5 websites voor gratis afbeeldingen downloaden

door | sep 19, 2022

Ben jij op zoek naar de perfecte afbeelding of foto voor op je website of je social media? Dan heb je eenmaal de perfecte afbeelding gevonden, maar… hij is niet gratis. Dan hoef je ‘m niet meer, je gaat niet een paar euro (of vele euro’s!) betalen voor een afbeelding. Gelukkig ken ik 5 websites waar jij gratis afbeeldingen downloaden kan. Ja, echt gratis. Lees snel verder om mijn 5 favoriete websites zijn voor gratis afbeeldingen downloaden!

5 websites voor gratis afbeeldingen downloaden 

Pexels

Gratis-afbeeldingen-downloaden-Pexels-Studio-Rocket-Power

Mijn nummer 1 voor gratis afbeeldingen downloaden is Pexels. Ze hebben niet de grootste beeldbank, maar ze hebben wel hele mooie en unieke foto’s. Deze stockfoto’s vind je niet op de andere websites en je kunt ze volledig gratis gebruiken.

Je kunt eenvoudig zoeken en krijgt nog verschillende suggesties voor andere termen. Ook geven ze nog andere suggesties voor foto’s als je op een foto hebt geklikt. 

Heb je een mooie foto gevonden? Dan kan je ‘m eenvoudig opslaan om later nog terug te vinden of je kunt de maker ervan volgen. Het fijne aan Pexels vind ik ook dat je zelf het formaat kunt kiezen van de foto om te downloaden. Misschien heb je ‘m op een groot formaat nodig, dan kan je die downloaden. Maar je kunt de foto ook op een kleiner formaat downloaden zodat je het niet zelf hoeft te verkleinen. 

Je kunt Pexels hier bekijken.

Pixabay

Gratis-afbeeldingen-downloaden-Pixabay-Studio-Rocket-Power

Een andere website voor gratis afbeeldingen downloaden is Pixabay. De naam zegt het al, maar hier kan je ook weer foto’s downloaden. Ook kan je er video’s en muziek op vinden, dus het is een hele uitgebreide website. Met meer dan 2,4 miljoen gratis materiaal is er genoeg te vinden!

Je kunt eenvoudig zoeken en krijgt een enorme bak met materiaal. Als je op een foto klikt kan je deze ook weer opslaan, liken, delen en downloaden. Ook bij Pixabay kan je uit verschillende formaten kiezen voor het downloaden van je foto. Onder de foto vind je nog andere foto’s en suggesties voor zoektermen. 

Het enige nadeel van Pixabay vind ik de reclame naar iStock. Je ziet wel dat het om een promo gaat, maar toch kan het voorkomen dat je er per ongeluk op klikt. Op zich is het geen ramp om erop te klikken, dan verlaat je Pixabay. Dus let hier wel even op bij het gebruiken van de website. 

Bekijk hier Pixabay.

Freepik

Gratis-afbeeldingen-downloaden-Freepik-Studio-Rocket-Power

Een soortgelijke website voor gratis afbeeldingen downloaden is Freepik. Het lijkt qua uitstraling op Pixabay, maar je vindt hier ook nog vele illustraties, iconen, infographics en nog veel meer naast foto’s. Zeker als ontwerper is dit ideaal omdat je de werkbestanden kunt downloaden van Photoshop. 

Ben je geen ontwerper en wil je een illustratie aanpassen? Dat kan ook in Freepik! Met hun tool Storyset kan je illustraties aanpassen en downloaden. Het zijn diverse mooie illustraties die je gratis kunt gebruiken. 

Je kunt veel gratis afbeeldingen downloaden via Freepik. Je mag echter niet deze afbeeldingen commercieel gebruiken, dan moet je wel een licentie hebben. Je kunt de afbeeldingen wel gewoon voor jezelf gebruiken, dus dit zal meestal geen probleem zijn. Anders kan je voor een paar euro al een licentie kopen of kan je een abonnement nemen bij Freepik.

Freepik bekijken? Dat kan hier!

Undraw

Gratis-afbeeldingen-downloaden-unDraw-Studio-Rocket-Power

Een ander favoriet van mij voor gratis afbeeldingen downloaden is Undraw. Dit zijn net zoals Storyset van Freepik diverse illustraties die je kunt aanpassen naar je huisstijl en gratis kunt downloaden. Bij Storyset kan je uit verschillende stijlen kiezen, bij Undraw is het allemaal dezelfde stijl. Hoogstwaarschijnlijk heb je ook wel eens (onbewust) een van deze illustraties gezien.

Ik vind het zelf hele leuke illustraties en er is zoveel keuze qua onderwerpen, dus er zit ook ongetwijfeld wat voor jou tussen. Dankzij illustrator Katerina Limpitsouni zijn deze minimalistische en gratis illustraties te downloaden als PNG en SVG. Ideaal!

Bekijk hier Undraw. 

Canva

Onmisbare-tool-Canva-Studio-Rocket-Power

De laatste website die ik nog wil uitleggen voor gratis afbeeldingen downloaden is Canva. Het is een hele gebruiksvriendelijke online ontwerptool met een mega uitgebreide databank. Hier vind je foto’s, video’s, illustraties, iconen, patronen en muziek. Een groot gedeelte hiervan is gratis te gebruiken, maar je kunt ook een betaald account nemen (vanaf €11,99 per maand bij maandelijks betalen) of een los onderdeel kopen (vaak kost het €0,99 per item). 

Je kunt in Canva deze items bewerken en downloaden in verschillende soorten bestanden en formaten. Sowieso is Canva een enorme aanrader om als ondernemer te gebruiken. Je kunt er namelijk ook diverse bestanden in vormgeven, een logo ontwerpen en dus gratis afbeeldingen downloaden!

Meer bekijken over Canva? Dat kan hier!

En nu?

Wil jij gratis afbeeldingen downloaden? Gebruik dan een van mijn 5 favoriete websites. Bij Pexels en Pixabay vind je diverse mooie foto’s. Bij Freepik vind je naast foto’s ook nog illustraties, iconen en bestanden. Bij Undraw kan je mooie illustraties aanpassen naar je eigen huisstijl en bij Canva kan je alles ontwerpen en vele soorten beelden gebruiken en downloaden. Ik zou zeggen: bekijk ze allemaal en afhankelijk van het beeld dat je zoekt kan je ongetwijfeld bij een van deze 5 tools het perfecte plaatje vinden!

Leren hoe je zelf toffe illustraties en iconen maakt die bij je huisstijl passen? Volg dan mijn cursus Ontwerp je Merk en Huisstijl!

Hierin leer je het proces om zelf een unieke en professionele huisstijl en branding op te zetten. Begin met een stevige fundering en ontwerp daarna een professioneel logo, passende kleuren, aansluitende typografie en beeldmateriaal wat de juiste sfeer overbrengt! Voor maar 75 euro excl. start je vandaag nog met het ontwikkelen van je eigen stijl zodat je jouw business vol zelfvertrouwen kunt gaan promoten.