Wat is growth mindset en fixed mindset?

door | mrt 3, 2021

Wat is growth mindset? Vroeg ik me af tijdens een workshop bij m’n minor over growth vs fixed mindset. Ik ben altijd al super geïnteresseerd geweest in persoonlijke ontwikkeling, dus alles wat ik hierover kon leren was fantastisch. Na de uitleg gingen we met de theorie oefenen en kwam ik tot de conclusie dat ik best wel een fixed mindset had.

Best wel schrikken vond ik, want ik dacht dat ik juist heel erg open stond voor nieuwe dingen. Dankzij het oefenen kwam ik tot de realisatie hoe belangrijk het is om bewust te zijn van je eigen mindset. Het bepaalt namelijk echt je leven. Alleen al door deze stap te zetten en bewust te worden van mijn eigen overtuigingen kon ik kritisch kijken naar deze overtuigingen.

Was ik hier wel blij mee? Vaak niet. En hoe kwam ik aan deze overtuigingen? En vooral; hoe wilde ik wél denken? Allemaal belangrijke vragen die een deur hebben opengezet voor mij om mezelf enorm te ontwikkelen. En dat allemaal begon met de uitleg over wat is growth mindset en wat is fixed mindset. Datzelfde ga ik nu aan jou uitleggen!

Wat is mindset?

Om te beginnen wil ik kort iets vertellen over mindset. Ik benoemde het al kort, maar je mindset zijn jouw overtuigingen over jezelf en de buitenwereld. Op die manier geef je betekenis aan gebeurtenissen en gedachten. Deze betekenis bepaalt vervolgens hoe jij je voelt, reageert, handelt en dus welke resultaten je haalt.

Als je denkt dat je geboren bent met deze overtuigingen, dan heb ik alvast een spoiler: dan heb je een fixed mindset. We worden namelijk niet geboren met deze overtuigingen. Dit komt echt met de jaren. Alles wat je meemaakt, wat je vertelt wordt, wat je voelt en denkt geeft jouw onderbewustzijn steeds meer vorm. Op deze plek in je onderbewustzijn vormen jouw (beperkende) overtuigingen zich. En maar liefst 95% van onze gedachten hebben we onbewust, kan je nagaan wat er zich allemaal afspeelt daarboven!

Professor Carol Dweck onderscheidt 2 verschillende vormen van mindset op basis van haar jarenlange onderzoek naar waarom mensen wel of niet succesvol zijn. Deze mindsets zijn de growth mindset (op groei gericht) en fixed mindset (statisch). Zij zegt: iedereen heeft overtuigingen, maar je maakt zelf de keuze welke je toelaat of niet. 

In onderstaande video legt ze uit wat is growth mindset.

Wat is growth mindset - Carol Dweck Ted - Studio Rocket Power

Wat is growth mindset?

Denk jij dat je capaciteiten kunt ontwikkelen? Dat iedereen, met de juiste begeleiding en overtuiging, in staat is zichzelf te verbeteren? Sta jij open voor jezelf verbeteren en feedback? Zie je falen als een kans om te leren en dat je alleen nog meer moet oefenen? En zie jij succes van anderen als inspiratie?

Als jij op deze vragen ‘Ja’ hebt geantwoord dan heb je een growth mindset.

Wat is fixed mindset?

Denk jij dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter vast staan? Dat als je ergens succes in hebt, je er wel aangeboren talent voor moet hebben? Merk je dat je vaak denkt “dit kan ik niet” en dat je situaties die je lastig vindt ontwijkt? Doe je er alles aan om fouten te voorkomen en negatieve feedback te ontvangen? Merk je dat je jezelf continu vergelijkt met anderen en daardoor een slecht zelfbeeld hebt? Haak je snel af als iets niet lukt en voel je je daardoor gefrustreerd en afgewezen?

Als je op deze vragen ‘Ja’ hebt geantwoord heb je een fixed mindset.

Hoe verander je je mindset?

Het is niet zo dat je in alle situaties 100% een specifieke mindset hebt. Vaak heb je van beiden wel een beetje. Maar er is er altijd eentje die de boventoon neemt in jouw leven. 

Nu je weet wat jouw mindset is kan je deze gaan veranderen. Want dat is het mooie met bewust zijn van jouw overtuigingen: je kunt gaan bepalen hoe je wél wilt denken. 

Om het nog mooier te maken: de eerste stappen heb je nu al gezet! Je weet wat de verschillende mindsets zijn en je bent je al meer bewust van je eigen overtuigingen.

Om jouw mindset verder te veranderen heb ik nog een paar tips:

  1. Besef dat je kunt kiezen welke overtuigingen jij toelaat. Merk je dat je automatisch een bepaalde gedachte hebt als je een uitdaging tegenkomt? Stop dan heel even en denk na vanuit welke mindset jij de situatie benadert. 
  2. Focus op leren en groei. Zet de intentie om van een situatie te leren en richt je op het proces. Reflecteer wat je uit de situatie wilt meenemen.
  3. Onderneem actie! Maak tijd en ruimte om aan jouw mindset te werken. Ik heb meteen een hele mooie oefening voor je, ga jouw affirmaties schrijven!