Een goed online product maken in 6 stappen

door | aug 7, 2023

In mijn ogen is er niks leukers dan een online product maken. Ik kan zo opgaan in brainstormen, content maken, alles koppelen. Dat ik snel klaar ben, tot m’n eigen verdriet. Maar ik weet ook dat het voor veel ondernemers niet zo’n feestje is en dat ze geen idee hebben waar te beginnen en wat te doen.

In deze blog neem ik je mee in de 6 stappen om zelf een goed online product te maken!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

In 6 stappen een online product maken

#1 Concept neerzetten

Voor je online product maken is het belangrijk om een goed concept neer te zetten. Daarom kijk je naar je doelgroep, doel, je expertise en persoonlijkheid en kies je de vorm.

Bij je doelgroep is het belangrijk om na te denken over hun wensen. Stel dat je doelgroep graag video’s kijkt, dan zul je hier iets mee moeten doen. Of stel dat je een DIY cursus wilt maken, dan moet je doelgroep hier ook behoefte aan hebben (en niet bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding nodig hebben).

Dan kijk je naar je doel. Wordt je online product een gratis weggever, een instapproduct, losstaand product of juist ondersteunend bij een samenwerking? Afhankelijk hiervan kies je een andere vorm of inhoud.

Bij een online product maken is het belangrijk dat je goed je expertise en persoonlijkheid terug laat komen. Wat is het onderwerp waar je alles over weet en ook heel leuk vindt? Waar help je klanten vaak bij? Wat voor vragen krijg je? Wat wil je anderen graag leren?

Kies vervolgens 1 specifiek onderwerp uit waar jouw online product over gaat. Door een focus te kiezen wordt het veel makkelijker om je product te maken en te verkopen. Als je van alles een beetje in je product wilt proppen is het voor niemand duidelijk wat het precies inhoudt. Dus maak een keuze over welk onderwerp jouw online product gaat waar je mensen mee kunt helpen zonder dat er tijd van jou in moet zitten.

Bij je persoonlijkheid kijk je o.a. naar je kwaliteiten. Stel je bent goed in schrijven, dan wil je ook een vorm product kiezen waarbij je dat kunt inzetten. Zo wordt het een beter product en kan je het ook makkelijker maken. 

Als laatste kies je de vorm. Er zijn veel verschillende online producten die je kunt maken. Denk aan een e-book, webinar, cursus, templates, maar ook audio of software. Afhankelijk van je vak en waar je jouw doelgroep bij wilt helpen, kies je een soort dat bij je past. Alle soorten online producten vind je hier: 10 soorten online producten die je kan maken.

#2 Doe onderzoek

Voor een online product maken is het ook belangrijk dat je zeker weet dat er vraag naar is en om je product onderscheidend te maken. 

Eerst ga je daarom doelgroeponderzoek doen. Kijk naar vragen die je doelgroep stellen, bijvoorbeeld op social media of in een groep. Welke vragen komen vaak voor? Daarnaast kan het slim zijn om een poll te doen op dezelfde plekken om te vragen of er behoefte is aan je concept. Alles over doelgroeponderzoek lees je hier: Goed doelgroeponderzoek doen in 5 stappen.

Als je zeker weet dat er behoefte is aan je product ga je de markt bekijken. We willen natuurlijk wel opvallen tussen de menigte, dan moet je ook weten wat er al is. Wat voor producten worden er aangeboden? Wat kan je daarvan gebruiken en wat wil je juist anders doen?

#3 Zet de basis neer

De laatste stap voor je online product maken is om de basis neer te zetten. 

Begin bij de klantbelofte en de titel. Welk resultaat mag je klant verwachten na je product te hebben gebruikt? Deze moet inspelen op de verlangens van je doelgroep. Deze klantbelofte gebruik je om de inhoud naar dat resultaat toe te laten werken.

De titel moet duidelijk zijn voor klanten en de klantbelofte weerspiegelen. Zorg ervoor dat je titel te begrijpen en onthouden is. Het hoeft dus geen fancy naam te hebben (beter van niet zelfs)!

Als laatste onderdeel van de basis is de structuur. Dit zijn de stappen die je doorloopt in je product. Soms zullen dat een aantal lessen of onderwerpen zijn, soms bepaalde pagina’s (bij een template bijvoorbeeld). Het kan fijn zijn om je structuur als een inhoudsopgave uit te werken. Let er op dat je structuur bijdraagt aan je klantbelofte en behapbaar is voor je doelgroep.

#4 Maak de inhoud

Jeeej mijn favoriete onderdeel bij een online product maken! Dit is alles uitwerken. De teksten schrijven en redigeren, video’s maken en editen, bestanden vormgeven. 

Maak sterke en duidelijke teksten. Zorg ervoor dat je geluid van goede kwaliteit is en je beelden goed zichtbaar. Maak je document professioneel op en zorg ervoor dat de interacties werken (zoals checkboxen en invulvelden). 

Ga in op bewustwording, je kennis, laat je persoonlijkheid zien en vergeet ook niet aan interactie en sales te denken! Alles over de verschillende soorten content lees je hier: Wat voor soorten content zou je moeten delen in je marketing? De 10 belangrijkste soorten + tips om ze aan te pakken.

#5 Zet de techniek neer

De inhoud is af, maar bij een goed online product maken hoort ook de techniek. We willen ten slotte dat alles automatisch werkt zodat we zo min mogelijk werk eraan hebben. 

Je product heeft een mooie salespagina nodig op je website en moet gedownload of gekocht kunnen worden. Bij een cursus bouw je een academy. Bij een webinar heb je goede streaming nodig. Bestanden moeten gedownload kunnen worden. Ik maak zelf ook altijd een funnel na aanschaf met de benodigde informatie, extra tips en reminders om ermee aan de slag te gaan. 

Je hoeft niet bang te zijn voor de techniek. Je kunt veel tutorials online vinden of kunt er zelf mee spelen. Er kan weinig echt misgaan, er gaat niemand dood als je techniek niet 100% klopt 🙂

Online-product-maken-Studio-Rocket-Power

#6 Test alles

Om ervoor te zorgen dat de techniek volledig werkt en alles duidelijk is, is het belangrijk om alles goed te testen. Eerst loop ik zelf overal doorheen. Klik ik op alle knoppen, koop ik het product, check ik de mails. 

Daarna vraag ik aan een testpersoon of bekende om alles te checken. Is de informatie duidelijk? Is het aantrekkelijk? Snapt degene hoe het systeem werkt? 

Als dat allemaal is doorlopen kan het altijd zo zijn dat er een keertje iets niet (meer) werkt. Probeer af en toe zelf te blijven controleren en anders hoor je het wel van klanten. Ook geen man overboord!

En nu?

Ga je zelf een online product maken? Tof! Ik weet zeker dat je het kunt. Met deze stappen hoop ik dat het een stuk duidelijker is. Het is wel even wat werk, maar het is vooral heel leuk om te doen! Begin bij je concept neer te zetten, doe onderzoek, maak de basis af. Vervolgens ga je met de inhoud en techniek aan de gang en test je alles om ervoor te zorgen dat je een super goed online product hebt!

Kan je wel wat hulp gebruiken met de uitvoering? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de verschillende soorten online producten, hoe je goede inhoud maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik leg alles op een praktische manier uit, inclusief vele tutorials en voorbeelden. Geen zorgen over de inhoud of techniek! Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.