Starten met adverteren op Facebook en Instagram – 7 praktische stappen

door | okt 10, 2022

Wil je meer klanten aantrekken voor je bedrijf? Dan is het ideaal om te starten met adverteren! Of het is voor je gratis weggever, een webinar of een goedkoper product of dienst, adverteren is ideaal. Ik vind het zelf vooral fantastisch dat je je marketing volledig kunt automatiseren.

Hoe je kunt starten met adverteren leg ik je uit in deze blog!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

In 7 stappen starten met adverteren

#1 Maak een plan

De eerste stap bij het starten met adverteren is om een plan te maken. Sta stil bij het aanbod waarmee je wilt gaan adverteren. Wat is het? Wat kost het? Waar speelt het op in bij je doelgroep? Hoeveel is het je waard om aan uit te geven bij een advertentie?

Daarnaast is het verstandig om na te denken over de klantreis. Waar komen mensen terecht na je advertentie? Welke informatie hebben ze nodig om tot een aankoop of aanmelding over te gaan? Wat krijgen ze daarna? Zet deze reis op papier zodat je zeker weet dat je alle onderdelen hebt.

#2 Zet je systeem op

Afhankelijk van de onderdelen die je zojuist hebt bepaald moet je bepaalde systemen opzetten zodat je kunt starten met adverteren. Denk aan het advertentieaccount, pixel en kanalen. Om dit te doen ga je naar https://business.facebook.com/ 

Allereerst is het belangrijk om een Facebookpagina, Instagrampagina en advertentieaccount te maken. Het advertentieaccount is belangrijk voor de betalingen, dus zonder dit is het niet mogelijk om te adverteren. Het aanmaken hiervan is heel simpel en spreekt voor zich. Als je al een bedrijfspagina hebt op Facebook kan je het advertentieaccount hier eenvoudig aan koppelen. Verder kan je aan je bedrijfspagina ook je Instagram koppelen en dan kan je dit automatisch gebruiken voor advertenties. Uitleg van Facebook over het advertentieaccount vind je hier.

Na het aanmaken van het advertentieaccount ga je hier je website aan koppelen voor de data. Hiervoor moet je een pixel installeren op je website. De pixel houdt data bij van bezoekers op je website. Denk aan geografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en woonplaats. Maar ook psychografische kenmerken zoals interesses. Hoe langer de pixel op je website staat, hoe meer data het verzameld. Facebook biedt handleidingen voor diverse platformen. Voor WordPress websites kan je eenvoudig de plugin PixelYourSite gebruiken.

Nu staat in principe alles gereed om te kunnen starten met adverteren op Facebook en Instagram! Dan kijken we nog even naar je kanalen. Je moet bezoekers namelijk wel ergens naar toe sturen vanuit je advertentie. Als je al een website en salespagina hebt is het niet nodig om hiermee aan de slag te gaan, anders wel. Het is ook mogelijk om mensen naar je Instagrampagina, podcast of de link van een ander systeem te sturen. 

Afhankelijk van het platform waar je mensen naar toe stuurt is het belangrijk om te bepalen of je nog andere systemen hiervoor moet opzetten. Stel je wilt mensen zich laten aanmelden voor je webinar, wil je wel dat ze hier mails van ontvangen. Net zoals bij een gratis weggever. Als je Instagram of podcast de plek is waar je ze heen stuurt is het niet nodig om daar nog andere systemen voor op te zetten.

#3 Bepaal je doelgroep

Goed, dan kunnen we nu eindelijk de diepte ingaan op het maken van advertenties zelf. Als je gaat starten met adverteren ga je je doelgroep(en) maken in de Business Suite van Facebook. 

Er zijn 3 soorten doelgroepen die je kunt aanmaken:

  1. Aangepaste doelgroep. Dit zijn mensen die al eens in contact met je zijn geweest. Bijvoorbeeld als bezoeker op je website of volger op Instagram. Dit is ideaal om deze mensen te bereiken voor een upsell of te gebruiken voor een vergelijkbare doelgroep.
  2. Vergelijkbare doelgroep. Dit zijn mensen die lijken op de mensen van je aangepaste doelgroep. Facebook gaat hierbij op zoek naar mensen met dezelfde interesses en kenmerken. Deze doelgroep kan je maken van een aangepaste doelgroep.
  3. Opgeslagen doelgroep. Hierbij kan je zelf diverse gegevens instellen, zoals locatie, leeftijd, geslacht en taal. Ook kan je hier allemaal interesses opgeven waar je doelgroep aan moet voldoen. Hier kan je super specifiek mensen bereiken, maar maak je geen gebruik van de data van Facebook over je doelgroep.
Starten-met-adverteren-Facebook-aangepaste-doelgroep-Studio-Rocket-Power
Aangepaste doelgroep aanmaken Facebook ads

Het is bij de doelgroepen vooral aan te raden om met verschillende soorten te testen. Afhankelijk van wat je wilt adverteren kies je een of meerdere van de drie. 

#4 Bepaal je doel

Wat wil je bereiken met je advertenties? Verkopen? Nieuwe leads? Weergaven? Dit doel geef je op als je een advertentie maakt. Ik heb wel eens gelezen dat het campagnedoel ‘Verkoop’ de beste resultaten oplevert, maar dat is de moeite waard om te testen.

#5 Bepaal je budget

Bij het starten met adverteren is het goed om stil te staan bij hoeveel geld je wilt uitgeven of wat je wilt bereiken. Als je maar een bepaald budget hebt om uit te geven ga je daar vanuit. Dus stel je hebt 200 euro en je wilt je advertentie een maand laten lopen, dan is je budget per dag zo’n 6,50. 

Als je het andersom doet en je wilt bijvoorbeeld 50 e-book downloads bereiken in 1 maand, dan kan je berekenen hoeveel geld je ongeveer nodig hebt. Laten we bij een e-book er vanuit gaan dat 1 download je tussen de 3 en 5 euro kost. Dan zul je minimaal 150 euro aan budget moeten nemen. Als het hoog uitvalt dus zelfs 250 euro. Dan komt je dagbudget op zo’n 5 tot 8 euro uit. Bepaal voor jezelf wat je eraan wilt uitgeven voordat je maar wat gaat doen, anders gaat je geld hard!

Vervolgens stel je dit budget in bij je campagne.

#6 Maak je promotiemateriaal

Whoehoe, tijd om je advertentie inhoudelijk te gaan maken met het promotiemateriaal! Denk hierbij aan de volgende onderdelen:

  1. Beeld. Dit kan een foto, video, visual of carrousel zijn. Zorg ervoor dat je branding is toegepast en dat het er mooi uitziet. Helaas is er geen gouden tip wat voor beeld het beste werkt. Soms zijn dit persoonlijke foto’s, soms een mock-up van een cursus, soms video. Dit zul je dus zelf moeten testen. Let er ook op dat de beelden voor de diverse plaatsingen geschikt zijn (bijv stories hebben een ander formaat dan in de tijdlijn).
  2. Primaire tekst. Dit is de copy die boven of onder de afbeelding komt te staan, afhankelijk van het platform. Probeer in ieder geval in de eerste regel direct de aandacht te trekken. Verder is het ook uitproberen wat voor teksten het beste werken. Dus of dit een persoonlijk verhaal is, draait om bewustwording, informatief of een combinatie. 
  3. Koptekst. Dit is een korte tekst die in de Facebook tijdlijn onder de foto staat. Hier heb je een paar tekens om nog extra de aandacht te trekken, zoals een korting te benoemen of waar je advertentie om draait. 
  4. Aanzet tot actie. Dit is de knop naast de koptekst. Hier kan je helaas zelf niks schrijven, maar je kunt wel kiezen uit downloaden, meer informatie, nu bestellen etc.
  5. Link. Heel belangrijk om de link toe te voegen waar gebruikers naartoe gaan als ze op je advertentie klikken. Let er dus op dat dit de juiste link is, anders is het zonde van je geld!

#7 Testen, testen, testen!

De laatste stap bij het starten met adverteren is dan ook de stap waar je veel tijd aan kwijt zult zijn. Dit is namelijk je advertenties analyseren en blijven testen. Laat je advertentie 2 dagen draaien en kijk dan hoe ie het doet. 

Ik zou je willen aanraden om bij elke advertentie minstens 1 ding te testen. Denk aan verschillende afbeeldingen testen of andere teksten. Dan kan je na een paar dagen zien welke het beste presteert (dus voor het minste geld de beste resultaten haalt).

Vervolgens ga je met deze advertentie weer verder testen. Probeer een andere tekst uit, andere aanzet tot actie, andere koptekst, andere doelgroep. Je kunt letterlijk alles testen, maar let er op dat je niet al te grote wijzigingen doet. Als je ineens alles door elkaar gooit en diverse afbeeldingen, teksten en knoppen test kan je niet herleiden wat het beste werkt. Dus pak het in stapjes aan en heb geduld. Meestal is het niet zo dat je in 1 week de beste advertentie ooit hebt, dat vergt uitproberen en geduld. Helaas!

En nu?

Wil jij gaan starten met adverteren op Facebook en Instagram? Super cool! Ik weet zeker dat het met testen je veel gaat opleveren. 

Om goed te starten met adverteren is het belangrijk om te beginnen met een plan te maken, het systeem op te zetten en stil te staan bij je doelgroep, doel en budget. Vervolgens ga je tof promotiemateriaal maken en blijf je testen totdat je een fantastische advertentie hebt!

Wil je meer leren over adverteren? ​​Volg dan mijn cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.