Welke content zet je in voor welke fase van de klantreis? 4 fases om je klant in mee te nemen

door | aug 8, 2022

We kopen met z’n allen niet meer zomaar. We willen eerst een band met iemand hebben, ze vertrouwen, voordat we wat gaan kopen. Het proces van dit vertrouwen opbouwen kan je ook wel zien als een klantreis. Dit zijn de stappen waar iemand doorheen gaat. In elke fase van de klantreis wil je andere content maken om mensen mee te nemen in de klantreis.

In deze blog leg ik je uit welke content je voor elke fase van de klantreis inzet!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Content voor elke fase van de klantreis

Je hebt verschillende namen voor elke fase van de klantreis, van bewustwording, overwegen, conversie en loyaliteit. Je kunt het ook het See, Think, Do en Care noemen. 

#1 Bewustwording

In de eerste fase van de klantreis is het belangrijk dat mensen bewust worden van hun problemen en verlangens. Bijvoorbeeld dat ze droge handen hebben. Eerst stonden ze hier nooit bij stil, maar nu ze jouw content zien beseffen ze ineens: hey hier heb ik ook last van. 

De content voor deze fase gaat om het laten zien van het probleem. Hierbij ga je dus in op het laten zien dat je droge handen hebt, hoe vervelend dat is en hoe fijn het is als je dat niet meer hebt. Laat dat lampje branden!

#2 Overwegen

In de tweede fase van de klantreis ga je mensen laten overwegen. Nu je doelgroep beseft hoe irritant het is om droge handen te hebben en dat ze dit niet meer willen ga je vertellen over dat er iets aan te doen valt en waardoor het komt. Je wilt ze echt aan het denken zetten zodat ze gaan overwegen of ze er wat aan willen doen. 

Vertel bijvoorbeeld dat je je handen kunt insmeren met een fijne zalf of dat je een bepaalde zeep kunt gebruiken om het te voorkomen. Hierbij kan je ook vertellen wat je eigen ervaringen zijn en hoe je er zelf mee omgaat. Hierdoor denken ze ineens “misschien is dat ook wel wat voor mij”.

#3 Conversie

De derde fase van de klantreis draait om conversie. Nu is je doelgroep bewust van het probleem en zijn ze aan het overwegen om iets te kopen zodat ze van hun droge handen afkomen. Dan kan jij jouw oplossing gaan aandragen, namelijk je aanbod. 

Vertel over hoe jouw zalf een bepaalde stof bevat waardoor ze nooit meer last van droge handen hebben en hoe je daarmee hun leven voor altijd verbeterd. Deel hierbij ook vooral concrete resultaten, praktische informatie over je product, hoe ze het kunnen kopen en ervaringen van anderen. Werk aan dat vertrouwen!

#4 Loyaliteit

De laatste fase van de klantreis wordt vaak vergeten, maar levert enorm veel op. Hierbij ga je loyale klanten inzetten. Laat je klanten vertellen over hun zachte handen op hun eigen kanalen. Biedt klanten die reclame voor je maken een vergoeding aan, dit noem je ook wel een loyaliteitsprogramma. Het kan helpen om content te maken die mensen kunnen gebruiken (zoals praktische informatie en kennis) en deel ook vooral de zelfgemaakte content weer op je eigen kanalen als bewijs!

Ook kan je kijken of je ze nog een keer iets kan verkopen als je aanbod perfect aansluit op hun vorige aankoop. Het is makkelijker om aan een bestaande klant nog iets te verkopen dan nieuwe klanten aan te trekken. Vertel bijvoorbeeld in je content hoe je nieuwe handzeep perfect aansluit op de crème die ze al hadden. Vergeet dus ook niet te werken aan je relatie met bestaande klanten, dat kan je ook veel opleveren!

En nu?

Het is heel slim om met je content bewust te zijn van de fase waarop je wilt inspelen van de klantreis. In elke fase van de klantreis hebben mensen behoefte aan andere informatie. Door ze dit te geven werk je aan het vertrouwen.

De 4 fases van de klantreis zijn:

  1. Bewustwording. Vertel hier over de problemen en verlangens van je doelgroep zodat ze zich hier bewust van worden.
  2. Overwegen. Vertel dat er wat te doen is aan hun probleem en waardoor hun probleem komt.
  3. Conversie. Draag jouw aanbod aan als de perfecte oplossing voor hun probleem. Deel hierbij praktische informatie, reviews en concrete resultaten.
  4. Loyaliteit. Zet bestaande klanten in door ze te laten vertellen over je aanbod en kijk of je een aansluitend aanbod aan ze kunt verkopen.

Wil je meer tips over hoe je goede content maakt op een manier die bij je past? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn!