Wat is een e-mail funnel en hoe maak je deze? In 6 stappen een goede funnel maken

door | feb 13, 2023

Je kent het vast wel: je download een e-book en vervolgens ontvang je een reeks mails. Dan zit je in een zogenoemde e-mail funnel. Een e-mail funnel is super waardevol voor je marketing om mensen stap voor stap mee te nemen in de klantreis

Wat een e-mail funnel precies is en hoe je deze maakt lees je in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is een e-mail funnel?

Een funnel kan je zien als een trechter. Bovenin gaat een grote groep mensen en hoe verder je naar beneden gaat hoe minder ervan overblijven. Stap voor stap wordt de trechter nauwer en verlies je mensen. Maar dat is helemaal niet erg, want het is juist de bedoeling om met een funnel je ideale klant eruit te filteren.

Een e-mail funnel bestaat uit een reeks mails die je door zo’n trechter meeneemt. Je wordt in de funnel meegenomen door diverse fases van de klantreis. Eerst is het belangrijk om mensen aan te trekken voor de funnel, daarna wil je ze laten kennismaken met jou en je bedrijf, ga je ze bewust maken van hun problemen en verlangens, deel je je kennis, doe je een aanbod en uiteindelijk wil je dat ze klant worden. Deze verschillende fases kan je ook wel terugzien in het See – Think – Do en Care model.

Hoe maak je een e-mail funnel?

Om een goede e-mail funnel te maken is het belangrijk om uitgebreid de tijd te nemen en de volgende stappen uit te voeren.

#1 Ontwikkel de klantreis

In mijn ogen is dit de belangrijkste stap om je e-mail funnel te laten slagen: een sterke klantreis neerzetten. Deze klantreis begint voordat iemand je e-mails ontvangt, dus vergeet dit ook niet mee te nemen!

Ik vind het zelf altijd prettig om een klantreis uit te kunnen tekenen, dus pak vooral een whiteboard of papier erbij of doe het digitaal. Ga dan vervolgens alle stappen na die je wilt dat iemand zet. Dus hoe komt je ideale klant jou tegen? Ziet diegene bijvoorbeeld een post op LinkedIn of Googelt diegene naar een blog van je? 

Daarna is het belangrijk dat iemand zich kan aanmelden voor je funnel. Vaak wordt dit gedaan door het downloaden van een gratis weggever. Dus hoe komt iemand vanuit je post of blog bij je gratis weggever? En wat voor weggever downloadt diegene dan? Meer over gratis weggevers lees je hier: Maak een goede weggever dankzij deze stappen.

Na het downloaden begint je e-mail funnel. Welke actie wil je dat iemand doet tijdens de funnel? Misschien wil je dat iemand een gesprek met je inplant of een bepaald product koopt. Welke informatie heeft iemand dan nodig voordat die stap wordt gezet?

Vergeet ook niet dat de klantreis na de e-mail funnel nog niet stopt! Dus stel je hebt met iemand een gesprek, hoe verloopt dat? Wat voor informatie heeft je potentiële klant nodig om je aanbod te kopen? 

En als je het al helemaal goed wilt doen kan je ook nog een funnel maken voor klanten. Dus stel iemand heeft een online product bij je gekocht, dan is het ook slim om daar een e-mail funnel voor te maken. Dan kan je bijvoorbeeld iemand bedanken voor de aankoop, extra informatie geven, een upsell te doen naar je volgende aanbod en van iemand een loyale klant maken door te vragen naar een review of je affiliate programma aan te bieden.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je al deze stappen helder opschrijft en dat het een complete en logische klantreis is. Noteer alle contactmomenten!

#2 Bepaal je doel per e-mail

Nu je de klantreis helder hebt gaan we ons voor nu even alleen focussen op de e-mail funnel, maar vergeet uiteraard ook niet aan de andere stappen te werken. 

Als het goed is weet je welke informatie mensen nodig hebben om ze tot een aankoop over te laten gaan. Meestal raad ik aan om een e-mail funnel van zo’n 6-10 mails te maken. Deze reeks kan er als volgt uitzien:

  1. De gratis weggever
  2. Je eigen verhaal delen (noem deze alsjeblieft niet ‘mijn verhaal’, dat skippen mensen)
  3. Bewustwording
  4. Bewustwording
  5. Kennis
  6. Kennis
  7. Aanbod
  8. Reminder aanbod met veelgestelde vragen

Wat je ook kunt doen als je met een One Time Offer (aanbieding van bijvoorbeeld 24 uur) werkt na het downloaden is het volgende:

  1. Gratis weggever
  2. Reminder One Time Offer
  3. Je eigen verhaal delen
  4. Bewustwording
  5. Bewustwording
  6. Kennis
  7. Kennis
  8. Ander aanbod dan One Time Offer
  9. Reminder aanbod met veelgestelde vragen

Het belangrijkste is in ieder geval dat je eerst een opzet maakt van je e-mail funnel en vervolgens erbij zet wat je doel is per mail. Ik zou je aanraden om je vooral te focussen op 1 aanbod, maar je kunt prima een keer je social media delen, een blog benoemen of je podcast onder de aandacht brengen bijvoorbeeld.

#3 Schrijf de mails

Deze stap onderschat ik altijd hoeveel werk het eigenlijk is. Je hebt nu je doelen bepaalt per e-mail, dan ga je nu de mails schrijven. Alles over goede mails schrijven lees je hier: Hoe te beginnen met emailmarketing.

Een paar tips om een aantrekkelijke mail te maken:

  1. Gebruik een onderwerpregel die de aandacht trekt.
  2. Probeer in de tekst personalisatie te verwerken. Dus gebruik soms in een zin de tag %FIRSTNAME% om de voornaam van iemand te kunnen benoemen.
  3. Gebruik in de inleiding een persoonlijk verhaal om te laten zien dat je de lezer snapt en ga vervolgens over op je doel.
  4. Maak niet te lange blokken tekst, anders oogt het heel heftig. Gebruik regelmatig enters om de tekst luchtig te houden.
  5. Maak je e-mails niet teveel op, de kans bestaat dan dat de mail als spam wordt gemarkeerd. Wel kan je prima een foto van jezelf toevoegen, maar let op met gekke kleuren en lettertypes.

#4 Zet ze in je mailprogramma

Nadat je de mails hebt geschreven en gecontroleerd is het tijd om je e-mail funnel te gaan bouwen in je mailprogramma. In de meeste programma’s wordt een funnel een ‘Automation’ genoemd, dus check even of dit bij jouw programma ook kan. De tools die ik je aanraad voor e-mailmarketing zijn Mailblue (Nederlands) en Mailerlite (gratis). Meer uitleg over deze programma’s lees je hier: Hoe te beginnen met emailmarketing

De e-mail funnel begint altijd met een inschrijving voor je lijst/automation/tag, dus dat stel je in. Zorg er dus voor dat je mailprogramma aan je website is gekoppeld. Zodra dat staat ga je de e-mails toevoegen. Vergeet ook niet tussen de e-mails een wachttijd toe te voegen. De weggever kan je direct sturen, maar tussen de andere mails kan je prima 1 of meerdere dagen zetten zodat mensen niet alles in 1 keer ontvangen.

Als je nog nooit een e-mail funnel hebt gemaakt zou ik je aanraden om het niet al te ingewikkeld te maken en gewoon 1 reeks te maken. Mocht je al meer ervaring hebben dan zou je eventueel splitsingen kunnen maken in je funnel. Dan zou je bijvoorbeeld klanten die al een keer iets hebben gekocht of gedownload andere mails kunnen sturen dan de mensen die jou nog niet kennen. Om dit te doen moet je tags gebruiken en dat maakt het wel wat gecompliceerder. Dit is bijvoorbeeld een stukje uit mijn funnel:

E-mail funnel Mailblue

#5 Test de e-mail funnel

Je e-mail funnel staat, whoehoe! Nu is het heel belangrijk om deze te testen. Schrijf jezelf in op de website en kijk of je de eerste mail ontvangt. Wordt je voornaam goed getoond als je %FIRSTNAME% hebt gebruikt? Hoe ziet de stijl eruit? Wordt het vanaf het goede e-mailadres verzonden en kan je deze ook beantwoorden?

Daarna zit je zelf in de e-mail funnel en is het dus afwachten hoe het loopt. Check of je elke zoveel dagen een mail ontvangt en check de inhoud goed. Zeker als je met tags of splitsingen werkt is dit heel belangrijk om te checken. 

Ik zou je altijd aanraden om eerst minstens een dag te wachten na het live zetten van je funnel voordat je deze gaat aankondigen. Zo heb je zelf altijd een voorsprong om alles te testen en ontvangen je potentiële klanten geen verkeerde mails. 

#6 Optimaliseer de funnel

Yes, alles loopt nu zoals het zou moeten! Dan is het ook goed om na een tijdje te kijken hoe je e-mails presteren. Doe dit als je bijvoorbeeld 100 mensen in je funnel hebt gehad, dan kan je ze goed meten. 

Allereerst ga je de openingspercentages verbeteren. Stel dat een e-mail nu door 50% van de ontvangers wordt geopend, dan valt hier nog wel een deel te verbeteren. Pas de onderwerpregels aan van de mails die nog niet presteren zoals je zou willen en laat er weer tijd overheen gaan. Let wel op: je openingspercentages zullen nooit 100% worden. 70% is al heel goed.

Als de openingspercentages zijn zoals je wilt ga je kijken naar de interactie van de mails. Zeker bij mails waar je een aanbod doet kijk je hoeveel mensen hierop klikken. Meestal zijn deze percentages laag, maar elke procent meer is mooi meegenomen! Probeer eens een andere mail te schrijven en test hier weer een tijdje mee. 

Als laatste data waar je naar wilt kijken is het aantal uitschrijvingen. Afmeldingen zijn helemaal niet erg, je wilt immers alleen mensen overhouden die echt bij je passen. Kijk eens wie zich hebben uitgeschreven en waarom. Als je merkt dat je onderaan de funnel nog veel mensen overhoudt die niet bij je passen kan je kijken of je de pagina voor het aanmelden kunt aanpassen, bijvoorbeeld je advertentie of misschien in je mails duidelijke statements maken waardoor mensen die niet bij je passen afhaken. 

Dit spelletje van optimaliseren kan je net zolang doen totdat je helemaal happy bent met de resultaten. Op elke plek waar je percentages kunt verbeteren kan je enorme winsten maken!

En nu?

Wil je een e-mail funnel maken? Super slim! Het is een hele goede manier om automatisch klanten te filteren. Er zijn 6 stappen om een goede funnel te maken. Je begint eerst om je klantreis helder neer te zetten en je doel per e-mail te bepalen. Vervolgens ga je de mails schrijven en in je mailprogramma zetten. Als laatste ga je je funnel goed testen en blijf je deze optimaliseren totdat je helemaal tevreden ermee bent!

Wil je zien hoe mijn funnel is? Meld je dan hieronder aan voor m’n gratis weggever en dan neem ik je mee op een toffe reis vol met handige tools, tips en cadeautjes!