Hoe krijg je zoveel mogelijk aanmeldingen voor je webinar en zorg je ervoor dat mensen je webinar volgen?

door | apr 5, 2022

Ga jij een webinar geven? Super tof! Heb je je webinar ook goed opgebouwd? Check voor de zekerheid even mijn vorige blog over hoe je een goed webinar maakt hier. Als je je webinar klaar hebt staan om te geven wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk aanmeldingen voor je webinar hebben! En niet alleen aanmeldingen, je wilt ook dat er mensen daadwerkelijk bij zijn. 

Ik vertel je graag diverse manieren hoe je aanmeldingen voor je webinar krijgt en hoe je ervoor zorgt dat mensen er ook echt bij aanwezig zijn.

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze podcastaflevering!

Hoe krijg je zoveel mogelijk aanmeldingen voor je webinar?

Er zijn diverse manieren om aanmeldingen voor je webinar te krijgen. Kijk hierbij ook vooral wat bij jou en je doelgroep past.

#1 Adverteren

De makkelijkste manier om aanmeldingen voor je webinar te krijgen is door ervoor te betalen. De meeste ondernemers adverteren hiervoor op social media, met name op Facebook en Instagram. Dit is een slimme manier om snel je webinar onder de aandacht te brengen bij jouw ideale publiek. 

Dat klinkt toch fantastisch?! Vergeet niet: het kan je enkele euro’s per aanmelding kosten. Zeker als je niet zoveel ervaring hebt met adverteren en hierdoor nog niet zoveel data hebt verzameld bij de platformen, kunnen de kosten aardig oplopen. Hierbij moet je denken aan €10 of meer per aanmelding. Vraag jezelf hierbij dus af wat het jou waard, want je wilt uiteindelijk wel quitte spelen en het liefst natuurlijk verdienen aan je webinar. Maak hierbij voor jezelf een berekening wat je verwacht te verdienen aan je webinar en hoeveel je dus kunt uitgeven aan je advertenties. 

#2 Benoem het op je social media

Gelukkig zijn er ook nog vele gratis manieren om aanmeldingen voor je webinar te krijgen! Denk hierbij aan je social media kanalen. Maak een aantal posts over het onderwerp van je webinar en benoem hier ook dat je een webinar geeft. Zo kan je een video erover maken, een leuke Reel, een tip delen of een persoonlijk verhaal. Wissel hierin af om het interessant te houden.

Vergeet ook niet je stories. Veel mensen kijken graag de stories op social media. Begin met wat te vertellen over een ervaring van jou of een klant over het onderwerp van je webinar. Vervolgens maak je het bruggetje naar je webinar. Vertel wanneer je het geeft, wat je erin gaat leren aan mensen en vergeet ook niet te vermelden hoe mensen zich kunnen aanmelden. Het is het makkelijkste om de link naar de aanmeldpagina direct in je stories te zetten zodat mensen zich eenvoudig kunnen aanmelden.

Denk niet dat je met 1 post en 1 story al genoeg promotie hebt gedaan. De meeste mensen moeten het meerdere keren zien voordat ze zich echt gaan aanmelden. In de week voor je webinar wil je dan ook wel elke dag er iets over vertellen. Het hoeft niet elke keer heel uitgebreid, maar geef het de aandacht die het verdient! 

#3 Stuur mensen een berichtje

Een goede manier om waardevolle aanmeldingen voor je webinar te krijgen is door mensen zelf uit te nodigen. Je weet zelf ongetwijfeld wat voor mensen je in je publiek wilt hebben, stuur deze mensen dan ook een berichtje! 

Zeker als je mensen kunt benoemen die gebaat zijn bij je webinar of die er sowieso in geïnteresseerd zijn, vraag ze om te komen. Benoem in je berichtje waarom je denkt dat je webinar waardevol voor ze is en stuur ze de link. Als je het zo persoonlijk maakt is de kans groot dat ze zich gaan aanmelden en ook nog eens aanwezig zijn. Durf ze te vragen!

#4 Gebruik je maillijst

Als je een maillijst hebt is het heel waardevol om deze in te zetten. Dit zijn namelijk al mensen die geinteresseerd in je zijn en meer van jou willen leren. Oftewel: de ideale manier om aanmeldingen voor je webinar te verzamelen.

Hierbij geldt hetzelfde als op social media: vertel in je mail over het onderwerp van je webinar en benoem je webinar. Zet hierbij ook duidelijke informatie over wat mensen kunnen verwachten, wanneer het is en een link om aan te melden. 

Stuur minstens 1 mail naar je hele lijst over je webinar, maar dit mag vaker. Geef je eenmalig een webinar? Dan kan je de week ervoor gerust 3 keer mailen. Geef je je webinar doorlopend? Dan kan je je webinar meerdere keren benoemen, maar dan verspreid over een langere periode. 

#5 Maak een podcast

Heb je een podcast? Dan is het ook slim om je webinar daarin te benoemen voor meer aanmeldingen. Ga in de aflevering in op het onderwerp van je webinar en benoem op het einde dat je er een webinar over geeft. Zet de link om aan te melden voor je webinar in de omschrijving zodat mensen dat eenvoudig kunnen doen. Let wel op: als je webinar voorbij is moet je de omschrijving even aanpassen.

Als de aflevering live is, kan je deze natuurlijk ook weer promoten onder je andere kanalen. Zet het in je stories, deel het op je feed of zet het in een mail. Laat je kanalen samenwerken en elkaar versterken!

#6 Werk samen met anderen

De laatste manier om aanmeldingen voor je webinar te krijgen is om gebruik te maken van het netwerk van anderen. Zo kan je samen met iemand anders een webinar geven, zodat diegene jullie webinar ook kan promoten. Je kunt natuurlijk ook anderen vragen om je webinar te promoten. Vraag bijvoorbeeld aan bekenden van je of ze je willen benoemen op hun social media. Let er hier wel op dat je het vraagt aan mensen die in hun netwerk mensen hebben die bij jouw doelgroep passen, anders trek je wellicht niet de juiste mensen aan. Je hoeft niet alle promotie zelf te doen, je kunt ook prima anderen om hulp vragen! 

Hoe zorg je ervoor dat mensen ook echt bij je webinar aanwezig zijn?

Je hebt lekker wat aanmeldingen voor je webinar binnen, nu wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen komen opdagen op het moment suprême! 

#1 Promoot het niet te ver van te voren

Hoe eerder je begint met promoten, hoe groter de kans dat mensen niet komen. Als ik me nu kan aanmelden voor een webinar dat pas over een maand is, is de kans groot dat ik het vergeet of iets anders plan. 

Ik zou aanraden om maximaal 2 weken voordat je webinar is te beginnen met promoten. 2 weken kunnen mensen wel overzien, daarna wordt het echt te lang. In het begin vertel je gewoon lekker dat je een webinar gaat geven, dat je bezig bent met je presentatie en dat je er meer over gaat delen. Ook kan je mensen al wel opwarmen voor het onderwerp door erover te delen. 

Pas vanaf 2 weken voor het webinar ga je concreet delen over de inhoud, wat mensen kunnen verwachten, wanneer het is en hoe ze zich kunnen aanmelden. 

#2 Stuur reminders per mail

Zodra mensen zich hebben aangemeld voor je webinar blijf je ze opwarmen om te komen. Hoe enthousiaster ze erover zijn, hoe groter de kans dat ze aanwezig zijn. Dit doe je door een aantal automatische mails te maken. Als je met WebinarGeek je webinar gaat geven kan je deze eenvoudig instellen, anders kan je hiervoor je eigen mailprogramma gebruiken.

De mails die je wilt sturen zijn:

  1. Direct na aanmelding. Hierin benoem je het hoe leuk je het vindt dat mensen zich hebben aangemeld, geef je algemene info over je webinar en kan je de mogelijkheid geven om je gratis weggever te downloaden.
  2. 1-2 dagen na aanmelding. Hier kan je jezelf even voorstellen zodat mensen al wat meer over jou weten. Hier kan je ook vertellen waarom je je webinar hebt gemaakt.
  3. 2 dagen voor je webinar. Dit is een reminder waarin je concreet benoemt wat het mensen oplevert om je webinar te volgen en waarom ze er dus echt bij moeten zijn.
  4. Een paar uur voor je webinar. Bij een webinar ‘s ochtends stuur je de mail de avond ervoor. Bij je webinar ‘s avonds stuur je 4-6 uur van te voren deze mail. Hier zet je neer dat je er heel veel zin in hebt en benoem je nog kort de belangrijkste informatie.
  5. Een half uur van te voren. Hier zet je neer dat het bijna gaat beginnen en vertel je wat mensen nodig hebben (bijvoorbeeld een notitieboekje en wat te drinken).
  6. Optioneel: als je bent gestart. Je kunt ook nog een mail sturen op het moment dat je bent gestart, meer informatie is niet nodig.

Let er op dat je bij elke mail een link neerzet zodat mensen niet te hoeven zoeken naar de link en eenvoudig je webinar kunnen gaan volgen. Hoe laagdrempelig het is, hoe meer mensen zullen komen.

#3 Blijf delen op je social media

De laatste tip om mensen echt te laten deelnemen aan je webinar is door er ook over te blijven delen op je social media. Natuurlijk doe je dit vooral om nieuwe aanmeldingen te krijgen, maar je kunt het ook inzetten als reminder voor mensen die zich al hebben aangemeld. 

Laat zien dat je zin hebt om je webinar te gaan geven en dat mensen zich nog kunnen aanmelden. Het beste werkt dit om in je stories te doen. Deze kan je nog enkele minuten voor het geven van je webinar delen om op het laatste moment nog mensen aan je webinar te herinneren. 

En nu?

Ga je een webinar geven? Super cool! Je wilt hiervoor natuurlijk zoveel mogelijk deelnemers hebben. Om aanmeldingen voor je webinar te krijgen kan je verschillende dingen doen. Zo kan je adverteren, het benoemen op je social media, je maillijst gebruiken, er een podcast over maken of samenwerken met anderen. Hiervoor geldt: kijk wat er bij jou en je doelgroep past.

Nadat de aanmeldingen binnen komen wil je ook dat mensen daadwerkelijk bij je webinar aanwezig zijn. Om dit te doen wil je je webinar niet te ver van te voren promoten, stuur je reminders per mail en blijf je delen op je social media. Wedden dat je dan een hele leuke club deelnemers hebt bij je webinar?!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken en wil je dat we meedenken met jouw webinar? Dat kan! Stuur een mailtje of DM op Instagram en dan kijken we met je mee naar de mogelijkheden!