Marketing voor introverte ondernemers: 6 strategieën en 7 tips

door | mrt 13, 2023

Als introverte ondernemer heb je misschien het idee dat marketing niks voor je is. Je voelt je oncomfortabel als je je gezicht moet laten zien, wilt jezelf niet in de spotlight zetten en laat staan van de daken moet schreeuwen hoe fantastisch je bent. Dat herken ik, zo heb ik ook lang gedacht. Gelukkig kwam ik tot de realisatie dat er genoeg kansen in de marketing voor introverte ondernemers zijn. De strategieën die je in kunt zetten en tips om het jezelf makkelijker te maken om met je marketing bezig te zijn als introvert lees je hier!

Wat de voordelen van je introversie zijn in het ondernemerschap lees je hier: Succesvol ondernemen als introvert

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

6 marketingstrategieën voor introverte ondernemers

#1 Podcast

Een podcast is een ideale vorm van marketing voor introverte ondernemers. Je hoeft niet je gezicht te laten zien, maar kan wel je kennis en persoonlijkheid overbrengen. Je kan per aflevering laten zien hoeveel kennis je in huis hebt en je inlevingsvermogen laten merken. 

Je kunt een podcast maken zoals je wilt, dus in je eentje of in gesprek als je dat leuk vindt. Je kunt elke week een aflevering maken, maar ook wanneer je inspiratie hebt. Ik zou je wel aanraden om je podcast te delen op een ander kanaal, zoals in je e-mail of bijvoorbeeld op social media.

Alles over het maken van een goede podcast lees je hier: Zelf een eigen podcast beginnen? 5 stappen en tools om zelf je podcast te maken!

#2 E-mailmarketing & funnels

Hoe fijn is het als je geen handmatig werk hoeft te hebben en toch regelmatig in persoonlijk contact kan staan met je doelgroep?! Met e-mailmarketing kan dat! Zeker als je houdt van schrijven is e-mailmarketing een ideale vorm van marketing voor introverte ondernemers. 

Met je periodieke mail (nieuwsbrief) kan je delen wat er op dat moment speelt en kan je je doelgroep verder helpen. Een funnel kan je eenmalig maken en inzetten om stapsgewijs potentiële klanten op te warmen voor je aanbod. Zo kan je ook weer goed je kennis overbrengen, je persoonlijkheid laten zien en een aanbod doen, op een manier waar je blij van wordt.

Een weggever en funnel maken en optimaliseren kan je doen in je eigen bubbel. Zodra deze funnel goed loopt hoef je hier ook niet veel tijd en energie meer in te steken. Adverteren werkt goed om mensen aan te trekken voor je e-maillijst, maar je kunt het ook nog bij andere kanalen delen.

Alles over beginnen met e-mailmarketing lees je hier: Hoe te beginnen met emailmarketing

#3 Blogs

Nog zo’n fijne vorm van marketing voor introverte ondernemers: blogs. Je ziet het: ik ben er ook dol op. Voor mij werkt schrijven goed om m’n gedachten te structureren en het gaat me ook makkelijk af. Ik kan lekker vanuit m’n eigen bubbel m’n kennis delen en het zo aanpakken als ik zelf wil. Easy peasy!

Het voordeel van blogs is de vindbaarheid. Een keer je verhaal schrijven en Google doet de rest voor je (als je het een beetje goed aanpakt). Alles over hoe je een goede blog schrijft lees je hier: Hoe maak je een goede blog? 4 stappen en voorbeelden

#4 Video

Misschien denk je nu ‘huh, video is toch helemaal niet zo geschikt als marketing voor introverte ondernemers?’. Ik snap je, maar hear me out: je kunt het op je eigen tempo doen! 

Ik ben persoonlijk niet zo goed in lang achter elkaar praten zonder heldere structuur. Maar als ik weet wat ik wil zeggen en ik er de energie voor heb, kan ik een hele leuke video opnemen! En daarbij, video’s hoeven tegenwoordig ook niet meer zo lang te duren. Voor social media kan je al een video van letterlijk enkele seconden maken. Als je daarbij helder hebt voor jezelf wat je gaat doen is het niet zo moeilijk. Mocht je het eng vinden om je gezicht te laten zien, kan je natuurlijk ook een video maken van iets anders en daarbij tekst in beeld zetten of een voice-over maken! Kijk voor wat inspiratie bij m’n Reels.

#5 Social media

Dat leidt me ook meteen naar social media inzetten voor je marketing als introverte ondernemer. Er is zoveel mogelijk, je hoeft echt niet constant je gezicht te laten zien en te vertellen hoe goed je bent.

Wat je kunt doen is bijvoorbeeld een post maken met een quote, infographic, selfie, foto van de omgeving of een video. In de tekst kan je mooi je kennis delen, een persoonlijk verhaal of een aanbod doen. En met een aanbod doen bedoel ik niet een uitgebreide pitch, maar je kunt natuurlijk wel mensen ergens bewust van maken en afsluiten met ‘wil je dit ook? Doe dan X’. 

Niks is te gek. Ik zou je wel aanraden om af en toe jezelf te laten zien, maar het is niet nodig om dit alleen maar te doen. Er zijn nog zoveel meer dingen die je kunt tonen en in je verhaal is het ook niet nodig om van de daken te schreeuwen. 

#6 Webinar

De laatste vorm van marketing voor introverte ondernemers die ik onwijs leuk vind: webinars! Hierbij geldt een beetje hetzelfde als bij video. Ja, het kost energie om te doen, maar je kunt het zo aanpakken als je zelf wilt. 

Ik vind het bijvoorbeeld prettig dat je bij een webinar geen andere mensen ziet en je het helemaal kunt voorbereiden. Zo kan ik vanuit m’n eigen bubbel m’n verhaal vertellen. Ook vind ik het fijn om tussendoor even een paar minuutjes te hebben om wat te drinken en tot rust te komen, daarom voeg ik vaak opdrachten toe bij m’n webinars. 

Wat ik ook vaak doe bij webinars is er de hele dag omheen plannen. Ik weet namelijk dat ik veel energie geef tijdens de sessie, dus dan moet ik niet erna nog een coachsessie hebben met een klant. Ik krijg ook wel energie van webinars, maar ik wil daarna geen verplichtingen meer hebben en juist kunnen focussen op mezelf.

Alles over een goed webinar maken lees je hier: In 9 stappen een goed webinar geven en maken

Marketing-voor-introverte-ondernemers-Studio-Rocket-Power

7 tips voor marketing voor introverte ondernemers

#1 Bouw het op

Als je het nu spannend vindt om jezelf zichtbaar te maken is het niet nodig om direct een video te maken van enkele minuten waar je uitgebreid in beeld bent. Dan kan je prima beginnen met een mooie vakantiefoto te posten, een keer een selfie of een andere foto waar je je goed bij voelt.

Het is niet realistisch dat de eerste keer gaat zoals je het bij anderen ziet. Die mensen zijn daar ook niet mee begonnen, dus bouw je marketing rustig op. Begin bij 1 simpele post, spreek een korte podcast in of post een selfie. Je mag het op je eigen tempo doen.

#2 Leg de lat wat lager

Veel ondernemers willen direct perfectie terwijl dat helemaal niet realistisch is. Dat geldt ook voor je marketing als introverte ondernemer. Verplicht jezelf alsjeblieft niet om dingen direct perfect te doen of überhaupt te doen ‘omdat anderen dat doen’.  

Het gaat erom dat je in actie komt, niet dat je direct een post hebt die viral gaat. Begin, maak een stuk content voor je marketing en laat de resultaten los. Groei erin en maak plezier!

#3 Daag jezelf uit

Wat ik veel hoor van introverte ondernemers is dat ze hun introversie als excuus gebruiken om dingen niet te hoeven doen. Als ondernemer heb je juist de kans om enorm te groeien, maar dan moet je wel uit je comfortzone komen!

Als je merkt dat het je stiekem wel heel tof lijkt om een webinar te geven bijvoorbeeld, kom dan niet aanzetten met slappe excuses waarom dat geen goed idee is. Introversie is geen nadeel, maar juist een kracht. Ga het doen, maar doe het wel op een manier waar jij je fijn bij voelt!

#4 Doe het op je eigen manier

Marketing voor introverte ondernemers, en natuurlijk voor iedereen, zou alleen maar moeten gebeuren op een manier die bij je past! Dat betekent loslaten hoe je ziet dat anderen het doen en stilstaan bij jouw manier van werken.

Een voorbeeld: ik heb niks met grote netwerkborrels. Het moment dat ik binnenloop ben ik direct overprikkeld, ik voel me ongemakkelijk en heb het niet naar m’n zin. De dagen erna ben ik nog aan het bijkomen en ben teleurgesteld over het resultaat. Wat kan ik daaraan doen? Niet meer gaan! Of bijvoorbeeld naar kleine netwerkmogelijkheden met ondernemers die ik ken of die volledig bij me passen. Of bijvoorbeeld een online borrel bijwonen i.p.v. fysiek.

Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld webinars. Ik zei het al eerder: ik vind het fantastisch om te doen en krijg er ook energie van, maar vind het ook fijn om tussendoor korte momentjes te hebben en erna tijd voor mezelf. Dus daarom voeg ik opdrachten toe voor deelnemers om te doen zodat ik even wat kan drinken en tot rust kan komen. En heb ik na het geven van een webinar geen afspraken meer. Het kan zo simpel zijn als dat.

#5 Voel wat je nodig hebt

In het verlengde van net is het ook belangrijk om te voelen wat je op dit moment nodig hebt. Ik heb een tijd mezelf verplicht om elke week iets te moeten posten op social media. In ieder geval een bericht en het liefst ook stories.

Ik merkte alleen na een tijd dat deze verplichting me meer blokkeerde dan dat het iets opleverde. Ik had namelijk niet elke week inspiratie als ik die druk voelde. Natuurlijk kan ik met veel pijn en moeite prima iets schrijven of een stuk content recyclen, maar ik vond het vreselijk en het leverde ook niks op omdat het geen natuurlijk verhaal werd.

Wat had ik nodig om weer plezier te hebben in posten? De verplichting loslaten! Door mezelf toe te staan niks te posten kwam er zoveel lucht dat ik het ineens weer leuk vond. Met als resultaat: alsnog bijna elke week zichtbaar. Maar nu kijk ik waar ik zin heb en als ik inspiratie heb doe ik er op dat moment iets mee. Lukt het een week niet? Voel ik me ook niet schuldig.

#6 Zet je kwaliteiten in

Als introvert hebben we hele mooie kwaliteiten. Denk maar eens aan goed kunnen luisteren en observeren en we zijn vaak echte experts in ons vak omdat we veel willen weten. Deze kwaliteiten kan je natuurlijk ook mooi terug laten komen in je marketing!

Laat maar eens zien hoe goed je je doelgroep snapt door in te gaan op een pijnpunt of verlangen. Of stel een goede vraag. Vertel wat je is opgevallen in een gesprek met een klant. Laat zien hoeveel je weet of vertel eens wat meer over jezelf en wat de voordelen van jou zijn voor je klanten. Of ga lekker schrijven als je merkt dat dat makkelijk voor je is.

#7 Verander je mindset

Ik merk bij veel introverte ondernemers dat ze het eng vinden om zichzelf te verkopen. Vaak zitten hier overtuigingen onder dat verkopen vies en slecht is. Super zonde om zo’n mindset te hebben! 

Soms is het zelfs zo dat introverten denken dat ze geen goede ondernemer zouden kunnen zijn. Dat breekt m’n hart eigenlijk wel, want dat is ook helemaal niet waar.

Als je merkt dat je overtuigingen je in de weg zitten is het belangrijk om je mindset te veranderen. Marketing voor introverte ondernemers is niet moeilijk, je kunt jezelf prima verkopen en een goede ondernemer zijn.

Een simpel voorbeeld om je mindset rondom verkopen te veranderen is: je helpt juist iemand. Als je merkt dat een potentiële klant met een probleem zit waar jij ideaal bij kunt helpen is het toch juist alleen maar goed om te zeggen wat je kunt doen? Zo ziet diegene dat er een oplossing is en kan diegene ervoor kiezen om met jou samen te werken. Je hebt een prachtig aanbod, geef dat dan ook de aandacht die het verdient en help je klanten verder! 

Het is niet altijd makkelijk om je mindset te veranderen, maar het helpt je wel enorm verder. Wil je met je mindset aan de gang? Lees dan ook deze blog: Belemmerende overtuigingen: wat zijn het en hoe ga je ermee om? Tips en voorbeelden

En nu?

Ben jij een introverte ondernemer? Super tof, ik ook! Vaak denken introverte ondernemers dat dat een nadeel is, maar daar ben ik het niet mee eens. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden voor je marketing als introverte ondernemer. Maak een podcast, zet e-mailmarketing en funnels in, schrijf blogs, maak een video, wees zichtbaar op social media of geef een webinar. Je kunt dus alles! 

Het belangrijkste is alleen wat dat je het doet op een manier die bij je past. Bouw het rustig op, leg de lat wat lager, daag jezelf uit, voel wat je nodig hebt, zet je kwaliteiten in en verander je mindset. Je kunt alles aan als introvert!

Kan je wel wat hulp gebruiken met je marketing? Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn. Alles over deze cursus vind je hier: Kickstart je online marketing