Hoe je reflecteren als ondernemer aanpakt en wat het je oplevert – 5 stappen en 32 voorbeelden van reflectievragen

door | dec 19, 2022

Sommigen doen het nooit, anderen 1 keer per jaar en de ander bijna elke dag. Reflecteren als ondernemer heeft een grote impact op je eigen groei en die van je bedrijf. Toch heeft reflectie over het algemeen niet het beste imago. We vinden het suf, overbodig, tijdrovend en hebben helemaal geen zin om daarmee bezig te zijn. Ik vind dat zonde!

Reflecteren als ondernemer heeft mij veel gebracht. Sowieso schrijf ik elke dag kort op wat ik heb gedaan en wat ik heb geleerd, dat helpt me de dag te verwerken en af te ronden. Dan kijk ik maandelijks terug op de afgelopen maand om te kijken naar patronen en stil te staan bij m’n ontwikkeling. En als laatste kijk ik aan het einde van het jaar terug op het hele jaar. Persoonlijk houd ik niet zo van grote doelen stellen, dat blokkeert me meer dan dat het me richting geeft, maar ik sta wel stil bij wat ik wil voelen en wat m’n intentie is voor het nieuwe jaar. 

Waarom jij ook zou moeten reflecteren als ondernemer en hoe je dat aanpakt – inclusief reflectievragen, lees je hier!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Voordelen van reflecteren als ondernemer

#1 Je ontdekt hoeveel je bent gegroeid

Dit vind ik denk ik het leukste aan reflecteren als ondernemer. De tijd gaat zo snel, we zijn alweer bij het volgende doel in gedachten. Daarom is het juist zo goed om even stil te staan bij wat je hebt meegemaakt en hoeveel je bent gegroeid. Met mijn maandelijkse reflectie heb ik al dat ik vaak denk ‘wat een ontwikkelingen in 1 maand’. Een moment om trots te zijn op jezelf hoeveel je je hebt ontwikkeld en hoeveel je bedrijf is gegroeid!

#2 Je ontdekt bepaalde patronen

Als jij als ondernemer je sh*t niet op orde hebt, merk je dat in je bedrijf. Als je gaat reflecteren als ondernemer kom je al snel achter je eigen patronen. Misschien loop je altijd vast op een bepaald punt, heb je bepaalde overtuigingen of ga je veel te snel aan jezelf voorbij. Als je ziet dat je vaker tegen iets aanloopt is het een stuk makkelijker om dat patroon te ontdekken en aan te pakken.

#3 Je staat stil bij je gevoel

Als je goede vragen stelt tijdens de reflectie kom je steeds dichterbij je gevoel. Waar werd je blij van en waardoor? Wat wil je eigenlijk het liefste? Wat vond je stom? Ik hoop natuurlijk dat je hier sowieso wel mee bezig bent, maar ik weet dat veel ondernemers doordenderen zonder stil te staan bij wat ze nou eigenlijk voelen. Gebruik die reflectie daarvoor!

#4 Je krijgt inzicht wat nog beter kan

Als je gaat reflecteren als ondernemer kom je er ook snel genoeg achter wat nu nog niet goed loopt of wat veel beter kan. Dit kunnen systemen zijn, een samenwerking, slim werken of je eigen gedrag bijvoorbeeld. Natuurlijk is het relatief wat beter kan, maar denk na over hoe je ideale situatie eruit ziet en vergelijk het met de realiteit. Hoe eerder je ontdekt wat je kunt verbeteren, hoe eerder je het resultaat ziet van deze verbeteringen! 

5 stappen om te reflecteren als ondernemer

#1 Maak er een fijn moment voor

Hoe fijner je je voelt, hoe meer je aankan. Het kan soms wel confronterend zijn om over een periode terug te kijken, niet elk moment is even leuk geweest. Als je er lekker voor kunt zitten gaat reflecteren als ondernemer al een stuk makkelijker. Plan er genoeg tijd voor, leg apparatuur weg, pak lekker wat te drinken erbij en ga comfortabel zitten. Begin ook even met tegen jezelf te zeggen dat alles oké is en dat je het doet om jezelf verder te ontwikkelen. Hoe meer compassie je hebt voor jezelf, hoe makkelijker je de reflectie doet.

#2 Schrijf uit je hoofd de hoogte- en dieptepunten op

Je kunt je reflectie op papier doen of digitaal, wat je zelf fijn vindt. Ik begin zelf altijd m’n (maandelijkse) reflectie met uit m’n hoofd de hoogte- en dieptepunten opschrijven. Dit zijn de zaken die de meeste indruk hebben gemaakt. Dit kunnen gebeurtenissen zijn, maar ook bepaalde lessen of patronen die ik heb ontdekt. 

#3 Pak je agenda erbij om te kijken of je nog iets hebt gemist

Als de hoofdlijnen staan pak je je agenda erbij om te zien of je nog bepaalde momenten hebt gemist. Als je zoals ik elke dag alles opschrijft en een maandelijkse reflectie doet kan je ook deze zaken erbij pakken. Kijk alles door om te zien of je lijst compleet is.

#4 Stel jezelf vragen

Het moment waar je al die tijd op heb zitten wachten: het stellen van vragen! Je kunt je lijst gebruiken die je net hebt gemaakt, maar het hoeft niet. Lees de vraag en ga schrijven. Schrijf alles op wat er in je opkomt en blijf jezelf doorvragen. Waarom vond je dat? Waarom, waarom, waarom? Voelt misschien overbodig, maar vaak kom je daarmee tot de kern. Als je steeds op hetzelfde antwoord uitkomt heb je de kern te pakken.

Reflecteren-als-ondernemer-Studio-Rocket-Power

Een aantal vragen die je enorm kunnen helpen met reflecteren als ondernemer zijn:

 1. Waar ben ik in gegroeid?
 2. Welke inzichten heb ik opgedaan?
 3. Waar ben ik trots op?
 4. Wat heb ik bereikt?
 5. Wat wil ik veranderen?
 6. Hoe ziet m’n ideale leven eruit? Hoe is dat vergeleken met m’n huidige leven?
 7. Wat heeft veel energie gekost?
 8. Wat heeft veel energie gegeven?
 9. Waardoor raakte ik gefrustreerd?
 10. Wat ging er niet goed en waardoor kwam dit?
 11. Hoe zou ik de afgelopen tijd in 1 woord omschrijven?
 12. Hoe voel ik me? Waardoor komt dit?
 13. Wat wil ik achterlaten van afgelopen tijd?
 14. Wat wil ik vasthouden van afgelopen tijd?
 15. Hoe denk ik over mezelf?
 16. Hoe denk ik over m’n bedrijf? Waardoor komt dit? Wat kan er anders? 
 17. Welke dromen heb ik waargemaakt?
 18. Ben ik dichterbij m’n dromen gekomen?
 19. Voor wie ben ik dankbaar?
 20. Voor wat ben ik dankbaar?
 21. Waarin wil ik me ontwikkelen?
 22. Waar wil ik meer tijd aan besteden?

#5 Kijk vooruit

Whoehoe, je hebt de afgelopen tijd gehad, dan kan je nu vooruit gaan kijken! Als het goed is heb je nu een helder beeld bij wat je belangrijk vindt, dus neem die zaken ook mee in de toekomst. Maak tijd om aan je bedrijf te werken, jezelf te ontwikkelen en te blijven reflecteren als ondernemer. 

Als je van doelen en intenties stellen houdt zijn er nog een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

 1. Welke 3 keuzes maak ik hierbij en committeer ik me aan?
 2. Wie moet ik zijn om m’n doelen te bereiken?
 3. Welke thema’s zijn het belangrijkste voor me in de komende tijd?
 4. Wie en wat heb ik hiervoor nodig?
 5. Hoe wil ik me voelen?
 6. Hoe ga ik mezelf trakteren voor het halen van m’n doelen?
 7. Hoe blijf ik mezelf motiveren om door te gaan?
 8. Welke routines en gewoontes heb ik nodig om de beste versie van mezelf te zijn?
 9. Met wie zou ik graag willen samenwerken?
 10. Wat voor project zou ik graag willen uitvoeren? (voor een klant of voor jezelf)

En nu?

Reflecteren als ondernemer is belangrijk om te blijven groeien, als persoon en als bedrijf. De grootste voordelen hiervan zijn dat je ontdekt hoeveel je gegroeid bent, welke patronen je hebt, hoe je je voelt en wat er nog beter kan.

Er zijn een aantal stappen hoe je zo’n reflectie kunt aanpakken. Voel hierbij vooral wat voor jou werkt. Ik zou je sowieso aanraden om er een fijn moment voor te maken, je hoogte- en dieptepunten opschrijven en jezelf goede vragen te stellen. Laat het niet bij 1 simpel antwoord, maar blijf doorvragen totdat je tot de kern bent gekomen.

Ik wil je sowieso heel veel plezier en succes wensen met je reflectie, het kan je zoveel moois brengen! Om regelmatig tijd te maken voor je reflectie zou ik je aanraden om elke maand (bijvoorbeeld aan het begin of eind) een blok van een uur in je agenda te zetten. 

Heb je een vraag over reflecteren of wil je eens sparren? Stuur gerust een mail of DM op Instagram!