Branding en marketing, wat is het verschil tussen de 2?

door | apr 13, 2021

Ik hoor met enige regelmaat de vraag “branding en marketing zijn toch hetzelfde?”. Ik snap ook ontzettend goed dat mensen dat denken, want ik had dat in het begin ook. Maar toch is het belangrijk om het verschil tussen branding en marketing helder te hebben. 

Ze zijn namelijk ontzettend belangrijk voor je bedrijf. Ze hebben elkaar nodig, maar ze zijn niet hetzelfde. In deze blog ga ik je uitleggen wat de termen precies inhouden en wat nou precies het verschil is tussen branding en marketing!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

Wat is branding?

Branding is nog wel eens het ondergeschoven kindje, veel ondernemers zijn er niet mee bezig. Terwijl het juist zo ontzettend belangrijk is! 

Branding is juist de totale identiteit van je business. Je maakt van je bedrijf een sterk merk. Je laat zien wie je bent en waar je voor staat. Het maakt je uniek en laat je opvallen tussen je concurrenten. En juist omdat je jezelf laat zien werk je aan de emotionele connectie met jouw klanten.

Mensen gaan je herkennen en zichzelf ook herkennen in wat je deelt. Hierdoor groeit hun vertrouwen in jou en dat zorgt ervoor dat ze eerder over zullen gaan op een aankoop. Daarnaast geeft branding je volgers een goed gevoel omdat je ze kunt raken met jouw boodschap. Je geeft ze een ervaring. Daarom is branding dus zo belangrijk!

Branding wordt ook wel een pull-techniek genoemd. Je zegt als het ware “dit is wie ik ben en waar ik voor sta, als je je daardoor aangetrokken voelt nodig ik je uit om klant bij mij te worden”. Hierdoor bouw je echt aan loyale fans die ook nog eens reclame voor je gaan maken. Branding is dus echt een lange termijn relatie bouwen met je ideale klant.

Een aantal belangrijke onderdelen van branding zijn:

 • Je purpose, de reden waarom het bedrijf bestaat
 • De missie en visie met een stip op de horizon waar het bedrijf heen wilt (visie) en de manier waarop (missie)
 • Merkwaarden waar het bedrijf voor staat
 • Het onderscheidende vermogen, datgene wat jou nou echt uniek maakt ten opzichte van je concurrenten
 • Wie jouw ideale klant is en hoe diegene in elkaar zit
 • Jouw eigen verhaal in een duidelijk boodschap verpakt
 • Tone of Voice, de manier waarop je jouw verhaal communiceert 
 • De visuele identiteit met logo, kleuren, typografie en beeldgebruik

Wat is marketing?

Marketing, je weet dat het als ondernemer belangrijk is om jezelf zichtbaar te maken. Immers weten mensen anders niet dat je er bent, dus dat zou zonde zijn!

Maar wat houdt marketing nou precies in? Het is eigenlijk alleen het zichtbare stukje wat je naar buiten brengt met als doel te verkopen. Je vertelt jouw boodschap en kleedt het mooi aan in verschillende uitingen. 

Marketing wordt ook wel vaak push-techniek genoemd omdat je vanuit jezelf van de daken gaat schreeuwen waarom iemand NU bij jou moet kopen. Het is de koopman op de markt die zegt “koop nu mijn product want je hebt het nodig”. 

Met marketing breng je via jouw kanalen op jouw producten en/of diensten naar buiten en laat je zien hoe fantastisch ze zijn om het probleem van jouw klant op te lossen. Er zijn natuurlijk vele kanalen mogelijk, maar een aantal mogelijke vormen van marketing zijn:

 • Website met verschillende pagina’s met uitleg over het bedrijf
 • Contentmarketing voor social media posts of het schrijven van blogs
 • E-mailmarketing in de vorm van een nieuwsbrief of funnel na bijvoorbeeld het downloaden van een e-book of inschrijven voor een webinar
 • Landingspagina’s voor specifieke producten en campagnes
 • Advertenties via social media, Google, tv of radio

Verschil tussen branding en marketing

Zoals je ziet zit er best wel een verschil tussen branding en marketing en zijn het dus 2 heel verschillende onderdelen van je business. Je kunt het ook wel zo zien: branding zit onder het oppervlakte terwijl marketing het topje van de ijsberg is.

Het een leidt tot het ander. Branding zorgt voor de fundering en is alles wat zich afspeelt voor marketing. Het zorgt ervoor dat je marketing inhoud heeft. Jouw brand maakt namelijk duidelijk wat je boodschap is en hoe je die gaat overbrengen via je marketing.

Zonder branding is je marketing zielloos en inconsistent. Het zorgt dan ook niet voor een emotionele connectie met je ideale klant. Branding zonder marketing is ook zonde, want dan zal je niemand bereiken en weet dus niemand van jouw fantastische merk af.

Het is dus onwijs belangrijk dat deze 2 onderdelen met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Ze kunnen namelijk echt niet zonder elkaar!

Wil je alles leren over branding en marketing? Volg dan m’n cursus Kickstart je Online Marketing! In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn! Lees hier meer over de cursus.