5 marketingstrategieën voor startende ondernemers

door | dec 8, 2021

Als je net begint met ondernemen kan het nogal overweldigend zijn om met je marketing bezig te zijn. Want waar begin je? Welke marketingstrategieën voor startende ondernemers werken voor jou? Er is zoveel keuze! 

Toch is het wel belangrijk om aan je marketing te werken, anders trek je ook geen nieuwe klanten aan. Om je te helpen beginnen deel ik 5 marketingstrategieën voor startende ondernemers die jij ook kunt inzetten! 

Liever luisteren dan lezen? Dat kan met deze podcastaflevering!

#1 Social media

Een van de marketingstrategieën voor startende ondernemers is social media. Het is een laagdrempelige manier om te beginnen met marketing en jezelf zichtbaar te maken. 

Er zijn vele social media kanalen die je kunt gebruiken. De platformen die het meest worden gebruikt door ondernemers zijn Instagram, Facebook en LinkedIn. Waarschijnlijk heb je al een account op deze platformen, dus kun je deze ook gaan inzetten voor je eigen bedrijf!

Het belangrijkste is dat je focus aanbrengt in je kanalen. Dus begin met 1 social media platform zodat je daar kunt gaan bouwen. Als je dat later helemaal onder controle hebt en hier consistent zichtbaar bent kun je gaan uitbreiden naar een ander kanaal. 

Content die je op social media kunt delen zijn foto’s, afbeeldingen (zoals een quote, infographic of carrousel met verschillende afbeeldingen) of video. Naast dit beeld maak je dan ook nog een stukje tekst met je verhaal. Op Instagram kan je ook nog stories maken, dit zijn korte video’s van maximaal 15 seconden die slechts 24 uur zichtbaar zijn. Hier kan je je volgers meenemen in jouw leven om extra aan die emotionele connectie met ze te werken. Je kunt content helemaal op je eigen manier maken, maar hoe je sterke content maakt lees je hier: Hoe maak je goede content? 5 stappen voor ijzersterke content.

Kies voor een vaste frequentie om zichtbaar te zijn op het kanaal, zoals 1-2x posten per week. Zorg ervoor dat je dit consistent vasthoudt om aan het vertrouwen te werken van jouw volgers en zodat je een plekje in hun hoofd hebt. 

#2 E-mailmarketing

E-mailmarketing is ook een van de marketingstrategieën voor startende ondernemers. Om niet afhankelijk te zijn van sociale platformen kan je ervoor kiezen om e-mailadressen te verzamelen en je volgers regelmatig te mailen.

Allereerst is het slim om e-mailadressen te verzamelen met een gratis weggever. Denk hierbij aan een e-book die mensen kunnen downloaden in ruil voor hun e-mailadres. Nadat ze hun informatie hebben gegeven stuur je een reeks van mails, ook wel een funnel genoemd. Hierin stuur je natuurlijk je gratis weggever, maar je kunt ook nog mails sturen over jezelf, waarde en je aanbod. 

Na deze reeks mails verdwijnen de mensen uit je funnel, maar je wilt ze nog wel warmhouden! Daarom is het ook aan te raden om 1-2 keer per maand een losse mail te sturen. Ik raad je af om een traditionele nieuwsbrief te sturen met updates vanuit je bedrijf, daar zitten mensen niet op te wachten. Je kunt ze wel waardevolle mails sturen waarin je nog meer kennis deelt of de ontvangers bewust maakt van een probleem. Deze mails sluit je af met een aanbod of call to action naar een ander kanaal of te reageren op je mail.

Beginnen met emailmarketing? Lees dan vooral deze blog: Hoe te beginnen met emailmarketing

#3 Blogs & SEO

Een van de andere marketingstrategieën voor startende ondernemers is het maken van blogs. Hierin kan je een persoonlijk verhaal delen, je kennis laten zien en natuurlijk ook nog sales doen. 

Blogs zijn wel lange termijn, omdat het even kan duren voordat ze goed worden bezocht op Google. Hier kan je wel invloed op uitoefenen door bewust bezig te zijn met SEO (zoekmachineoptimalisatie). Door op een slimme manier je blogs te schrijven zullen ze beter vindbaar zijn. Houd als richting aan om je blogs tussen de 700 en 1500 woorden te maken.

Weten hoe je ervoor zorgt dat je goed wordt gevonden op Google? Lees dan deze blog: Hoger scoren in Google.

#4 Podcast

Houd jij er meer van om te praten? Dan is het starten van een podcast ook een slimme marketingstrategie! 

In een podcast kan je, net zoals bij blogs, heel persoonlijk je kennis delen en sales doen. Een podcast luisteren is super laagdrempelig en je kunt er ook goed je persoonlijkheid in terug laten komen. Let er wel op dat het 1 onderwerp heeft per podcast, anders wordt het onduidelijk. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor de lengte van een podcast, dus onderzoek wat er voor jou en je volgers werkt.

Podcasts zijn ook een lange termijn strategie, omdat mensen per podcast aflevering worden opgewarmd. Vergeet dan ook niet op het eind van de aflevering luisteraars te verwijzen naar een aanbod of ander kanaal. Podcasts worden steeds meer beluisterd, dus dat is heel slim om op in te spelen. 

#5 Website

Als laatste van de marketingstrategieën voor startende ondernemers is je website. Misschien zie je je website niet als een strategie, maar alle voorgaande acties zorgen ervoor dat je mensen daar naartoe stuurt.

Zie je website dus als een visitekaartje waar mensen meer informatie zoeken over jou en je aanbod. Hier kunnen ze je blogs lezen, contact opnemen of je aanbod kopen. Je website is dus een super belangrijk onderdeel van je marketingstrategie!

Zorg ervoor dat je een duidelijke homepage, contactpagina, over mij, aanbod en opt- in pagina hebt. Neem mensen mee in je verhaal. Ga in op de problemen en verlangens van je ideale klant. Laat zien wat jouw aanbod oplevert, of het een cursus is of je gratis weggever. 

Laat ook duidelijk je branding terugkomen op je website. Gebruik je kleuren en typografie goed, gebruik mooie beelden en zet je logo links bovenin het menu. Laat zien waar jij voor staat en deel ook jouw merkverhaal! 

Zorg er ook voor dat je website goed te vinden is, dus let er ook op dat elke pagina SEO ingesteld heeft. 

En nu?

Er zijn vele verschillende marketingstrategieën voor startende ondernemers, maar je moet ergens beginnen. Misschien wil je wel met social media beginnen of juist e-mailmarketing, blogs, podcast of je website. Uiteindelijk is het doel dat je een band opbouwt met jouw ideale klant en ze alle informatie geeft om ze een aankoop bij je te laten doen. 

Onderzoek wat er het beste bij jou past en maak een keuze! Meer weten hoe je dat doet? Volg dan vooral mijn cursus ‘Kickstart je Online Marketing‘. In deze cursus neem ik je aan de hand om je personal brand neer te zetten, kanalen te kiezen die bij je passen en authentieke content te maken. Ontdek welke stappen je moet zetten om op een strategische en leuke manier met je marketing bezig te zijn.