Hoe bouw je een sterk merk? 7 stappen

door | feb 24, 2021

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: een sterk merk wint. Als jij een unieke plek in het hoofd van jouw ideale klant hebt zal je altijd een voorsprong hebben op je concurrent.

Die unieke plek krijg je door jouw onderscheidend vermogen duidelijk terug te laten komen in je communicatie. In je boodschap, maar ook in je uitstraling. Dit doe je door een sterk merk te bouwen en consistent te zijn in je branding.

Maar hoe bouw je een sterk merk? In deze blog ga ik je kort alle stappen uitleggen!

Hoe bouw je een sterk merk?

Als je aan een sterk merk denkt, aan wie denk je dan? Grote voorbeelden zijn natuurlijk Nike, Ikea en Coolblue. Deze merken hebben een hele sterke basis en zijn ontzettend consistent in hun boodschap en uitstraling. Hierdoor hebben ze een hele sterke positie in hun markt, maar jij kan dit ook realiseren!

De stappen die je moet doorlopen om een sterk merk te bouwen zijn:

  1. Ontwikkel een succes mindset
  2. Maak je purpose helder
  3. Realiseer jouw purpose met je missie
  4. Kies je ideale klant
  5. Deel jouw verhaal
  6. Onderscheid je visueel
  7. Actie, actie, actie!

Stap 1: Ontwikkel een succes mindset

Succes is 80% mindset en 20% strategie. De eerste stap tot een succesvol merk en succesvolle business begint bij jou. Als jij nog te veel mentale blokkades hebt, zal jij je altijd klein blijven houden. Zorg dat je eerst door jouw blokkades heen breekt en om een ijzersterke brand en business te bouwen!

Stap 2: Maak je purpose helder

Wat is jouw bestaansrecht? Jouw purpose is het belangrijkste onderdeel voor de fundering van je business. Door jouw purpose te weten en je bedrijf erop aan te laten sluiten past je bedrijf 100% bij wie je bent en wat je belangrijk vindt. En bonus: jouw ideale klant zal zich er ook tot aangetrokken voelen!

Stap 3: Realiseer jouw purpose met je missie

Als je weet wat jouw reden van bestaan is wil je dit natuurlijk gaan realiseren in je bedrijf. Je missie is HOE jij jouw purpose tot uitvoering brengt. Het is de manier waarop jij waarde gaat leveren met jouw purpose.

Stap 4: Kies je ideale klant

Als je iedereen wilt helpen, help je niemand. Durf voor jouw ideale klant te kiezen en leer ze door en door kennen. Alleen dan kan je ze raken en overtuigen om bij je te kopen. Door jouw droomklant aan te spreken zal je ze consistent aantrekken.

Stap 5: Deel jouw verhaal

Met jouw verhaal bouw je aan de relatie met jouw ideale klant. Met de juiste tone of voice en jouw authentieke verhaal maak je direct duidelijk waar jij voor staat. Durf jouw unieke verhaal te delen, het is de moeite waard! 

Stap 6: Onderscheid je visueel

Als laatste stap is het belangrijk om jouw identiteit visueel te maken. Maak jouw brand zo onderscheidend mogelijk zodat je opvalt voor jouw ideale klant! Van kleuren, typografie en logo tot beeldgebruik. Ontwikkel je eigen stijl die volledig bij je past!

Stap 7: Actie, actie, actie!

Zodra de basis staat is het belangrijk om in de actie te komen! Deze fundering is waardeloos als je er niks mee doet. Durf je perfectionisme los te laten, zet de eerste stap en maak jezelf zichtbaar!

En een extra stapje om in de actie te komen is je aan te melden voor mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl.

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.