hebt kan je alles hierop laten aansluiten. Denk aan je boodschap, je aanbod, met wat voor mensen je wilt werken maar ook of je een project wel of niet gaat doen. Alles kan je hieraan toetsen.

Onderzoek wat jou het diepste drijft. Waarom ben je gaan ondernemen? Wat geeft je energie? Wat zijn je kernwaarden? Wanneer ben jij écht in je element? Wat wil je anderen graag leren? Wat frustreert je omdat je weet dat het anders kan? Lastige vragen die je niet in 1 keer kunt opnoemen waarschijnlijk. Maar dat is niet erg. Neem er de tijd voor om over na te denken, schrijf je antwoorden op, bespreek het met anderen. Op een gegeven moment zul je voelen ‘DIT is het’, dan zit je goed! 

Ook als je jouw antwoorden helder hebt is het aan te raden ze minimaal 1 keer per jaar te bekijken. Misschien voelen ze niet meer 100% passend, dan kan je ze gaan aanpassen totdat je dat gevoel wel weer hebt. Het staat niet in beton gegoten, het gaat erom dat je het voelt en het je richting geeft. 

#2 Wie wil je gaan helpen?

Als je gaat beginnen met branding is het ook heel belangrijk om je doelgroep helder te hebben. Dit zijn de mensen waar jij het allerliefste mee wilt werken. Deze mensen wil je gaan aantrekken met jouw merk dankzij je uitstraling en boodschap. Dus maak dit ontzettend helder voor jezelf.

Wat kan helpen is om te voelen van welke mensen jij het meest enthousiast wordt. Misschien wil je wel werken met mensen zoals een bepaalde vriend of met iemand waar je eerder fijn mee hebt samengewerkt. Misschien ken je al wel iemand die jouw ideale klant zou zijn. Denk na over mensen in het verleden. Als je er enthousiast van wordt ga je ze onderzoeken.

Wat zijn de kenmerken van jouw ideale klant? Waar wonen ze? Hoe oud zijn ze? Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit? Hoe ziet hun financiële situatie eruit? Dit zijn demografische gegevens, basisinformatie over jouw doelgroep waarop je kunt filteren. 

Vervolgens ga je verder de diepte in door te kijken naar psychografische kenmerken. Wat voor problemen hebben deze mensen? Wat is hun diepste verlangen? Wat voor overtuigingen en bezwaren hebben ze waar jij mee om moet gaan? Wat voor mindset hebben ze? Wat weten en kunnen ze al? Let wel op dat je de punten opschrijft die te maken hebben met jouw expertise en niet de algemene problemen van je vrienden. Maak per vraag een lijst met punten. Hoe meer je samenwerkt met jouw ideale klant, hoe verder je deze punten kunt benoemen. 

Bij je doelgroep is het ook belangrijk om hier regelmatig naar te kijken. Neem bijvoorbeeld elke maand een uurtje de tijd om naar je document met punten te kijken. Is het nog jouw ideale klant? Kan je nog dingen aanvullen of wijzigen? 

#3 Wat maakt jou anders dan je concurrenten?

Jij bent uniek. Iedereen is uniek. Maar het is wel belangrijk voor je merk om duidelijk te kunnen communiceren wat jou anders maakt dan je concurrenten. Bij het beginnen met branding ga je dan ook onderzoeken wat jou anders maakt dan je concurrenten.

Denk na over wat de voordelen zijn van je aanpak. Waarin doe je dat anders dan je concurrenten? Welke waarde lever je? Welke eigenschappen, kenmerken, kwaliteiten worden door anderen gewaardeerd in jou? Hoe voelen mensen zich als ze met je in contact komen? Wat maakt jou jou? Vind je dit lastig om te beantwoorden? Vraag het eens aan mensen om je heen. Let er ook op dat je niet teveel naar je concurrenten kijkt, maar vooral focust op jezelf. Je wilt geen kopie worden van je concurrentie, anders kan je je ook niet onderscheiden!

#4 Waarom moeten mensen voor jou kiezen? 

De laatste vraag die je jezelf moet stellen bij het beginnen met branding is waarom mensen voor jou moeten kiezen. Het ligt in het verlengde van de vorige vraag, maar het vat het geheel samen. Dit wordt jouw klantbelofte en de boodschap die je overal gaat verkondigen. 

Vraag jezelf af welk concreet probleem je oplost van jouw doelgroep. Zet dit als 1 zin neer. Vervolgens formuleer je jouw oplossing. Hoe los jij dit specifieke probleem op? Maak dit ook weer heel concreet in 1 zin. Als laatste voeg je deze 2 zinnen samen tot een klantbelofte. Wat beloof jij je klant? Je kunt het schrijven als: Ik help [doelgroep] met [probleem of verlangen] zodat [oplossing/resultaat]. Maak het zo concreet mogelijk zodat het voor iedereen duidelijk is waarom ze bij jou moeten zijn. Vergeet het ook niet in de woorden van je doelgroep te zetten. Wedden dat jouw ideale klant zich daardoor aangetrokken voelt? 🙂 

En nu?

Yes je gaat beginnen met branding, super tof! Om een goede basis neer te zetten voor je merk is het belangrijk om jezelf goede vragen te stellen. Het zijn geen makkelijke vragen, maar ze helpen je helderheid te creëren voor jezelf en voor anderen. Ga ervoor zitten, schrijf je antwoorden op, praat er met anderen over en blijf het aanpassen totdat het 100% goed voelt. 

Begin bij je kern: wat wil je bijdragen aan de wereld? Vervolgens kijk je naar je doelgroep, en onderzoek je hoe deze mensen in elkaar zitten. Om je boodschap heel helder te maken kijk je naar wat jou anders maakt dan je concurrenten en waarom mensen voor jou moeten kiezen.

 Als je het op deze manier aanpakt heb je een hele stevige basis neergezet waar je op door kunt borduren. Kan je wel wat hulp gebruiken bij deze basis neerzetten en te beginnen met je branding? Stuur vooral even een berichtje of DM op Instagram en dan kunnen we kijken wat voor jou een goede vervolgstap zou zijn en of we je daarbij kunnen helpen!