10 soorten online producten die je zou kunnen maken – inclusief diverse voorbeelden!

door | jul 31, 2023

Er zijn zoveel soorten online producten, er is altijd wel een mogelijkheid voor je! Ik vind ze allemaal leuk om te maken en te implementeren. Maar ik weet ook dat veel ondernemers geen idee hebben wat er allemaal mogelijk is, dus ik wil graag de verschillende soorten online producten toelichten.

In deze blog lees je wat online producten zijn, wat de voordelen ervan zijn en welke soorten online producten je kunt maken!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat zijn online producten?

Een online product is een breed begrip dat elke vorm van digitaal product omvat dat online kan worden verkocht en geleverd. Denk aan bijvoorbeeld software, digitale cursussen, e-books, webinars, media, enzovoort. Het doel van een online product is vaak om de klant te helpen een bepaalde taak te volbrengen, zoals het beheren van hun financiën, het optimaliseren van hun workflow of het verbeteren van hun gezondheid.

Een kennisproduct is een specifiek type online product dat gericht is op het delen van kennis en expertise. Dit kan bijvoorbeeld een online cursus zijn die iemand leert hoe hij een bepaalde vaardigheid kan ontwikkelen, zoals het bouwen van websites of het maken van online producten. Het doel van een kennisproduct is om de klant te helpen hun kennis te vergroten en hun vaardigheden te verbeteren.

Beiden zijn dus digitaal, maar bij een kennisproduct gaat het specifiek om het delen van expertise, terwijl een online product in feite elk type digitaal product kan zijn. 

Soorten-online-producten-Studio-Rocket-Power

Wat zijn de voordelen van online producten?

Voor mij zijn er 3 grote voordelen aan het aanbieden van digitale producten:

  1. Je kunt meer verdienen. Als je nu vol zit met je tijd door 1-op-1 werk is het interessant om een online product te maken. Je hebt geen plafond meer voor je omzet omdat je het product 1 keer maakt en doorlopend kunt verkopen. 
  2. Je kunt meer mensen helpen. Je klanten kunnen wel gebruik maken van jouw expertise, maar dat is niet afhankelijk van je tijd. Zodra je digitale product af is, is het schaalbaar. Dit betekent dat je zoveel mogelijk mensen kunt helpen zonder dat je daar meer werk in moet stoppen. 
  3. Het is een goede eerste stap in de klantreis. Waarschijnlijk is je 1-op-1 aanbod een stuk duurder dan je digitale product. Door gebruik te maken van jouw online product kunnen mensen op een goedkopere manier kennis met je maken. Als dit bevalt zal de kans groter zijn om door te stromen naar een volgende stap in jouw aanbod. Als potentiële klanten enkel de keuze hebben uit een duurder aanbod is die drempel veel hoger dan wanneer ze bij een goedkoper en laagdrempeliger online product kunnen beginnen.

10 soorten online producten

Hopelijk ben je nu overtuigd van de kracht van online producten, laten we gaan kijken naar de verschillende soorten online producten die je kunt maken!

#1 E-book

Ik begin met een van de bekendste soorten online producten: een e-book of andere PDF. Ongetwijfeld heb je deze vaker gedownload.

Een e-book is een digitaal boek waar kennis in staat, maar er kunnen ook (persoonlijke) verhalen instaan, afbeeldingen, opdrachten en nog veel meer. Naast een e-book heb je ook nog checklists, een stappenplan, magazine, werkboek en een whitepaper. Uiteraard kan je ook bepaalde patronen, oefeningen of recepten in een document kwijt.

Het fijne aan e-books is dat het ook interactief en afwisselend maken met links, checkboxes, invulvelden, afbeeldingen en video’s. Zo blijft het leuk voor de lezer en kan je ze op diverse manieren verder helpen.

Een paar voorbeelden van e-books zijn:

  • Als lifecoach kan je een e-book maken over het doorbreken van veelvoorkomende mindsetpatronen.
  • Als verloskundige kan je een checklist maken met de spullen die nieuwe moeders nodig hebben.
  • Als boekhouder kan je een stappenplan maken om je voor te bereiden op de inkomstenbelasting als ondernemer.

#2 Webinar/video

Webinars of video’s zijn hele leuke soorten online producten om alle facetten van jezelf over te brengen. Een webinar is een (live) presentatie waar meerdere mensen tegelijk naar kunnen kijken. Zo kan je in 1 keer veel mensen iets leren. Je kunt een eenmalig webinar doen, maar je kunt ook een challenge geven waarbij je in meerdere dagen mensen meeneemt in stappen. 

Een webinar is een perfecte manier om je doelgroep minstens een uur naar je te laten luisteren. Zo kan je vertellen over jezelf, je kennis overbrengen, mensen aan het werk zetten en je aanbod doen. Ik vind het zelf altijd heel leuk om te geven, omdat je in korte tijd grote stappen kunt zetten met meerdere mensen. Je kunt er ook nog een workshop van maken als je meer interactie en opdrachten in wilt stoppen dan puur kennisdelen.

Andere voordelen van webinars is dat je veel interactie kunt hebben als je dat wilt en dat het flexibel is. Je kunt bijvoorbeeld een quiz toevoegen, opdrachten geven of een Q&A doen. Daarbij kan je het geven op een moment dat voor jou uitkomt, kunnen mensen het op een gewenst tijdstip terugkijken of kan je het zelf zo automatiseren dat je het 1x geeft en vervolgens wordt herhaald. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Alles over het maken en geven van webinars lees je hier: In 9 stappen een goed webinar geven en maken.

Een paar voorbeelden van webinars zijn: 

  • Als marketeer kan je een 3 daagse challenge maken waarbij mensen elke dag een stap zetten in het ontwikkelen van een marketingstrategie.
  • Als HR professional kan je een betaald webinar geven om in 5 stappen een nieuwe perfecte medewerker aan te nemen.
  • Als sales-coach kan je een gratis training geven over het verbeteren van je sales skills.

#3 Template

Als er één van de soorten online producten is wat het leven een stuk eenvoudiger maakt is dat wel templates. Of je maakt zelf een keer een bestand of systeem werkend waarna je het kunt kopiëren of je koopt het. Denk aan sjablonen voor Canva, Notion, Excel, Word, je website etc. 

Templates helpen niet alleen met tijd, geld en energie besparen, maar het zorgt er ook voor dat je consistent bent. Bijvoorbeeld als je een sjabloon hebt voor je social media posts in Canva, dan weet je zeker dat je posts bij elkaar passen. Mijn Canva templates vind je hier: Webshop.

Een paar voorbeelden van templates die je zou kunnen maken:

  • Als webdesigner kan je een template maken van een website, met een homepage, salespagina en over mij pagina in dezelfde stijl.
  • Als grafisch vormgever kan je Canva templates maken voor e-books, social media posts en huisstijlen.
  • Als boekhouder kan je een Excel-template maken voor ondernemers om hun btw-aangifte in op te stellen.

#4 Cursus

Een van mijn favoriete soorten online producten: een cursus! Je kunt cursussen zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Zo kan het een simpele cursus zijn van enkele stappen voor een lage prijs, maar het kan ook een hele uitgebreide cursus zijn. Daarnaast kan je een cursus los verkopen of vooral maken om je huidige klanten beter te helpen (je kunt onmogelijk al je kennis 1-op-1 delen en je wilt ook niet jezelf constant herhalen). Alles over een cursus maken lees je hier: Online cursus maken? 6 lessen om een toffe cursus te maken!

Ik vind het zelf altijd fijn met cursussen om deze in zowel video als in tekst te maken, dan kunnen cursisten zelf kiezen welke vorm ze het fijnst vinden om alles tot ze te nemen. Ook kan je je cursus zo opbouwen dat je doelgroep in overzichtelijke stappen wordt meegenomen in het proces.

Een paar voorbeelden van cursussen zijn:

  • Mijn cursussen! Gheghe.
  • Als boekhouder kan je een kleine cursus maken over het instellen van een bepaald boekhoudprogramma.
  • Als personal trainer kan je een uitgebreide cursus maken (met maandelijkse coaching bijv) over afvallen en sporten als moeder. 

#5 Membership/community

Een van de soorten online producten die je steeds meer ziet: memberships. Dit zijn groepen waar je (vaak) maandelijks voor betaalt om toegang te krijgen tot bepaalde faciliteiten. Vroeger betekende het een abonnement bij de sportschool, tegenwoordig is het vaak een online community met daarbij soms een cursus en live Q&A’s of masterclasses.

Ik vind het persoonlijk heel tof als er maandelijks een ander onderwerp wordt behandeld in het membership zodat je elke maand weer nieuwe content hebt. Voor jou als ondernemer is een membership heel interessant omdat je maandelijkse inkomsten hebt en vaak ook loyale klanten die langere tijd lid blijven.

Een paar voorbeelden van memberships zijn:

  • Als marketeer kan je elke maand op een ander vlak van online marketing ingaan, zoals blogs, Instagram, podcasts, branding of webinars.
  • Als fotograaf kan je een membership aanbieden waarbij klanten toegang krijgen tot je cursus over portretfotografie en elke maand feedback kunnen krijgen op hun foto’s.
  • Als verloskundige kan je een membership maken waar jonge moeders hun verhalen en vragen kwijt kunnen en waar je simpele tips in kunt delen.

#6 Audio

In de wereld van geluid zijn er ook diverse soorten online producten om audio los te verkopen. Denk aan een betaalde podcast, meditaties, audioboeken en muziek. Zeker als je meerdere vergelijkbare audiobestanden verkoopt kan het voor klanten interessant zijn om vaker bij je terug te komen.

Een paar voorbeelden van audio die je kan verkopen zijn:

  • Als lifecoach kan je een meditatie of visualisatie over zelfliefde verkopen.
  • Als podcast editor kan je intro- en outrodeuntjes voor podcasts maken.
  • Als verloskundige kan je een audioboek maken waarin je stap voor stap uitleg geeft over de bevalling.

#7 Preset

Je kent ongetwijfeld wel de filters van social media of je telefoon. Presets zijn daarmee te vergelijken en zijn een soort pakketjes met ingestelde opties. Bijvoorbeeld over contrast, kleuren en licht. Het fijne hieraan is dat je een foto met 1 klik op de knop perfect bij je andere foto’s kunt laten passen.

Presets zijn vrij eenvoudig te maken en op te slaan. Het toffe is dat zodra mensen je foto’s mooi vinden (qua bewerking) dat ze ook direct je presets mooi vinden en eenvoudig kunnen gebruiken voor hun eigen media. Zeker als je diverse presets maakt kan je ook nog eens meerdere keren je presets blijven verkopen.

Een paar voorbeelden van presets zijn:

  • Als portretfotograaf kan je presets maken waarmee moeders de mooiste foto’s van hun kinderen kunnen maken.
  • Als natuurfotograaf kan je presets maken voor elk seizoen om de perfecte foto’s te krijgen.
  • Als bruiloftsvideograaf kan je presets maken waarmee het bruidstel dezelfde stijl voor hun eigen video’s kunnen hebben als met hun bruiloftsvideo.

#8 Media

Als maker heb je vaak diverse media in je bezit die je prima zou kunnen verkopen. Er zijn diverse soorten online producten, zoals foto’s, muziek, video, illustraties of andere (digitale) kunst. Het belangrijkste hierbij is alleen wel dat jij de rechten hebt over dit werk en het dus ook echt mag verkopen.

Het leuke is dat er veel platforms zijn waar je dit kunt verkopen waardoor je ook internationaal ontdekt kunt worden. Zodra je stijl iemand aanspreekt is het vervolgens ook makkelijker om meerdere media te verkopen.

Een paar voorbeelden van media zijn:

  • Als beeldend kunstenaar kan je een fysiek schilderij omzetten naar een digitale print en deze laten bedrukken of los verkopen.
  • Als fotograaf kan je stockfoto’s (waar niemand op staat of waar je toestemming voor hebt) verkopen aan bedrijven voor hun marketing.
  • Als grafisch vormgever kan je iconen, illustraties en infographics verkopen.

#9 Software

Voor de echte techneuten onder ons is het natuurlijk fantastisch als je helemaal from scratch je eigen online product te maken. Zelf software (laten) maken kost tijd, maar kan je wel veel geld opleveren als je een goed product maakt waar behoefte aan is. Er zijn tools om zelf een app of platform te ontwikkelen of je kunt zelf met coderen of een developer aan de gang.

Een paar voorbeelden van software die je zelf kunt (laten) ontwikkelen zijn:

  • Als boekhouder kan je een eigen boekhoudprogramma ontwikkelen speciaal voor startende dienstverlenende ondernemers of ondernemers die een hypotheek willen aanvragen.
  • Als projectmanager kan je een eigen app maken waarmee bedrijven op een simpele manier hun projecten kunnen managen.
  • Als HR professional kan je een platform maken waarin MKB’ers het verlof van hun medewerkers kunnen bijhouden.

#10 Overige tools

Er zijn zoveel soorten online producten dat ik niet alles lekker kwijt kan tussen de voorgaande categorieën. Denk aan enquêtes, testen, drukwerk en merchandise.

Voorbeelden van overige tools zijn:

  • Als HR professional kan je een enquête maken voor een medewerkerstevredenheidsonderzoek en los verkopen.
  • Als lifecoach kan je een test maken rondom het uitzoeken van je persoonlijkheid (denk aan DISC) die mensen zelf kunnen invullen en de resultaten ontvangen.
  • Als projectmanager kan je planners of een bijzondere kalender maken die mensen opnieuw kunnen uitprinten.
  • Als je specifieke hobby’s hebt kan je bijvoorbeeld toffe tassen, truien, phone cases of wat dan ook maken. Zeker als het bij een specifieke niche past waar jij alles over weet (bijvoorbeeld als zeemeermin of plantengek) kan je zelf simpele producten maken en deze voor print on demand aanbieden of zelf een webshop voor maken.

En nu?

Wil je een online product maken? Super tof! Er zijn zoveel soorten online producten, er zit ongetwijfeld iets tussen wat je kunt maken. Ik hoop natuurlijk dat je nu geïnspireerd bent om ermee aan de slag te gaan.

Kan je wel wat hulp gebruiken met de uitvoering en wil je nog veeeeel meer ideeën? Volg dan mijn cursus Maak je Online Product! Hierin leer je alles over de vorm kiezen die bij jou en je doelgroep past, hoe je een goede structuur neerzet, goede content maakt en hoe je alles kunt implementeren qua techniek. Ik neem je op een praktische manier, inclusief vele tutorials en voorbeelden, van A naar Z. Alles over de cursus vind je hier: Maak je Online Product.