Black friday en cyber monday: hoe ga je ermee om als ondernemer? Wel/niet meedoen + 5 tips

door | nov 13, 2023

Je kent ze ongetwijfeld wel: black friday en cyber monday. Van oorsprong Amerikaanse shoppingsevenementen na Thanksgiving. Tegenwoordig kom je er niet meer onderuit en zie je overal acties. Van wasmachines en speelgoed naar digitale producten of aangeprijsde diensten. De een plant al z’n aankopen al en de ander vindt het maar commercieel gedoe.

In deze blog gaan we kijken of black friday en cyber monday iets zijn voor jouw bedrijf en hoe je dit het beste aanpakt.

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Wel of niet meedoen?

Wel meedoen aan black friday en cyber monday:

 1. Als je het leuk vindt. Kijk je zelf al uit naar de aanbiedingen op black friday en cyber monday? Dan kan het ook tof zijn om zelf een actie te organiseren. 
 2. Als je aanvullende producten en/of dienst biedt. Misschien heb je wel eens digitale producten gemaakt die je nog nooit hebt gepromoot. Of kan je een losse sessie van een uur aanbieden. Of je kunt een combi-deal maken. Dat zijn allemaal mogelijkheden om met black friday en cyber monday te promoten.
 3. Als je kortlopende acties kunt organiseren. Niet iedereen kan zomaar een korting geven op producten en diensten. Dus als dat bij jou wel kan, bijvoorbeeld 25% korting op een digitaal product, dan is het een goede manier om meer inkomsten te krijgen zonder dat het je winstgevendheid in gevaar brengt.
 4. Als je doelgroep geïnteresseerd is in aanbiedingen. Als je doelgroep Nederlanders zijn is de kans groot dat je doelgroep geïnteresseerd is in acties haha. Maar dat hoeft niet. Vele doelgroepen geven namelijk ook niets om aanbiedingen. Mocht je weten van je doelgroep dat ze gevoelig zijn voor kortingen is black friday en cyber monday interessant om actief te zijn.

Niet meedoen aan black friday en cyber monday:

 1. Als je geen kortingen kunt geven. Misschien is het niet mogelijk om de prijs van je diensten of producten aan te passen omdat je anders verlies draait. 
 2. Als het niet aansluit bij je merkwaarden. Als je niet gelooft in aanbiedingen of niet het risico wilt lopen met een bepaald ‘goedkoop’ imago te eindigen kan je ervoor kiezen om niks met black friday en cyber monday te doen.
 3. Als je geen tijd hebt voor voorbereidingen. Bij een goede campagne is het belangrijk om hier genoeg tijd voor te hebben om alle content te kunnen voorbereiden. Als je deze tijd niet hebt zal ik je afraden om een aanbieding te lanceren, anders levert het niks op.

Tips voor black friday en cyber monday

#1 Maak een exclusieve en waardevolle actie

Black friday en cyber monday staan bekend om de bizarre aanbiedingen, soms wel 90% korting. Dat gaat natuurlijk niet als je nog winst wilt behalen. Maar dat betekent niet dat je geen andere toffe aanbieding kunt neerzetten.

Wat je kunt doen:

 • Verkoop een digitaal product wat je al hebt, maar nog nooit los hebt aangeboden. Denk aan een document wat je eens voor een klant hebt gemaakt of wat je zelf vaak gebruikt. Alles over digitale producten lees je hier: Een goed online product maken in 6 stappen.
 • Maak een combi-deal. Bijvoorbeeld een cursus waar je nu een losse sessie van een uur aan toevoegt. Of 2 digitale producten samen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze combi bij mij: Online Business Template Kit.
 • Geef een goede korting. Als je wel korting kunt geven bij een product is dat ook slim om te doen. Houd het wel realistisch zodat je nog winst maakt. Maar geef bijvoorbeeld 30% korting op een digitaal product, gratis verzendkosten of geef iets extra bij de verkoop.

#2 Bereid je goed voor

Black-friday-en-cyber-monday-Studio-Rocket-Power

Als je een succesvolle campagne wilt hebben is het belangrijk om alles voor te bereiden. Er wordt namelijk vaak onderschat hoeveel werk het is. 

Wat je moet regelen voor je black friday en cyber monday deals:

 • De salespage. Zorg ervoor dat je potentiële klanten naar een duidelijke pagina kunt sturen met alle informatie en mogelijkheid om te kopen. Maak duidelijk waarom mensen NU moeten kopen en wat het ze oplevert. Meer hierover lees je hier: Verkoop je aanbod dankzij een goede salespage in 10 stappen.
 • Funnel/verzending. Na aanschaf moeten klanten de bevestiging krijgen van hun aankoop, alle informatie en wil je ze opvolgen om nog een keer terug te komen. Hiervoor heb je een korte funnel nodig in je mailsysteem. Bij een fysiek product moet je de producten in huis hebben en de middelen om te kunnen verzenden.
 • Alle systemen testen. Je wilt niet dat mensen heel enthousiast naar je salespage gaan en vervolgens niet kunnen kopen. Zorg dat je alles 10 keer test! Loop zelf altijd voor in de funnel en klik op elke knop, op elk apparaat. Niks is te gek om te checken.
 • Communiceer op tijd. Een succesvolle campagne draait om je doelgroep opwarmen. Deel in je communicatie al dat je een actie opzet en wat mensen kunnen verwachten. Dat betekent niet dat je al alle details vertelt, maar je kunt wel achter de schermen laten zien en vertellen dat het een bijzondere actie is.

#3 Wees veel zichtbaar

Tijdens black friday en cyber monday zul je veel zichtbaar moeten zijn om je doelgroep te wijzen op je actie. Dat betekent veel content maken. Dit doe je bij voorkeur al van te voren om je doelgroep op te warmen, maar het is ook belangrijk om tijdens de dagen te doen.

Post elke dag op social media op de tijdlijn en stories, gebruik je e-maillijst, maak een podcast of video. En extra slim is het om de mensen die hebben geklikt naar de aanbieding extra op te volgen met een berichtje. 

Extra tips over content maken lees je hier: Zelf content maken: waarom het belangrijk is en hoe je het slim aanpakt.

#4 Adverteer met je actie

Wil je extra aandacht geven aan je black friday en cyber monday actie? Dan is het slim om te adverteren met deze actie. Doe dit wel op de platformen waar je doelgroep zich bevindt, anders is het zonde van je geld. Vooral advertenties op social media kunnen aantrekkelijk zijn. Kijk ook op je een retargeting advertentie kunt maken om de mensen die op je salespagina zijn geweest nog een keer te bereiken.

Extra tips over adverteren op Facebook lees je hier: Starten met adverteren op Facebook en Instagram – 7 praktische stappen.

Let wel op: de kosten voor adverteren tijdens dit soort drukke periodes zijn hoger dan tijdens rustige periodes. Bepaal goed welk budget je hebt en wat je een aankoop waard vindt.

#5 Meet en evalueer

Nadat black friday en cyber monday voorbij zijn is het belangrijk om de resultaten te analyseren. Wat heeft gewerkt? Wat niet? Hoe vond je het zelf verlopen? Wat had je anders kunnen doen? Wil je het volgend jaar nog een keer organiseren of niet? Het is zonde van je harde werk om niet stil te staan bij de prestaties, dus neem er de tijd voor om er in te duiken! En ook te reflecteren op je eigen gedrag. 

En nu?

Black friday en cyber monday kunnen een mooie gelegenheid zijn om je bedrijf extra te promoten. Het moet alleen wel bij jou en je bedrijf passen, dus maak daarin een eerlijke keuze.

Zodra je een campagne wilt gaan doen is het belangrijk om een goede aanbieding te creëren, je voor te bereiden en veel zichtbaar te zijn. Het kan helpen om ook te adverteren met je actie. Nadat black friday en cyber monday voorbij zijn is het aan te raden om dit te analyseren en erop te reflecteren.

Wil je alles leren over een goede strategie neerzetten en sterke content te maken zodat je aanbieding de deur uit vliegt? Doe dan mee met Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing.