Alles begint bij je doelgroep, de toekomstige klanten waar je het voor doet. Het lijkt misschien zo makkelijk om deze mensen te specificeren en aan te spreken, maar niets is minder waar. Veel bedrijven kunnen niet benoemen op wie ze zich richten.
#1 Wie is je doelgroep: keuzes maken en specificeren
Zoveel mensen, zoveel wensen. Hoe groter jouw doelgroep is, hoe moeilijker en daarmee kostbaarder het wordt om deze te bereiken. Keuzes hierin maken is lastig. Het betekent dat je veel mensen gaat uitsluiten.
Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen om een heldere doelgroep te specificeren. Richt je je op zakelijke klanten of consumenten? Lokaal, regionaal, nationaal of misschien wel internationaal?
Bij zakelijke klanten kan je beginnen met de volgende vragen te stellen:
- In welke branche bevindt zich jouw doelgroep?
- Wat zijn bedrijfsprocessen waar jouw product of dienst op aansluit?
- Hoe groot is het bedrijf en op welke functie richt je je?
- Op welke markt richt jouw klant zich?
Bij consumenten begin je met de volgende vragen:
- Wat zijn persoonlijke kenmerken van je doelgroep?
- Wat is hun opleidingsniveau en inkomen?
- Hoe ziet hun dagelijkse leven eruit?
- Wat zijn hun interesses?
Hoe specifieker je doelgroep is hoe beter je je product of dienst erop kunt aanpassen en dus verkopen. Twee voorbeelden:
✅Wel doen. Stel je bent een technologiebedrijf met een eigen product, bijvoorbeeld een CRM-systeem. Het is dan verstandig om je eerst op een niche te richten zoals verkopers. Door dit helder te hebben weet je precies hoe je ze kunt aantrekken.
❌Niet doen. Stel je bent een diëtiste met een e-book met algemene afvaltips. Je wilt deze adverteren en kiest als doelgroep mannen en vrouwen uit Nederland die tussen de 18 en 65 jaar zijn. Hoe ga je dan bepalen hoe je ze kunt aanspreken?
#2 Hoe communiceer je met je doelgroep?
Je hebt ongetwijfeld een ondernemer of persoon die je inspireert. Misschien lees je iets van diegene en merk je dat je zit mee te knikken omdat je het herkent. Hoe kan diegene nou precies weten waar jij tegenaan loopt of wat je nodig hebt?
Eigenlijk is het antwoord heel simpel: hij/zij kent jou goed en weet jouw taal te spreken. Met deze taal kan je een gevoel creëren waardoor je potentiële klant zich aangesproken voelt en zich met jou identificeert. Je wilt dat deze persoon denkt “Hier moet ik zijn! Dit past precies bij wat ik zoek!”
Hoe je deze taal kunt bepalen? Ten eerste kun je onderzoek doen naar waar jouw potentiële klant naar zoekt. Kijk naar de zoekwoorden om een goed beeld te krijgen van de bewoording die ze gebruiken en de antwoorden waar ze naar zoeken. De tweede tip ligt misschien wat voor de hand, maar: ga met ze praten! Vraag naar hun behoeftes, kijk wat ze raakt en luister goed naar het taalgebruik. Meer tips en voorbeelden beschrijven we hier.
#3 Hoe gebruikt je doelgroep het internet?
Als je boodschap helder is moet je het nog op de juiste manier verspreiden. Welke kanalen gebruikt jouw potentiële klant? En misschien nog belangrijker: ben jij daar te vinden?
Met een digitale strategie kijken we voornamelijk naar online kanalen. Deze zijn er in veel verschillende soorten met elk hun eigen kenmerken. Je hebt ze voor het maken van content en het distribueren ervan.
Probeer minder uit te gaan van je eigen perspectief en kruip in de huid van je doelgroep. Op welke kanalen zijn ze te vinden en wie en wat volgen ze?
Stel je hebt een webshop voor bikini’s, dan is de kans groot dat je je doelgroep vindt op Instagram en Facebook. Of als je een B2B bedrijf hebt waarbij je potentiële klanten een lang koopproces volgen, is het wellicht interessanter om Linkedin en een nieuwsbrief te gebruiken.
Het is ook interessant om te kijken hoe de kanalen elkaar kunnen versterken. Denk hierbij ook aan de reis van de gebruiker. Begin bijvoorbeeld met een advertentie op LinkedIn die verwijst naar een artikel op de website waar mensen zich ook kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief.
Niets is te gek, zolang het past bij de doelgroep en boodschap!
Doelgroep: 3 tips om je klanten beter te begrijpen
Een succesvolle strategie gaat uit van een heldere doelgroep. Door goed te specificeren wie dit zijn, hoe je ze kunt aanspreken en op welke kanalen je ze kunt bereiken zorg je ervoor dat je resultaten haalt. Dit klinkt misschien logisch, maar vaak gaan bedrijven uit van hun eigen perspectief zonder te onderzoeken of dit wel klopt. Hierdoor worden de basisbeginselen uit het oog verloren en dat is zonde!
Heb jij jouw doelgroep helder? We helpen je graag met deze aan te scherpen en aan te trekken!